Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Желязната църква в Истанбул отново отвори врати

07 януари 2018 | 11:31

120 години след освещаването й църквата „Свети Стефан“ в Истанбул, известна като Желязната църква, отново отвори врати.
Българската желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма „Вагнер”, а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината – 12,50 метра. Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава предвид факта, че църквата е исторически паметник, част от културно-историческото наследство на страната. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция вследствие на корозия. За реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3,5 млн. евро), от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 г. българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно.
Официалното й откриване след реставрацията се състоя в присъствието на премиера Бойко Борисов, Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит, главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, министъра на културата Боил Банов, президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, турският министър-председател Бинали Йълдъръм, кметът на Истанбул Мевлют Уйсал и още много официални лица и гости от двете страни. При откриването на храма литургия бе отслужена от вселенския патриарх Вартоломей и българския патриарх Неофит. В словото си патриарх Неофит заяви: „Особено благодарим на република Турция, която в лицето на Община Истанбул щедро подкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното в годината, когато се изпълват 120 години от въздигането на този храм, той да заблести по нов начин, укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат богослужения и поклонения, многобройни посетители, както от нашата страна, така и от целия свят“. Премиерът Борисов подари на църквата обковано Евангелие. Наши сънародници от България и Турция, дошли за откриването на храма, изиграха хоро пред него, развявайки български и турски знамена.
Според българския премиер Борисов възстановяването на храма „Св. Стефан” в Истанбул е прекрасно доказателство за добросъседството ни с Турция. "Символиката на днешния ден е символика към Европа - през 2018г. сме длъжни да направим отношенията на ЕС и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години", подчерта той. "Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство", каза премиерът Борисов. "Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство", допълни Борисов.
Турският му колега Бинали Йълдъръм отбеляза от своя страна, че днес не се дава живот просто на едно историческо наследство, а се дава философско изражение и послание за толерантност. Според него днес в Европа по отношение на религиозните вярвания няма необходимата толерантност и все повече се отстъпва място на чувствата, които разедидиняват. "Следваме целта си за членство в ЕС и председателството на България ще ускори този процес", заяви още Йълдъръм.
Според турския президент Реджеп Ердоган лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. "Вярваме, че общият проект за реставрация на църквата „Св. Стефан” в Истанбул, който осъществихме заедно с българските власти, ще бъде пример и вдъхновение и за други проекти", посочи още той. Ердоган отбеляза в словото си, че днешното събитие е много важно послание към международната общност в контекста на българското европредседателство. „С това Истанбул показва, че различните религии и култури живеят заедно в този град и още един път ние показваме това на целия свят”, подчерта турския президент.
Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: България е за диалог между ЕС и Турция, който разрешава проблеми

Предстои сериозен дебат за бъдещето на Европейския съюз в светлината на Брекзит, но страната ни ще положи усилия за възстановяване на добрия тон и отношенията на партньорство между Турция и страните от ЕС, посочи министър-председателят Бойко Борисов на среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата обсъдиха приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.
Борисов и Ердоган, които разговаряха след официалната церемония по откриването на реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул, оцениха високо положителната динамика между двете страни, както и приносът на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа. Подчертано беше, че активизирането на двустранните контакти на политическо и експертно равнище през последните месеци е стимулирало развитието на отношенията във важни за България и Турция области като земеделието, транспорта, енергетиката.
Премиерът Бойко Борисов благодари на президента Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на храма. Той посочи, че днешното събитие е не просто доказателство за сътрудничество между страните ни и толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътят за постигане на напредък по всички въпроси.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов в Истанбул: Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската външна политика

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската външна политика. Това каза премиерът Бойко Борисов на работна среща с турския си колега Бинали Йълдъръм, съобщиха от правителствената информационна служба. Борисов подчерта, че освен непосредствен съсед на страната ни, Турция е съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия и др.
По думите на премиера Бинали Йълдъръм, България и Турция са показали в последните години, че проблемите не ги разделят, а ги свързват.
Борисов и Йълдъръм определиха като прекрасен повода, събрал днес в Истанбул представители на българската и на турската държави, християни и мюсюлмани и коментираха, че ако в миналото за Босфора са се водели войни, сега Истанбул, както и София, са градове, символи на единството на култури и религии

Агенция "Фокус"
Радка Банялиева: Чрез дарителска кампания Община Пловдив и Гражданският клуб успяха да съберат средства за реставрацията на всички икони в църквата „Св. Стефан“ в Истанбул

Чрез дарителска кампания Община Пловдив и Гражданският клуб в града успяха да съберат средства за реставрацията на всички икони в църквата „Св. Стефан“ в Истанбул. Това каза Радка Банялиева – директор на Музея на авиацията в Крумово, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 120 години от издигането на българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул и официалното ѝ откриване след цялостната реставрация.
По думите й през 2001 г. е бил сключен договор за побратимяване между Пловдивска община и Община Истанбул. “И там, доколкото си спомням, в едната от клаузите на този договор беше подписано, че българската общност ще помогне за реставрацията на джамията в Пловдив, а от своя страна Истанбулската община ще помогне за реставрирането на българската църква „Св. Стефан“. По тази инициатива естествено не можаха да се съберат толкова много пари, но имаше достатъчно за реставрацията на иконите, които са 40 на брой. Тя беше извършена от Ваня Христова – лицензиран реставратор от лаборатория за консервация и реставрация в Пловдив. Това е наистина епохален труд, защото повече от 100 години те не бяха пипани, имаше изключително тежки увреждания, които трябваше да се отстранят, и предполагам, че след реставрирането на иконите самата вътрешност на църквата се промени, защото те станаха ослепителни“, каза Банялиева.
Тя обясни, че наред с това се е направил и музей в Българската екзархия в Истанбул, тъй като всеки от българската общност, изселвайки се от родното място и преселвайки се в Турция, е взимал по нещо родно със себе си. „И тези експонати бяха свързани както с родовата им история, така и с историята на храмовете, от които идваха. Вътре имаше и икони на Св. Пантелеймон от църквата, която е била в двора на българската болница „Евлоги Георгиев“. И този музей беше много интересен както за самите тях, така и за туристите, които идваха в Екзархията“, каза още Банялиева и обясни, че отново чрез дарения е възстановен и архивът на българската болница „Евлоги Георгиев“ в Истанбул, който в момента се съхранява в Държавна агенция „Архиви“ в София.
„Това е била една от най-модерните за времето си болници, в нея са се извършвали всички най-съвременни методи за лечение и в тях са се лекували както българи със свидетелства за бедност, така и чужденци, които са си плащали за лечението. Лекарите и медицинските сестри от болницата са били награждавани от българския цар Фердинанд с медал за заслуга за тяхната дейност“, каза още Банялиева и обясни, че всичко това се е случило с помощта на Пловдивската община, на Гражданския клуб и на отделни хора, които са дарявали лични средства за възстановяването на българските светини, а не само за изграждането на българската църква. „И аз съм много горда, че съм била част от този процес“, коментира тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Агенция "Фокус"
Радка Банялиева: Църквата „Св. Стефан“ в Истанбул ненапразно е наречена „Майка на Българската църква“ – от нея започва борбата за църковна независимост на българите

Църквата „Св. Стефан“ в Истанбул ненапразно е наречена „Майка на Българската църква“, тъй като от нея започва борбата за църковна независимост на българите – нещо, което те десетилетия наред са водили като успешна битка, която приключва с издаването на Фермана през 1870 г. и за постигането на който са вложили усилията си много видни общественици, търговци и интелигенти. Това каза Радка Банялиева – директор на Музея на авиацията в Крумово, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 120 години от издигането на българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул и официалното ѝ откриване след цялостната реставрация на 7 януари 2018 г.
По думите ѝ преди построяването на Желязната църква на нейно място е съществувала малка дървена църква, която е носила името „Св. Стефан“ и която е построена през 1849 г. в тогавашния Цариград. „Там живеят между 45 и 50 хил. българи, разпръснати в различни квартали, така че те нямали една българска църква, в която да се черкуват, а извършвали тези религиозни традиции в гръцките храмове. Идеята за създаване на българска църква е на Александър Екзарх, който дори се опитва да организира кампания по събиране на средства сред българските търговци и занаятчии, за да бъде построен такъв храм. За съжаление обаче, се оказва, че те нямат такива средства и не могат да съберат такава сума. Тогава, научил за това желание на българите, с тях се свърза Стефан Богориди – български княз, изключително близък до султанския двор, изключително начетен за времето си българин, - който прави един страхотен жест – подарява своя имот, който се намира в кв. „Фенер“, близо до Цариградската патриаршия, за построяването на храм“, обясни Банялиева и уточни, че този имот се е състоял от две каменни и една малка дървена постройка.
„И чак след Освобождението Екзарх Йосиф, който получава подкрепата и на българското правителство, и финансова подкрепа от него, започва дейността по изграждането на голяма църква. Бил е организиран конкурс, който се печели от един арменски архитект, работещ в Цариград. И така той прави проект за изграждането на църквата. Най-интересното е, че самият архитект, когато е проучвал терена, е видял, че той не е особено здрав и не би издържал голяма каменна постройка. Тогава той се обръща към Екзарх Йосиф с предложението да бъде изградена една желязна разглобяема църква, така че ако теренът поддаде, тя да бъде разглобена и пренесена на ново място“, каза тя и обясни, че проектът е започнат от австрийската фирма „Вагнер“, която изработва отделните метални елементи.
Банялиева уточни, че храмът е бил осветен на 8 септември 1898 г. „Така от 1898 г. досега - 2018 г., можем да направим сметка, че Желязната църква вече е на 120 години. И тя носи в себе си историческа памет на цяла една епоха на Възраждането, по време на която ненапразно Цариград е наричан най-големият български град“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът на Турция Реджеп Ердоган: Лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно

Вярваме, че общият проект за реставрация на църквата „Св. Стефан” в Истанбул, който осъществихме заедно с българските власти, ще бъде пример и вдъхновение и за други проекти. Това каза по време на официалното откриване на реставрираната църква „Св. Стефан” в Истанбул президентът на Турция Реджеп Ердоган, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ердоган отбеляза в словото си, че днешното събитие е много важно послание към международната общност в контекста на българското европредседателство. „С това Истанбул показва, че различните религии и култури живеят заедно в този град и още един път ние показваме това на целия свят”, подчерта турския президент. По думите му църквата „Св. Стефан” е храм на българската общност в Истанбул, освен това тя дава принос и за красотата града и неговото богатството. Той отбеляза, че реставрацията е била продължителна и трудна, а разходите средства са в размер на около 15 млн лири. В същото време екипът е проявил голям професионализъм и чувствителност.
„По местата, които са завладявали нашите деди, първо са осигурявани сигурност за храмовете и за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме”, посочи Ердоган. Той допълни, че начело с Фатих Султан Мехмед прадедите им са проявявали чувствителност към толерантността и признаването на религиозните убеждения и има исторически доказателства за това. „Лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Затова ние смятаме, че трябва да има обединение. Това е и нашето отношение към всичките религии”, подчерта турският президент. В тази връзка той посочи, че се опитват да поддържат храмовете на всички религии в страната им. През последните 15 години Турция е реставрирала много обекти както в страната си, така и на Балканите, Близкия Изток, Северна Африка, Средна Азия, Мала Азия и Източна Африка. Това са над 5 000 обекти, чиито реставрации са осъществени с подкрепата на Турция, посочи Ердоган и допълни: „Съхраняването на тези обекти е наша отговорност към бъдещите поколения”.
Той заяви, че по време на Османската империя на територията на България са изградени много исторически и културни обекти, които имат нужда от реставрация. „В София има единствена джамия, отворена за служба. Разбрах, че реставрацията на джамията, която е с 450-годишно минало, вече е приключила. За мен ще бъде удоволствие заедно да открием приключването на реставрацията й. Готови сме да споделим опита си със България по отношение на реставрациите”, каза още президентът на Турция Реджеп Ердоган.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Мевлют Уйсал, кмет на Истанбул: С откриването на желязната църква „Св. Стефан“ изпълняваме своята отговорност и ще дадем смислено послание към целия свят

С откриването на желязната църква „Св. Стефан“ изпълняваме своята отговорност и ще дадем смислено послание към целия свят. Това каза кметът на Истанбул Мевлют Уйсал по време на откриването на реставрираната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да ви поздравя с уважение и с обич. Всички религии живеят заедно тук в този град, където религиозните убеждения се изпълняват свободно. Истанбул от векове насам е люлка на цивилизациите. Истанбул все още със своите църкви, джамии, синагоги, продължава да съществува. С уважението към религиите е много важно и да съхраняваме храмовете и историческите сгради. Трябва да съхраняваме своето исторически и културно наследство“, каза Мевлют Уйсал.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Символиката на днешния ден е символика към Европа - длъжни сме да направим отношенията с Турция такива, каквито бяха само преди няколко години

Символиката на днешния ден е символика към Европа - през 2018г. сме длъжни да направим отношенията на ЕС и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на официалното откриване на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес сме заедно не, за да спорим, не да се мразим, а зад гърба ни да има единственият в света такъв паметник на културата – такава прекрасна църква и нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме Истанбул, като туристи и гости, да можем да палим по една свещичка“, заяви Борисов. Той благодари на кмета на община Истанбул Мевлют Уйсал. По думите му е имало много процедури и разрешителни, за да се стигне до реставрацията на храма. „Той си изпълни напълно на думата си, за което му благодаря“, каза премиерът.
„България от 1 януари е председател на Европейския съюз. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Виждаме, че в момента има тероризъм навсякъде и се бием навсякъде – мюсюлмани срещу християни, християни срещу християни, мюсюлмани срещу мюсюлмани. Но само заедно можем да преборим тероризма, това може да стане само при пълен обмен на информация. Така, както съдбата ни е поставила географски и политически - да живеем заедно и в мир, да се съобразяваме с другите“, коментира българския министър-председател. „И днешният ден е такъв, че съм сигурен, че цяла Европа и Балканите ще видят как може в една мюсюлманска и една християнска държава етническата толерантност да е пример за подражание. В София на един кв. км, имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога. И живеем в мир. Обикновено смесените общности и изселниците се ползват за натиск и конфликт, но ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници и мюсюлманите в България да бъдат мост на приятелство, мост на сигурност – да гарантират сигурността на етническата толерантност. Така че символиката на днешния ден е символика към Европа. Турция е най-големият съсед на ЕС и с най-голяма армия в Европа. И ние сме длъжни през 2018 г. да направим отношенията на ЕС и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години. Убеден съм, че това е пътят, затова България ще направи каквото може. 2017 г. беше трудна, но пожелавам на турския народ 2018-та да бъде по-добра и пълна с просперитет“, заяви още премиерът Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм: Следваме целта си за членство в ЕС и председателството на България ще ускори този процес

Турция с решителност проследява целта за членство в ЕС и това е един въпрос, който в председателството на България на ЕС ще даде възможност за нови сътрудничества в това отношение и ще ускори този процес. Това каза министър-председателят на Република Турция Бинали Йълдъръм по време на откриването на реставрираната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него днес в Европа по отношение на религиозните вярвания няма необходимата толерантност и все повече се отстъпва място на чувствата, които разедидиняват. „Разединяването между религиите се увеличава в Близкия изток. От хиляди години насам живеят хора от различни религии и те се превръщат в цели заради своите религиозни убеждения. Всички тези тенденции се превръщат в ислямофобия, нетърпимост към исляма и все по-голям национализъм. В западните страни за съжаление това става все по-видно в днешно време“, каза той. Йълдъръм изрази съжаление, че толерантността предава своето място на негативните емоции. Той обърна внимание, че с откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул посланието, което ще дадат на целия свят ще бъде много смислено. Министър-председателят на Турция посочи, че днес не се дава живот просто на едно историческо наследство, а се дава философско изражение и послание за толерантност. „Надявам се това послание за толератност да бъде добре разбрано. По този повод това реставрирането на това произведение и откриването му за гражданите, е нещо, на което присъства и положи страшно много усилия нашият президент и също така общината на Истанбул. Благодарение на всички тези усилия днес откриваме това произведение, начело с фирмата, която извърши реставрацията. Искам да благодаря на всеки, който положи усилия в това отношение“, каза Йълдъръм. Премиерът на Турция обърна внимание, че между турския и българския народ има добросъседски взаимоотношения и исторически връзки. „От векове насам до днес стигат тези човешки и културни взаимоотношения и ние допринасяме с много изражения за тях. Българските граждани с турски произход имат много голяма роля, която не може да бъде пренебрегната. В същото време турските граждани с български произход имат също много голяма роля за тези взаимоотношения. С приятелския мост, който създават те, нашите отношения се развиват в положителна насока. Днес като приятелски, исторически страни, ние осъществяваме регионално сътрудничество и подкрепа“, каза министър-председателят на Република Турция.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов в Турция: Да покажем на цяла Европа, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед

С пожелания новата година да е мирна и да има просперитет за двата народа, се обърна министър-председателят Бойко Борисов към турския си колега Бинали Йълдъръм, с когото проведоха днес среща в Истанбул. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Йълдъръм пристигна за официалното откриване на възстановената желязна църква „Св. Стефан“.
"Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство", каза премиерът Борисов.
„Вие започвате годината с европредседателство и искам да Ви поздравя за това. По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели. С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни“, заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.

Агенция "Фокус"
AFP: Лидерите на Турция и България ще преоткрият реставрираната „Желязна църква“ в Истанбул

Лидерите на Турция и България Реджеп Таийп Ердоган и Бойко Борисов ще преоткрият църквата Св. Стефан в Истанбул след седемгодишна реставрация, в жест на хармония в често турболентните взаимоотношения между двете съседки, предава AFP.
Българската православна църква в Балат, исторически квартал край брега на Златния Рог в Истанбул, където традиционно са живели християни и евреи, е построена през 1898 година, след като оригиналната дървена конструкция изгаря по време на пожар.
Превод и редакция:Иван Христов

Агенция "Фокус"
Министър-председателят Бойко Борисов посрещна пред църквата „Св. Стефан“ в Истанбул турския премиер Бинали Йълдъръм

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна пред църквата „Св. Стефан“ в Истанбул турския премиер Бинали Йълдъръм, който пристигна за официалното откриване на реновирания храм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. При откриването на храма литургия бе отслужена от вселенския патриарх Вартоломей и българския патриарх Неофит. В словото си патриарх Неофит заяви: „Особено благодарим на република Турция, която в лицето на Община Истанбул щедро подкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното в годината, когато се изпълват 120 години от въздигането на този храм, той да заблести по нов начин, укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат богослужения и поклонения, многобройни посетители, както от нашата страна, така и от целия свят“.
Премиерът Борисов подари на църквата обковано Евангелие.
Наши сънародници от България и Турция, дошли за откриването на храма, изиграха хоро пред него, развявайки български и турски знамена.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Вежди Рашидов: Възстановяването на църквата „Св. Стефан“ стана възможно, благодарение на добрата дипломация на правителството на премиера Борисов

Възстановяването на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул стана възможно, благодарение на добрата дипломация на правителството на премиера Борисов. Това каза председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов преди откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Договорихме го заедно с премиера. Най-хубавото е, че стана нещо прекрасно – това е паметник на културата на Турция. След като ние реставрирахме с европейски пари Ески джамия в Стара Загора и Джумая джамия в Пловдив, като наши паметници на културата, имахме основание, разбира се, да преговаряме за това. Но най-важния успех, който постигна правителството е, че след близо 100 години искане на екзархичните имоти, след един официален обяд, успяхме да си ги върнем“, коментира Рашидов. „Днес сме свидетели и на български музей. Докарахме най-старата печатарска машина, която е вътре. Така че днес е един много хубав християнски ден, разбира се, всичко това се осъществи на добрата дипломация и на отношения“, допълни той. „Ние реставрирахме и двете църкви в Одрин, това остана малко в периферията. Това не стана случайно. Много отдавна трябваше да се реставрират и да се направят църквите, но това стана по времето на добрата дипломация на правителството на Борисов“, каза още каза председателят на парламентарната Комисия по култура.
Вежди Рашидов отправи благодарности към ръководителката на реставрационния екип Фикрие Булнмаз. „Тази жена от първия до последния ден не е напускала обекта. Тя отговаряше изцяло за реставрацията“, отбеляза той. Фикрие Булнмаз от своя страна заяви: „Вложих много желание. Всеки ден от 7.00 часа съм тук. В нашите професии без обич това няма как да се случи“.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Hurryiet: Реджеп Таийп Ердоган ще преоткрие историческа българска църква в Истанбул на 7 януари

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще преоткрие реставрираната 120-годишна българска църква в Истанбул на 7 януари. Според съобщението от пресслужбата на турското президентство, българският премиер Бойко Борисов също ще присъства на церемонията, пише турското издание Hurryiet.
Православната църква, известна като Св. Стефан, се намира в историческия квартал Балат, край брега на Златния Рог.
През последните 7 години тя бе подложена на цялостна реставрация чрез проект за съвместно финансиране между общинските власти на Истанбул и българското правителство.
В изказване пред Anadolu Agency в навечерието на визитата си, българският премиер Бойко Борисов заяви, че преоткриването на Българската "Желязна" църква е доказателство, че между християнските и мюсюлманските страни може да има приятелство, взаиморазбирателство и добра воля.
„Мисля, че това се случи благодарение на добрата воля и общият дух, който се опитваме да изградим на Балканите“, заяви Борисов.
Община Истанбул отдели за възстановяването на църквата 4 милиона долара, а българското правителство добави 253 хиляди долара.
На принципа на реципрочност, българското правителство даде позволение на Турция да ремонтира Петъчната джамия в Пловдив.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Възстановяването на храма „Св. Стефан” в Истанбул е прекрасно доказателство за добросъседството ни с Турция

Възстановяването на храма „Св. Стефан” в Истанбул е прекрасно доказателство за добросъседството ни с Турция. Това каза министър-председателят на Република България Бойко Борисов преди откриването на реставрирания храм „Св. Стефан” в Истанбул, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове. България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат огромни отговорности. Можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси”, каза премиерът и припомни за бунтовете на бежанците в лагера в Харманли. Той отбеляза, че сега има нулев натиск на бежанци към страната ни. „Аз съм свършил моята работа”, допълни Борисов. Министър-председателят изрази радостта си, че в делегацията присъстват патриарх Неофит и представители на всички парламентарни групи от Народното събрание и отбеляза, че откриването на реставрирания храм „Св. Стефан” в Истанбул ще остане в историята. Бойко Борисов не пропусна да благодари на реставраторката на църквата и коментира, че е направила всеки детайл с душа. „Истински благодаря на нея за това, което направа”, каза Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит: Да ни е честит обновеният храм "Свети Стефан" в Истанбул и да се издига българският дух

Да ни е честит обновеният храм "Свети Стефан" и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи. Това каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Патриархът отбеляза, че днес е хубав и слънчев ден. „Слънчево е и на душата ми, както и на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има построяването на този храм“, каза Негово светейшество. Той посочи, че реставрацията на храм „Св. Стефан“ е чудесна.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Депутатът от „БСП за България” и зам.-председател на Комисията по вероизповеданията Васил Антонов ще участва в делегацията за откриването на желязната църква в Истанбул

Народният представител от ПГ на „БСП за България” и заместник-председател на Комисията по вероизповеданията към 44-то Народно събрание Васил Антонов ще е част от българската делегация, която ще присъства на откриването на ремонтираната църква „Св. Стефан” в Истанбул, известна като Желязната църква. В официалната делегация заедно с него ще са патриарх Неофит, митрополитите Гавриил Ловчански, Наум Русенски и Киприан Старозагорски. Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП.
„Преосвещаването на българския православен храм „Св. Стефан” е ключов момент в отношенията между България и Турция. Ремонтирането му е споразумение между двете страни. Желязната църква впечатлява със забележителната си и уникална архитектура. Пълна е с история и доказателство за силата на православната вяра”, каза народният представител. Той припомни, че през 1860 година за първи път в нея Иларион Макариополски служи на български език. След като дървената църква изгаря, на нейно място се издига нова, желязна, осветена от екзарх Йосиф I през 1898 година.
„Близо 7 години продължи ремонтът на храма. В реставрацията са вложени около 16 млн. турски лири (приблизително 3.5 млн. евро), от които България е предоставила 1 млн. лири (малко над 200 000 евро), а останалите средства са от Истанбулската голяма община и община Фатих”, каза още Васил Антонов.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов ще открие реставрираната българска църква „Свети Стефан” в Истанбул

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие реставрирания български православен храм „Свети Стефан” в Истанбул. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На официалната церемония ще присъства и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. В официалната делегация, придружаваща премиера Бойко Борисов, са Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Поражанов и депутати.
Българската желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма „Вагнер”, а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината – 12,50 метра.
Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава предвид факта, че църквата е исторически паметник, част от културно-историческото наследство на страната. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция вследствие на корозия.
За реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3,5 млн. евро), от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 г. българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно.