Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Отбелязваме Богоявление

06 януари 2018 | 09:09

Православната църква чества големия християнски празник Св. Богоявление – Йордановден. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва св. Златоустова Литургия и Велик водосвет, последвани от тържествени шествия до река или водоем, в които свещениците хвърлят кръст във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят във водите, за да го хванат. Смята се, че който пръв го извади ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. В Калоферско на празника мъже танцуват хоро в ледените води.
На днешния ден се извършва и традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.Агенция "Фокус"
Велико Търново: 30-годишният Тянко Жеков от Благоевград извади свещения кръст от водите на река Янтра в града

30-годишният Тянко Жеков от Благоевград извади свещения кръст от водите на река Янтра. Мъжът се обучава за сержант в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Специалността му е „Командване на войскова единица до взвод“. Тянко за пръв път се включва в свещения ритуал за Богоявление. След като извади кръста той си пожела настоящата година да е още по-здрава и успешна за него. „Чувството е удивително и много приятно. Не усещаш, че краката ти са изтръпнали от „топлата вода“ и всичко става много бързо. Изключително радостен съм, че хванах кръста именно тук във Велико Търново“, допълни Тянко, след излизането си от реката. Той е военен от 11 години, служил е в Банско и Благоевград. Спасителят на свещения кръст бе поздравен от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов и областния управител проф. Любомира Попова, които му връчиха символични подаръци за здраве. На церемонията присъстваха още народни представители, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, местни парламентаристи, общественици и стотици граждани. В ритуала се включиха общо над 40 човека, които се потопиха във водите на Янтра за здраве. Всички участници бяха благословени от отец Славчо и поздравени от началника на НВУ бриг. ген. Пламен Богданов.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Ген. Андрей Боцев: Водосветът на бойните знамена на Богоявление се прави за здраве и успех на Българската армия

Водосветът на бойните знамена на Богоявление се прави за здраве и успех на Българската армия. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио "Фокус" началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. По думите му през изминалата година настоящето военно ръководство и политическото ръководство на Министерството на отбраната са реализирали своите първи стъпки към по-добро бъдеще в сектор „отбрана“. Ген. Боцев подчерта, че ще продължи да се работи за подготвен, окомплектован и мотивиран личен състав, модернизиране на техниката и въоръжението, както и поддържане на летателните способности на българските Военновъздушни сили. “Относно мотивацията на личния състав и попълване на съществуващия ни комплект, целта на разработените и прилаганите мерки в специалния план е подобряване ефективността и ефикасността на разходваните финансови средства за личен състав, повишаване на мотивацията на военна служба и задържане на военнослужещите. Първите стъпки бяха направени, като беше повишен месечният порцион, бяха допълнително отделени средства от държавния бюджет, с които да бъдат повишени възнагражденията на хората в отбраната през 2018 г. и да бъде осигурено назначаването на нови, до 1300, военнослужещи след провеждане на конкурси. Такива средства са осигурени и в бюджета за следващите 2 години“, посочи ген. Андрей Боцев. Той допълни, че макар и разполагаща с ограничен ресурс, държавата прави всичко по силите си да възстанови числеността на Българската армия. Приемът във военните училища също е увеличен, но това ще окаже позитивен ефект върху армията едва след 4 години, подчерта генералът. Според Боцев повод за силно притеснение е големият процент некомплектованост на офицерския състав, като отбеляза, че до края на 2019 година редиците на армията ни ще напуснат 900 военнослужещи.

Агенция "Фокус"
Перник: 47-годишният Стоян Стоянов извади богоявленския кръст в пернишкото село Драгичево

47-годишният Стоян Иванов Стоянов извади богоявленския кръст в пернишкото село Драгичево. Това каза кметът на населеното място Виктор Викторов, съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Той не скри, че късметлията му е съученик и заедно са от ученическите им години. Петима са били мъжете, които са се хвърлиха в ледените води на Голобреска река на Йордановден пред очите на цялото село.
Стоян отнесе с радост разпятието вкъщи и си пожела здраве, късмет, щастие и успех в работата. Той е горд дядо на любимия си внук и баща на две деца.
„Ще продължим да спазваме традицията на Богоявление в Драгичево”, посочи кметът Виктор Викторов и пожела на всички жители на селото здраве и топлина в домовете им, да бъдат все така сърдечни и успешни.

Агенция "Фокус"
Ямбол: 32-годишният полицай Михаил Колев извади богоявленския кръст от водите на река Тунджа

32-годишният полицай от Ямбол Михаил Колев извади богоявленския кръст от водите на река Тунджа, съобщиха от пресцентъра на Общината. Общо 17 бяха смелчаците, които тази година влязоха във водите на реката. Традиционно, победителят получи парична награда и от кмета на Ямбол Георги Славов.
Отбелязването на Богоявление бе предшествано от тържествен ритуал по освещаване на бойните знамена на Българската армия и литийно шествие до моста на река Тунджа

Агенция "Фокус"
Бургас: 20-годишният Радул Димитров спаси Кръста във водите на Черно море

20-годишният Радул Димитров спаси Кръста във водите на Черно море, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" - Бургас. Той е от кв. „Ветрен“ и участва в надпреварата за спасяването на Кръста за втора година. Радул тренирал плуване и си пожела здраве както на себе си, така и на баща си. Общо 56 души скочиха в морето, сред които и четирима американци.
Мария РУСЕВА

Агенция "Фокус"
Врачанският митрополит Григорий: Нека Бог да закриля Видин, нашата страна и целия свят от беди

Нека Бог да закриля Видин, нашата страна и целия свят от беди. Това Врачанският митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски престол пред стотиците видинчани и гости на града, събрали се на брега на река Дунав за хвърлянето на Богоявленския кръст във водата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. „Нека Светата единосъщна, животворяща и неразделна Троица, която се яви в днешния ден по време на кръщаването на Господ Исус Христос във водите на река Йордан да просвещава всички вас. Нека Троичният Бог да ни укрепява, просвещава и наставлява по пътя към царството Божие. За много и благословени години“, каза митрополит Григорий.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция "Фокус"
Стара Загора: 18-годишният Дечко Иванов спаси Богоявленския кръст във водите на Старата река в Казанлък

Със Света Божествена литургия и Богоявленски водосвет в храм „Свети Пророк Илия“ в Казанлък, бе поставено началото на празничната програма, организирана от Община Казанлък за християнския празник Богоявление, отбелязван в народния календар като Йордановден, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. След литургията Литийно шествие се отправи към моста на Старата река в Казанлък, където по традиция от 20 години вече се провежда ритуал, в който млади мъже и момчета се хвърлят във водите на реката, за да спасят Богоявленския кръст. 40 бяха участниците тази година, а кръстът беше изваден от 18-годишният Дечко Иванов, който за първи път участва в ритуала. Най малкият участник е 11-годишният Никола, а най- възрастният – 55-годишният Милен, който скача в реката за кръста за девети път. Сред младите мъже бе и 34-годишният именник Йордан Йорданов, който участва в ритуала още от самото му възстановяване и до тази година два пъти е спасявал Богоявленския кръст. Той получи от организаторите торта за своя празник, дарена от една от фирмите за сладкарски изделия в Казанлък. Сред участниците в ритуала бяха и млади мъже от Стара Загора и Русе. Всички скочили да спасят кръста получиха от кмета на община Казанлък Галина Стоянова хавлии и подаръци. В празничната програма взеха участие и Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“ към НЧ „Възродена Искра“ и танцьори от НЧ „Жар“.
Славяна ГАЙДАРОВА

Агенция "Фокус"
Шумен: Тържествен ритуал по освещаване на бойните знамена и светини на Българската армия се състоя на Богоявление пред сградата на Общината

Тържествен ритуал по освещаване на бойните знамена и светини на Българската армия се състоя на Богоявление пред сградата на Община Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус” – Шумен. Водосветът бе отслужен от отец Красимир Капитанов от храм „Свети Три Светители“. Сред присъстващите на ритуала бяха кметът на Община Шумен Любомир Христов, областният управител Стефан Желев, народният представител Румен Генов, общественици, военни и граждани. „В Богоявленския ритуал участват знамето на военно формирование 34 200, знамето на учебна база „Панайт Волов“ и знамето реликва на 7-ми Пехотен Преславски полк, знаменната група на Родолюбив комитет „Крум Страшний“ с клубното им знаме, знамето на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, знамето на Червеноводската чета, на НД „Традиция“ с регионален клон Шумен, с клубното им знаме, бойната хоругва, знамето на Борис и Симеон, на Калоян, знамето на Констанин и Фружин“, обяви водещият на церемонията военният историк Мишо Йорданов. Той представи традицията на Богоявление.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
София: Ритуал за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия се състоя на пл. „Княз Александър Невски“ в столицата

Президентът Румен Радев, министър Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и десетки софиянци се събраха на пл. „Княз Александър Невски“ в столицата за ритуала за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на армията и положи венец на Паметника на Незнайния войн. Водосветът на бойните знамена извърши Негово светейшество българският патриарх Неофит, като със светена вода бяха поръсени и Гвардейският представителен духов оркестър, знаменният блок, почетният караул и официалните лица. Преди ритуала беше отслужена празнична света литургия и празничен водосвет в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.
След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.
След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Стремим се да отгледаме едно поколение, което да поеме юздите на държавата в следващите години

Стремим се да отгледаме едно поколение, което да поеме юздите на държавата в следващите години. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която присъства на тържествения Богоявленски ритуал по освещаване на водите на река Арда и изваждане на светия кръст край средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча” в Кърджали, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодарим на митрополит Николай, че днес е при нас на този голям християнски празник – Богоявление и го направи още по-светъл. Благодарим на тези от вас, които скочиха за кръста. Нека господ ги дари със здраве, разум и успехи“, заяви Цвета Караянчева. „Мили родите, вие, които насърчавате децата да посещават неделното училище, ги учите на доброта, разум, защото без вашата помощ и без помощта на отец Николай, без нашата обща помощ няма да можем да постигнем това, което се стремим. А ние се стремим да отгледаме едно поколение, което да поеме юздите на държавата в следващите години“, обърна се Караянчева към присъстващите и към родителите на децата от най-голямото в България неделно училище по православие. „Това поколение трябва да е разумно, да е богобоязливо, да уважава родителите си и да милее за държавата. Благодарим за това, че сте тук. Днес е голям празник за Кърджали. Честит празник, честито на всички именници“, заяви още тя.

Агенция "Фокус"
Кърджали: Стотици миряни се стекоха в храма "Cв. Йоан Предтеча на тържествения богоявленски ритуал, възглавен за първи път от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай

Стотици миряни се стекоха в храма "Cв. Йоан Предтеча в Кърджали на тържествения богоявленски ритуал, възглавен за първи път от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Владиката благослови христолюбивото войнство от 68 - на бригада Специални сили и децата от най-голямото в България неделно училище по православие. Председателят на НС Цвета Караянчева прие армейския строй. 20 души скочиха за кръста във водите на река Арда. Улови го най-младият - 15-годишният Станимир Димов. При децата до 14 години, които скачаха в басейн, кръста хвана Асен Николов на 12 г.

Агенция "Фокус"
Благоевград: Община Гоце Делчев и Неврокопската Митрополия организират традиционното спускане на кръста в река Градска

Община Гоце Делчев и Неврокопската Митрополия организират традиционното спускане на кръста в река Градска за Богоявление. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пирин Даниела Крантева, експерт „Връзки с обществеността” към общината. Програмата за деня започна още в 07.30 часа с богослужение за празника в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. В 10.45 часа ще бъде извършен водосвет в храм „Св. св. Кирил и Методий”. В 11.15 часа ще се проведе литийно шествие по улица „Търговска” към река Градска. Самото спускане на кръста във водите на река Градска, освещаване на водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Гранично полицейско управление ще се случи в 11.45 часа.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Пловдив: След като „спасиха” богоявленския кръст в Калофер, той бе предаден на 11-годишния Драгомир от града

Над 500 мъже играха хоро в ледените води на река Тунджа в Калофер на Богоявление, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Ритуалът се наблюдава от етнолози от Европа. Още преди да се разсъмне хиляди хора, сред които много чужденци, бяха заели местата по бреговете на р. Тунджа, където се хвърля кръстът, и нагоре по хълмистия бряг до самата църква. Мъжете влизат в ледените води и извиват хоро, като се вярва, че това ще им донесе здраве и дълголетие.
Тази година за пръв път кметът на Калофер Румен Стоянов беше организирал място за най-малките. Около десетина момчета бяха дошли с преподавателите си, за да се включат в ритуала, без да се притесняват от студената вода, тъй като са научили, че тази вода не разболява.
Ритуалът „мъжко хоро“ кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО. Според кмета на Калофер Румен Стоянов процедурата за това вече е задвижена и затова тази година има наблюдатели от Европа.
След като „спасиха” богоявленския кръст в Калофер, той бе предаден на 11-годишния Драгомир от града.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Варна: Тържествена богоявленска литургия се отслужва в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ за Богоявление

Тържествена богоявленска литургия се отслужва в катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна за Свето Богоявление, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Десетки миряни са в храма и участват в литургията.
Празничната програма за отбелязване на Богоявление и 170 години от рождението на Христо Ботев във Варна ще продължи с военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”, който ще започне на площад „Св. Св. Кирил и Методий” веднага след Богоявленската литургия. В ритуала, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна, ще участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили ще приеме началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили.
Заради ритуала от 09.45 часа до приключване на мероприятието ще бъде преустановено движението на бул. „Мария Луиза” – в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”; бул. „Владислав Варненчик” - в отсечката от кръстовището с бул. „Съборни” до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Христо Ботев” - от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”.
След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 170 години от рождението му. След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Константийският епископ Яков ще оглави богослуженията на Богоявление

Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави богослуженията на Богоявление в Пазарджик, предаде репортер на Агенция "Фокус". Те ще започнат с архиерейска Златоустова света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" от 09:00 часа. От 10.30 часа е началото на Литийно шествие до р. Марица . От 10.45 часа епископ Яков ще отслужи Велик Богоявленски водосвет на брега на реката, след което ще последва хвърляне на кръста.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Видин: Врачанският митрополит Григорий оглави богослуженията на Богоявление

Днес Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски престол, ще предстоява богослуженията във Видин, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото беше в 8.00 ч. в катедралния храм “Св. Димитър Солунски” с утреня, последвана от архиерейска света Литургия и Велик водосвет. В 11 часа литийно шествие от жители на града, предвождано от Врачанския митрополит Григорий и кмета Огнян Ценков, ще тръгне от храма и ще стигне до река Дунав. Там ще бъде направено хвърлянето на светия кръст в реката.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
София: Кметът Йорданка Фандъкова ще присъства на тържествения водосвет за Богоявление и ритуала по изваждане на Светия кръст от езерото в ж.к. „Дружба”

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова ще се проведе тържествен водосвет по случай празника Богоявление (Йордановден), съобщиха от пресцентъра на Столична община. Водосветът ще започне от 13.00 часа до езерото в ж.к. „Дружба”, след което ще бъде проведен ритуалът по изваждане на светия кръст от водите на езерото. Водосветът ще бъде отслужен от епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева ще присъства на ритуал по освещаване на водите на р. Арда и изваждане на светия кръст край манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на тържествения Богоявленски ритуал по освещаване на водите на река Арда и изваждане на светия кръст край средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча” в Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Празничното богослужение ще бъде възглавено от негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който ще благослови знамената на Българската армия. Цвета Караянчева ще приеме строя на представителните роти от 68-ма бригада „Специални сили”.
За 09.20 часа е предвидено хвърляне на Светия кръст във водите на река Арда. От 09.30 часа, единствено в Кърджали, за кръста ще скачат и деца до 14 години в басейн в двора на храма „Св. Йоан Предтеча”.

Агенция "Фокус"
Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен на Богоявление

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен пред паметника на Незнайния воин в София, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. На ритуала ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.
Ще бъде отслужен водосвет на знамената-светини на 6-и пехотен Търновски полк, 30-и пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, 15-и пехотен Ломски полк, на 24-и пехотен Черноморски полк и щандарт на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42 600 - Мусачево.
На ритуала в София ще присъстват още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.
Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.
Началото на водосвета в София е от 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин.
* * *
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.
След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.
След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Агенция "Фокус"
Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави богослуженията на Богоявление в София

Православната църква чества големия християнски празник Св. Богоявление – Йордановден. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва св. Златоустова Литургия и Велик водосвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи празнична св. Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” от 08.30 часа.
В 10.00 часа Светейшият ни патриарх ще отслужи Велик водосвет на площада пред катедралата.
В 11.00 часа ще се извърши водосвет на бойните знамена в присъствието на главнокомандващия Българската армия президента Румен Радев и висши представители на българската държавност. Ще бъдат поръсени със светена вода последователно Гвардейският представителен духов оркестър, знаменният блок, където ще са построени бойните знамена и знамената-светини, почетният караул и официалните лица.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев ще участва в церемонията за освещаването на бойните знамена и знамената светини на Българската армия

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в ритуала за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, който ще се състои от 11.00 часа на пл. „Свети Александър Невски” в столицата. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Агенция "Фокус"
Църквата отбелязва празника Богоявление

Църквата отбелязва Богоявление, един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа, Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се „Мръсни дни”, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне.
В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят във водите, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.
В Югозападна България денят се нарича Мъжки водици - защото се къпят само младоженците и момченцата до 1 година. В Родопите същият ритуал се нарича хаскане по възгласа „ха-а-с-с-а”, с който придружават повдигането до 3 пъти на този, който е къпан. От този ден нататък до Великденските заговезни започва периода на сватбите.
На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата на момата) измивала лицето й с вода и я дарявала с китка и златна пара. В Калоферско и днес на празника мъже танцуват танци в ледените води.
Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сармички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.
На този ден имен ден празнуват: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.