Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

140 години от Освобождението на София

04 януари 2018 | 16:05

София отбеляза 140 години от Освобождението си от турско робство. Около 14.00 часа на 4 януари 1878 година в града влизат първите руски части. В катедралната църква „Света Неделя” е отслужен тържествен молебен в присъствието на генерал Гурко - традиция, която се повтаря всяка година. В храм „Света Неделя” негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Благодарствен молебен, а след това от храма тръгна литийно шествие, което завърши с поднасяне на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител. Малко по-късно пред паметника на Българския опълченец се проведе литературно-музикална програма. Там бяха поднесени венци и цветя.

Агенция „Фокус“
Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Нашата София – българската столица расте, но не старее

Нашата София – българската столица расте, но не старее. Това каза в приветственото си слово зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов по повод 140-годишнината от Освобождението на София от турско робство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преживяла е своите възходи и падения, съхранявайки неотклонно завета на мъдростта, помнейки и пренасяйки във времето своята славна история, своите вечни ценности, мечтите и въжделенията на своите хора. На днешната дата историята е отредила да отбелязваме един от най-прекрасните моменти – денят на свободата на София. 5 века София прекара в оковите на чуждата власт „под игото“, както го нарече Вазов, но то беше мрачно иго, което въпреки гъстия си нрав не достигаше душата на града, защото не е възможно да оковеш духа на мъдростта“, заяви Чобанов. По думите му през зимата на 1877 г. османските отряди отстъпват в безпорядък, активно подпомагани от стотици българи, частите на западния отряд на ген. Гурко успяват да преминат проходите на Стара планина в условията на невероятно тежка зима. „Както казва той: „Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Запрегнаха своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарат пътя през преспите и чудовищния студ“. Цената на този героизъм е висока. Освободителите са посрещнати с огромен ентусиазъм по древната ни традиция с хляб и сол“, заяви зам.-кметът на столицата. „София прегръща свободата, мъдростта хвърля бремето на оковите, днес вече 140 години е ден, в който София свежда дълбоко глава пред героите, извоювали с кръвта си нейната свобода с цената на своите страдания и саможертва. Свежда глава пред знайните и незнайни руски, белоруски, украински, грузински, финландски, румънски войни и славните български опълченци. Устремена към своето бъдеще, подредила се с другите европейски народи, както учеше Апостола, София помни. Да пребъде свободата, да живее България“, каза още д-р Тодор Чобанов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Руският посланик Анатолий Макаров: Нека вечно живее руско-българското приятелство

Нека вечно живее руско-българското приятелство. Това каза в приветственото си слово извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Н. пр. Анатолий Макаров по повод 140-годишнината от Освобождението на София от турско робство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е голяма чест да представям Русия на днешните тържества, посветени на 140-годишнината от Освобождението на град София от османското иго. Събитията от преди 140 години не са били подарък, а заслуга – резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба. Тази борба не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски войни, поставили на карта най-скъпото си – живота си заради бъдещето на братския български народ“, заяви Макаров. По думите му днес понякога може да се чуе, че не бива да се живее с миналото, че е крайно време да се зареже благодарността към руските освободители и да се премине към новите идеали. „Но какво би представлявала съвременна България, ако не бяха решителните действия на император Александър II? Нали въпреки масовите настроения в полза на поробените славянски народи, ходили из Европа през 17-те години на 19 век, само руската империя намира смелостта да провъзгласи открита война срещу Османската империя. Тази война е била благородна и съзидателна, а победата в нея е станала наша обща“, допълни той. Според него да помним подвига на нашите предци не означава да живеем с миналото. „Това означава да бъдем благодарни потомци, достойни за свободата и щастието, извоювани с цената на многохилядни жертви. Нека да бъдем грижливи към нашата обща история, скъпи приятели. Нека всяка година пред този монумент се събират хора, за да почетат паметта на загиналите войници. Нека вечно живее руско-българското приятелство“, каза още Анатолий Макаров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Историкът проф. Пламен Павлов: Изключително важна за освобождението на София е подкрепата, оказана на руските части от местното население

Изключително важна за освобождението на София е подкрепата, оказана на руските части от местното население. Това коментира в дневния блок на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод 140-та годишнина от освобождението на днешната ни столица, което отбелязваме на 4 януари.
„Самият ген. Груко, както знаем, казва, че без помощта на българите, на местното население, което впряга воловете си и изнася оръдията, изнася ранени, руският успех би бил немислим. Във всеки случай, трябва да помним това, защото оценката дава самият ген. Гурко, който е много образован офицер, един обективен човек. Тук действат и доброволци, също местни - българи, организирани в чети. Така че, Руската армия успява в крайна сметка, в неимоверни условия, да преодолее Балкана и да напредне в Софийското поле“, коментира още историкът.
Според проф. Пламен Павлов това е изключителен шок за турското командаване, което не е очаквало подобен развой на събитията.

Агенция „Фокус“
Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Освобождението на София е изключително военно чудо, градът не го застига съдбата, която са му планирали – да бъде опустошен

Днес е един от най светлите дни в историята на нашия град. София живее в деветото си хилядолетие и в нейната наистина изключително дълга и богата история има няколко особено светли мига. Това е този миг – на Свободата след V века чужда власт след много страдания и тежки моменти в нейната история. Това каза пред журналисти заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов по повод 140-годишнината от освобождението на София от турско робство, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Точно преди Рождество, на 23 декември по стар стил, на 4 януари нов стил, преди 140 години, нашият град е освободен. Като по чудо не го застига съдбата, която са му планирали – да бъде опустошен и опожарен. Софийските първенци, които са били арестувани, не са били депортирани. Днес празнуваме тази свобода и този дар, който градът ни е получил. За да бъде достоен за него, приготвили сме много богата програма, която включва както традиционно шествие, започващо от мястото, където преди 140 години е отслужен този благодарствен молебен“, разказа Чобанов. Той посочи, че денят ще бъде отпразнуван още с откриване в Столична Община на изложба, посветена на Руско-турската война и Освобождението на България. В различни райони на София ще има и други събития. „Посрещаме 140-годишният юбилей по един достоен начин“, подчерта Чобанов. По думите Освобождението на София е изключително военно чудо. „Тогава е било много по-студено време от днешния ден – минус 20 и повече градуса. Руските войски, с много активната помощ на стотици български доброволци, успяват да преминат старопланинските проходи. Именно това изненадва турската власт, която е готвила голяма отбрана на София. Малко софиянци знаят, че тук и до днес са съхранени доста сериозни турски укрепления, които са били подготвяни да защитават града“, посочи той и припомни, че в София е имало е опити да се концентрира голяма войска, която да даде сериозен отпор. „Тоест София, като Плевен, да бъде едно мащабно бойно поле, където да бъдат задържани настъпващите сили. Благодарение на този чудодеен преход през Балкана, който струва цената на стотици животи, руските войски успяват, под много вещото ръководство на ген. Гурко, да изненадат бранителите на града и след две кратки, но кръвопролитни сражения при Горни Богров и Враждебна, градът е освободен без да може да бъде превърнат в крепост, където месеци наред да се водят кръвопролитни сражения. Роля за чудодейното избавление на София имат и трима западни дипломати – консулите на Италия, Австро-Унгария и Франция, чиито имена и днес почитаме като имена на знакови софийски улици. Благодарение на тях не е опожарен градът, а арестуваните видни граждани на София са депортирани. Така че днес е наистина щастлив ден за нашата София преди 140 години“, разказа още Тодор Чобанов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Преди 140 години нашият град е бил освободен от смели хора, сега остава ние да пазим свободата и развиваме града

Преди 140 години нашият град е бил освободен от смели хора, които заедно с нашите съграждани са воювали за свободата, сега остава ние да я пазим и развиваме града. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти по повод 140-годишнината от освобождението на София от турско робство, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Честит празник на всички софиянци! Преди 140 години нашият град е бил освободен от смели хора, който заедно с нашите съграждани са воювали за свободата. Благодаря на предвожданата от ген. Гурко руска армия, на воините, които са участвали - руси, украинци, белоруси, румънци. Благодаря на западните посланици, благодарение на които градът ни се е запазил и не е бил опожарен, както и на всички наши предци, които са бленували този ден и тази свобода. Сега остава ние да я пазим и развиваме града", каза столичният кмет.
"Благодаря на патриарх Неофит за прекрасната служба. Българският патриарх Неофит винаги се моли за нашия град и съм изключително благодарна за това, което прави, както и на всички духовници от града", добави Йорданка Фандъкова.
Кметът отбеляза, че годишнината от освобождението на столицата ще бъде отбелязана с много инициативи и събития, посветени на празника.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Патриарх Неофит: Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на обичния ни столичен град

Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот. Това каза в словото си Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който оглави Благодарствен молебен в митрополитския храм „Света Вмца Неделя” по повод 140 г. от Освобождението на София от османско владичество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на патриарх Неофит Освобождението на София е органична част от голямата победа на руската армия, започнала още с Плевенската епопея от декември 1877 г. и достигнала своето увенчаване на 3 март 1878 г. с победния край на войната за Освобождението на цяла България. „Ето защо в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес“, добави патриарх Неофит. „Прекланяме се пред тяхната вечна памет и молитстваме за тях пред Всеподателя, засвидетелствайки така нашата дълбока благодарност и признателност, братската ни в Христа любов и продължаващите във времето вековни духовни връзки, завещани нам от нашите предци, които и днес продължават да укрепват духовно Православните ни църкви и народи“, допълни той и добави, че с тези мисли и чувства в душите и сърцата си и тази година в празничния ден на Освобождението на София, с духовна радост е бил извършен благодарствения молебен, отслужен за първи път тук, в митрополитския катедрален храм преди точно 140 години. „В деня, когато според църковното предание в спомен за това събитие, заедно със свободата ни, в храма е донесена от Русия и поставена за поклонение и светата икона на Божията майка „Всех скорбящих радост”. Драгоценен молитвен дар от освободителите ни и свидетел на изгрялата преди 140 години в нашия град свобода. Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българското Освобождение. Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода. Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единство между Православните църкви и народи. Божието благословение, Неговата всепобеждаваща любов и великата Му милост да бъдат с всички нас. Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на обичния ни столичен град“, пожела още патриарх Неофит.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Патриарх Неофит отслужи Благодарствен молебен по повод 140 години от Освобождението на София от османско владичество

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Благодарствен молебен по повод 140 години от Освобождението на София от османско владичество, предаде репортер на Агенция "Фокус". В момента Патриарх Неофит произнася своето празнично слово. От 10.30 часа от храма ще тръгне Литийно шествие до аметниците на Генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец, където ще бъдат поднесени цветя и венци в памет на загиналите в битките за освобождение. Всички храмове, покрай които преминава литията, ще огласят Столицата с празничен звън на камбаните си. Пред трите паметника ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на Отечеството ни в Руско-турската освободителна война.

Агенция „Фокус“
Марияна Маринова, РИМ–София: С редица придобивки след Освобождението София се превръща от позападнал ориенталския град в модерна европейска столица

Ставайки столица на България, София за един много кратък в исторически план период тотално се преобразява – от един позападнал ориенталски град тя се превръща в модерна европейска столица само за периода от Освобождението до Балканските войни. И това е почти без еквивалент в историята по това време. Това каза Марияна Маринова – завеждащ научна, експозиционна и фондова дейност в Регионалния исторически музей в София, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод честването на 140 години от освобождението на града по време на Руско-турската война.
По думите ѝ заслуга за това имат столичната управа и кметът Димитър Петков, който доста твърдо е отстоявал прокарването на нови улици, отчуждаването на имоти и т.н. „И освен с нова архитектура и ново градоустройство, София се сдобива с редица модерни за времето си придобивки като улично електрическо осветление и трамваен транспорт, които я поставят в развитието ѝ дори и пред много стари европейски градове, които чак по-късно се сдобиват с тези нововъведения“, обясни тя.
Маринова уточни, че София не е избрана случайно за столица на България. „Тя се намира в центъра на земите, населени с българи, които са определени със Санстефанския мирен договор. Тоест, тя е ядрото на земите с преобладаващо българско население по време на Руско-турската освободителна война и годините след нея. И това е основният фактор тя да бъде избрана за столица, като предложението е на проф. Марин Дринов, което се е посрещнало с голямо въодушевление и с единодушие от Учредителното народно събрание“, каза още тя.
Маринова обясни, че преди Освобождението София не е била блестящ град, какъвто е била в предишни епохи. „Градът е имал една позападнала ориенталска визия, тъй като в този период не е бил важен административен център. Това е един труден икономически период, в който в София е можело да се видят само малки схлупени къщурки, криви улици и голям брой джамии. Най-голямо впечатление на пътниците, преминаващи оттук, е правила Буюк джамия, отличаваща се с девет кубета, покрити с олово, които са се виждали отдалеч“, каза Маринова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Столичната градска организация на АБВ и АБВ – Младежи организират чествания, посветени на 140-та годишнина от освобождението на София

Столичната градска организация на АБВ и АБВ – Младежи, в сътрудничество с Национален съюз „Единение” организират чествания, посветени на 140-та годишнина от освобождението на София от османско робство, съобщиха от пресцентъра на АБВ. От 11.00 часа в черквата „Св. ап. Андрей Първозвани” в столичния квартал „Банишора” ще се проведат молебен и кратка беседа, посветена на историческите събития, свързани с освобождаването на София.
От 11.30 часа ще започне литийно шествие до Паметника на опълченците, намиращ се на ул. „Пиротска” №76 до православен храм „Св. Николай Софийски”, където в 12.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя. Слово ще произнесе полковник Георги Маринов – председател на Национален съюз „Единение”.
Мероприятието ще протече с почетен караул от членовете на Национален съюз „Единение” пред Паметника на опълченците, които ще бъдат облечени в автентични униформи и оръжия от периода на освобождението на България от османско иго. Ще бъде изложено Самарското знаме.

Агенция „Фокус“
Патриарх Неофит ще оглави Благодарствен молебен по случай 140 години от Освобождението на София

Днес се навършват 140 г. от Освобождението на София от османско владичество. По този повод Столична община, Софийска Света Митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски” и Фондация „Героите на България” организират тържествени прояви по случай забележителното събитие, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
От 10.00 часа ще започне Благодарствен молебен в митрополитския храм „Света Вмца Неделя”, който ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. От 10.30 часа е началото на Литийно шествие и поднасяне на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец. Всички храмове, покрай които преминава литията, ще огласят Столицата с празничен звън на камбаните си. Пред трите паметника ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на Отечеството ни в Руско-турската освободителна война.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
София отбелязва 140 години от Освобождението си

Днес София отбелязва Освобождението си от турско робство. Около 14.00 часа на 4 януари 1878 година в града влизат първите руски части. В катедралната църква „Света Неделя” е отслужен тържествен молебен в присъствието на генерал Гурко - традиция, която се повтаря всяка година.
Както повелява традицията, от 10.00 часа в храм „Света Неделя” ще бъда отслужен благодарствен молебен по повод 140 години от Освобождението на София. От 10.30 часа от храма ще тръгне литийно шествие, което ще завърши с поднасяне на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител. От 11.00 часа пред паметника на Българския опълченец ще започне литературно-музикална програма и ще бъдат поднесени венци и цветя.