Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Закани, оставки, приватизация, мутри и затворници изпъстриха езика на политиците

14 ноември 2017 | 16:52

Седмицата започна интересно с документалния филм „Граница“ на народния представител от „БСП за България“ и журналист Елена Йончева, който е посветен на българо-турската граница и на изграденото там възпрепятстващо съоръжение. С него авторът цели да покаже факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение – оградата, както и информация за съществуването на бежански канали от Турция, през България, за Европа.
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов коментира филма в социалната мрежа „Фейсбук“: „Напънала се планината и родила мишка. Бях на премиерата на политически-рекламирания документален филм „Граница“ на Елена Йончева. Скучен, изнасящ познати обстоятелства видео материал, пропаганда в стила на „единствената истина“ и категоричните лозунги в духа на „Работническо дело“. Имах чувството, че съм на партийна сбирка на БСП и приятели. Ентусиазирана аудитория, атмосфера на озлобление, реваншизъм и Народен съд от 1944 г.
Във вторник на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че след филма „Граница“ от партията искат незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов.
В отговор народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че партията категорично застава зад действията на Валентин Радев и Валери Симеонов. „Не смятаме, че има основание да подават оставка. Отхвърляме искането за оставка, което чухме от опозиционния лидер“, заяви той.
В понеделник от ГЕРБ се обявиха за промяна на Конституцията за престъпленията по време на приватизацията. Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова определи предложението като половинчато и обясни, че опозицията добавя към темата масовата приватизация и групировките.
По повод изказване на Бойко Борисов, че в парламента има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове, Корнелия Нинова го призова да ги назове.
В отговор Десислава Атанасова посочи: „Питаме се кога Корнелия Нинова ще назове имената на мутрите в политиката, както тя се изрази“. Според нея е станало тенденция лидерът на БСП да не назовава никога точната и ясна информация, а да говори за имагинерни неща. На въпрос как е приел премиерът Бойко Борисов искането на Корнелия Нинова за изваждането на мутрите от политическата власт и почувствал ли се е засегнат депутатът от ГЕРБ обясни: „Въпросът в никакъв случай на реферира към Бойко Борисов. Корнелия Нинова е тази, която очакваме да съобщи имената“. По повод искането Бойко Борисов да обясни кой депутат се занимава с наркотрафик депутатът Данаил Кирилов цитира изказването на премиера, както и публикации в медии за задържането на брата на депутата от БСП Георги Стоилов- Илия Стоилов. А за частта от изказването на Бойко Борисов за депутати в парламента, замесени в купуване на гласове- извадки от сайта на Прокуратурата за повдигнатото обвинение на Манол Генов за купуване на гласове.Агенция „Фокус“
ГЕРБ застава зад действията на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов и отхвърля искането на БСП за оставката им

Категорично заставаме зад действията на Валентин Радев и Валери Симеонов. Не смятаме, че има основание да подават оставка. Това каза на пресконференция в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов по повод поисканата оставка на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов заради злоупотреби при изграждането на оградното съоръжение по границата,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отхвърляме искането за оставка, което чухме от опозиционния лидер“, заяви той. „Подчертаваме, че като се говори за бежанска вълна- България има възможност да настани, да устрои, да приеме 5900 бежанци. Към момента капацитетът ни на натоварване е 20%. Без основание са всички спекулации, че има бежанска вълна и по границата се случват процеси, които застрашават интегритета и суверенитета на държавата ни и ЕС“, обясни Данаил Кирилов. „Уточняваме, че към момента на снимките на филма на Елена Йончева, в които се показват части от оградата, където е снимала бежанци със стълби, оградата не е била предадена като завършен обект на „Гранична полиция““, коментира депутатът. „Би било коректно и по-редно да се съобразяват етапите на изпълнение на оградното съоръжение“, каза още Данаил Кирилов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Десислава Атанасова към Корнелия Нинова: В ГЕРБ страхливци и неудобни въпроси няма, можем да задаваме въпроси и да даваме отговори

Г-жо Нинова, в ГЕРБ страхливци няма, можем да задаваме въпроси и да даваме отговорите, за нас неудобни въпроси няма. Това каза на пресконференция в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Още на 26 октомври 2016 г. на заседание в Министерски съвет Бойко Борисов говори за приватизационните сделки, за следприватизационния контрол, за мерките на правителството“, припомни тя. „В края на мандата на правителството „Борисов 2“ премиерът предава в главна прокуратура цяла папка със сделки през Прехода, които целят приватизация. Сега следва да се провери целия Преход, всички сделки за приватизация и осъществявания следприватизационен контрол“, заяви депутатът от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Питаме се кога Корнелия Нинова ще назове имената на мутрите в политиката

Питаме се кога ще назове имената на мутрите в политиката, както тя се изрази, кога ще намери сила и воля да се присъедини към инициативата ни. Това каза на пресконференция в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод призива на лидера на БСП Корнелия Нинова мутрите да излязат от политическото ръководство на държавата,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сякаш стана тенденция, а и неслучайно Корнелия Нинова, има друго прозвище, тя не назовава никога точната и ясна информация, а говори за имагинерни неща“, коментира тя. „За нас единственото ценно е политическата воля. Всяко друго скриване зад юридически приоми, зад някакъв Консулстативен съвет, вътрешен орган на БСП с председател Янаки Стоилов, е само протакане на времето“, посочи Десислава Атанасова. „Ако г-жа Нинова има силата „да затвори гардероба“ откъдето може би има скелети на една бивша партия, нека го направи. След като тя определя дневен ред и темите, сме готови още утре“, обясни депутатът от ГЕРБ. На въпрос как е приел премиерът Бойко Борисов искането на Корнелия Нинова за изваждането на мутрите от политическата власт и почувствал ли се е засегнат Десислава Атансова: „Въпросът в никакъв случай на реферира към Бойко Борисов. Корнелия Нинова е тази, която очакваме да съобщи имената“.
По повод искането на Корнелия Нинова Бойко Борисов да обясни кой депутат се занимава с наркотрафик депутатът Данаил Кирилов цитира изказването на премиера, както и публикации в медии за задържането на брата на депутата от БСП Георги Стоилов- Илия Стоилов. А за частта от изказването на Бойко Борисов за депутати в парламента, замесени в купуване на гласове, той извадки от сайта на Прокуратурата за повдигнатото обвинение на Манол Генов за купуване на гласове. „Г-жа Нинова опита да играе с правните понятия. Да, по Конституцията затворниците нямат право да гласуват, но в затворите се намират лица, които още не са осъдени, те са следствени и имат право на глас. И в затворите се провеждат избори“, уточни Данаил Кирилов. „Ще участваме във всички обсъждания, които касаят изменения в Конституцията или за борба и установяване на истината за извършените по време на приватизацията производства“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
ГЕРБ обяви готовност за разговори по обявени от БСП теми за промяна в Конституцията

Разговаряхме с Бойко Борисов, който е в Рим, непосредствено преди срещата му с италианския премиер, съм упълномощена да предам решението му. ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел и промяна на Конституцията. Това каза на пресконференция в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След истеричната пресконференция на БСП е време е да нормализираме тона и да водим нормален политически дебат“, посочи тя. „Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем всички предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията“, заяви Десислава Атанасова. „Искаме прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били факт. Искаме справедливост за престъпленията“, обясни тя. „За нас е важна политическата воля, очакваме тази политическа воля от страна на БСП“, коментира депутатът от ГЕРБ. „Очакваме да не се чака произнасяне на партиен орган, било то и Консултативен съвет, а да действаме веднага“, посочи Десислава Атанасова. „Ако Корнелия Нинова има тази воля и не се крие зад юридически приоми започваме още утре“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
БСП иска изслушване на главния прокурор и министъра на икономиката по темата за приватизацията

БСП иска изслушване на министъра на икономиката в парламента за приватизацията и на главния прокурор в Правна комисия по темата. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". Нинова посочи, че по темата за прехода ще проведе консултации с Правния съвет към Народното събрание, за да се изготви законодателство в тази посока. "Викаме на изслушване министъра на икономиката, който беше дълго време шеф на Агенцията за приватизация. Искаме да докладва на парламента колко сделки са направени, за какви суми, с кого, при какви условия са сключени договорите, какъв контрол е осещъствен. Включително и въпросът защо ГЕРБ отмениха такива текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които направиха невъзможен този контрол“, коментира Нинова. Нинова поясни, че БСП ще приложи за пръв път чл. 27 от Правилника за дейността на Народното събрание. "Това е една поправка, която изисква главния прокурор на 3 месеца да информира Народното събрание по определени въпроси. Помните, че приехме скоро тази поправка. За пръв път ще я приложим. Днес внасяме с колегите депутати това искане главният прокурор да бъде изслушан в Правната комисия на Народното събрание по няколко въпроса. Колко проверки са правени в годините по приватизация? Колко производства са образувани, колко от тях са прекратени поради липса на престъпления, колко започнати не могат да бъдат довършени поради изтичане на давност, от какво има нужда прокуратурата, за да свърши този огромен по обем труд? Няма да пропуснем да питаме и за днешната корупция“, заяви Нинова. Тя поясни, че ще попита главния прокурор докъде са стигнали делата по изграждането на оградата по границата, санирането, по пътищата, за което има повдигнати обвинения. „Оставаме отворени към другите политически сили за ето този разговор. Ако мога да го обобщя той е – целият преход на масата, цялата истина на масата, отговорност за онези, които са извършили престъпления“, заяви Нинова. По отношение на личното си участие в приватизацията, Нинова заяви, че се изненадва, че участието й в приватизацията на „Техноимпекс“ е голяма новина. „Във всички декларации, които съм подавала официално в годините, и съм имала акции, можете да го видите. Нещо повече, сделката за „Техноимпекс“ в различните периоди в годините назад, е проверявана няколко пъти. Почти винаги, когато направя някаква политическа стъпка по-ярка, се започва с „Техноимпекс“ и проверка“, заяви лидерът на БСП. Тя поясни, че няма нищо против да се направи такава проверка за енти път. „Все тая, нямам нищо против, но „Булгартабак“ не е проверяван нито един път, 33% от ЕРП-ата, които продаде Бойко Борисов не е проверявано нито веднъж“, обърна внимание Корнелия Нинова. Тя призова да се готвят тези, които ще им е за пръв път. Нинова подчерта, че БСП е единствената партия, която е дала оценка на прехода. „Не сега, защото ГЕРБ са се сетили за приватизация, направили сме го назад във времето на конгрес и ние сме единствената партия ,която е казала: Да, и ние сме направили грешки в прехода“, поясни Нинова. Тя допълни, че на Пленумът на БСП в събота ще се произнесе по предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията за давността на приватизацията. По отношение на вота на недоверие, Нинова заяви, че след първия ни разговор с ДПС по темата, са се разбрали да има втора среща. „Ще я направим, ако те там си променят отношението, ще ви информираме. Нашето остава непроменено. Вот на недоверие ние ще внесем. Който иска да ни подкрепи е добре дошъл“, поясни Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Искаме Бойко Борисов да посочи в парламента поименно кой депутат се занимава с наркотрафик и кой е купувал гласове от затворници
Искаме Бойко Борисов да посочи в парламента поименно кой депутат се занимава с наркотрафик и кой е купувал гласове от затворници. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 12-ти ноември премиерът Борисов заяви: "В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик“. Това е ужасяващо. „Хора, които са купували гласове и то от затворници“ - не по-малко ужасяваща констатация“, коментира Нинова. Тя поясни, че БСП ще внесе подписка днес с искане за изслушване в залата на Народното събрание на премиера Бойко Борисов. Според нея това може да се случи и на закрито заседание. „Да спрем вече с тази манипулация за купуването на гласове, да дойде и да каже поименно с факти и доказателства, и особено от затворници, които нямат право да гласуват“, заяви Нинова. Тя поясни, че БСП иска истината за наркотрафика и за купуването на гласове от премиера. „Ако откаже да дойде – ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже, ако дойде обаче – истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждам и в двата случая, но едно от двете трябва да направи“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Приватизацията е половинчато решение - мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата

Приватизацията е половинчато решение - мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата. Това каза по време на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментирайки предложението на ГЕРБ за промяна в Конституцията, с което да отпадне погасяването на наказателното преследване по давност на престъпления, свързани с приватизацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички бяхте на Конгреса на БСП, но вероятно не сте обърнали внимание на една част от доклада, който беше одобрен от нашия най-висш форум. Две изречения само ще ви прочета от този доклад: „Можем да останем на равнището на партийните си противоборства с ГЕРБ, но можем и първи да бъдем държавниците, които гледат по-далече и да кажем – преходът беше сгрешен. Готови сме да променим това, защото в резултат на грешни политически решения, на задкулисие, на лични интереси и корупция в годините на прехода изчезваме като народ“, цитира доклада Нинова. Тя поясни, че преходът трябва да бъде оценен. „Престъпленията на прехода трябва да бъдат наказани. На този грабителски преход трябва да сложим край. Предложението на ГЕРБ и ДПС за нас е половинчато. Ние искаме цялата истина за прехода на масата“ ,подчерта тя. По думите й БСП предлага на всички политически сили да се обединят около това, че няма наши, няма ваши, а който е извършил престъпление да получи възмездие за това. „Добавяме към темата приватизация и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от тези книжки. Кой се облагодетелства от тях. Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация, националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси? Кой ги владее днес? С какви договори, какви държавни такси плаща? Какви печалби прави? Плаща ли народът високи цени в резултат на такива концесиони договори?“, попита Нинова. Тя добави към темата и третата характеристика на прехода е групировките. „Голяма част от материалните богатства на държавите се преразпределиха чрез групировките. Няма да скъсаме с прехода, народа, докато начело на политическото ръководтво на държавата ни, стоят членове на групировките на прехода. Искаме да се отвори този въпрос и да се приключи. Мутрите на прехода вън от политическото ръководтво на държавата. Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи. Този разговор искаме да водим. Приватизацията е половинчато решение“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: След филма „Граница“ искаме незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов

След филма „Граница“ искаме незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с представения вчера филм на Елена Йончева "Граница", който показа смущаващи факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По темата граница и филма на Елена Йончева – става дума не само за национална сигурност. Освен фактите, които видяхте, живите кадри - тук става въпрос за корупция. 200 млн. лв. от хората са изсипани там. По-важно има свидетели, чухте свидетел. Служител, кото говори за организирани канали за трафик“, коментира Нинова. Тя поясни, че от БСП ще потърсят чрез българското и международното право защитата на служителя от „Гранична полиция“ от филма на Елена Йончева „Граница“ като свидетел.
Деница КИТАНОВА