Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Белият дом обяви „нова стратегия за Иран“

13 октомври 2017 | 14:33

В ранните часове на петък (местно време) Белият дом обяви, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е одобрил нова стратегия за Иран, насочена към блокиране на „всички пътища към ядреното оръжие“.
Очаква се по-късно в петък президентът на САЩ да очертае публично конкретните недостатъци на историческото споразумение за ядрената програма на Иран, постигнато през между Техеран и световните сили през 2015 г., след като в речта си пред Общото събрание на ООН през септември Тръмп определи сделката като „срам“ за САЩ, обвини Иран в нарушаването й и предупреди, че Вашингтон може да се оттегли от нея.
Европейският съюз призова американския президент Доналд Тръмп да не прекратява едностранно споразумението за ядрената програма на Иран, а да се придържа към него. Позицията на Брюксел бе подкрепена също от Пекин и Москва. Налице са сериозни опасения, че оттеглянето на САЩ може до доведе до нова ядрена надпревара в Близкия изток и да затрудни възможното преодоляване на кризата със Северна Корея.


Доналд Тръмп отказа да препотвърди иранското споразумение, но не се оттегли от него (ОБЗОР)
Американският президент Доналд Тръмп обяви в петък, че не смята да препотвърждава иранското ядрено споразумение, но подчерта, че това не означава, че САЩ се отказват от сделката. AFP информира, че Тръмп е няма да иска нови санкции срещу Техеран, тъй като при подобно действие, Иран може да се откаже от споразумението, постигнато със световните сили през 2015 г., което би означавало да продължи да развива ядрената си програма. Reuters обаче предаде, че вместо това Белия дом ще наложи санкции върху определени лица и организации в Иран. Но и американската агенция потвърди информацията, че макар САЩ да не препотвърждават сделката, няма да се откажат от нея. Едновременно бяха обявени санкции срещу Ислямския революционен гвардейски корпус, без обаче организацията да бъде определена като „терористична“. По-рано The Times of Israel информира, че Али Акбар Салехи, едно от висшите ирански официални лица, е заявил, че ако Тръмп определи Гвардията като терористична организация, това би било равносилно на обявяване на война.
В петък, в официално си обръщение пред Света, Тръмп заяви, че смята да внесе ядреното споразумение за преразглеждане в Конгреса, едновременно определяйки режимът в Иран като фанатичен. BBC предаде, че държавният глава е заявил, че Иран е нарушил сделката многократно от 2015 г., насам, въпреки че според ООН и Европейския съюз, Техеран спазва договорките.
Не закъсня и международната реакция на изявлението на президента. AFP предаде, че израелският премиер Бенямин Нетаняху, похвали президента за „смелите му действия срещу иранския терористичен режим“. Подобна бе и реакцията на Саудитска Арабия, според която вдигането на международните икономически санкции срещу Техеран през 2015 г. е позволило на страната да продължава да развива ядрената и ракетната си програма. В същото време, Великобритания, Германия и Франция препотвърдиха ангажиментите си по сделката, докато иранската медия Press TV излъчи реч на президента на страната Хасан Роухани, в която той нарече думите на Тръмп „куп от измислени обвинения“. Роухани заяви, че страната му е против предоговаряне на каквото и да е от условията по сделката. Същевременно, по данни на CNN, часове след обръщението на американският държавен глава, в Техеран са се събрали стотици хора, крещящи „смърт за Америка“. Междувременно бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери заяви, че с действията си Тръмп създава „международна криза“, пише американското издание Washington Examiner.
Агенция „Фокус“ припомня, че петте постоянни страни членки на съвета за сигурност на ООН и Германия, подписаха през 2015 г. споразумение с Иран, според което десетилетните икономическите санкции срещу Техеран се прекратяват, срещу което страната се задължи да не развива ядрената си програма.

ТАСС: Генералният секретар на ООН се надява ядрената сделка с Иран да остане в сила
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се надява, че Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) относно ядрената програма на Иран ще остане в сила, след като американският президент Доналд Тръмп обяви нова, по-твърда, политика по отношение на Техеран, предава ТАСС.
„Генералният секретар нееднократно е казвал, че подписването на СВПД е било голяма крачка по пътя за постигането на консолидация за неразпространение на ядрено оръжие и постигането на световен мир и сигурност. Той се надява силно, че споразумението ще бъде съхранено“, се казва в заявление на Генералния секретар, разпространено от неговия официален представител Стефан Дюжарик.

Washington Post: Американски сенатор твърди, че най-големият проблем на Доналд Тръмп е „кастрацията“ на Рекс Тилърсън
Вашингтон. Наистина ли американският президент Доналд Тръмп води страната си към Трета световна война, пита американското издание Washington Post. За да получат отговор на този въпрос, от вашингтонския вестник се свързаха с председателя на Комитета по международни отношения на Сената на САЩ Боб Коркър, който напоследък води ожесточена словесна престрелка с американския държавен глава, в социалната мрежа Туитър.
Повечето американци вече са наясно с това, което сенаторът републиканец изтъква – че президентът публикува неверни неща в интернет и че трябва над него да бдят „възрастните“ в обкръжението му. Но идеята, изказана от среброкосият, трезвомислещ сенатор, че Тръмп може да предизвика катастрофална война може да докара безсънни нощи дори на тези, които са се примирили с четирите години хаос, които предстоят на страната.
Изглежда, че има много причини за притеснения, имайки предвид настоятелно агресивната риторика на Тръмп спрямо Северна Корея, включително личните обиди, насочени към лидера на страната Ким Чен-ун и предизвикателното заявление, което направи, за да „десертифицира“ ядрената сделка, сключена с Иран в петък. Въпреки тези прояви, Боб Коркър счита, че най-големият проблем е, че Тръмп „кастрира“ своя Държавен секретар Рекс Тилърсън и по този начин поставя Съединените щати в позиция да избират между две вероятности в някои ситуации – изборът е между война и оставянето на Северна Корея и Иран да се развият достатъчно, за да застрашават Съединените щати с ядрени оръжия.
„Не можете публично да кастрирате собствения си секретар, без да си дадете този „двоичен“ избор“, каза Коркър в телефонно интервю за изданието. „Туитовете – да, той повдига градуса на напрежение в региона и това е много безотговорно. Но това е само първата част“ - от „кастрацията“ на Тилърсън – „с която съм най-запознат“.
Тилърсън получава слаба оценка за работата си от много хора във Вашингтон, независимо дали са служители на Държавния департамент, или не. Това са хора, които мислят, че той е съдействал на Тръмп в опитите му да лиши американската дипломация от ресурси, авторитет и публичен имидж. Но според възгледите на Коркър, Тилърсън е бил в основата на оставянето на път за излизане от конфронтацията със Северна Корея, чрез воденето на тиха дипломация с Китай.
„Най-важните ни дипломатически отношения са тези с Китай“, подчерта сенаторът.
Проблемът, според него, са туитовете на Тръмп и други изявления на държавния глава, в които той твърди, че няма дипломатически изход от кризата с Пхенян и че Тилърсън „си губи времето“, опитвайки се да намери път към масата за преговори, както написа в едно от съобщенията си в Туитър. Подобни изявления, според Коркър, са накарали Пекин да се откаже от първоначалните си намерения да подложи на сериозен натиск Пхенян.
Боб Коркър има, донякъде, аналогично отношение с това на Доналд Тръмп към ядрената сделка с Иран, което обяснява желанието му да отговори на искането на президента за приемането на закони, поставящи нови условия към споразумението. Сенаторът се опасява, че инициативата може да бъде възприета като едностранен опит на САЩ за ревизиране на многостранното международно споразумение. Той твърди, че намерението на американските законодатели е да „замразят“ действието на „Съвместният всеобхватен план за действие“(СВПД) за иранската атомна програма. „Ние няма да направим нещо, което нарушава СВПД“, подчерта Коркър.
В този контекст, твърдението на Коркър, че "може да сме се насочили към Трета световна война", е просто по-остър начин да предадем, че Тръмп подкопава американската дипломация : “Тръмп не е непременно подстрекател към война“, казва американският сенатор Боб Коркър, според него, опасността се крие в това, че непремерените изказвания на президента, в комбинация с „кастрирането“ на Държавния секретар Рекс Тилърсън може да притисне в ъгъла Белия Дом.

Washington Examiner: Бивш Държавен секретар на САЩ предупреди, че Доналд Тръмп създава „международна криза“, заплашвайки ядрената сделка с Иран
Вашингтон. Бившият Държавен секретар на САЩ Джон Кери разкритикува президента на страната Доналд Тръмп, за това, че заплашва да извади САЩ от ядрената сделка с Иран, освен ако не бъдат приети по-стриктни условия за ограничаване на развитието на ракетната и ядрената програма на Техеран, пише американското издание Washington Examiner.
„Днешното решение на президента Тръмп е опасно“, предупреди Кери в свое съобщение до медиите. „Той предизвиква международна криза. Тя ще заплаши интересите на САЩ в сферата на националната сигурност, както и на най-близките им съюзници“.
„Мога да ви кажа защо президентът не може да оцени (Международната агенция за атомната енергия(МААЕ)), нашите съюзници и разумните хора в собствения си кабинет, които са наясно, че това, което казвам е истина: Иран изпълнява задълженията си по ядрената сделка и докато го прави, ние и нашите съюзници ще сме в по-голяма безопасност, отколкото без споразумението“, добави той. „Но каквато и да е причината, истината е, че дестабилизирайки сделката, президентът прави по-слаба позицията ни, създава разделение между нас и съюзниците ни, подпомага иранските радикали, прави по-трудно разрешението на кризата със Северна Корея и рискува да ни приближи до военен конфликт“.
Кери, който служи като ръководител на външното ведомство на САЩ при президента Барак Обама, беше един от основните лидери, участвали в постигането на иранската сделка от 2015 година, която има за цел да замрази ядрената програма на Иран, в замяна на вдигане на санкциите срещу Техеран в ООН.


The Telegraph: Иран е отговорен за кибератака срещу парламента на Великобритания
Лондон. Иран е отговорен за кибератака срещу парламента на Великобритания, която е засегнала десетки депутати, включително министър-председателя Тереза Мей, пише британското консервативно издание The Telegraph, позовавайки се на информация от правителствени източници.
Безпрецедентната кибератака, за която е използвана „груба сила“, е проведена през месец юни, продължила е повече от 12 часа и в резултат от нея са компрометирани около девет хиляди имейла.
Първоначално се смяташе, че зад атаката седи Русия, но служители на разузнавателните служби на Великобритания са стигнали до заключението, че Иран е отговорен. Това може да е първата значителна кибератака на Техеран срещу Лондон.


РИА Новости: Италианският премиер е загрижен заради новата стратегия на Тръмп спрямо Иран
Рим. Министър-председателят на Италия Паоло Джентилони заяви, че се присъединява към загрижеността, изказана от държавните глави и правителствата на Франция, Германия и Великобритания, относно новата стратегия по отношение на Иран, представена от президента на САЩ в петък, предава РИА Новости.
„Защитата на споразумението, прието единодушно от Съвета за сигурност на ООН, чрез резолюция 2231, съответства на интересите на националната ни безопасност“, пише в заявление на италианския премиер, разпространено от кабинета на премиера.
Превод и редакция: Иван Христов
Рекс Тилърсън: Очакваме от съюзниците ни да подкрепят новата стратегия спрямо Иран
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън предвиди, че европейските съюзници на Съединените щати, ще окажат подкрепа за новата стратегия на американския президент Доналд Тръмп спрямо Иран, въпреки предпочитанията си за запазване на ядрената сделка, пише американското издание Washington Examiner.
„Сигурен съм, че нашите съюзници и приятели в Европа и региона ще ни окажат пълна подкрепа в предприетите усилия за справяне със заплахата от страна на Иран“, каза министърът.
Новата стратегия на Тръмп спрямо Иран зависи, поне в краткосрочен план, от съдействието на европейците. Той отказа да признае, че ядрената сделка, постигната по време на мандата на предшественика му Барак Обама, е в полза на интересите на националната сигурност на САЩ. Но и не наложи нови санкции срещу Иран, които щяха да сложат край на действието на споразумението. Тръмп и неговите съюзници в Конгреса на САЩ се надяват да принудят европейските лидери и Иран да подпишат нов документ, за налагането на рестрикции заради агресията на режима в Техеран.

CNN: Техеран реагира на изявлението на Доналд Тръмп с разочарование и викове „смърт за Америка“
Техеран. Няколко часа преди американският президент Доналд Тръмп да денонсира публично ядрената сделка с Иран, отказвайки да сертифицира многостранното споразумение и призовавайки за по-тежки и широкообхватни рестрикции срещу Техеран, радикалите в Ислямската република казваха: „Предупредихме ви“, предава американската новинарска телевизия CNN.
Стотици поклонници се събраха в Техеранския университет, където режимът се радва на голяма популярност, за петъчна молитва. Мъже и жени чакаха смирено проповедта на Аятолах Мохамед Али Мовахеди Кермани, добре известен радикал.
„От началото на преговорите за ядрената сделка ви повтаряхме, че Обама лъже и че той не ни е приятел“, каза Кермани. „Върховният лидер ни показа, че САЩ не са ни приятели, че те ще ни разкрият истинското си лице, че те са врагове.“
Тълпата избухна с викове „смърт за Америка“, размахвайки юмруци във въздуха.
Същият рефрен беше използван и в речта на американския президент, докато той предупреждаваше за „зловещия“ мироглед на Иран.

AFP: Еманюел Макрон „обмисля“ дали да приеме покана на Хасан Роухани за посещение в Иран
Париж. Френският президент Еманюел Макрон обмисля дали да приеме поканата на иранския си колега Хасан Роухани за посещение в Техеран, направена по време на телефонен разговор между двамата, проведен след заявлението на американския президент Доналд Тръмп, че ще „десертифицира“ ядрената сделка с Ислямската република, предава AFP, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на Елисейския дворец.
Макрон е казал на Роухани, че Франция остава ангажирана с ядрената сделка от 2015 година.
„Обмисля се посещение на президента в Иран, по покана на президента Роухани“, пише в съобщението, докато в официалната интернет страница на иранския президент се съобщава, че визитата ще се проведе през следващата година.
Френският президент е заявил, че решението на САЩ „няма да сложи край на ядреното споразумение и всички партньори във Франция и ЕС ще продължат да изпълняват ангажиментите си“.
Роухани, от своя страна, е потвърдил, че Иран също „ще продължи да изпълнява задълженията си“ по ядрената сделка, пише в съобщението на Елисейския дворец.

Хасан Роухани: Речта на американския президент е куп от измислени обвинения
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че речта на американския му колега Доналд Тръмп срещу Ислямската република не е съдържала нищо повече от обиди и измислици, предава иранската PressTV.
„Изявлението на Доналд Тръмп по отношение на Иран... не съдържаше нищо повече от ругатни и куп измислени обвинения срещу иранската нация“, каза Роухани, по време на реч, излъчена по иранската телевизия, малко след като американският президент изложи стратегията на Съединените щати спрямо Ислямската република.
Иранският президент призова Тръмп да опресни познанията си по световна история и география, за да подобри разбирането си за международните задължения и глобалната етика, за етикета и конвенциите.
„Той трябва да учи историята по-добре и по-отблизо, за да знае, какво причиниха те (американските правителства) на иранския народ през последните малко повече от 60 години и какво е било отношението им през последните 40 години, след победата на Ислямската революция (през 1979 година)“, продължи да се позовава на историята Роухани.
Освен това, той отново отхвърли искането на американския президент за преразглеждане на ядрената сделка от 2015 година, сключена между Иран, петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, подчертавайки, че споразумението ще остане в сила и към него няма да бъде добавена или извадена нито една точка или параграф.
Роухани подчерта, че Техеран ще продължи да работи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), докато интересите на страната са защитени, а правата ѝ са запазени.
Иранският президент коментира и заявлението на Тръмп, че САЩ ще въведат санкции срещу Ислямският революционен гвардейски корпус (ИРГК), питайки риторично, дали ИРГК е корумпиран, или правителствата и въоръжените сили, които винаги са се намесвали в този регион срещу независимостта на народите?“


AFP: Великобритания, Германия и Франция остават „ангажирани“с иранското споразумение
Лидерите на Великобритания, Франция и Германия заявиха, че остават ангажирани с международното ядрено споразумение с Иран, след като Доналд Тръмп отказа да го поднови, предава AFP .
Британският премиер Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и канцлерът Ангела Меркел заявиха, че „остават ангажирани с пълното прилагане от всички страни“, се казва в съвместно изявление от Даунинг Стрийт.

Reuters: Саудитска Арабия приветства новата американска стратегия за Иран
Саудитска Арабия приветства новата американска политика към Иран, предава Reuters. Риад заяви, че вдигането на санкциите срещу Иран през 2015-та година е позволило на Техеран да развие ракетната си програма, както и да засили подкрепата си за различни въоръжени групи в региона.
Кралство Саудитска Арабия заяви, че Иран се е възползвал от допълнителните финансови потоци, за да подкрепя „Хизбула“ и хутите в Йемен.

AFP: Бенямин Нетаняху похвали „смелите действия“на Доналд Тръмп срещу Иран
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху поздрави американския президент Доналд Тръмп за „смелите му действия“, предава AFP. Това се случи, след като Доналд Тръмп отказа да препотвърди иранското ядрено споразумение. Американският президент заяви, че ще представи споразумението за преразглеждане от конгреса.
„Поздравявам президента Тръмп за смелото му действие днес, а именно изправянето срещу иранския терористичен режим“, заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Reuters: Зигмар Габриел предупреди САЩ, че по иранския въпрос Европа има сходна позиция с Русия и Китай
Германският външен министър Зигмар Габриел за пореден път разкритикува действията на американския президент срещу иранското ядрено споразумение, предава Reuters.
„Трябва да кажем на американците, че поведението им по иранския въпрос, ще доведе нас европейците до обща позиция с Русия и Китай срещу САЩ“, заяви Габриел пред немски медии.
Представители на Европейския съюз категорично се обявиха против предоговарянето на споразумението от 2015-та година, но подчертаха, че също са притеснени от влиянието на Иран в Близкия изток.

BBC: Доналд Тръмп заяви, че в Иран управлява фанатичен режим и ще даде ядреното споразумение за преразглеждане от конгреса
Американският президент Доналд Тръмп осъди Ирани като фанатичен режим и заяви, че ще даде ядреното споразумение за преразглеждане в конгреса, предава BBC .
Тръмп заяви, че Иран подкрепя тероризма. Поради тази причина, каза той, САЩ ще блокират „всички пътища към ядреното оръжие“, които Иран има.
Според него властите в Техеран са нарушили многократно споразумението от 2015-та година. Той добави, че иранските власти са изнудвали и тормозили международните инспектори.
Агенция „Фокус“ припомня, че според ООН и страните от Европейския съюз Иран спазва споразумението.

Arutz Sheva: Заместник-командирът на бригадите „Ал-Кудс“заяви, че Иран е „заровил“ в земята мнозина „като Тръмп“
Заместник-командирът на бригадите „Ал-Кудс“ от Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран заяви, че САЩ „ще съжаляват“ за действията си, пише Arutz Sheva.
„Не сме страна, която обича войната, но всяка въоръжена сила, която ни заплашва, ще съжалява“, каза командирът Исмаил Гани.
„Тръмп вреди на Америка, заровили сме в земята много като него и знаем как да се бием със САЩ“, каза иранският командир.
Той предупреди, че Ислямският революционен гвардейски корпус е „най-ефективната сила“ в Близкия регион.

AFP: Антонио Гутереш се надява, че иранското ядрено споразумение ще оцелее
Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш „се надява много“, иранското ядрено споразумение да бъде спасено, заяви негов говорител, цитиран от AFP. Изявлението му идва, след като се очаква Доналд Тръмп да преразгледа споразумението.
Говорителят на ООН Стефане Дужарич каза, че Гутереш смята споразумението за „важен пробив при консолидирането неразпространението на ядрената сила, както и напредък за световния мир и сигурност“.

AFP: Доналд Тръмп ще обяви санкции срещу Ислямския революционен гвардейски корпус
Американският президент Доналд Тръмп ще обяви санкции срещу Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран, но няма да класифицира организацията като „терористична“, предава AFP.
„Решихме, че има определени рискове и трудности в класифицирането на цяла армия, тъй да се каже“, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън относно обявяването на Революционната гвардия като терористична.
Вместо това, заяви той, САЩ ще наложат санкции „срещу финансовите структури, както и определени индивиди, наказвайки хората, които подкрепят тези дейност“.

Reuters: Доналд Тръмп ще даде зелена светлина на Министерството на финансите за налагането на санкции срещу лица и организации в Иран, включително и Революционната гвардия
Американският президент няма да препотвърди иранското ядрено споразумение, тъй като смята, че Техеран не спазва сделката, предава Reuters.
По-късно Тръмп ще обяви новия си по-агресивен подход към Иран, който ще бъде приет заради ядрената и ракетна програма на страната, както и подкрепата за екстремистки групи в Близкия изток, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън пред репортери.
Доналд Тръмп ще даде зелена светлина на Министерството на финансите за налагането на санкции срещу определени лица и организации в Иран, включително и Иранската революционна гвардия.
Действията на президента няма да оттеглят САЩ от ядреното споразумение, което бе подписано през 2015-та година.

AFP: Доналд Тръмп няма да поиска от конгреса повторно въвеждане на санкции срещу Иран
Американският президент Доналд Тръмп няма да поиска от конгреса, да върне санкциите срещу Иран, предава AFP. Решението на Тръмп е продиктувано от възможността при подобно действие, да се развали ядреното споразумение.
„Връщане на санкциите практически ще покаже, че се отказваме от споразумението“, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън.
От Белия дом призоваха вместо това, за въвеждането на нови санкции, ако Иран премине „определени точки“.

The Times of Israel: Лидерът на иранската ядрена програма заяви, че ако САЩ класифицират Революционната гвардия като „терористично“, това ще е равнозначно на „обявяване на война“
Началникът на иранската ядрена програма заяви, че ако САЩ класифицират Революционната гвардия като „терористична организация“, това ще бъде равнозначно на „обявяване на война“, пише The Times of Israel.
Началникът на Организацията за атомна енергетика на Иран Али Акбар Салехи заяви в реч, че „ястребовият“ подход на Доналд Тръмп към Техеран и класифицирането на Революционната гвардия като „терористична“, е с цел натиск срещу страната.
„Предвид, че армията и другите въоръжени сили на страната са гаранти на сигурността й, възможният ход от страна на САЩ е равнозначен на обявяването на война“, заяви той.

AFP: Йенс Столтенберг отказа да се намеси в спора за ядреното споразумение, но изрази притесненията си относно иранската ракетна програма
Лидерът на НАТО Йенс Столтенберг отказа да се намеси в спора за иранската ядрена програма, но заяви, че Алиансът е притеснен заради „продължаващото развитие на ракетни възможности“ от страна на Иран, предава AFP.
„Не е работа на НАТО да прави оценки относно спазването (на ядреното споразумение, бел.р.), това е задача на нациите, които са част от споразумението“, заяви Столтенберг.
„Ядреното споразумение обхваща развитието на ядрени оръжия, но не третира ракетните програми, поради което ние сме много притеснени зарази продължаващото им развитие“, добави генералният секретар на НАТО.

Fox News: Белият дом обяви „нова стратегия за Иран“
В ранните часове на петък (местно време) Белият дом обяви, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е одобрил нова стратегия за Иран, предава телевизионният канал Fox News .
Съгласно разпространената информация, новата стратегия е предназначена да блокира „всички пътища към ядреното оръжие“.
Очаква се по-късно днес президентът на САЩ да очертае публично конкретните недостатъци на историческото споразумение за ядрената програма на Иран, постигнато през между Техеран и световните сили през 2015 г. Внимание обаче ще бъде обърнато и на програмата за балистични ракети на Техеран, подкрепата за сирийския президент Башар Асад, движението „Хизбула“ в Ливан и други групировки, които дестабилизират региона.

Германия отправи предупреждения към Доналд Тръмп за последиците от оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран (ОБЗОР)
Възможното оттегляне на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран ще има негативни последици върху търговските отношения, но и рискува отприщването на нова надпревара в ядреното въоръжение. Това са предупрежденията, които ФРГ отправи към американския президент Доналд Тръмп в очакване на решението му за сделката.

Опасенията на германския бизнес

Германският бизнес се опасява, че излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран ще доведе до мащабно съкращаване на обема на търговията с Техеран. Връщането на санкциите ще стане „неприятна изненада за съживените търговски връзки“, заяви ръководителят на Асоциацията на германските индустриални и търговски камари, цитиран от Deutsche Welle.
Съгласно думите му, за „голям пробив“ в търговските отношения с Иран все още не може да се говори, което се дължи преди всичко с проблемите във финансовия сектор. Все пак обаче германският експорт към Иран вече превишава средните показатели от миналите години.

Страхът от надпревара в ядреното въоръжение и конфликт с Европа

Външнополитическият експерт от ХДС Норберт Рьотген призова Доналд Тръмп да не приема „катастрофално решение“. Излизането на Вашингтон от споразумението с Иран „може да доведе до надпревара в ядреното въоръжение в Близкия изток“, изрази увереност експертът в коментар за телевизионния канал ZDF.
Рьотген предупреди, че подобно решение може да се отрази негативно на трансатлантическите отношения, а също и на шансовете за разрешаване на кризата със Северна Корея. „Тръмп поставя под въпрос ненарушимостта на международните договори“, подчерта германският християндемократ, допълвайки, че европейците не биха подкрепили тази линия.

Проблемът със Северна Корея може да е само началото

Министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел алармира, че оттеглянето на САЩ от договора ще създаде „непосредствена опасност от нова война“.
„Провалът на споразумението с Иран може да бъде изтълкувано от други държави като сигнал за необходимост колкото е възможно по-скоро да придобият ядрен арсенал. Тогава неотложен проблем ще бъде не само Северна Корея“, категоричен бе германският социалдемократ.
По-рано тази седмица Европейският съюз призова американския президент Доналд Тръмп да не прекратява едностранно споразумението за ядрената програма на Иран, а да се придържа към него.
„Очакваме, че докато Иран изпълнява споразумението, всички останали ангажирани страни също ще го спазват", заяви генералният секретар на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Хелга Шмид, цитирана от изданието Der Spiegel.
Самият германски дипломат е участвала в дългосрочните преговори за постигането на ядрената сделка с Техеран. Поради тази причина тя се противопостави на предоговарянето му. „Не бива да се забравя, че това е споразумение е за неразпространение на ядреното оръжие и изцяло изпълни предназначението си, следователно не е необходимо да бъде предоговаряно”, подчерта Шмид.
Тръмп многократно критикува иранските ракетни тестове и ролята на Техеран в страни като Сирия и Йемен. Шмид призна, че ядрената сделка не урежда регионалните конфликти. „Има големи проблеми, като непоносимото положение в Сирия и Йемен, но ние се опитваме да ги решим в други форуми", обясни дипломатът.
Тя отправи предупреждения за опасностите от ескалирането на ситуацията. „Вече имаме ядрена криза със Северна Корея, нямаме нужда от втора ядрена криза в Близкия изток". Според Шмид има опасност от „надпревара за ядрено въоръжение" в региона: „Това ще го направи още по-опасен - за всички нас". Споразумението с Техеран е „резултат от 12-годишни преговори при невинаги прости обстоятелства", припомни Шмид. Но то е направило света по-безопасен и елиминира „източник на опасност от неконтролирано ядрено разпространение".
Очаква се по-късно в петък държавният глава на САЩ да обяви официално решението си дали Вашингтон ще се оттегли от споразумението между световните сили и Иран.

Euronews: Доналд Тръмп ще обяви позицията си относно иранското ядрено споразумение
Американският президент Доналд Тръмп ще обяви окончателната си позиция относно иранското ядрено споразумение, съобщава Euronews. Сделката регулира иранската ядрена програма, срещу което Техеран получава облекчение на икономическите санкции, наложени срещу страната. По време на своята реч пред генералната асамблея на ООН миналия месец, Тръмп нарече сделката „срам“ за САЩ, като обвини Техеран в нарушаване на споразумението. Великобритания и Франция призоваха Вашингтон да не се отказва от споразумението, като някои от съветници на Тръмп, сред които министърът на отбраната Джеймс Матис, също се присъединиха към това мнение.

AFP: Доналд Тръмп ще обяви стратегията си спрямо Иран в петък
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще разкрие позицията на САЩ относно ядрената сделка с Иран, сключена през 2015 година, в петък, предава AFP.
„Утре в 12:45 (19:45 българско време), президентът ще направи забележките си и ще разкрие стратегията си спрямо тази страна (Иран)“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Хъкаби Сандърс.
Очаква се американският президент да направи изявление, чрез което да отвори вратите за Конгреса да наложи нови санкции срещу Техеран.

Der Spiegel: ЕС отхвърли възможността за предоговарянето на споразумението за ядрената програма на Иран
Европейският съюз призова американския президент Доналд Тръмп да не прекратява едностранно споразумението за ядрената програма на Иран, а да се придържа към него, пише германското издание Der Spiegel.
„Очакваме, че докато Иран изпълнява споразумението, всички останали ангажирани страни също ще го спазват", заяви генералният секретар на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Хелга Шмид.
Самият германски дипломат е участвала в дългосрочните преговори за постигането на ядрената сделка с Техеран. Поради тази причина тя се противопостави на предоговарянето му. „Не бива да се забравя, че това е споразумение е за неразпространение на ядреното оръжие и изцяло изпълни предназначението си, следователно не е необходимо да бъде предоговаряно”, подчерта Шмид.
Тръмп многократно критикува иранските ракетни тестове и ролята на Техеран в страни като Сирия и Йемен. Шмид призна, че ядрената сделка не урежда регионалните конфликти. „Има големи проблеми, като непоносимото положение в Сирия и Йемен, но ние се опитваме да ги решим в други форуми", обясни дипломатът.
Тя отправи предупреждения за опасностите от ескалирането на ситуацията. „Вече имаме ядрена криза със Северна Корея, нямаме нужда от втора ядрена криза в Близкия изток". Според Шмид има опасност от „надпревара за ядрено въоръжение" в региона: „Това ще го направи още по-опасен - за всички нас". Споразумението с Техеран е „резултат от 12-годишни преговори при невинаги прости обстоятелства", припомни Шмид. Но то е направило света по-безопасен и елиминира „източник на опасност от неконтролирано ядрено разпространение".
Очаква се в четвъртък държавният глава на САЩ да обяви официално решението си дали Вашингтон ще се оттегли от споразумението между световните сили и Иран.

Washington Examiner: Иран „никога няма да предоговори“ ядрената сделка с Доналд Тръмп
Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф каза, че Иран „никога няма да предоговори“ ядрената сделка от 2015 година със САЩ, дори президентът на страната Доналд Тръмп да излезе от споразумението по-късно тази седмица, пише американското издание Washington Examiner.
Пред депутатите в иранския парламент, Зариф е казал, че ако администрацията на Тръмп да отхвърли сделката или се опита да я промени, президентът на Иран Хасан Роухани „ще му даде смазващ отговор“.
Очаква се американският държавен глава да спре действието на спорзаумението по късно тази седмица, след като изкара няколко месеца критикувайки „едностранната“ сделка и тези, които я сключиха от американска страна. Освен това, Тръмп обвини Иран, че „нарушава духа на сделката“.

Der Standard: Революционната гвардия на Иран попадна в полезрението на Доналд Тръмп
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е поел по пътя на сериозна конфронтация с Иран. След като стана ясно, че Вашингтон обмисля изтегляне от споразумението за ядрената програма на близкоизточната република, Тръмп насочи внимание към Революционната гвардия на Иран, коментира австрийският вестник Der Standard.
Няколко дни преди решаващия 15 октомври, когато ще стане ясно дали САЩ ще обявят Революционната гвардия за терористична организация, от Техеран предупредиха, че „нашият отговор би бил труден, решителен и разрушителен“.
Министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф, един от архитектите на ядреното споразумение, определи гвардията като „гордостта на нацията“, която десетилетия наред гарантира сигурността на иранските граници. Тръмп не бива да прави „стратегическата грешка“ да признава гвардията за терористична организация, предупреди първият дипломат на Техеран.

Reuters: В телефонен разговор с Доналд Тръмп Тереза Мей потвърди, че подкрепя иранското ядрено споразумение
По време на телефонен разговор с Доналд Тръмп британският премиер Тереза Мей потвърди, че подкрепя ядреното споразумение с Иран, предава Reuters.
„Премиерът потвърди, че Обединеното кралство продължава да има силен ангажимент към споразумението заедно с другите ни европейски партньори, заявявайки, че то е много важно за регионалната сигурност“, заявиха от офиса на Тереза Мей.
„Премиерът подчерта, че е важно споразумението да се наблюдава внимателно и прилага правилно“, добавиха говорителите на Тереза Мей.
Двамата лидери са обсъдили и нуждата от сътрудничество между Великобритания и САЩ за противопоставяне на иранската „дестабилизираща“ дейност в Близкия изток.

Iran Daily: ЕС, Русия и Китай са притеснени заради възможното американско оттегляне от ядреното споразумение с Иран
Европейският съюз, Германия, Франция, Русия и Китай изразиха притесненията си заради възможното оттегляне на САЩ от иранското ядрено споразумение, предава Iran Daily.
Федерика Могерини заяви, че спазването на условията, които бяха начертани с ядреното споразумение от страна на Иран, е доказано в поне осем отделни случая.
Време е да се „инвестира в международното сътрудничество“ и „да се отварят нови канали, а не да се унищожават тези, които имаме“, заяви тя по време на видео конференция.
Възможността Вашингтон да се оттегли от пакта, предизвика притеснения, както в Русия и Китай, така и сред американските съюзници от Европа.
В понеделник ядрената агенция към ООН потвърди, че Иран спазва споразумението, което бе сключено през 2015-та година.
„Мога да потвърдя, че ядрените ангажименти на Иран се спазват“, заяви началникът на Международната агенция за атомна енергетика Юкия Амано.
Германският външен министър Зигмар Габриел също заяви, че страната му „не иска да види това споразумение разтрогнато“.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна каза, че възможното оттегляне на САЩ от споразумението ще има „негативни последствия“.
Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунянг каза, че иранското ядрено споразумение е добър пример за мирното разрешаване на конфликтите и проблемите в света.
„В контекста на регионалната стабилност, Франция е притеснена от всякакви действия, които могат да засилят настоящите кризи“, заяви говорителят на френското външно министерство Агнес Роматет Еспейн.

FARS: Високопоставен ирански военен заяви, че ако САЩ се оттеглят от ядреното споразумение, ще трябва да преместят и базите си извън обсега на иранските ракети
Командирът на иранската Революционна гвардия генерал-майор Мохамад Али Джафари каза, че новите американски санкции срещу Иран, ще значат оттегляне от ядреното споразумение, предава информационна агенция FARS.
Той предупреди САЩ да напуснат региона и да не се приближават на две хиляди километра разстояние от Иран.
„Ислямската вижда въвеждането на Закона срещу противниците на Америка чрез санкции, като едностранно американско оттегляне от ядреното споразумение. Както и преди сме казвали, ако САЩ наложи нови санкции, тогава ще трябва да прехвърлят регионалните си бази на две хиляди километра разстояние – колкото е обсегът на иранските ракети“, заяви генерал Джафари.