Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Историческо споразумение между "Хамас" и "Фатах"

12 октомври 2017 | 16:19

След десетилетие на противопоставяне в четвъртък, 12 октомври, двете палестински движения „Хамас“ и „Фатах“ обявиха постигането на политическо помирение. Новината бе съобщена след два дни на интензивни преговори между двете страни в централата на египетското разузнаване в Кайро. В следобедните часове на деня се състоя и церемонията по официалното подписване на историческия документ, който слага край на палестинското разделение. Споразумението бе подписано от новия заместник-ръководител на „Хамас“ Салах ал Арури и Азам ал-Ахмад, ръководител на делегацията на „Фатах“ на преговорите в египетската столица.Малко по-късно стана ясно, че палестинските власти ще поемат пълен контрол над Ивицата Газа, считано от 1 декември тази година. Двете движения се съгласиха да „се даде възможност на правителството на националното единство да извърши своята работа и да поеме пълната си отговорност за управлението на Ивицата Газа, както е в Западния бряг, до 1 декември 2017 г.", се казва в изявлението на държавната информационна служба в Египет, който посредничи в преговорите.


“Фатах“ и „Хамас“ постигнаха споразумение за помирение помежду си (ОБЗОР)
Враждуващите, до този момент, палестински фракции „Фатах“ и „Хамас“ постигнаха поредно споразумение за помирение. Те се разбраха „Фатах“ да поеме управлението в Ивицата Газа на 1 декември, както и контрола върху граничния пункт Рафа на границата между Газа и Египет. В споразумението се предвижда, че Палестинската Автономия трябва да прехвърли две хиляди полицаи в Ивицата. Освен това, политическата партия на президента на Палестинската Автономия Махмуд Аббас - „Фатах“ – се задължи да спре действието на икономическите санкции, наложени срещу „Хамас“, за да се избегне социалната катастрофа надвиснала над двумилионното население на Газа. Трябва да се отбележи, че на преговорите в Кайро не присъстваха представители на военното крило на „Хамас“ и споразумението може да не се реализира, както предишните споразумения за помирение между двете палестински политически партии. Представителите на двете партии подчертаха, че са сключили сделката, за да могат да обединят силите си в борбата срещу „ционисткото образувание“ Израел.
Израел веднага изрази неодобрението си към постигнатото споразумение и премиерът на страната Бенямин Нетаняху моментално постави неизпълнимо условие към палестинците – признаването на Израел от страна на „Хамас“ и разоръжаване на военното крило на ислямистката групировка. Освен това, той подчерта, че подобна договорка между палестинските фракции прави постигането на мир с Израел много по-трудно постижимо. Опозицията на еврейската държава към споразумението е напълно естествена реакция. До този момент Тел Авив успяваше да лавира между правителствата на Ивицата Газа и Палестинската Автономия, разположена на Западния бряг на река Йордан и да се възползва от разделението между тях. Ако помирението наистина се реализира, въпреки всички препятствия, то на израелското ръководство ще му се наложи да се изправи срещу обединен фронт на палестинската съпротива.

Бенямин Нетаняху: Помирението между „Хамас“ и „Фатах“ „прави много по-трудно постигането на мир“
Ерусалим. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че помирението между „Фатах“ и „Хамас“ ще направи постигането на „мир много по-трудно постижимо“, само няколко часа след като палестинските фракции подписаха споразумение за единение, предава AFP.
„Помирението между „Фатах“ и „Хамас“ ще направи мира (с Израел) много по-трудно постижим“, заяви Нетаняху, чрез съобщение на Фейсбук страницата на кабинета, обвинявайки ислямистката групировка „Хамас“ в подкрепа за насилието.
„Помиряването с масови убийци е част от проблема, не част от разрешението. Кажете да на мира и не на обединението с „Хамас““, каза той, след подписването на сделката в Кайро.
„Хамас“: Споразумението за помирение е, за да можем всички „да работим заедно срещу ционисткото образувание”
Кайро. Заместник-ръководителят на политическото крило на „Хамас“ Салех ал Ароури заяви, че споразумението с партията на президента на Палестинската Автономия Махмуд Аббас „Фатах“ е сключена, за да могат палестинците да могат „да работят заедно срещу ционисткото образувание“, пише израелското издание Times of Israel.
В изказване, след подписването на споразумението, Ароури, който оглавяваше делегацията на „Хамас“ за преговорите, заяви, че палестинското единство е жизнено важно, „за да могат всички да работят заедно срещу ционисткото образувание, което иска да унищожи и потъпче правата на палестинския народ“.
„Ние, в „Хамас“, сме решителни, сериозни и честни този път и всеки път, когато слагаме край на разделението“, каза той. „Ние възприехме нова стратегия за правене на по една стъпка всеки път, за да осигурим успеха на примирението“.
Стоящият до него Азам ал Ахмад, ръководителят на делегацията на „Фатах“ за разговорите, каза, че е бил инструктиран от Махмуд Аббас да сложи край на разделението между враждуващите си фракции, за да може народът на Палестина да обедини силите си, „предвождан от „Фатах“ и „Хамас““.
AFP: Израел поиска „Хамас“ да се разоръжи след палестинското споразумение за помирение
Ерусалим. „Хамас“ трябва да се разоръжи и да признае Израел след палестинското споразумение за помирение с „Фатах“, целящо да прекрати десетилетното разцепление между двете организации, предава AFP, цитирайки думите на анонимен израелски чиновник.
„Всякакво помирение между Палестинската Автономия и „Хамас“ трябва да включва обвързване с международните споразумения и с условията на „Квартета“, първото от които е признаването на Израел и разоръжаването на „Хамас““, каза израелският чиновник в първата реакция на израелското правителство за сделката от Кайро.
Той се позовава на дипломатическия „Квартет“ за мир в Близкия Изток, който включва ООН, САЩ, ЕС и Русия.
Daily Star Lebanon: Палестинските „Хамас“ и „Фатах“ подписаха споразумение за помирение
Кайро. Съперничещите си палестински фракции „Хамас“ и „Фатах“ подписаха споразумение за прекратяване на десетилетното разцепление помежду си, по време на преговори проведени в Кайро, с посредник Египет. Президентът на Палестинската Автономия и лидер на „Фатах“ Махмуд Аббас го нарече „окончателно“ съгласие, пише ливанското издание Daily Star Lebanon.
Според споразумението, базираната на Западния Бряг Палестинска Автономия ще поеме контрола върху Ивицата Газа след 1 декември, разбираме от съобщение на египетската разузнавателна служба, която е присъствала на преговорите.
Аббас приветства постигнатата сделка и я определи като „последното споразумение, което ще сложи край на разделението“, въпреки че остават много детайли за изясняване, както и прилагането им, което не се случи при предишни опити за помирение между двете страни.
Подписите си върху сделката от Кайро положиха заместник-председателят на „Хамас“ Салах ал Арури и ръководителят на делегацията за преговорите от „Фатах“ Азам ал Ахмад.
Следва провеждането на нови преговори в Кайро, на 21 ноември, за формирането на единно правителство, в което ще бъдат поканени различни палестински политически движения.
Махмуд Аббас заяви, че представител на движението „Фатах“ трябва скоро да пътува за Ивицата Газа за пръв път от десетилетие, като демонстрация на постигнатото единство.
Санкциите въведени от палестинския президент срещу Ивицата Газа трябва да бъдат премахнати в най-скоро време, според представител на „Фатах“.
В сделката се предвижда три хиляди полицаи от базираната на Западния Бряг „Фатах“ да бъдат преместени в Газа, според член на екипа водил преговорите от страна на „Фатах“, съобщил тази информация при условия да остане анонимен.
Друг от преговарящите е съобщил, че споразумението предвижда, че части на граничната полиция на Палестинската Автономия трябва да поемат контрола върху граничния пункт Рафа, между Газа и Египет.
В споразумението не е разглеждана съдбата на военното крило на „Хамас“ и то не е участвало в преговорите.
Предишните опити за помирение се провалиха и анализаторите се отнасят с повишено внимание към постигнатата днес сделка, изчаквайки да видят дали ще настъпят реални промени на място.

AFP: Палестинските власти ще поемат пълен контрол на Ивицата Газа от 1 декември
Палестинските власти ще поемат пълен контрол над Ивицата Газа, считано от 1 декември тази година. Това стана ясно, след като организациите „Фатах“ и „Хамас“ постигнаха споразумение за прекратяване на политическото разделение, продължило десетилетие, предава AFP.
Двете движения се съгласиха да „се даде възможност на правителството на националното единство да извърши своята работа и да поеме пълната си отговорност за управлението на Ивицата Газа, както е в Западния бряг, до 1 декември 2017 г.", се казва в изявлението на държавната информационна служба в Египет, който посредничи в преговорите.

AFP: „Фатах“ и „Хамас“ подписаха споразумението за палестинско единство
Движенията „Фатах“ и „Хамас“ подписаха споразумение за помирение в Кайро в четвъртък, целящо да сложи край на продължилото десетилетие разделение след разговори, организирани под егидата на Египет, съобщиха преговарящите за агенция AFP.
Историческият документ бе подписан от новия заместник-ръководител на Хамас Салах ал Арури и Азам ал-Ахмад, ръководител на делегацията на „Фатах“ на преговорите в египетската столица.

AFP: Махмуд Абас приветства „окончателното споразумение“ за прекратяване на палестинското разделение
Палестинският президент Махмуд Абас приветства в четвъртък споразумението между неговата партия „Фатах" и „Хамас", заявявайки пред AFP, „окончателно споразумение" за прекратяване на десетилетното разделение.
„Приветствам споразумението, постигнато между движението „Фатах"и „ Хамас“ в Кайро", заяви Абас, допълвайки, че е дал заповед документът да бъде подписан незабавно.
„Получих подробен доклад от делегацията на „Фатах“ за това, което беше договорено и аз смятам, че е окончателното споразумение за прекратяване на разделението", подчерта палестинският президент.

AFP: Махмуд Абас ще посети Газа за първи път от десетилетие
„В рамките на по-малко от месец“ палестинският президент Махмуд Абас ще посети Газа за първи път от десетилетие, заяви високопоставен служител в партията „Фатах" след разговорите за помирение с „Хамас", предава AFP.
Абас „ще бъде в Газа след по-малко от месец", разкри източникът на агенцията, след като бе постигнат пробив в преговорите между двете палестински организации, които се водят в египетската столица Кайро.

Haaretz: „Хамас“ и „Фатах“ постигнаха споразумение за политическо помирение
Палестинските организации „Хамас“ и „Фатах“ постигнаха споразумение за политическо помирение, съобщава вестник Haaretz.
Подробности за споразумението, което идва след два дни на интензивни преговори между двете страни в централата на египетското разузнаване в Кайро, все още не са оповестени. Очаква се в обедните часове на четвъртък представители на двете партии да проведат пресконференция, на която да представят детайли за резултатите от преговорите.
Редица ключови въпроси са заложени в помирението, което се основава на договореностите, постигнати в предишното споразумение от Кайро от 2011 г. Уточнява се, че след първия кръг на новите преговори е постигнато съгласие единствено върху въпросите на гражданската, административната и вътрешната сигурност. Въпросът за оръжията и военното крило на "Хамас" все още не е обсъден.

ТАСС: Делегация на „Хамас“ е тръгнала за Москва, където ще води разговори за междупалестинското примирение
Делегация на палестинската групировка „Хамас“ се е отправила към Москва днес(18.09), за провеждането на разговори с руски официални лица относно междупалестинското примирение, предава ТАСС, позовавайки се на публикации в арабската преса.
Според тях, емисари на „Хамас“, предвождани от заместник-ръководителят на политбюрото на групировката Муса абу Марзука, са излетели за руската столица от летището в Кайро.
В Москва делегацията трябва да се срещне с руски официални лица и да обсъди с тях въпроси по междупалестинското примирение, съобщава арабското издание, уточнявайки, че поканата за посещението е била получена от „Хамас“ след проведената наскоро среща с руския посланик в Египет Сергей Кирпиченко в Кайро.

AFP: „Хамас“ се е съгласила на стъпки, водещи към обединение на палестинските области
Групировката „Хамас“ се е съгласила на стъпки, водещи към помирение с президента на Палестинската Автономия Махмуд Абас и организацията му „Фатах“, като обяви, че ще разпусне правителството на Ивицата Газа и е готова да проведе нови избори в областта, предава AFP, като се позовава на съобщение от групировката.
Съобщението бе пуснато, след разговорите проведени между лидерите на „Хамас“ и египетски дипломати миналата седмица и влошаващата се хуманитарна ситуация в Ивицата Газа.
От „Хамас“ съобщават, че са се съгласили на ключови изисквания на „Фатах“: разпускане на т.нар. „административен комитет“, създаден през март и заявиха, че са съгласни да проведат избори в областта и да водят преговори за създаване на обединено правителство.
Освен това, от групировката са призовали правителството на Палестинската Автономия, базирано в областта на Западния Бряг (на река Йордан) „да дойде в Газа, за да изпълнява своите функции и незабавно да поеме задълженията си“.
Ръководителят на „Хамас“ Исмаил Хания се е съгласил на подобни стъпки, след разговорите си с представители на египетското правителство, проведени в Кайро миналата седмица, съобщи за AFP високопоставен служител на групировката.

Reuters: „Хамас“ще преговаря с „Фатах“за провеждането на избори в Палестинската автономия
Групировката „Хамас“, се съгласи да проведе преговори с конкурентното движение „Фатах“, с цел да се разпусне административната комисия на Ивицата Газа, и да се проведат избори, предава Reuters .
Агенция „Фокус“ припомня, че Палестинската автономия, която се контролира от „Фатах“, води война с „Хамас“ за контрол над Газа през 2007-ма година. Това доведе до завземането на Ивицата Газа от силите на „Хамас“. Опитите за помирение между двете групировки и формирането на правителство, в което да са представени всички на няколко пъти се провалиха.