Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Парламентът прие оставката на Антон Тодоров

11 октомври 2017 | 15:31

Парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. За разлика от миналата седмица, когато депутатите от ГЕРБ обявиха, че няма да дадат Делян Добрев на „червените акули“ и отхвърлиха оставката на колегата им, тази седмица те се разделиха с Тодоров. „За“ прекратяване на пълномощията му гласуваха 153 народни представители, „против“ - 14, „въздържали се“ - 11, с което тя бе приета. Причината за оставката на Тодоров стана острата му реакция към въпрос за процедурата за закупуване на нов изтребител по време на телевизионното предаване „Здравей, България“ по Нова телевизия. От медията определиха като недопустимо отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти, като в защита на водещия Виктор Николаев се обявиха и редица други медии. В официална позиция от ГЕРБ се разграничиха от поведението на Тодоров и заявиха, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. Последва официална позиция Антон Тодоров, в която обяви, че е разбран превратно - думите му са изтълкувани абсолютно погрешно, и поднесе извиненията си на журналиста Виктор Николаев. На 8 октомври председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви на пресконференция, че Антон Тодоров се е извинил и това е достойна постъпка. Той подчерта, че депутатът не е вложил в интервюто това, което е излязло в медийното пространство. Вицепремиерът Томислав Дончев предложи, ако въпросната телевизия прецени, че е правилно, да извика в ефир Валери Симеонов и Антон Тодоров, за да имат възможност да разяснят какво са искали да кажат и ако има нужда някой да се извинява, да се извини. Той заяви, че Министерски съвет държи на свободата на словото и се противопоставя срещу всички опити някой да казва на журналистите какво могат да говорят и какво не. На 9 октомври в писмо до медиите, Антон Тодоров заяви, че подава оставка, защото има опити репликата му да бъде превърната в етикет на партията, от която е избран.
След като правомощията му като депутат бяха прекратени Тодоров заяви, че премиерът Бойко Борисов категорично е бил против това да подава оставка, но няма да позволи името му да се превърне в тегоба за хората в ГЕРБ, защото не го заслужават. Той заяви, че след оставката известно време ще се занимава с основната си дейност – журналистиката. „Имам няколко предложения за предавания, ще го обмисля и с премиера“, уточни Тодоров. На въпрос дали е приключил с политиката той отговори: „Не, вероятно ще има завръщане“.


Агенция "Фокус"
Антон Тодоров: Няма да позволя името ми и това, което ми беше вменено да се превърне в тегоба за ГЕРБ

Няма да позволя името ми и това, което ми беше вменено да се превърне в тегоба за ГЕРБ. Тези хора не го заслужават. Това каза Антон Тодоров след като парламентът прие оставката му като депутат, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали е приключил с политиката той коментира: „Не, вероятно ще има завръщане“. „От година и половина се опитвам да накарам Корнелия Нинова да обясни за разбойническата приватизация на „Техноимпекс“, посочи Антон Тодоров. „Тя никога не отговори на тези въпроси. Журналистите също не ми помогнаха в тази посока. Трябваше да ѝ задавате тези въпроси поне толкова пъти, колкото зададохте на мен за шайката“, обясни той. „В 1999 година, в онези бедни времена, откъде извадихме 70 хил. долара да купите „Техноимпекс“ за жълти стотинки“, попита Антон Тодоров и уточни, че Корнелия Нинова е казала на журналиста Сашо Диков, че не е платила и тези 70 хил. долара. „Бих я попитал: „Вие като подарък ли получихте няколко милиона активи на „Техноимпекс“ след като си признахте, че не сте платили дори и тези 70 хил. долара“, коментира той. На въпрос дали след като не е в политиката ще бъде още по-остър Антон Тодоров посочи: "Накъде повече, ще взривя държавата, ако продължавам по този начин“.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Антон Тодоров: Премиерът Бойко Борисов беше категорично против да подавам оставка

Премиерът беше категорично против да подавам оставка. Двамата, обсъждайки решихме, че фразата за столчето не е била на място, защото се превърна в знаме, което беше възседнато от кръгове, които успешно го превърнаха в пропагандистки мотив. Това каза Антон Тодоров след като парламентът прие оставката му като депутат, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бойко Борисов не ми е казал да подавам оставка, тъкмо обратното. Два дни съм се срещал с него и той изключително много държеше да остана в парламента“, посочи той. „Разбирайте решението ми за оставка като опит за вкарване на друг морал в политиката, колкото и да звучи помпозно. Наистина съм морален човек“, заяви Антон Тодоров. „Звъннете на Виктор Николаев и го попитайте в разговора с Валери Симеонов какво е казал. Казал му е - мен никой не ме е заплашвал“, посочи той. „След оставката известно време ще се занимавам с основната ми дейности, която е журналистика. Имам няколко предложения за предавания, ще го обмисля и с премиера“, уточни Тодоров. „Няма да правя водопроводи, ако някой това го интересува, но между другото съм много добър“, коментира той. „Признавам си, че съм грубиян, такъв ме е създала природата. Но никога не лъжа, справям се с враговете си по подобаващ начин. Не е добре да бъдете враг на Антон Тодоров, но е добре да бъдете негов приятел“, каза още Антон Тодоров.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров

Парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За“ прекратяване на пълномощията му гласуваха 153 народни представители, „против“ - 14, „въздържали се“ - 11 с което тя бе приета. Оставката бе внесена на 9 октомври в деловодството на парламента.
Агенция „Фокус“ припомня: На 6 октомври въпрос за процедурата за закупуване на нов изтребител предизвика остра реакция у депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. В предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия се стигна до нападки от негова страна към журналиста Виктор Николаев. От Нова определиха като недопустимо отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти. В официална позиция от ГЕРБ заявиха, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. По-късно в официална позиция Антон Тодоров обяви, че в случая е разбран превратно и думите му са изтълкувани абсолютно погрешно. Той поднесе извиненията си на журналиста Виктор Николаев. На 8 октомври председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви на пресконференция, че Антон Тодоров се е извинил и това е достойна постъпка. Той подчерта, че Тодоров не е вложил в интервюто това, което е излязло в медийното пространство. Вицепремиерът Томислав Дончев предложи, ако въпросната телевизия прецени, че е правилно, да извика в ефир Валери Симеонов и Антон Тодоров, за да имат възможност да разяснят какво са искали да кажат и ако има нужда някой да се извинява, да се извини. Той заяви, че Министерски съвет държи на свободата на словото и се противопоставя срещу всички опити някой да казва на журналистите какво могат да говорят и какво не. На 9 октомври в писмо до медиите, Антон Тодоров заяви, че подава оставка, защото има опити репликата му да бъде превърната в етикет на партията, от която е избран.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Тома Биков, ГЕРБ: Парламентарната ни група не приема, че вицепремиерът Валери Симеонов и Антон Тодоров са заплашвали журналист

Вчера в ПГ на ГЕРБ обсъдихме и въпроса за Валери Симеонов. Всеки от нас може да има естетически проблеми с изказвания, но ние не приемаме, че той и Антон Тодоров са заплашвали журналист. Това каза народният представител от ГЕРБ по време на дебатите по оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В последните седмици сме свидетели на компроматна атака, която ескалира в компроматна война, която има за цел да свали демократично избраното правителство“, заяви той. „Единствената възможност за стабилно управление и ясно мнозинство беше ГЕРБ - „Обединени патриоти“, посочи Тома Биков. „За езика на омразата съм съгласен, че съществува, но не във формата - управляващите говорят с езика на омразата, а опозицията с езика на любовта“, коментира народният представител от ГЕРБ. „Няма да ви влезем в тона, няма да се обясняваме, ще продължим да изпълняваме програмата си, да управляваме страната. Ще продължаваме да печелим избори, както преди 3 дни“, обърна се той към БСП. „Успокойте се, ще бъде полезно и за вас. Да спорим за идеи, политики, програми. Да не свеждаме дебата до най-ниските нива, на личностна и роднинско-личностна основа“, каза още Тома Биков.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Йордан Цонев, ДПС: Ще искаме оставката на Валери Симеонов, защото си позволява да използва езика на омразата и е символ на тази омраза

Ще искаме оставката на Валери Симеонов, защото си позволява да използва езика на омразата и е символ на тази омраза. Това каза от трибуната на Народното събрание народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цонев посочи, че ПГ на ДПС ще подкрепи оставката на Антон Тодоров, защото считат, че тя е абсолютно навременна и точна от гледна точка на това, което се случи „през тази сесия и от началото на този парламент, не само в медиите ,но и тук от трибуната на тази зала. Ако сега БСП в лицето на Драгомир Стойнев говори за езика на омраза, ние от ДПС от две години говорим за този език. Днес берем плодовете на този език“, каза той. По думите му без значение дали езикът на омразата е насочен от националистите към малцинствата и от комунисти и антикомунисти, бивши настоящи и мимикрирали, той няма място в тази зала. „От тази висока трибуна той става официален език“, заяви Цонев.
Той се обърна към националистите и ги разкритикува, че репликират от място: „Какъв език има вицепремиерът Валери Симеонов. Той не е ли един от тези, които са пионери на този език“, допълни Цонев.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Веселин Марешки, „Воля“: Категорично ще гласуваме „против“ оставката на Антон Тодоров, той не е по-лош от Делян Добрев или Валери Симеонов

Категорично ще гласуваме „против“ оставката на Антон Тодоров. Това каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на дебатите по оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считаме, че в никакъв случай той не е по-лош от Делян Добрев или Валери Симеонов“, посочи той. „Трябва да разглеждаме в съвкупност порочните практики, които съществуват и в правителството, и в парламента“, заяви Веселин Марешки. „Ще следим всички процеси да бъдат изчистени от политическия живот. Тези примери трябва да бъдат в парламента, за да не ги забравяме“, каза още лидерът на „Воля“.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Драгомир Стойнев, БСП: Явлението „Антон Тодоров“ разкрива кухнята на ПП ГЕРБ

Явлението „Антон Тодоров“ разкрива кухнята на ПП ГЕРБ. Това каза от трибуната на Народното събрание заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите по оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стойнев попита защо я няма всенародната любов за Антон Тодоров. „Само за седмица Антон Тодоров се превърна от изключителна личност с перфектна аналитичност и пунктуалност до нежелан колега, който тежи на ПП ГЕРБ. Десетина дни от номинацията за шеф на Комисията по досиетата, а сега оствка. Защо бе колеги, нима не нарича често и цветущо опозицията „убийци“? Нима не громи достатъчно комунистите?“, попита Стойнев.
Той заяви, че явлението Антон Тодоров разкрива кухнята на ПП ГЕРБ. „Той просто дръпна рязко маската, и всички видяхме какво е ГЕРБ. ГЕРБ е вътрешна сила, която подрива демокрацията, националното единство и авторитетът на институциите. Антон Тодоров е символ как в политиката влизат хора, които я превръщат в мръсна работа“, посочи Стойнев и призова колегите си да си представят какво е щяло да стане, ако Тодоров е оглавил Комисията по досиетата. Стойнев заяви, че БСП винаги ще настоява за държавност и призова ГЕРБ да спрат да разяждат институциите отвътре.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Парламентът ще гласува оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров

Парламентът ще гласува оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Оставката на народния представител бе внесена на 9 октомври в деловодството на парламента. На вниманието на депутатите се поставя и проекторешение за избора на двама заместник-председатели на Комисията по финансов надзор (КФН). В Комисията по бюджет и финанси са изслушани двамата кандидати за поста - Диана Йорданова и Бойко Атанасов. Депутатите ще гласуват на второ четене и промените в Закона за електронния документ и електронния подпис.
Агенция „Фокус“ припомня: На 6 октомври въпрос за процедурата за закупуване на нов изтребител предизвика остра реакция у депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. В предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия се стигна до нападки от негова страна към журналиста Виктор Николаев. От Нова определиха като недопустимо отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти. В официална позиция от ГЕРБ заявиха, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. По-късно в официална позиция Антон Тодоров обяви, че в случая е разбран превратно и думите му са изтълкувани абсолютно погрешно. Той поднесе извиненията си на журналиста Виктор Николаев. На 8 октомври председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви на пресконференция, че Антон Тодоров се е извинил и това е достойна постъпка. Той подчерта, че Тодоров не е вложил в интервюто това, което е излязло в медийното пространство. Вицепремиерът Томислав Дончев предложи, ако въпросната телевизия прецени, че е правилно, да извика в ефир Валери Симеонов и Антон Тодоров, за да имат възможност да разяснят какво са искали да кажат и ако има нужда някой да се извинява, да се извини. Той заяви, че Министерски съвет държи на свободата на словото и се противопоставя срещу всички опити някой да казва на журналистите какво могат да говорят и какво не. На 9 октомври в писмо до медиите, Антон Тодоров заяви, че подава оставка, защото има опити репликата му да бъде превърната в етикет на партията, от която е избран.