Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Икономическата офанзива на Ердоган в Сърбия

10 октомври 2017 | 14:57

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на официално двудневно посещение в Сърбия, оглавявайки многобройна делегация, която включва осем министри от кабинета в Анкара и близо 200 представители на бизнеса. Това накара мнозина анализатори да определят визитата на турския лидер в страната като истинска икономическа офанзива.
Ердоган кацна късно в понеделник на международното летище „Никола Тесла“, където бе посрещнат от сръбския си колега Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич и други членове на правителството в Белград.
Макар преговорите в сръбската столица да са почти изцяло доминирани от темата за икономическите връзки, турският президент не пропусна да отбележи, че двустранното сътрудничество между Белград и Анкара е ключово за мира, стабилността и просперитета не само на Балканите, но и на цяла Европа.


Anadolu Agency: Посещението на турския президент в Сърбия ще бъде доминирано от преговори за икономическо сътрудничество
Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна на двудневно официално посещение в Сърбия, което ще бъде доминирано от преговори за икономическо сътрудничество, предава Anadolu Agency.
Ердоган кацна късно в понеделник на международното летище в Белград, където бе посрещнат от сръбския си колега Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич и други членове на правителството на балканската страна.
Ердоган е начело на многобройна делегация, която включва осем министри от кабинета в Анкара и близо 200 представители на бизнеса. Освен преговори на четири очи, двамата лидери се очаква да вземат участие в Турско-сръбския бизнес форум.
Ердоган ще посети крепостта Калемегдан и гробницата на Али паша – отоманска структура, реновирана със средства на Анкара. В последния ден от визитата си в Сърбия Ердоган ще посети Нови пазар, където ще се срещне с представители на мюсюлманската общност в страната.

Реджеп Тайип Ердоган: Сътрудничеството между Сърбия и Турция е ключово за мира на Балканите
Сътрудничеството между Сърбия и Турция е от ключово значение за мира, стабилността и просперитета на Балканите, но и на цяла Европа. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на двудневно официално посещение в Сърбия, предава Радио-телевизија Србије (РТС).
„Няма съмнение, че сътрудничеството е неизбежно поради геополитическото положение на двете страни. Турция и Сърбия са две ключови държави на Балканите. Турция е ключът към мира и стабилността, а Сърбия, която има мултиетническа, мултикултурна и динамична среда, е в състояние да проправи пътя на региона, да запази стабилността, мира и благоденствието на Балканите и на цяла Европа, а сътрудничеството между Турция и Сърбия е от решаващо значение", подчерта Ердоган.
Турският президент отбеляза, че Белград и Анкара имат различни позиции по редица въпроси, но те не са пречка за сътрудничество. Той подчерта, че „регионът Санджак“ (Южна Сърбия) продължава да бъде „мост на приятелство“, който свързва двете държави.
Ердоган обясни, че страните работят главно за задълбочаване на икономическия растеж, уверявайки, че Турция следи отблизо икономическите реформи в Сърбия и се стреми да я подкрепи в усилията й за икономическо развитие.

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Турският държавен глава пристигна на посещение в Сърбия
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на двудневно официално посещение в Сърбия, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
На летището в столицата Белград виокопоставения гост от Анкара бе посрещнат от сръбския си колега Александър Вучич, премиера Анна Бърнабичи членове на правителството. Ердоган пристигна в Белград с голяма делегация, състояща се от 185 бизнесмени и осем турски министри. Официалните разговори на Турция ще започнат във вторник, като първата планира среща на турския президент е с Вучич. След това са предвидени преговори между двете делегации и подписването на няколко споразумения между Сърбия и Турция.
През втория ден от визитата си Ердоган ще посети град Нови Пазар, Южна Сърбия, който е населен предимно от мюсюлмани. По време на посещението ще бъдат засилени мерките за сигурност, а за спокойствието на Ердоган, освен личните му 50 бодигардове, ще се грижат и три хиляди сръбски полицаи.

"Ватан": В Сърбия Ердоган ще бъде охраняван от три хиляди полицаи
По време на утрешната си визита в Сърбия президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще бъде охраняван от три хиляди сръбски полицаи, както и от 50 специални охранители, пише вестник „Ватан”. Двудневното му посещение на 10 и 11 октомври е по покана на сръбския президент Александър Вучич. Ердоган е придружаван от много турски министри и внушителна група от 185 бизнесмени. В рамките на визитата ще се проведе турско-сръбски бизнес форум. Очаква се да бъдат подписани конкретни споразумения в редица области, посочва още „Ватан”.

Informer (Сърбия): Най-малко 50 охранители ще пазят турския президент в рамките на двудневната му визита в Сърбия
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който пристига в понеделник вечер на официално двудневно посещение в Сърбия, ще бъде пазен от най-малко 50 лични телоохранители, пише електронното издание Informer. В голямата турска делегация, която ще пристигне в Белград с няколко самолета, освен 185 бизнесмени, са включени и осем министри на Анкара.
Посещението на високопоставения турски гост ще премине под знака на безпрецедентни мерки за сигурност. Освен личните охранители на Ердоган, за сигурността на турския президент ще се грижат и около три хиляди сръбски полицаи.
Преди около десетина дни Анкара изпрати екип, който бе натоварен със задачата да провери всички точки и маршрути, по които ще премине държавният глава на Турция при посещението си в Сърбия.

Daily Sabah: Реджеп Тайип Ердоган ще посети Сърбия на 9 октомври
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Сърбия в периода между 9 и 11 октомври, където ще се срещне с колегата си Александър Вучич, за да засили двустранните отношения, предаде Daily Sabah.
Според официално заявление на турското президентство, Ердоган ще се запъти към Сърбия след посещението си в Украйна и ще проведе двустранни срещи с Вучич и ще подпише редица споразумения.
Сръбският посланик в Анкара Данило Вучетич посочи, че посещението на Ердоган цели „да открие бързо възможностите за икономическо сътрудничество между двете страни и президентът ще бъде придружен от група бизнесмени“.