Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Бойкот на КСНС?

09 октомври 2017 | 13:58

Свиканият от президента Румен Радев Консултативен съвет по национална сигурност по темата за борба с корупцията не излезе с решение. На заседанието не присъстваха ключови министри и лица от управлението, а премиерът дойде с час и половина закъснение заради протестите на служителите в "Емко". Заседанието се провали заради липса на кворум и държавният глава насрочи ново за следващия вторник - 17 октомври. От опозицията видяха в случилото се днес бойкот на заседанието на КСНС и бягане от отговорност за борбата с корупцията. Управляващите определиха тези изказвания като спекулация и обясниха отсъствието на ключови за провеждането на заседанието фигури с предварително поети международни ангажименти.


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев прекрати КСНС заради липса на кворум и насрочи ново заседание на 17 октомври, отново на тема „Корупция“ (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев прекрати КСНС заради липса на кворум и насрочи ново заседание на 17 октомври от 13.00 часа, отново на тема „Корупция“. Това стана ясно от думите на държавния глава след края на 3-часовия Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“. Решението си той обоснова, като обясни, че са започнали задълбочени дебати, които не са продължили поради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета заради международни ангажименти, въпреки предварително потвърденото им участие в заседанието на Съвета. По думите му именно това е довело до загуба на кворум. Радев отбеляза, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато тя стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти. Той подчерта, че за остротата на проблема с корупцията може да се съди по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата и по препоръките и оценките на нашите европейски партньори. Според държавния глава корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Румен Радев заяви още, че корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение.
Преди края на КСНС напуснаха зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и председателят на „ВОЛЯ“ Веселин Марешки. Пред журналисти Цветанов заяви, че с Горанов и Карадайъ си тръгват заради ангажименти в чужбина. Премиерът Бойко Борисов пък пристигна на заседанието с час и половина закъснение, тъй като проведе среща с министъра на икономиката Емил Караниколов и протестиращите служители на оръжейния завод „Емко“. Никой от лидерите на „Обединени патриоти“ не дойде при президента Румен Радев, за да обсъди антикорупционните законодателни мерки. Единственият им представител бе Явор Нотев, който е и зам.-председател на Народното събрание.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова разчете случилото се бойкот на заседанието от страна на управляващите. "Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение. Ключови министри ги нямаше като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата. Ключови фигури и членове на Консултативния съвет си тръгнаха предварително като г-н Горанов, г-н Цветанов, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение. Т.е тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин - бягат от отговорността за вземане на решение", заяви Нинова. По думите ѝ кворумът се е разпаднал точно когато се е стигнало до вземане на решения. Тя определи днешното заседание като провал и подчерта, че така не се прави политиката. Нинова поясни, че по време на дискусията в КСНС за антикорупционното законодателство са останали на различни мнения по две теми - дали единният антикорупционен орган трябва да има разследващи функции, или само трябва да проверява декларации и да прави административни процедури и наказания. По думите ѝ недовършен е останал и въпросът кой да назначава органа.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева бе категорична, че не става дума за бойкот и изрази изненадата си от подобни твърдения, туй като такива изказвания не са направени по време на самото заседание. Тя обясни, че по-рано от заседанието са си тръгнали Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ, тъй като са имали полет около 13.00 часа и заедно с парламентаристи от останалите парламентарни групи са в Брюксел на заседание на Интерпол. По думите ѝ предварително е било ясно, че вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на международен форум на НАТО във Варшава, което е отдавна поет ангажимент. Цачева допълни, че Красимир Каракачанов като вицепремиер и министър на отбраната пък е във Франция по покана на президента Еманюел Макрон и изпълнява задължение, поето от визитата на френския президент по-рано лятото тази година. Правосъдният министър уточни, че министър-председателят Бойко Борисов категорично е заявил, че за следващото заседание на КСНС след седмица министрите, които по право са членове на КСНС, ще бъдат на заседанието дори да има предварителни ангажименти, за да продължи дискусията.
Лидерът на „ВОЛЯ“ Веселин Марешки обясни пред журналисти, че е свидетел на безпрецедентен и безплоден, ялов опит за създаване от корумпираната политическа класа на нов орган, с който да имитират противокорупционна дейност. От думите му стана ясно, че подкрепя изказаното становище от Лозан Панов, че е абсолютно безсмислено създаването на нов орган, създаден от същите тези хора, които преди това са създали БОРКОР, КОНПИ, ДАНС и прокуратурата, и в момента казват, че тези институции работят много слабо. „Обединихме се около това с г-н Панов, че няма логика следващият орган, който ще създадат тези хора, заради които България е най-корумпираната в Европа, да започне да работи“, заяви Марешки и подчерта, че от ВОЛЯ ще гласуват против и по двата законопроекта – на ГЕРБ и БСП.
Зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов написа в официалния си профил в социалната мрежа „Фейсбук“, че коментарът на уважаваната от него Корнелия Нинова, че е бойкотирал заседанието на КСНС, е изключително некоректен и спекулативен. Той подчерта, че е напуснал заседанието поради отдавна планиран служебен ангажимент в чужбина като председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и ще участва в заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол) на 9 и 10 октомври в Брюксел. „Важно е да отбележа също, че участвам във форума заедно с народните представители Димитър Лазаров (ГЕРБ), Филип Попов (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС). Като председател на ПГ на „БСП за България“ г-жа Нинова добре знае това, защото съгласувах с нея като председател на най-голямата опозиционна група в парламента състава на българската делегация. И не на последно място: участието на българските представители във форума беше потвърдено много преди насрочването на датата за КСНС“, пояснява още Цветан Цветанов.
Малко по-късно от правителствената информационна служба разпространиха позиция, в която се посочва, че правителството е извело като приоритет в своята работа системната борба с корупцията по всички етажи на властта и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината. От там уточняват, че отсъствието на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и по-ранното тръгване на министъра на финансите Владислав Горанов, от заседанието на КСНС е обосновано с международни ангажименти на страната ни и на съответните министри. „Правителството изразява пълна подкрепа на усилията на Президента на Република България да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес. Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация“, се посочва още в позицията на кабинета.
Агенция „Фокус“ припомня: На 4 октомври Министерският съвет прие проекта на антикорупционния закон. Той обаче трябва да бъде гласуван и в парламента. От ГЕРБ и от БСП са изготвили два отделни законопроекта. Според този на ГЕРБ трябва да се създаде нов антикорупционен орган, в който ще бъдат събрани няколко структури. Сред тях ще са КОНПИ и БОРКОР. В законопроекта се предлага председателят да се избира от Народното събрание по предложение на народните представители. Заместникът му и членовете на комисията също се избират от парламента, но по предложение на председателя. В проекта на ГЕРБ е заложена възможността за оперативно-издирвателна дейност.
От БСП предлагат да бъде създадена специална агенция „Антикорупция". Според БСП, за да бъде новият орган ефективен, той не може да е просто механичен сбор от съществуващи институции с драстично различаващи се правна природа, същност, цели, дейности, функции и правомощия, каквито предложения съществуват. За да се гарантира неговата независимост и самостоятелност с проектозакона се предлага той да се назначава с указ на президента на републиката за срок от пет години, с възможност само за едно последователно подновяване. Предлага се председателят да бъде подпомаган от трима заместник-председатели, които да се избират с квалифицирано мнозинство от две трети от Народното събрание.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Проф. Михаил Константинов: Липсата на кворум на Консултативния съвет за национална сигурност е прецедент, но не е факт, който трябва да се надценява

Липсата на кворум на Консултативния съвет за национална сигурност е прецедент, но не е факт, който трябва да се надценява. Това коментира в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ анализаторът проф. Михаил Константинов. Според него е възможно сближаване на позициите между БСП и ГЕРБ по основното различие, свързано с назначаването на председател на антикорупционния орган. „Ясно е, че има проблем с това кой да назначава председателя на този орган. Предложението на ГЕРБ е това да го прави парламентът, защото ние сме парламентарна република. Предложението на опозицията е това да бъде президентът, защото той е надпартиен. Има, разбира се, и трети вариант, този който се практикува в момента - за да вървят работите всички такива назначения се консултират и те са съвместни назначения на парламента и на президента. Въпросният председателят да се предлага от едно слабо квалифицирано мнозинство в НС, след което това да се съгласува с президента и той да издава указ. В крайна сметка всички важни служби така се назначават“, коментира проф. Михаил Константинов. Той допълни, че след проваленото заседание на консултативния съвет днес, времето до следващото заседание може да бъде използвана за разговори между страните и изглаждане на противоречията по антикорупционното законодателство.


Агенция "Фокус"
Проф. Александър Маринов: Днешните „герои“ от КСНС едва ли ще се осмелят да повторят номера си – ще има стъпка назад

Днешните „герои“ от КСНС едва ли ще се осмелят да повторят номера си – ще има стъпка назад. Това каза политологът проф. Александър Маринов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с липсата на кворум на заседанието на КСНС при президента Румен Радев по темата за антикорупционното законодателство. „Смятам, че „днешните герои“ едва ли ще се осмелят да повторят този номер. Не само защото подобно евтино обяснение не може да мине втори път и защото ще поемат прекалено голяма политическа отговорност. По този начин те ще бъдат изложени на критиките най-малко от страна на президента и от страна на една друга част от политическите сили“, коментира проф. Маринов. Политологът поясни, че в същото време не очаква на КСНС да се постигне съгласие за изработване на един по-добър общ законопроект за борба с корупцията. Според него политическото противопоставяне се задълбочава, а конфликтността ще нараства.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Изключително некоректен и спекулативен е коментарът на Корнелия Нинова, че съм бойкотирал заседанието на КСНС

Изключително некоректен и спекулативен е коментарът на уважаваната от Корнелия Нинова, че съм бойкотирал заседанието на КСНС. Това е написал зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в официалната си страница в социалната мрежа „Фейсбук“. „Държа да подчертая, че напуснах заседанието поради отдавна планиран служебен ангажимент в чужбина. Като председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание участвам в заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол) днес и утре в Брюксел“, пише Цветанов. „Важно е да отбележа също, че участвам във форума заедно с народните представители Димитър Лазаров (ГЕРБ), Филип Попов (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС). Като председател на ПГ на „БСП за България“ г-жа Нинова добре знае това, защото съгласувах с нея като председател на най-голямата опозиционна група в парламента състава на българската делегация. И не на последно място: участието на българските представители във форума беше потвърдено много преди насрочването на датата за КСНС“, пояснява още той.


Агенция "Фокус"
Борбата с корупцията и приемането на антикорупционно законодателство са приоритет в работата на правителството

Правителството е извело като приоритет в своята работа системната борба с корупцията по всички етажи на властта и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината. Проектът на закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на Министерския съвет беше внесен за разглеждане от Народното събрание и представен на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към Президента на Република България. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Отсъствието на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и по-ранното тръгване на министъра на финансите Владислав Горанов, от заседанието на КСНС е обосновано с международни ангажименти на страната ни и на съответните министри.
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е във Варшава за участие в среща на министрите на външните работи във формат Букурещ – Б 9, на която първите дипломати на държавите членки на НАТО от Източния фланг обсъждат подготовката за срещата на най-високо равнище на Алианса през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г., предизвикателства пред сигурността и въпроси на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
Вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов е на официално посещение във Франция за обсъждане на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.
Министърът на финансите Владислав Горанов беше освободен преди края на заседанието на КСНС поради необходимостта да замине за Люксембург, където започва заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз и на което ще бъде обсъждано законодателното предложение за окончателната система на ДДС.
Правителството изразява пълна подкрепа на усилията на Президента на Република България да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес. Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация.


Агенция "Фокус"
Проф. Александър Маринов: След КСНС можем да говорим за институционален блокаж - нямам добри очаквания за това, което предстои

След КСНС можем да говорим без метафора за война между институциите и за институционален блокаж. Това каза политологът проф. Александър Маринов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с липсата на кворум на заседанието на КСНС при президента Румен Радев по темата за антикорупционното законодателство. „За разлика от конкретни оценки и нападки срещу личността на Радев, тук става въпрос за действието на един законово регламентиран орган с важна държавническа функция“, каза проф. Маринов. Според него по всичко личи, че конфликтът между ГЕРБ и президента Румен Радев се задълбочава. „Едно говори министър-председателят - че не иска война, че няма институционална криза, в практиката обаче виждаме точно противоположно поведение. Става съвсем актуален въпросът, който постави президентът преди известно време - дали министър-председателят може да контролира партията си или просто играе една двулична роля като по негово указание съответните представители на партията и на парламентарната група действат враждебно срещу президента“, коментира проф. Маринов. По думите му политиците, най-вече управляващите, започват да се държат крайно неадекватно до степен, която не може да се обясни с нормални термини. „Това е някакво ненормално, болестно, психично състояние. Никак нямам добри очаквания за това, което предстои, след като хората начело на държавата се държат по такъв неадекватен начин“, поясни проф. Маринов.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Александър Маринов: Не си спомням да се е случвало КСНС да бъде провален по същество

Не си спомням да се е случвало КСНС да бъде провален по същество. Това каза политологът проф. Александър Маринов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с липсата на кворум на заседанието на КСНС при президента Румен Радев по темата за антикорупционното законодателство. По думите му никакви обяснения и оправдания нямат сила, защото това е един от висшите държави форуми. „Той е оповестен достатъчно предварително и никакви международни ангажименти не биха могли да имат приоритет пред това заседание. Като отчитаме тези обстоятелства, без дори да сме наясно с повече подробности, мисля, че е ясно, че по-скоро става дума за съзнателно действие“, посочи проф. Маринов. Той обясни, че това говори именно за липса на желание на една част от политиците да водят сериозен разговор и да поемат ясни ангажименти за борба с корупцията.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Александър Маринов: Блокирането на КСНС е груба политическа грешка

Блокирането на КСНС е груба политическа грешка. Това каза политологът проф. Александър Маринов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с липсата на кворум на заседанието на КСНС при президента Румен Радев по темата за антикорупционното законодателство. „По принцип като всеки консултативен орган и този съвет, независимо, че има особена роля, е зависим от добрата воля на участниците. Самата идея за консултация предполага готовност за съгласуване на позиции, за размяна на мнения и постигане на общи становища. Ако една част от политиците в България са решили да блокират или бламират работата на този орган, това означава, че те се отказват от постигане на съгласие. Това е голяма политическа отговорност, тъй като става дума за саботаж на един законово регламентиран орган. От това вече следват съответните последици. Смятам, че това е груба политическа грешка. Тези политически сили и дейци, които постъпят по този начин ще инкасират сериозни политически загуби“, коментира проф. Маринов.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Цецка Цачева: Премиерът пое изричен ангажимент пред президента за следващото заседание на КСНС да няма отсъстващи министри

Премиерът пое изричен ангажимент пред президента за следващото заседание на КСНС да няма отсъстващи министри. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева във връзка с прекратеното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, предаде репортер на Агенция „Фокус". Относно това кой е виновен за провела на днешното заседание на КСНС, Цачева заяви: „Действително е прецедент , доколкото ми е известно, да не приключи с възможност за гласуване, въпреки че сме имали и други заседания при предходни мандати на други държавни главни, когато не се е стигало до консенсус. Така се реши вътре, това е право на президента, който заяви, че отново идния вторник ще продължи работата на КСНС“.
„Не съм казала, че президентът е виновен за провала на заседанието. Не мисля, че умишлено и съзнателно се е стигнало до този резултат. Не бяха изказани никакви подобни менения вътре, заради това още веднъж заявявам, че съм изненадана от това, което пред вас се коментира на излизане от участници в Съвета“, допълни Цачева.
На въпрос правилно ли е постъпил президентът като е прекратил заседанието Цецка Цачева коментира, че той няма друга възможност, след като правилата са ясни, а именно, че две трети от членовете на КСНС би следвало да бъдат в заседателната зала. „С премиера Бойко Борисов си тръгнахме по едно и също време, след края на днешното заседание на КСНС. Повтарям премиерът пое изричен ангажимент пред президента за следващото заседание да няма отсъстващи министри, които по право са членове на КСНС“, добави правосъдният министър.
Относно това колко души са останали по право трябва да присъстват на заседанието на КСНС, министър Цачева коментира: „Министърът на правосъдието не е по право, аз бях поканена, тъй като имах ангажимент да представя доклад за необходимостта от изготвянето на закон. Не е моя работа и не съм броила колко от постоянните членове са били в залата“.
Попитана дали пристигането на премиера Бойко Борисов с час и половина закъснение на заседанието на КСНС е знак към президента, Цецка Цачева заяви: „Няма връзка между момента на пристигането му. Информирани сте, че по-рано днес, във връзка с искания на протестиращи граждани, той е провел заседание с министъра на икономиката. Той достатъчно време беше в заседателната зала“.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Министър Цецка Цачева: Ангажиментът за изработване на антикорупционно законодателство до края на 2017 г. доказва волята на правителството за справяне с неприемливите за обществото явления

Записаното в управленската програма да се изработи антикорупционно законодателство до края на 2017 г. доказва волята на правителството за справяне с неприемливите за обществото явления. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред журналисти след провелото се заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента по темата за антикорупционното законодателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана дали липсата на кворум е лош знак от страна на политиците по отношение на борбата с корупцията, Цачева заяви, че няма връзка между темата на заседанието и фактите, такива каквито са се случили. „Онези институции, които бяха поканени да изготвят доклади, сме го сторили в срок. Представили сме докладите си в КСНС и обстановката и ситуацията беше делова. Чуха се, застъпиха се различни позиции. Те не са нови за вас, тъй като това се позициите, които се дебатират в обществото“, коментира Цачева.
Министърът отчете, че премиерът Бойко Борисов е влязъл в заседателната зала в достатъчно рано, за да присъства на част от докладите и дебатите в КСНС.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Министър Цецка Цачева: Дебатите започнаха, следващия вторник ще финализираме работата на КСНС

Дебатите започнаха, просто следващия вторник ще финализираме работата на КСНС. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента по темата за борба с корупцията, предаде репортер на Агенция "Фокус". "В Народното събрание вече има два законопроекта с най-кратко наименование "антикорупционни". Те обаче са много различни, тъй като регулират различни обществени групи от правоотношения. Сега думата имат народните представители. Знаете каква е законодателната техника - докладите се разпределят на водещи и съпътстващи комисии и тази тема вече ще се изнесе в българския парламент", обясни Цачева.
"Приветствам усилията на президента да има дебат в Консултативния съвет" каза министърът. По думите ѝ въпреки, че по време на заседанието са се очертали безспорни позиции за необходимостта от подобен закон и имало и изявления в посока на липса от нужда от такъв антикорупционен закон, така че дебатите продължават.
"Народното събрание следва да бъде органът, който ще излъчи ръководството на една независима специализирана комисия, която ще бъде равно отдалечена от властите. Приветствам обстоятелството, че в законопроекта на левицата вече не се говори за държавна агенция. съобразили са се колегите, че държавната агенция винаги е под ръководството на Министерски съвет и става дума за част от изпълнителната влас, която има за задача да решава въпроси, за които няма министерство. Явно и там има някаква динамика в преосмисляне на предварително заявени позиции", каза още министър Цачева.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Министър Цецка Цачева за прекратеното заседание на КСНС: Категорично не става дума за бойкот

Категорично не става дума за бойкот. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева във връзка с прекратеното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Днес проведохме свиканото от президента на Републиката г-н Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, посветено на темата за корупцията и противодействието й. Бяха представени докладите, които са изготвени от различни институции. Дебатът закона, но се оказа, че от членовете на КСНС има лица, които са в служебни командировки зад граница“, обясни Цачева. Тя обясни, че по-рано от заседанието са си тръгнали Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. „Те участваха в представянето на докладите, взеха отношение по тях. Имат полет около 13.00 часа, заедно с парламентаристи от останалите парламентарни групи са в Брюксел на заседание на Интерпол, доколкото разбрах“, заяви Цачева. „Беше ясно предварително, че вицепремиера и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева е на международен форум на НАТО във Варшава, предварително поет ангажимент. Г-н Каракачанов като вицепремиер и министър на отбраната е във Франция, по покана на президента Макрон, изпълнява задължение поето от визитата на френския президент по-рано лятото тази година“, коментира тя.
„При това положение президентът предложи заседанието да продължи следващия вторник на 17 октомври от 13.00 часа. Министър-председателят г-н Бойко Борисов категорично заяви, че тогава дори да има предварителни ангажименти на министри, които по право са членове на КСНС, ще бъдат тук, за да продължи дискусията. Категорично оспорвам появилите се в тази посока изказвания. Изненадана съм, че подобни не бяха направени в залата, където се проведе КСНС. Категорично не става дума за бойкот, още повече, че всички, които имаха отношение изложиха докладите си“, заяви правосъдният министър.
Цачева каза, че не може да коментира кое е било първо във времето за членовете на кабинета, които не присъстваха на днешното заседание - международните ангажименти извън страната или КСНС. "Няма категорично и сянка, камо ли съмнение за някакъв бойкот. Всички бяха добронамерени и коментирахме, дебатирахме проблеми, които се дебатират не от месеци, а от години в българското общество".
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Пробив в борбата с корупцията ще стане, когато антикорупцията стане приоритет за политиците пред вътрешните и международните им ангажименти

Считам, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти. Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори. Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устойте на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани“, заяви Радев. По думите му корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Заради липса на кворум прекратих КСНС и насрочих ново заседание на 17 октомври от 13.00 часа

Заради липса на кворум прекратих КСНС и насрочих ново заседание на 17 октомври от 13.00 часа. Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес се проведе заседание на КСНС. Бяха изслушани доклади на ръководителите на ключови институции. Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха заради отсъствието и напускането на част от членовете в Съвета заради международни ангажименти въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум. Прекратих заседанието на КСНС и насрочих заседание на същата тема на 17 октомври от 13.00 часа“, заяви Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Поредното лицемерие е, че от ГЕРБ няма да влизат в конфронтация с президента – играта на добро и лошо ченге доведе до провал

Поредното лицемерие е, че от ГЕРБ няма да влизат в конфронтация с президента – играта на добро и лошо ченге доведе до провал. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след проведеното заседание на КСНС във връзка с антикурупцията, предаде репортер на Агенция “Фокус“.
Нинова заяви, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов днес разпорежда на партията си да не споменават президента, а утре от парламентарната трибуна се леят тежки обиди към президентската институция. „Мисля, че това е игра на доброто и лошото ченге, която доведе до това, което виждате днес - провал. Така не се прави политиката. Или всички ще осъзнаем, че трябва безкомпромисна борба с корупцията и да приемем законодателство, или е имитация. В първия случай политиците все още имаме последен шанс да узреем за това и да го свършим. В другия случай думата ще има народът и тази дума ще бъде срещу политиците“, заяви лидерът на БСП. Нинова поясни, че по време на дискусията в КСНС за антикорупционното законодателство са останали на различни мнения по две теми- дали органът трябва да има разследващи функции или само трябва да проверява декларации и да прави административни процедури и наказания. „Тук нямаше отстъпления от двете страни. Ние смятаме, че без разследване, обвинителен акт и присъда, няма никакъв смисъл да говорим за борба с корупцията. Те смятат, че трябва да се ограничат до проверка на декларации, превенция, събиране на информация и административни наказания. Второто, което остана недовършено е кой да назначава органа. Дали да има разделение на властите, или само мнозинството в парламента, което всъщност е пак изпълнителната власт, т.е. този който най -много генерира корупция да си назначи хората, които ще го проверяват. Няма как да се съгласим на такова нещо. Това ще е имитация“, посочи Нинова. По думите й след една-две години народът пак ще пита: „Какво направихте? Нищо. Значи всички сте едни и същи“. „Не искам БСП да получава този епитет, че сме едни и същи с другите“, подчерта Корнелия Нинова.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Управляващите бойкотираха заседанието на КСНС

Управляващите бойкотираха заседанието на КСНС. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Фактът, че КСНС не успя да излезе с решение по темата за корупцията е знак за несъстоятелността на управляващите и политическата класа да излъчи такъв закон и такъв орган, който да се пребори с корупцията. Оценявам това като бойкот. Не може толкова хора от управляващите да не присъстват, макар и да имат причини", заяви Нинова. Тя коментира, че премиерът Бойко Борисов не е говорил по време на заседанието на КСНС и не е дал аргументи защо го напуска по-рано и отбеляза, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов също не е присъствал.
На въпрос дали КСНС се е обезсмислил Нинова отговори: "Това президентът трябва да реши, защото свикването и работата на КСНС е в неговите правомощия. Когато реши да ни извика, отново ние ще дойдем тук и ще си държим на нашия законопроект. Това трябва г-н президентът да го определи кога ще се случи".
Във връзка със сроковете за приемане на Антикорупционното законодателство лидерът на БСП заяви: „Не мисля, че тук е мястото, където това трябва да се определи. Има законодателна процедура. И двата законопроекта са внесени в деловодството на Народното събрание. По правилник за работа на парламента, ние си имаме срокове. Не е в правомощията на президента да определя как ще върви законодателният процес в Народното събрание“.
ЛЮБА АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Кворумът се провали и заседанието на КСНС не можа да приключи с решение

Кворумът се провали и заседанието на КСНС не можа да приключи с решение. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение. Ключови министри ги нямаше като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата. Ключови фигури и членове на Консултативния съвет си тръгнаха предварително като г-н Горанов, г-н Цветанов, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение. Т.е тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин - бягат от отговорността за вземане на решение", заяви Нинова.
"Правителството представи своя законопрокет, г-жа Цачева го представи. Аз представих нашия законопроект. Проведохме дискусия и когато се стигна до вземане на решения, кворумът се разпадна", добави тя.
Нинова обясни, че в законопроекта на Министерски съвет проект все още пише, че парламентът трябва да избира директора на единния антикорупционен орган. "В нашия - че президентът трябва да назначава директора, а заместниците му да се избират от парламента с обикновено мнозинство", отбеляза лидерът на БСП.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Приключи заседанието на КСНС по темата за антикорупционните законодателни мерки, очаква се президентът да направи изявление в 13.45 часа

Приключи заседанието на КСНС по темата за антикорупционните законодателни мерки, очаква се президентът да направи изявление в 13.45 часа, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Срещата продължи около 3 часа, като на нея присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, председателят на НС Димитър Главчев, заместникът му Явор Нотев, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на БСП Корнелия Нинова, финансовият министър Владислав Горанов и вътрешният министър Валентин Радев, председателя на ВОЛЯ Веселин Марешки.
От заседанието на КСНС по-рано си тръгнаха зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. На излизане Цветанов обясни, че причината за по-ранното напускане е среща в Брюксел. Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки също си тръгна преди края на заседанието. Пред журналисти той обясни, че мнението му е, че в момента е свидетел на безпрецедентен и безплоден, ялов опит за създаване, от корумпираната политическа класа, на нов орган, с който да имитират противокорупционна дейност. „За това нашето становище, като същото становище беше изказано и от Лозан Панов, че е абсолютно безсмислено създаването на нов орган, създаден от същите тези хора, които преди това са създали БОРКОР, КОНПИ, ДАНС и прокуратурата, и в момента казват, че тези институции работят много слабо. Обединихме се около това с г-н Панов, че няма логика следващият орган, който ще създадат тези хора, заради, които България е най-корумпираната в Европа, да започне да работи“, заяви Марешки и подчерта, че от ВОЛЯ ще гласуват против и по двата законопроекта – на ГЕРБ и БСП.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Над два часа продължава заседанието на КСНС при президента Румен Радев на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“

Два часа и половина продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сред присъстващите на „Дондуков“ 2 са министър-председателят Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, заместникът му Явор Нотев, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на БСП Корнелия Нинова, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
Премиерът Бойко Борисов не дойде за началото на заседанието, като причината за закъснението е срещата му с протестиращите служители на оръжейния завод „Емко“ и министъра на икономиката Емил Караниколов. Протестиращите излъчиха 5 свои представители, които изложиха исканията си пред министър-председателя. Срещата им продължи близо час. След нея стана ясно, че премиерът е разпоредил утре да се реализира работна среща в държавната фирма „Кинтекс“, чийто принципал е министърът на икономиката, да се изяснят всички казуси и да му се докладва. От своя страна протестиращите настояват да се върне положението на завода, което е било до месец май.
От заседанието на КСНС по-рано си тръгнаха зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, министърът на финансите Владислав Горанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. На излизане Цветанов обясни, че причината за по-ранното им напускане е среща в Брюксел.
Към момента на КСНС продължава четенето на доклади и дебатирането по антикорпционните законодателни мерки. След края на заседанието се очаква президентът да направи изявление за това как е протекло то и до какви решения са стигнали.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на заседанието на КСНС

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на заседанието на КСНС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вече час и половина продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“. Сред присъстващите на „Дондуков“ 2 са: правосъдният министър Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, председателят на НС Димитър Главчев, заместникът му Явор Нотев, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на БСП Корнелия Нинова, финансовият министър Владислав Горанов и вътрешният министър Валентин Радев. Премиерът Бойко Борисов не дойде в началото на заседанието, като причината за закъснението е срещата му с протестиращите служители на оръжейния завод „Емко“ и министъра на икономиката Емил Караниколов. Протестиращите излъчиха 5 свои представители, които да изложат исканията им пред министър-председателя. След края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност се очаква президентът да направи изявление за това как е протекла срещата му.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Един час продължава заседанието на КСНС по темата за антикорупционното законодателство

Вече час продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На „Дондуков“ 2 пристигнаха: правосъдният министър Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, председателят на НС Димитър Главчев, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на БСП и председател на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Валентин Радев. Премиерът Бойко Борисов не дойде на заседанието, като най-вероятната причина за отсъствието е срещата му с протестиращите служители на оръжейния завод „Емко“ и министъра на икономиката Емил Караниколов. Протестиращите са излъчили 5 свои представители, които да изложат исканията им пред министър-председателя.
Агенция „Фокус“ припомня: На 4 октомври Министерският съвет прие проекта на антикорупционния закон. Той обаче трябва да бъде гласуван и в парламента. От ГЕРБ и от БСП са изготвили два отделни законопроекта. Според този на ГЕРБ ще се създаде нов антикорупционен орган, в който ще бъдат събрани няколко структури. Сред тях ще са комисията за конфискация за имущество и БОРКОР. От БСП предлагат да бъде създадена специална агенция „Антикорупция". Те обсъдиха антикорупционния си законопроект с професионалните гилдии, като финалната им среща бе с президента. Според БСП, за да бъде новият орган ефективен, той не може да е просто механичен сбор от съществуващи институции с драстично различаващи се правна природа, същност, цели, дейности, функции и правомощия, каквито предложения съществуват. За да се гарантира неговата независимост и самостоятелност с проектозакона се предлага той да се назначава с указ на президента на републиката за срок от пет години, с възможност само за едно последователно подновяване. Предлага се председателят да бъде подпомаган от трима заместник-председатели, които да се избират с квалифицирано мнозинство от две трети от Народното събрание. С явно гласуване пленумът на БСП одобри единодушно проекта за антикорупционен закон на партията.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Започна заседанието на КСНС при президента Румен Радев за антикорупционните законодателни мерки

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На „Дондуков“ 2 пристигнаха: правосъдният министър Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, председателят на НС Димитър Главчев, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на БСП и председател на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Валентин Радев.
Агенция „Фокус“ припомня: На 4 октомври Министерският съвет прие проекта на антикорупционния закон. Той обаче трябва да бъде гласуван и в парламента. От ГЕРБ и от БСП са изготвили два отделни законопроекта. Според този на ГЕРБ ще се създаде нов антикорупционен орган, в който ще бъдат събрани няколко структури. Сред тях ще са комисията за конфискация за имущество и БОРКОР. От БСП предлагат да бъде създадена специална агенция „Антикорупция". Те обсъдиха антикорупционния си законопроект с професионалните гилдии, като финалната им среща бе с президента. Според БСП, за да бъде новият орган ефективен, той не може да е просто механичен сбор от съществуващи институции с драстично различаващи се правна природа, същност, цели, дейности, функции и правомощия, каквито предложения съществуват. За да се гарантира неговата независимост и самостоятелност с проектозакона се предлага той да се назначава с указ на президента на републиката за срок от пет години, с възможност само за едно последователно подновяване. Предлага се председателят да бъде подпомаган от трима заместник-председатели, които да се избират с квалифицирано мнозинство от две трети от Народното събрание.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Социологът Кънчо Стойчев: Напрегнато ще бъде заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев за борбата с корупцията
Изключително напрегнато ще бъде заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев за борбата с корупцията. Това прогнозира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио “Фокус” социологът Кънчо Стойчев във връзка със заседанието на КСНС на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“, което ще се проведе днес. Според социолога у нас липсва воля и България няма да помръдне и милиметър напред без този проблем да бъде решен. По думите му ситуацията в страната е достигнала своя предел и няма връщане назад.
„Има две обективни противоречия. Едното е между Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Борисов, в качеството си на държавник, отговаря за цялата държава, в по-голяма степен е заинтересован да има по-биологично управление и по възможност - по-ефективна борба с корупцията. Докато Цветанов брани в момента тесни партийни интереси и опазване на едно безобразно статукво на срастване на партия с държава. Има обективен проблем и напрежение между премиера и президента Румен Радев. Не е в интереса на Бойко Борисов да има независима фигура, каквато е държавният глава – силна, с центъра на властта, защото президентът в България става такъв, независимо от ограничените правомощия, който да противостои“, коментира той. Кънчо Стойчев каза още, че ако на днешния дебат на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента надделее разумът, ще бъде видян истинският проблем, който по думите му е тежкото срастване на партията с държавата.


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

Президентът Румен Радев свиква на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.