Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Първи сняг

07 октомври 2017 | 12:51

Сериозно застудяване придружено с валежи започва от днес в цялата страна. За 18 области в страната е в сила оранжев код за обилни валежи, за останалата част от страната – кодът е жълт. Очакват се сумарни количества между 25л./кв.м. и 60 л./кв.м. Сняг падна на връх Мусала и в прохода Петрохан, където заради знеговалежа бе забранено движението на товарни автомобили над 12 т. Обходният маршрут е през Искърското дефиле.
От агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че машини обработват пътната настилка, за да се осигури безопасното пътуване и призоваха шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Още преди дни от АПИ препоръчаха на водачите да не тръгват с летни гуми към проходите в страната заради очакваните снеговалежи. Проходите, на които се очакват снеговалежи, са: „Петрохан”, „Троянски”, „Шипка“, „Републиката“, „Ришки”, „Айтоски”, „Котленски”, „Дюлински”, „Твърдишки”, „Обзорски”, „Печинско”, „Вратник”, „Превала”, „Предел”, „Рожен” и „Пампорово”.
Мокри и хлъзгави са пътните настилки в страната. Началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР комисар Тенчо Тенев обясни, че заради интензивните валежи в столицата на места по улиците са се образували локви, което създава условия за аквапланинг.Агенция "Фокус"
АПИ: Ограничено е движението през прохода "Петрохан", от село Гинци до село Бързия, заради паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг

Ограничено е движението за всички видове моторни средства през прохода "Петрохан", от село Гинци до село Бързия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В участъка са паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг. Обходният маршрут е през Искърското дефиле. Целта на предприетото ограничение е опазване живота и здравето на пътуващите и безопасност на движението. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост.


Агенция "Фокус"
Пловдив: Пътните настилки на територията на града и областта са мокри и хлъзгави, висока е опасността от образуване на свлачища в планинските райони

Пътните настилки на територията на Пловдивска област са мокри и хлъзгави. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурният в Областно пътно управление. Той призова водачите да шофират със съобразена скорост, повишено внимание и да спазват необходимата дистанция. Движението по участъка на АМ „Тракия“ в областта е натоварено и допълнително усложнено заради влошените метеорологични условия. Трафикът по останалите основни направления се осъществява с нормална интензивност и без съществени затруднения. Дежурният предупреди, че заради обилните валежи от дъжд е изключително висока опасността от образуването на свлачища по пътищата в планинските райони, особено по отсечката Бачково – Нареченски бани от възловата артерия Асеновград-Смолян. Водачите трябва да бъдат особено бдителни и да не предприемат рискови маневри.
Проходът Троян-Кърнаре е временно затворен за движение на моторни превозни средства над 12 тона, заради влошени метеорологични условия. В района на прохода се очакват снеголежи, като на водачите се препоръчва да преминават с подготвени за зимни условия автомобили. Все още е забранено преминаването на камиони с височина над 4 метра през тунелите по пътя Асеновград-Нареченски бани. Обходният маршрут за водачите е през пътя Кричим-Девин. Ограничено е движението на моторни превозни средства над 12 тона по пътя Поповица-Болярци, поради намален габарит на пътното платно на мост. Ограничение за движението на моторни превозни средства е наложено и в района на км 19 по пътя Първомай-Дълбок Извор. Причината е продължаващ ремонт на мост над река Чинар дере. Движението там се извършва в една лента, спрямо поставена вертикална сигнализация и светофарна уредба. Обходният маршрут е по временно изграден път през село Поройна. Срокът за ремонтните дейности е до 27 януари.
На територията на град Пловдив трафикът се осъществява с нормална интензивност. Няма струпване на автомобили по главните булеварди, както и по входно-изходните артерии на града.Преминаването през светофарните уредби се осъществява за около 3 минути. Пътните настилки са мокри и хлъзгави, което предполага повишено внимание от страна на водачите.
Тони МИХАЙЛОВ


Агенция "Фокус"
Пазарджик: Четири пътни инцидента са станали в района на 66-ти км на автомагистрала „Тракия“ заради аквапланинг

През днешния ден в участъка при 66-ти километър на автомагистрала „Тракия“ са станали четири пътнотранспортни произшествия като при едното от тях е пострадала и жена, която е транспортирана с травми и наранявания в болница. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик говорителят на ОД на МВР Мирослав Стоянов. Той апелира към водачите да шофират с повишено внимание и разумна скорост предвид метеорологичните условия в региона. „Особено внимателни трябва да бъдат шофьорите при движение по автомагистрала „Тракия“ в района на 66-ти километър в платното по посока за София. Поради конструктивните особености на трасето там при обилен валеж от дъжд се събира вода и при движение с висока скорост се получава ефектът аквапланинг“, коментира Стоянов. Той допълни, че трябва да се шофира разумно и с технически изправни автомобили.
Ваня НИКОЛОВА


Агенция "Фокус"
АПИ: Вали сняг в планините, шофьорите да не тръгват с летни гуми

Шофьорите, на които им предстои пътуване през високопланинските проходи да не тръгват с летни гуми. В планините вали сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура“. Пътната агенция отново апелира шофьорите да не тръгват с неподготвени автомобили и да карат внимателно. Въпреки отправените предупреждения от последните два дни има шофьори, които не се съобразяват с метеорологичната прогноза и с поведението си на пътя застрашават и затрудняват безопасното пътуване на всички останали, и възпрепятстват работата на пътноподдържащите фирми.
Проходите, на които се очакват снеговалежи, са: „Петрохан”, „Троянски”, „Шипка“, „Републиката“, „Ришки”, „Айтоски”, „Котленски”, „Дюлински”, „Твърдишки”, „Обзорски”, „Печинско”, „Вратник”, „Превала”, „Предел”, „Рожен” и „Пампорово”.

Пътноподдържащите дружества имат дежурни екипи и са готови да реагират веднага и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите.


Агенция "Фокус"
НИМХ: Сняг вали по високите части на планините, 4 см е снежната покривка на връх Мургаш, по 2 см на връх Ботев и Черни връх

Сняг вали по високите части на планините. На връх Мургаш снежната покривка е 4 см., на връх Ботев и Черни връх – 2 см. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Към 15.00 часа най-голямо е количество на валежите в Монтана, където са паднали 63 л./кв. м., и във Враца - 58 л./кв. м. В Оряхово са отчетени 54 л./кв. м., във Видин и Кнежа - 36 л./кв. м., в Сливен – 29 л./кв. м., в Русе – 27 л./кв. м., в Плевен – 26 л./кв. м., в София – 25 л./кв. м. и в Благоевград – 23 л./кв. м. Дъжд с гръмотевици има в Гоце Делчев.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Пазарджик: Силен дъжд вали в града, пътните настилки са мокри и хлъзгави

Силен дъжд вали в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Пътните настилки са мокри, на много места по улиците и булевардите в града са се образували завирявания, които затрудняват трафика.
Времето е облачно и мрачно, слаба мъгла намалява видимостта. По данни на Синоптична станция „Ивайло“ температурата в Пазарджик е 12 градуса.
Ваня НИКОЛОВА


Агенция "Фокус"
Комисар Тенчо Тенев, „Пътна полиция“: Шофьорите да карат внимателно - дъждът създава условия за аквапланинг

Трябва да предупредим гражданите и водачите на леки автомобили, които управляват на територията на София, че по улиците има много вода, която не е изтекла, и се получава аквапланинг. Това каза за Агенция „Фокус“ комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР. „По бул. „Цариградско шосе“, по Северната тангента, по Южната тангента и навсякъде, където дъждът е по-интензивен, са се образували локви, заради което шофьорите трябва да карат по-бавно. Вече имаме няколко произшествия с ударени автомобили заради дъжда“, каза още комиса Тенев и призова водачите на автомобили в столицата да шофират с повишено внимание.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
АПИ: Oграничено e движението на МПС над 12 т през прохода „Петрохан”, обходният маршрут е през Искърското дефиле

Oграничено e движението на МПС над 12 т през прохода „Петрохан”. Обходният маршрут е през Искърското дефиле. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Организацията на движението е въведена поради снеговалеж в прохода.


Агенция "Фокус"
АПИ: Шофьорите да се движат внимателно и със съобразена скорост през прохода „Петрохан“ поради валежи от сняг

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, през прохода „Петрохан“, поради валежи от сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Машини обработват пътната настилка, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


Агенция "Фокус"
София: Дъжд със сняг вали на АМ „Люлин“, шофьорите да се движат внимателно

Необходимо е внимателно шофиране по АМ "Люлин", поради валежи и сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


Агенция "Фокус"
Кюстендил: Мокри и хлъзгави са пътните настилки в областта

Мокри и хлъзгави са пътните настилки в областта. Поради неравности на пътното платно е въведена временна организация на движението в участък от автомагистрала „Струма”. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пирин от Областно пътно управление – Кюстендил. След тунел „Блатино” от километър 51 до километър 52 скоростта е ограничена до 90 км/ч, заради неравности на пътното платно, причинени от катастрофа. Срокът е до 10 октомври. В участъци от пътя Горна Козница – Мала Фуча движението се извършва само в едната лента, заради частични ремонтни дейности. До 31 октомври в участъците се извършва ремонт на асфалтовата настилка, почистване и попълване на пътни банкети.
Забранено е движение на товарни автомобили по пътя между селата Смоличано – Пелатиково. Въведеното ограничение за товарните моторни превозни средства е заради пропадане на участъци от пътното платно. Участъците са сигнализирани с пътни знаци, временната организация е със срок до 30 ноември. Остава в сила въведената временна организация на движението за преминаване през кръговото кръстовище на път Е-79 при Кочериново. През кръговото кръстовище се извършва превоз и преминаване на влекачи с ремаркета с греди с дължина 32 м по временен бетонов път. След преминаване на влекачите движението се възстановява. Срокът за действие на временната организация е до 30 ноември.
С нормална интензивност е движението по автомагистрала „Струма” и път Е-79. Слаб е трафикът в посока ГКПП „Гюешево”.
Лора КАЛЧЕВА


Агенция "Фокус"
НИМХ: Сняг вали на вр. Мусала, температурите при проходите в Западна Стара планина са отрицателни

Сняг вали на връх Мусала, а температурите при проходите, които се намират в Западна Стара планина и са на надморска височина над 1800 м, вече са отрицателни. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. За последните 12 часа най-значителни са количествата на валежите в Оряхово - 39 л/кв. м., в Монтана – 37 л/кв. м. и във Враца – 33 л/кв. м. В София са отчетени 8 л/кв. м.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
НИМХ: За 18 области в страната е в сила оранжев код за обилни валежи, за останалата част от страната – кодът е жълт

За 18 области в страната е в сила оранжев код за обилни валежи, за останалата част от страната – кодът е жълт, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Оранжевият код е обявен за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. През денононощието ще бъде облачно със значителни валежи. Сумарни количества ще са между 35 и 60 л/кв.м. Валежите ще продължат и след полунощ.
Жълтият код е в сила за областите Видин, София – град, София – област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. През денононощието ще бъде облачно със значителни валежи. Сумарни количества между 25 и 35 л/кв.м. Валежите ще продължат и след полунощ.


Агенция "Фокус"
Благоевград: Мокри и хлъзгави са пътните настилки в града

Мокри и хлъзгави са пътните настилки в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Натоварено е движението по булевардите „Св. Димитър Солунски“, „Васил Левски“ и „Св. св. Кирил и Методий“, както и по улиците „Славянска“, „14-ти полк“ и „Владо Черноземски“. Частични задръствания се образуват в района на жп гарата и автогарата в града, на изхода на Благоевград при кв. „Струмско“ и на кръстовището при I учебен корпус на Югозападен университет „Неофит Рилски“. Градският транспорт се движи без закъснения.
В областния център няма регистрирани инциденти през нощта въпреки интензивните валежи от дъжд.
Лора КАЛЧЕВА


Агенция "Фокус"
Велико Търново: Мокри са пътните настилки на територията на областта

Мокри са пътните настилки на територията на област Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Времето е облачно. Превалява слаб дъжд, Трафикът в града е спокоен. Светофарните уредби работят нормално. По-интензивно е движението по бул. „България“ и ул. „Никола Габровски“, както и на пътен възел „Качица” и ул. „Магистрална” – част от главен път София – Варна.
На територията на областта пътните настилки са мокри. Времето е облачно. Температурата на въздуха е 10 градуса. До 15 ноември е забранено движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т през Прохода на Републиката . Ще се ремонтира участъкът от второкласния път през град Гурково. Обходният маршрут е през Котленски проход. Не се допуска преминаване на товарни автомобили над 10 тона през прохода Твърдица – Елена. Заради ремонтни дейности на път Горна Оряховица-Велико Търново, през село Арбанаси, движението в участъка ще бъде ограничено до 30 ноември. Обходният маршрут е през село Шереметя.
Надежда КРЪСТЕВА


Агенция "Фокус"
София: Мокри и хлъзгави са пътните настилки в града

Мокри и хлъзгави са пътните настилки в София, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В столицата вали дъжд от рано сутринта. На места са се образували локви.
„Фокус” призовава шофьорите да карат с повишено внимание във връзка с влошената метеорологична обстановка. Очаква се до края на деня над цялата страна да вали дъжд, като са в сила предупреждения за жълт и оранжев код за интензивни валежи. Ако сте решили да пътувате през планинските проходи - използвайте зимни гуми за автомобилите си заради прогнозите за сняг.


Агенция "Фокус"
НИМХ: Дъждът ще обхване цялата страна, в Югоизточна България ще има и гръмотевици

Днес времето ще се определя от средиземноморски циклон, който бавно ще преминава през Гърция и Егейско море. Времето ще бъде облачно, постепенно валежите ще обхванат цялата страна и след обяд ще са повсеместни, на места интензивни и значителни по количество. В Югоизточна България ще има и гръмотевична дейност. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Красимир Стоев. С умерен и временно силен северозападен, а в източната половина от страната североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите бързо ще се понижават и към 15.00 часа ще са от 6-8° на места в западните райони, до 16-18° в югоизточните. Привечер и през нощта срещу неделя с понижението на температурите, в районите с надморска височина над 600 метра, дъждът ще преминава в сняг.
Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца - ще продължи да се понижава.
Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места значителни. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 17°-19°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.
Над планините ще бъде облачно, ветровито с валежи от дъжд, а над 1200 метра - от сняг, но привечер с понижаването на температурите границата на снеговалежите ще се снижи. Ще духа силен до бурен вятър от изток-североизток и с него ще нахлува студен въздух. През по-голямата част от деня по високите и открити части вятърът ще е от юг-югоизток, но привечер и там ще се ориентира от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.