Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Руските С-400 изкушиха и Рияд

06 октомври 2017 | 16:22

Кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд изглежда не си губи времето в Москва. В първия ден от историческо му посещение в Руската федерация стана ясно, че и Рияд е изкушен от възможността за прибиването на зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“. Кремъл отказа да разкрие детайли за плановете на Саудитска Арабия да закупи от Руската федерация С-400, но призна, че темата наистина е била обсъждана в рамките на срещите на високо равнище в Москва – при това в тесен кръг. И докато Пентагонът изрази загриженост от сключването на сделка за доставка на С-400 за арабското кралство, то Москва увери, че военното сътрудничество между Русия и Саудитска Арабия не бива да притеснява останалите държави, защото то не е насочено срещу тях.

Reuters: Руско-саудитското сътрудничество не е насочено срещу трети страни, уверяват от Кремъл
В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че обсъждането на военното сътрудничество между руския президент Владимир Путин и краля на Саудитска Арабия Салман не бива да притеснява останалите държави, защото то не е насочено срещу тях, предава Reuters.
„Работата по тези въпроси ще продължи. Развитието на военното сътрудничество между Русия и Саудитска Арабия… не е насочено срещу трети страни и ние вярваме, че е безпочвено изразяването на загриженост по този въпрос“, подчерта Песков.

Дмитрий Рогозин: Преговорите за военно-техническо сътрудничество между Москва и Рияд е обсъдена в тесен кръг
Темата за военно-техническото сътрудничество между Руската федерация и Саудитска Арабия е обсъдена на преговори в тесен кръг. Това съобщи руският вицепремиер Дмитрий Роговин по повод информацията за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“ за Рияд, предава TACC.
„Интерес (към покупка – бел.р.), разбира се, има. С-400 се обсъжда, но засега нищо не е официално“, обясни Рогозин.

Интерфакс: Кремъл отказа да разкрие детайли за плановете на Рияд за покупка на С-400
Кремъл отказа да разкрие детайли за плановете на Саудитска Арабия да закупи от Руската федерация зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“, предава Интерфакс.
В Москва определиха като неоснователна загрижеността на Пентагона във връзка с интереса, проявен от Рияд към руските С-400, тъй като военно-техническото сътрудничество между Русия и Саудитска Арабия не е насочено срещу трети страни.
„Темата за военно-техническо сътрудничество наистина влезе в дневния ред на вчерашните руско-саудитски преговори на високо ниво. Повече детайли от представените до този момент не мога да дам. Темата е повече от чувствителна“, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Но Песков отбеляза, че „работата по тези въпроси ще продължи“.
„Развитието на руско-саудитското сътрудничество е преди всичко в интерес на нашите две страни, в интерес на стабилността в арабския свят, в Близкия изток, със сигурност не е насочено против която и да е било трета страна“, увери говорителят на руския президент.

Itp.net: Саудитска Арабия и Русия ще създадат фонд с 1 милиард долара за инвестиции в технологиите
Москва. Саудитска Арабия и Русия планират да създадат фонд с 1 милиард долара за инвестиции в технологиите, предава специализираният технологичен сайт itp.net.
Очаква се тази седмица крал Салман и руските власти да подпишат споразумението за изграждането на фонда.
Директорът на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Димитриев заяви, че двете страни ще търсят области на сътрудничество за съвместни инвестиции.

Reuters: Саудитска Арабия заяви, че е подписала меморандум за закупуването на ПВО системи С-400
Руският президент Владимир Путин бе домакин на саудитския крал Салман, предава Reuters. Срещата им бе важна, тъй като може да се окаже ключова за цените на петрола, както и бъдещето на конфликта в Сирия, твърдят експерти.
Крал Салман е първият саудитски монарх, който посещава Русия. Саудитският владетел и делегацията му се съгласиха на няколко съвместни инвестиционни споразумения на стойност няколко милиарда долара с Русия.
От саудитска страна заявиха, че са подписали меморандум за закупуването на ПВО системи С-400 от Русия. Това е рязък завой в политиката на кралството, което по традиция купува оръжие основно от САЩ и Великобритания.
В края на срещата им, Владимир Путин прие поканата на крал Салман да посети Саудитска Арабия.

ТАСС: Владимир Путин приема в Кремъл краля на Саудитска Арабия
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще приеме в Кремъл краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, който пристигна на историческо посещение в Москва, отбелязва TACC.
От пресслужбата на Кремъл съобщават, че „се планира обсъждане на редица въпроси от руско-саудитското сътрудничество, лидерите ще разгледат съвместните стъпки по засилване на двустранното сътрудничество в областта на търговията, икономиката, инвестиции и културата“.
Двете страни в преговорите ще обменят мнения по световните проблеми.

Reuters: Кралят на Саудитска Арабия е пристигнал в Москва
Саудитският крал Салман е пристигнал в Москва на официално посещение, предаде Reuters.
Кралят е кацнал на летище „Внуково“ край руската столица. Очаква се той да проведе среща по-късно днес с руския президент Владимир Путин, обсъждайки с него политически и икономически въпроси.