Скандал на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Грипен“-и летят в парламента

05 октомври 2017 | 12:12

Народните представители приеха финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет. „За“ доклада гласуваха 126 народни представители, „против“ бяха 59, четирима се въздържаха.

Агенция „Фокус“
Драгомир Стойнев, БСП: Цветан Цветанов се опита да внуши, че сме взели решение за проекта за нов изтребител, за да удовлетворим интересите на определена фирма

Г-н председател на НС, не прекъснахте Цветан Цветанов, който се опита да внуши, че сме взели решение, за да удовлетворим интересите на определена фирма. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През цялото време внушавате, че НС е последната инстанция, която може да оказва влияние върху търговски сделки и да бъде лобист за определена фирма“, обърна се той към Цветан Цветанов. „Ние се противопоставяме на това. Нека всички да имат равен шанс“, посочи Драгомир Стойнев. „Маските паднаха. Всичкия този цирк е, за да закупи България Ф16“, заяви депутатът от БСП.
В отговор Цветан Цветанов заяви: „Никъде в изказването ми не казах коя фирма трябва да спечели“. „Не ми вменявайте думи, които не съм споменал. Само изложих фактите“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов: От името на ПГ на ГЕРБ се извинявам за някои от личните нападки към президента

От името на ПГ на ГЕРБ искам да се извиня за някои от личните нападки, които бяха направени към президента. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не трябва да допускаме от парламентарната трибуна да се говори за лични теми, свързани с личния живот на президента“, заяви той. Във връзка с дебата за доклада на Временната комисия за изтребителите Цветан Цветанов коментира: „Когато се взимат важните политически решения трябва да бъдем истински и надежден партньор на НАТО. Оборудването трябва да отговаря на стандартите на НАТО“. „Убеден съм, че правилните решения ще вземем ние народните представители, след всичко, което свършиха колегите в комисията“, посочи той. „Молбата ми е - нека да бъдем принципни, да не провокираме напрежението, което създава лош имидж на Народното събрание, призвани сме да защитаваме обществения интерес“, се обърна той към БСП.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Антон Тодоров, ГЕРБ: Беше ми отговорено от ДКСИ, че са възложили на ДАНС да направят проверка на президентстовто

Беше ми отговорено от ДКСИ, че са възложили на ДАНС да направят проверка на президентстовто. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Антон Тодоров в лично обяснение по време на дебатите по доклада на Комисията за „Грипен“-ите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тодоров бе призован да даде обяснение от Филип Попов от БСП, който се обърна към него: „Зададох въпрос към г-н Тодоров. Той тук говори за операция на ДАНС в президентството, която няма нищо общо с комисията и с доклада“, каза Попов.
Взимайки думата, Антон Тодоров заяви "небългарските комунисти да не говорят, защото нямат право". „Информирал съм ДАНС и главната прокуратура за този проблем. Дали работят там, беше ми отговорено от ДКСИ, че са възложили на ДАНС да направят тази проверка“, каза Тодоров.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Парламентът прие финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет

Народните представители приеха финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ доклада гласуваха 126 народни представители, „против“ бяха 59, четирима се въздържаха.
В доклада комисията предлага частично рестартиране на процедурата за нов изтребител, като Министерството на отбраната трябва да реши на какъв етап да бъде върнат проектът. Според комисията много от проблемите, свързани с реализацията на проекта произтичат от неясноти в Концепцията за изграждане на отбранителната способност. Промяната на финансовата рамка от 700 млн. лева на 1.5 млрд. лева е налагала актуализация на концепцията, която не е била направена. Не е даден категоричен отговор на въпроса е какъв тип да бъде самолетът - многоцелеви или само за въздушно патрулиране. Комисията констатира, че в голям период от изпълнението си проектът се реализира при нормативен вакуум и липса на ясни регламентирани правила. Начинът на практическото прилагане на проектното управление на МО води до размиване на отговорностите, правомощията, дейностите и сроковете.
Комисията констатира, че при актуализацията на Методиката за оценка през 2016 година се създават условия за необосновано отстраняване на една от офертите. От оставащите две оферти, едната е практически неконкурентноспособна. Комисията не е намерила разумни основания за промяната на методиката. Установено е, че в края на февруари е направена оферта за нов самолет, която се е включвала в утвърдената финансова рамка. Според комисията буди недоумение аргументът, че офертата не е разгледана, защото не е включвала въоръжението на самолета. При положение, че и офертите на други кандидати са без въоръжение. Комисията констатира, че липсата на политическо ръководство, правила, контрол на процеса и промяната в методиката водят до отпадане на една от офертите и сериозни съмнения за ефективността на изразходването на публични средства.
Комисията беше създадена на 28 юни по предложение на ГЕРБ. На заседанията й бяха изслушани всички министри на отбраната за периода от 2010 до 2017 година, с изключение на служебния министър Стефан Янев.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Филип Попов, БСП: Откъде Антон Тодоров има достъп до секретна информация и знае за операция на ДАНС - Прокуратурата да се самосезира

Прокуратурата следва да се самосезира за изказването на Антон Тодоров. Откъде той има достъп до секретна информация, откъде знае за операцията на ДАНС. Откъде я има и кой му е разшифровал секретна шифрограма. Това каза народният представител от БСП Филип Попов по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това не е въпрос само на наказателна отговорност, а и на национална сигурност“, заяви той. „Комисията за изтребителите си позволи без да има мандат, да даде препоръка за връщане на процедурата. Без да има мотиви как това връщане ще повлияе имиджово и финансово на страната“, посочи Филип Попов. Според него първата цел на комисията е удар срещу ген. Радев, а втората е отговорността от МС да дойде към НС. „Уважаеми управляващи, отказахте се от реформата, която защитавахте - модернизация на армията. Заслепени от желание „да ударите“ президента девалвирате собствената си отговорност“, коментира народният представител. „Кой министър си е сложил подписа, одобрявайки процедурата, министър Ненчев. Министър в чие правителство е бил той, къде бяхте тогава“, попита Филип Попов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП към ГЕРБ: Парламентът не може да упражнява парламентарен контрол върху президента, но за вас правилата, Конституцията и законите нямат никакво значение

Парламентът не може да упражнява парламентарен контрол върху президента, но за вас правилата, Конституцията и законите нямат никакво значение. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дуплика към Владимир Тошев и Тома Биков от ГЕРБ по време на дебатите по доклада на Комисията за „Грипен“-ите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук не е мястото, където трябва да си говорим за финансиране. Що се отнася до останалото, през цялото време твърдите, че президентът не е бил обект на доклада. А всички изказвания правите върху неговото име. Значи тук има нещо, вземете се уточнете какво правим", каза Нинова. Във връзка с твърдението на Тома Биков, че през лятото са създадени две комисии – тази за самолетите и тази за НДК по искане на БСП, тя коментира: „Направихте комисия за НДК заради обществени скандал, но ви питам, защо не направихте и гласувахте „против“ нашето предложение за Комисия за магистратите, където милиардите са малко повече от самолетите. Защо гласувахте против?“, попита Нинова и поясни, че аргументът на Биков са несериозни. „Президентът е човек, не е богоизбран. Сега е г-н Радев, друг път ще е някой друг, но има Конституиця и закони в тази държава и те казват, че парламентът не може да упражнява парламентарен контрол върху президента. За вас правила, Конституция, закони, нямат никакво значение“, каза лидерът на БСП. Нинова посочи, че единственото важно за ГЕРБ е личната им и партийната битка и разчистването на пътя на Бойко Борисов към президентството.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Владимир Тошев, ГЕРБ към Корнелия Нинова: Как е финансирана кампанията на президента Румен Радев, има ли пари на „Грипен“

Въпросът ми към г-жа Корнелия Нинова е как е финансирана кампанията на президента Румен Радев, как са събирани и от какво даренията, има ли „Грипен“-ски пари вътре. Това каза народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев към лидера на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата на доклада на временната комисия е съвсем различна от президента“, заяви той. „В 25-те страници на доклада няма и намек за президентство, президент или ген. Радев“, каза още Владимир Тошев.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството – г-н Радев, стоим зад Вас

ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството – г-н Радев, стоим зад Вас. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказване по време на дебатите по доклада на Комисията за „Грипен“-ите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Това, което правите както и да го завоалирате, е война срещу президентската институция. Тя започна от една пресконференция на председателя ви на ПГ, в която той обвини президента в лобизъм и намекна за корупция. След това последва създаването на тази комисия, която да ползвате като бухалка", каза Нинова и поясни, че ще подкрепи държавния глава по две причини - партийна и държавническа. "Ние издигнахме, подкрепихме и работихме за избора на президента Радев. Благодаря на онези българи, които не са членове на БСП, но повярваха, че БСП им предлага достоен президент, който може да промени България. Ние стоим зад президента Радев като партия и прилагаме за тази подкрепа един единствен критерий – той изпълнява ли ангажиментите, които пое по време на предизборната кампания. И за една година той не е отстъпил на милиметър от тях“, каза Нинова. По думите ѝ държавническата причина за подкрепата на БСП към президента е, че ГЕРБ използва тази комисия и цялата институция парламент за война с друга институция – президентската за да разчистите пътя на Бойко Борисов към президентския пост. Според нея с тази комисия те използват една институция срещу друга за партийни цели. „Това е една от причините да нарече вас беквокали“, поясни Нинова. Тя се обърна към премиера и президента с думите: „Въпреки битките, които водим, ние живеем в парламентарна република. Тук не се намират беквокалисти, това са хората в държавата, които определян пътя в държавата, но между нас има разлика, г-н президент. Тези хора отдясно искат да използват този парламент за битка срещу вас. Ние няма да го позволим. Това е разликата между нас. Това е алтернативата, която могат и българските граждани да видят и да избират. Зад вас сме г-н президент“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Антон Тодоров, ГЕРБ: От 10 дни ДАНС работи в президентството – има унищожени документи, свързани с Иво Христов

От 10 дни ДАНС работи в президентството – има унищожени документи, свързани с Иво Христов. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Антон Тодоров в изказване по време на дебатите по доклада на Комисията за „Грипен“-ите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тодоров заяви, че Иво Христов, началник на кабинета на президента, няма още допуск до класифицирана информация. „Преди две седмици направихме специална пресконференция, на която обявихме тази информация, че Иво Христов без да има допуск до класифицирана информация е чел шифрограма. Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството. Има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС. Тези документи са свързани с четенето на тази шифрограма от човек, който няма допуск и той се казва Иво Христов", обясни Тодоров.
По думите му там е унищожена цялата преписка между Външно министерство и президентството. „Тогава ще трябва да обяснява кой ги е унищожавал“, поясни Тодоров.
„Докладът е много важен, тъй като става дума за похарчването на 1, 5 млрд. лв. Виждаме, че ген. Радев, не президента, в своето амплоа на генерал има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор. Разликата е само в мащабите“, каза Тодоров и му отнеха думата.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Таско Ерменков, БСП към ГЕРБ: Вие сте в последното действие, предстои падане на завесата "ГЕРБ управлява България", но сте некадърни актьори и няма да получите аплодисменти

Вие сте в последното действие, предстои падане на завесата "ГЕРБ управлява България", но вие сте некадърни актьори и няма да получите аплодисменти. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ по време на дебатите по доклада на Временната комисия за „Грипен“-ите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вече не става въпрос за закачка, особено с предишното изказване“, каза Ерменков по повод изказването на Антон Тодоров. "Докладът на Комисията за самолетите е елемент от пълномащабната война на ГЕРБ срещу президента – човекът с най-големия рейтинг в държава", каза Еременков. Според него големият рейтинг на президента е причината от ГЕРБ да не могат да спят спокойно. Таско Ерменко поясни, че е станало ясно, че за ГЕРБ не е важна истината, а войната. Той посочи, че вероятно от ГЕРБ се надяват техният лидер да заеме мястото на президента. „Няма да го заеме, не може. Не е дорасъл до него“, заяви Ерменков. Той посочи, че БСП са издигнали Радев, а не ГЕРБ. "Не винаги можете да реагирате адекватно на предизвикателствата на момента, но все пак повече от една година да проумеете, че не сте били прави тогава, ми се струва доста дълъг период. Нещо като бавно развити. Тази бавност на развитието е пагубна за България", допълни Ерменков.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Антон Тодоров, ГЕРБ: В Комисията за изтребителите разбрахме, че ген. Радев не е приятел на истината

При работата със секретната и несекретната информация разбрахме, че не президентът Радев, а ген. Радев е човек, който не е приятел на истината. Това каза народният представител от ГЕРБ Антон Тодоров по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 16 юни 2014 година пише опорни точки на тогавашния служебен премиер Пламен Орешарски, свързани с единия доставчик. Те са по отношение на компанията „СААБ“, производител на „Грипен““, обясни той. „Това не са хвърчащи документи. Всеки, който е искал, е могъл да ги намери“, коментира Антон Тодоров. „Не знам дали един ръководител на проектния екип трябва да прави опорни точки на служебния премиер, особено пък само за едната компания“, посочи депутатът. „На 19 май тази година президентът казва, че никога не е изготвял становище за „Грипен“. Мачът свърши. Разбрахме, че ген. Радев не е приятел на истината, няма да споря с някой ако каже, че е заклет лъжец“, коментира Антон Тодоров. „Ген. Радев си позволи да нарича комисията лобисти. Току-що доказахме, че има някой друг, който е лобист, но не сме ние“, уточни депутатът. Според него президентът сигурно е бил мотивиран от „Грипен“. „Знаете ли как е мотивиран - с потупване по рамото. Не е взел 5 млн., да не си помислите. Мотивиран е с потупване по рамото“, каза още Антон Тодоров.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Георги Свиленски, БСП към Димитър Главчев: Стоите на трибуната благодaрение на 4 гласа във ваша подкрепа при гласуването на оставката ви, вероятността да ги загубите е близка

Стоите на трибуната благодaрение на 4 гласа във ваша подкрепа при гласуването на оставката ви, вероятността да ги загубите е близка. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в процедура по начина на водене по време на дебатите по доклада на Временната комисия за „Грипен“-ите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н председател, когато искате да бъдете принципен председател на Народното събрание, бъдете принципен през цялото водене. Г-н Цветан Цветанов взе процедура лично и аз не разбрах с какво г-н Цветанов беше оскърбен, обиден, унизен, с какво се обясни, а взе да ви казва какво било казано в доклада“, каза Свиленски. Той поясни, че не вижда днес Цветанов да е засегнат, а само му е споменато името. „Моля ви спазвайте правилника. Ще ви напомня, че мястото ви отзад на тази трибуна е благодарение на 4 гласа, гласувани при вашата оставка. Вероятността тези 4 гласа да ги загубите е много близко. Спазвайте правилника, за да бъдете дълго време председател на Народното събрание“, обърна се Свиленски към Димитър Главчев. Председателят на НС Димитър Главчев заяви, че дали е отзад на трибуната, или отпред е въпрос на гледна точка. „Моля ви да напуснете трибуната“, каза Главчев и му отне думата. „Казахте ми, че съм отзад на тази трибуна. Вижте къде съм“, обърна се Главчев към Георги Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ към БСП: Организирахте "самолет-гейт" с вкарването на президента в него, не ни въвличайте

Недейте да ни въвличате в този „самолет-гейт“, който вие организирахте с вкарването на президента в него. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към БСП по време на дебатите по финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От всичко това, което се случва, и със всички процедури, които коментираме и излязоха в публичното пространство направихте „самолет-гейт“, вие го провокирахте“, посочи той. „Всички останаха с впечатление, че имате защитна реакция, за да не се споменава ген. Радев, но никъде в доклада той не фигурира. Вие го назовавате, вие го слагате като опорна точка“, уточни Цветан Цветанов. „Има извършена огромна по обем работа от една комисия, гласувана от парламента. В момента водим дебат по същество. Предлагам да се концентрираме върху това, какво трябва да направим днес - да гласуваме доклада на комисията“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. „Направихте така, че държавата да се сочи, че прави процедура, която под една или друга форма обслужва някакви други интереси“, обясни той. „Ние сме държава в НАТО, трябва да имаме стратегическо партньорство и когато има обективни факти, те трябва да бъдат чути“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Драгомир Стойнев, БСП към председателя на НС Димитър Главчев: Ако обичате напуснете мястото, на което сте в момента и повикайте вашите заместници

Ако обичате напуснете мястото, на което сте в момента и повикайте вашите заместници. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в процедура по начина на водене по време на дебатите по доклада на Временната комисия за „Грипен“-ите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имам чувството, че вие искате нарочно да принизите дебата, заяждайки се с опозицията, прекъсвайки опозицията“, каза Стойнев. По думите му това не може да се случва, само ако на някой не му харесва споменаването на президента Румен Радев.
Процедурата по начина на водене от страна Стойнев бе предизвикана, защото председателят на НС Димитър Главчев отне думата на Иван Иванов, който в реплика от трибуната, спомена президентската институция и президента Румен Радев. Димитър Главчев от своя страна призова БСП да си изяснят фактическата неточност, тъй като в доклада се цитира името на ген. Радев, когато той още не е бил президент.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Жельо Бойчев, БСП: Кабинетът „Борисов“ 2 и тогавашния министър на отбраната Николай Ненчев са виновни за изкривяването на крайните резултати при избора на нов тип боен самолет

Министър Николай Ненчев и кабинетът „Борисов“ 2 са виновни за изкривяването на крайните резултати при избора на нов тип боен самолет. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на дебатите по доклада на Временната комисия по избора на нов тип боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се опитам да говоря по изводите, които бяха представени от доклада на Временната комисия. Започвам с най-основния от тях. Липсата на политическо ръководство и контрол на процеса и създаденият нормативен вакуум създават реални условия за изкривяване на крайните резултати при избора на нов тип боен самолет. Временната комисия констатира със съжаление, че начинът на въвеждане на проектното управление в МО не създава нужната яснота и нееднозначност по отношение на отговорностите, правомощията на структурите, ангажирани в този процес. Това е извод записан в доклада на комисията. Големият въпрос е кой носи отговорност за всичко това“, попита Бойчев. Депутатът поясни, че през октомври 2014 г. със заповед на министъра на отбраната се въвежда проектно управление на процеса по придобиване на нов самолет. „Със заповед от 16 февруари 2015 г. на министър Ненчев за ръководител на борда за управление на проекта е определен ген. Румен Радев. Забележете обаче паралелно с това със заповед от 2 ноември 2015 г. се създава работна група, която има за цел да подготви и провежда консултации с държавите, предлагащи тези многоцелеви изтребители“, коментира Бойчев. По думите му тази работна група е трябвало да изготви инвестиционен разход, да го внесе в МС и оттам в НС. „Забележете тази работна група започва и консултации, и преговори със страните, предлагащи такъв тип изтребители и оценява техните оферти. По същество тази работна група обезсмисля досега въведения проектен принцип на управление“, поясни Бойчев. По думите му основната цел на тази група е да заобиколи Румен Радев, тъй като той не е включен в състава й. Според него с този доклад се казва, че модернизация на армията няма да има. Бойчев обвини управляващите, че за пореден път са излъгали.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов за избора на нов самолет: Няма смисъл да бързаме, защото бързата сделка комисионни ражда

Двете стъпки около авиацията вървят паралелно – ремонтиране на авиационните машини, които имаме в момента, и купуване на нов изтребител. Няма смисъл да се бърза, защото има една българска поговорка – „бързата кучка слепи ги ражда“. Ако я перифразираме – „Бързата сделка комисионни ражда“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Има експерти, които защитават единия самолет, а други експерти – другия. Явно президентът Радев предпочита един определен самолет, но за лобизъм на мога да кажа“, коментира министър Каракачанов.
Той застана зад думите на министър-председателя Бойко Борисов, че по тази тема не трябва да има ябълка на раздора. „Между институциите трябва да има мир и спокойствие, да си вършат работата и да не се водят войни. Все пак ние все още разговаряме за избора на самолета, а заплащането трябва да бъде разсрочено за по-дълъг период, за да не натоварва бюджета и съответно и българските граждани. През това време могат да бъдат купени и влакове. Ако попитаме гражданите, те веднага биха отговорили, че влаковете са по-важни. Но ако питате мен или някой военен – самолетите са по-важни“, каза още той.