Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Делян Добрев остава народен представител

04 октомври 2017 | 12:27

Парламентът отхвърли оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите дебатираха по оставката над 2 часа. Тя беше отхвърлена с 97 гласа „за“, 99- „против“ и 19 „въздържал се“. ГЕРБ гласуваха против оставката, БСП и ДПС бяха „за“, от „Воля“ и „Обединени патриоти“ се въздържаха. До подаването на оставката му се стигна след обвинения от Елена Йончева от БСП, че на ръководни позиции в община Хасково работят негови роднини и близки.

Агенция „Фокус“
Делян Добрев, ГЕРБ: Абсурдно е твърдението, че ПГ на ГЕРБ е бламирала Бойко Борисов

Абсурдно е твърдението, че ПГ на ГЕРБ е бламирала Бойко Борисов. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев пред журналисти след отхвърлянето на оставката му като депутат, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма разнобой такъв, какъвто иска да го представи колежката Нинова. Виждате, че всичко, което коментираме се случва открито пред вас“, каза депутатът. Във връзка с призива на премиера Бойко Борисов да се приеме оставката му като депутат, Добрев заяви: „И аз призовах оставката да бъде приета“. По отношение на Елена Йончева, Делян Добрев заяви, че по най-бързия начин ще заведе дело срещу нея. „Още днес или утре ще разговарям с адвокати. Ще съдя г-жа Йончева и всички останали например Александър Симов, когото чух да ме клевети по една от телевизиите. Считам, че всеки човек трябва да носи отговорност за думите си. Много съжалявам колегите от БСП, защото те не могат да предложат решения и политики на хората и затова използват компромати, ченгеджийски истории, за да влизат в новините“, поясни Добрев. Той обърна внимание, че на Елена Йончева цяла седмица й се е осигурило безплатно време в новините. „Твърдо вярвам, че трябва да престанат тези клеветнически кампании в България“, поясни депутатът. По отношение на Хасково Добрев заяви, че там си има кмет, който се казва Добри Беливанов. „Най-странното в цялата тази ситуация е, че всички споменати хора, свързани с мен, са подали оставка три дни преди да раздуха скандала колежката Йончева. Те не подадоха оставка заради нея, а три дни по-рано и тогава тя реши да развие шуробаджанашка линия в Хасково. Попитан дали ще предизвика предсрочни избори в общината, Добрев заяви, че ще подкрепя решенията за града, ще се противопоставят на решения, които не са добри. „По Закона за местното самоуправление общинските съветници нямат механизъм, с който да направят един вид „импийчмънт на кмета“, обясни Делян Добрев. Попитан дали ще се кандидатира за кмет на Хасково, Добрев подчерта, че не е моментът да се коментира тази тема.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Делян Добрев, ГЕРБ: Няма да си внеса оставката втори път преди да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен

Няма да си внеса оставката втори път преди да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев пред журналисти след отхвърлянето на оставката му като депутат, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Колегите ме поставиха в много тежка ситуация. Благодаря им за подкрепата. Те не приеха този мой личен акт. Оттук нататък бих могъл да внеса оставката втори път, но няма да го направя преди да говоря с тях и да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен, защото в противен случай ще загубим още един пленарен ден“, коментира Добрев. Той заяви, че продължава да държи на своето мнение и желание за оставка.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Парламентът отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев

Парламентът отхвърли оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите дебатираха по оставката над 2 часа. Тя беше отхвърлена с 97 гласа „за“, 99- „против“ и 19 „въздържал се“. ГЕРБ гласуваха против оставката, БСП и ДПС бяха „за“, от „Воля“ и „Обединени патриоти“ се въздържаха. Преди края на гласуването председателя на НС коментира: „ „В зала има депутати, които показват как да се гласува, моля да им оправите пултовете“. До подаването на оставката му се стигна след обвинения от Елена Йончева от БСП, че на ръководни позиции в община Хасково работят негови роднини и близки. Предложението на БСП гласуването и дебатите по оставката да бъдат излъчвани пряко по БНТ беше отхвърлено.
Антон Кутев от БСП коментира, че дебатите по оставката са се превърнали в комедия. Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви: „Трябва да разкрием истината, да защитим наш колега, да говорим за парламентаризма“. Той допълни, че БСП са тези, които правят комедия цяла седмица. Владимир Вълев от ГЕРБ се обърна към Делян Добрев: „Знам какво можете да направите за България и за нашия отбор, не го напускайте“. Маноил Манев от ГЕРБ допълни, че в спорта никой не си тръгва, когато е хвърлил противника в нокаут, както е направил Делян Добрев. „Далавераджии не влизат в битка, а само истински шампиони и мъже“, заяви той. Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ посочи: „Предлагам да разстреляме Делян Добрев, в унисон с практиката на БСП“. Явор Божанков от БСП обясни: „Фактите са много ясни. Елена Йончева не е изнесла някакви факти, те са известни от месец март в две медии, които не можем да ги обвиним в симпатии към БСП“. „БСП не е започнала тази дискусия, затова да се придържаме към фактите“, призова той. Кръстина Таскова от „Воля“ коментира: „Благодарение на чия братовчедка ще бъде затворена врачанската болница, благодарение на чий кум ще бъде затворена старозагорската болница. Това са въпросите, които трябва да обсъждаме, а не човека Делян Добрев“. Рамадан Аталай се обърна към Делян Добрев с думите: „Изгаряте в политиката, защото вашите лидери ви употребиха. Днес стана ясно, че има сливане между партията и държавата“. „Става въпрос за разпределяне на порции по всички етажи на институциите. С подаването на оставката на Делян Добрев не се решават проблемите“, коментира той. Председателят на НС Димитър Главчев заяви, че разпределянето на порции не е в ГЕРБ, а на други места.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП към Бойко Борисов: Вашите днес ви свалят от пиедестала и от днес нататък имате сериозен проблем в партията си

Вашите днес ви свалят от пиедестала и от днес нататък имате сериозен проблем не само в партията си, а в общественото доверие във вас. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, обръщайки се към премиера Бойко Борисов по време на дебатите по оставка на народния представител Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова поясни, че от ГЕРБ няма, спасявайки Добред да спасят Борисов. „Ще бламирате Бойко Борисов и като лидер на лидер му казвам днес, ако ни слуша. Като лидер, който е получавал удари в гръб от свои - днес на вас ще ви се случи за пръв път. Вашите днес ви свалят. Не формално, но преносно ви свалят от пиедестала. От днес нататък имате сериозен проблем, не само в партията си, а в общественото доверие във вас“, каза Нинова. Нинова коментира тезата на управляващите, че ако Делян Добрев е сега, кой е следващият. „Следователно, вие сте много такива в система и в модел и дайте да се държим здраво. Тази теза не е ли страшна за държавността в България?“, попита Нинова. Тя подчерта, че новото ръководство на БСП иска да сложи край на този модел на прехода, който са нарекли паралелна държава и ая подчерта, че тя не е мракобесие, а достойнство на политическа сила. „Появиха се много тези в днешната дискусия. Една, от които беше, че този дебат е излишен, че сме си загубили времето и сме показали лошото лице на парламента. Аз не мисля, че този дебат е излишен, ако го бяхме провели така, както трябва“, коментира Нинова. Тя се обърна към управляващите: „Това, което наричате битовизми са едни от най-големите проблеми на хората . Кой от нас не знае, че народът ни мрази политиците от всички политически сили. Кой от нас не знае ,че народът отхвърля статуквото и улицата ще роди нещо друго?“, попита още лидерът на БСП.
По думите й случаят с назначенията, калинките, бордовете са още едно доказателство за този народ, който мрази политиците си, защото си пращат роднините в бродовете да богатеят.
„Защо не коментираме този модел на управление?. Защо това е проблем, защото младите, грамотни, образовани хора отиват на конкурс, не го печелят, защото този конкурс е назначен за някой роднина“, коментира Нинова. Тя поясни, че докато един член на борд, роднина, взема 5 хил. лв. заплата, една жена Илияна от Вълчи дол няма с какво да ги храни. „Защо това е проблем, защото ражда послушна администрация, на избори ходи под строй и се самовъзпроизвежда. И така 27 години Преход“, коментира Нинова. По думите й да сочиш факти, недъзи на управлението се оказва мракобесие. Тя обърна внимани, че ако имаш различно мнение от това на управляващите, ще усетиш цялата държавана машина срещу себе си. „Кой от вас не е бил по селата, където хората казват, че ги е страх да си кажат мнението, защото ще изгонят сина им от работа“, коментира Нинова.
По отношение на твърдението, че Елена Йончева е правила журналистика на мотор, Нинова попита дали някои от мъжете в залата, е бил в Ирак, Афганстина и други горещи точки, където тя е била.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще гласувам "против" оставката на Делян Добрев, България се нуждае от такива депутати

Ще гласувам "против" оставката на Делян Добрев - нека от БСП да знаят, че срещу тях могат да бъдат извадени повече неща. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по депозираната оставка от депутата = Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да пожелая на всеки политик, който си подаде оставката да получи такава обществена и парламентарна подкрепа. Колеги от БСП, трябва да имаме историческа памет, защото когато се учреди ГЕРБ, ГЕРБ започна от нищото, 2006-2007-2008 г. създадохте кризисни щабове, само единствено да дискредитирате тогавашния кмет Борисов. Не успяхте, но включихте компроматния си стил на поведение. Ще защитя Делян Добрев, защото минах през този път, който искате да очертаете за него. 2013 г. в предизборния период, когато бяхме за парламентарни избори, вашият тогавашен лидер внесе сигнал срещу мен", заяви Цветанов. По думите му единственото вярно в сигнала му е било сходство в имената. „Преминах през този труден път, но няма да допусна Делян Добрев да премине през същия. Това, което вие целите, е да омаскарите един млад, почтен, знаещ и можещ човек. България се нуждае от такива депутати. Вие самите признавате, че той има такива качества. Вие влязохте в тази компроматна война“, обърна се Цветанов към БСП.
Той поясни, че в началото на 44-ия парламент е призовал да се правят политики. „Това, което в момента вие целите е да се отклоним от успехите, което прави днешното правителство“, каза Цветанов. Той попита БСП защо не искат да правят общи политики. „Защото вие нямате такава съзнателност. Г-жо Йончева, уважавам ви като журналист. Не прави чест на един журналист да влиза в тази компроматна война“, коментира още той.
Цветанов отчете, че майката на Добрев е преподавала физика на президента Румен Радев. „Уважаеми колеги, нали разбирате, че много повече са нещата, които могат да бъдат извадени за вас. Не смятам, че това е начина, по който трябва да бъде правена политика“, допълни Цветанов. Той заяви, че ГЕРБ ще защити Делян Добрев и няма да допуснат да напусне парламента, защото те ще трябва да защитават каузата „България“ и министър-председателя Бойко Борисов и кабинета „Борисов“. "Аз ще гласувам "против" оставката на Делян Добрев и призовавам колегите да гласуват по съвест", каза той.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Веселин Марешки, „Воля“: Парламентарната ни група няма да подкрепи оставката на Делян Добрев, не той е лицето на шуробаджанащината в България

ПГ на „Воля“ няма да подкрепи оставката на Делян Добрев, защото считаме, че не той е лицето на шуробаджанащината в България. Това каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на дебатите по оставката на Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние, както забелязахте, не взехме участие в този дебат. В личен план наистина съжалавам г-н Добрев, че именно на негов гръб се разигра този цирк. Това наистина е един личен акт, лични актове са и когато правителство подават оставки. В този смисъл ще кажа, че ние в ПГ на „Воля“ няма да подкрепим оставката ви", каза Марешки.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Йордан Цонев, ДПС: Ще подкрепим оставката на Делян Добрев, защото я приемаме като морален акт

Ще подкрепим оставката на Делян Добрев, защото я приемаме като морален акт. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по депозираната оставка от Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще подкрепим оставката на Делян Добрев, защото оставките се гласуват в повечето случаи дори без дебат, защото народният представител има своите мотиви. Някога мотивите са публични, някога - не“, посочи той. Според него дебатът по оставката е бил излишен и е нанесъл поредния удар върху рейтинга на парламента. „Парламентът не е кабаре, за да се играят спектакли. По тази причина не взехме участие в дебата“, коментира Йордан Цонев. „Като народен представител от Хасково съм длъжен да изразя позицията ни, че ще гласуваме оставката на Делян Добрев и я приемаме като морален акт“, каза още зам.-председателят на ПГ на ДПС.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Делян Добрев, ГЕРБ: Политиката никога не е била самоцел за мен, нито пък властта, Елена Йончева ще се запомни като мой палач

Политиката никога не е била самоцел за мен, нито пък властта. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на дебатите по своята оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Подавам молба да бъдат прекратени пълномощията ми като народен представител“, каза Добрев и поясни, че го прави заради клеветите по негов адрес от неговите опоненти в последните 10 дни. Той ги определи като "типични ченгеджийски похвати". „Водел съм се от собственото разбиране къде съм най-полезен за обществото. Поглеждайки назад, за тези 10 години има много неща, които съм горд, че съм свършил и мога да споделя с вас. Мои са предложенията за Закона за акциза и данъчните складове“, даде пример той. „Направихме множество промени в Закона за енергетиката, избрахме независим състав на КЕВР, създадохме нов модел за ценообразуване“, допълни Добрев. Той отчете, че са напреднали и в посока на либерализацията на енергийния пазара. Добрев заяви, че е горд, че тези промени са гласувани със 100% подкрепа в пленарна зала. „Горд съм, че по моя инициатива се стартира проучване на дълбоко в Черно море“ ,заяви Добрев. Той отчете, че е подписал първия договор за намаляване на цената на газа. "Получих голяма подкрепа в последните 3 дни и съм изключително благодарен на всички, които ми изпратиха смс-и, създадоха "фейсбук" групи, направиха пресконференции - това е истинската оценка за моята работа и аз се гордея с това, което съм постигнал. Благодаря на всички за тази безпрецедентна подкрепа", каза Добрев. Той се обърна към Елена Йончева: "Вие ще се запомните като мой палач и убиец в политиката. Без съд и присъда, така както вие от Комунистическата партия си знаете". Добрев поясни, че ще си потърси правата в съда.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Вежди Рашидов, ГЕРБ: Хората в Хасково обичат Делян Добрев - няма право да си подава оставката

Оставката на Делян Добрев не е личен акт, той е народен избраник. Бях в Хасково, хората го обичат и няма право да подава оставката. Това каза депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов по време на дебатите по оставката на Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гледай си твоята работа, това е битката. На война като на война“, обърна се той към Делян Добрев. „Днес за пореден път гледаме поредния лош спектакъл. Тук се ръкопляска много повече, отколкото в театрите“, посочи Вежди Рашидов. „Кое престъпление е извършил Делян Добрев, че му търсите сметка. Институцията е прокуратурата“, допълни Рашидов. „Това ли е българския парламент, това ли са проблемите на обществото. Днес трябва да намачкаме един млад човек, защото имаме политически ползи“, попита Вежди Рашидов. "Този дебат е под достойнсвото на парламента, обидно е и за всички българи", каза още народният представител от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Делян Добрев, ГЕРБ: Под достойнството ми е да отговарям на клеветите на Елена Йончева, с нея ще се видим в съда

Под достойнството ми е да занимавам Народното събрание и да отговарям на клеветите на Елена Йончева, и да губим ценно пленарно време. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на дебатите в парламента по повод депозираната от него оставка и във връзка с изказване на депутата от БСП Славчо Велков, който го призова да застане като „млад мъж“ и да опровергае Елена Йончева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той се обърна към Славчо Велков с думите: „Вие се опитвате да внушните на Народното събрание и на българското общество, че тъй като не се обяснявам на г-жа Йончева едва ли не признавам вина. Заявих многократно, че с г-жа Йончева ще се видим в съда не само за клевета, а и за набеждаване. В последните няколко дни стигна до там“, каза Делян Добрев. Той изрази надежда това да се разкрие в прокуратурата и в съда.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Цвета Караянчева, ГЕРБ: На изборите 37 хиляди са гласували за Делян Добрев - няма право да ги предаде, за да угоди на Йончева, Нинова или някой друг

На изборите 37 хиляди са гласували за Делян Добрев, той няма право да ги предаде, за да угоди на Йончева, Нинова или някой друг. Това каза зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева по време на дебатите по оставката на Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Делян Добрев подаде оставка, защото е морален човек, а когато излеят толкова помия върху теб, няма какво друго да направиш“, коментира тя. „Деляне, от името на структурата в Кърджали, на твоята в Хасково, нямаш право да излезеш от парламента“, се обърна Цвета Караянчева към Делян Добрев.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Делян Добрев, ГЕРБ: Не съм казвал нито дума, за да оклеветя Елена Йончева или друг народен представител, защото не е правилно

Антон Кутев се опита да внуши, че съм казвал нещо срещу Елена Йончева и че едва ли не се замерваме с компромати - това не е вярно. Не съм казвал една дума срещу Елена Йончева, просто защото няма нужда. Това каза народният представител от ГЕРБ Делян Добрев в дебатите по оставката му, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считам, че ролята ми в парламента и политиката е в правенето на политики. Срещу нито един от народните представители не съм казвал дума, за да ги оклеветя, защото това не е правилно“, заяви той. „Ако имате съмнения за морала и законосъобразността на някого, има си институции в тази държава“, коментира Делян Добрев. „Това, в което се превърна парламентът в последната една седмица- да се замерваме с кал и компромати, няма да ми липсва“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Антон Кутев, БСП към ГЕРБ: Опитвате се изкарате Елена Йончева черна, защото ви задава резонните въпроси

Опитвате се изкарате Елена Йончева черна, защото ви задава резонните въпроси. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в дебатите по оставката на депутата Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме ли кадруване в общината, което е в нарушение със Закона за държавния служител, имате ли връзка с това? Да оставим да се отговори на въпроса, а вие казвате да не го задаваме“, коментира той. „Не искам да подложа почтеността на Делян Добрев под съмнение, но за това трябва да се говори, да се обсъжда“, посочи Антон Кутев и допълни, че Делян Добрев трябва да се чувства виновен за кампанията против Елена Йончева. „Излизате и казвате, че кметът е неблагодарник, че сте го направили кмет, пък той е неблагодарен. Вие нямате конституционното право да правите някого кмет“, заяви Антон Кутев. „Примерно твърдя, че имам по известни съученици от вас, да направим списък. Но аз никога не съм си позволил да толерирам някого от тях“, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП. „Това е моделът ГЕРБ, това е начинът, по който управлявате- вие не можете да назначавате кмет, кметът се избира“, посочи той. „Вярвайте ми имам разбиране за начина, по който се чувствате в момента. Много от хората тук са преживяли възходи и падения. Бил съм в ситуацията, в която дъщеря ми не можеше да отиде на училище, защото някакви хора й казваха, че е „червен боклук““, каза още Антон Кутев.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Оставката на Делян Добрев е достоен морален акт, всички знаят какви са БСП и затова избор след избор ги побеждаваме

Оставката на Делян Добрев е достоен морален акт, всички знаят какви са БСП и затова избор след избор ги побеждаваме. Това каза премиерът Бойко Борисов преди седмичното заседание на Министерски съвет, което проведе в резиденция „Евксиноград” във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Относно скандала с назначаването на родните на Делян Добрев в Хасково, думите на Корнелия Нинова, че става дума за власт и пари и обвиненията на опозицията, че в „Булгартрансгаз“ също има „шуробаджанащина“, Борисов заяви: „В няколко аспекта може да се коментира. Всеки съди сам по себе си. За БСП властта винаги е била власт и пари, над 100 години. Делян Добрев е безспорен професионалист, авторитет в града си. Реакцията на партията е разбираема“. „Грешката на партията е тезата, че и БСП са правили така. Натоварената ми програма не позволи да се срещна с партията. Всички знаят какви са БСП и затова избор след избор ги побеждаваме. Накрая стигнаха до това да издигат кандидат за президент на думи, нямащ нищо общо с тях. Не бих ги коментирал. Разговарях с Делян Добрев в неделя сутрин. Длъжни сме да покажем, че оставката е морален акт. Самият аз съм го правил. Партията иска той да остане в нея и винаги е добре дошъл", коментира министър-председателят. По думите му темата не се е завъртяла около това дали хората, които е посочил, млади и образовани, са компетентни и дали градът се е развивал добре.
Според Борисов думата кум вече няма това значение, което е имало преди. „БСП умее да подбира добре подбрани изрази, а и спазват тактиката, че най-добрият начин да унищожиш един човек е да си послужиш с добре подбрани истини за него. Да, имал ли е Делян Добрев братовчедка - има. Да, сложил си е подписа да се оженят, като кум", обясни той и добави, че темата как е управляван градът не стои. „Дори нахалството на кмета да не си отива заедно с Делян Добрев, но това е негов морал и право. В разговора ми с Делян Добрев усетих, че той иска да покаже морал, като си подаде оставката", допълни премиерът.
„2009 г. дойдохме обещахме да няма роднински назначения, хора в бордовете. Днес сили утре ще събера Изпълнителната комисия и ако има подобни случаи да се решат“, каза той.
По думите му оставката на Делян Добрев е един достоен морален акт.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Агенция „Фокус“
Снежана Дукова, ГЕРБ към Валери Жаблянов: Срамувате ли се, че съпругата ви източва средства от МОН на граждански договор

Срамувате ли се, че съпругата ви източва средства от Министерство на образованието и науката на граждански договор. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Снежана Дукова в реплика към Валери Жаблянов по време на дебатите по оставката на депутата Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н Жаблянов, вие като политик и като лектор с диплома за такъв, дайте ми дефиниция за морал и се отнесете към вашата партия. Не се ли срамувате за целия преход“, попита Снежана Дукова. Тя коментира, че неговата съпруга източва средства от МОН на граждански договор и го попита дали не се срамува за това. Дукова обърна внимание, че от ГЕРБ са оставили кадърни хора от БСП на работа.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Валери Жаблянов, БСП за оставката на Делян Добрев: Най-мъдрото е да изоставим историческите сравнения и да се опитаме да излезем от ситуацията с достойнство

Най-мъдрото нещо, което можем да направим днес е да спазим процедурата, да изоставим историческите сравнения и да се опитаме да излезем като парламент и партии по достойнство. Това каза народният представител от БСП Валери Жаблянов в дебатите по оставката на депутата Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оставката на Добрев е индивидуален акт, негова лична воля. Струва ми се, че той е преценил така“, посочи той. „Ние сме наследници на тежък период от историята ни, на прехода. Той създаде много противопоставяния и конфликти“, обясни Валери Жаблянов и допълни, че трябва да се направи така че този период да отиде в учебниците, когато обществото ни помъдрее достатъчно. Той се обърна към ГЕРБ с думите: „Когато започнахте да създавате партията си, използвахте държавата, за да изградите партийните си структури. Това е историческо връщане и грешка от исторически характер“. „В БСП може да има родове, но в това няма нищо осъдително“, заяви Валери Жаблянов. „БСП извървя дългия път, за да се реформира и да стигне до състоянието, в което може да присъства в политическия живот като опозиция, да отстоява идеи“, посочи народният представител. „БСП е в правото си да постави въпроса за модела, който се утвърждава в страната в последните 10 години“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Тома Биков, ГЕРБ към БСП: Очаквам оставки и от вашата парламентарна група - с черния пиар сте тръгнали срещу влак, а се намирате в „Москвич“

София. Очаквам оставки и от вашата парламентарна група - с черния пиар сте тръгнали срещу влак, а се намирате в „Москвич“. Това каза от трибуната на парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, по време на дебатите по депозираната от Делян Добрев оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Актът на днешната оставка е политически. Той е важен политически акт, защото е стандарт на поведение за всички", заяви Биков. "Вие също трябва да подлежите на този стандарт оттук нататък. Преди няколко месеца друг депутат подаде оставка след подозрения, не осъдителна присъда. През последните няколко дни вие изсипахте помия, черен пиар“, допълни още той. По думите му Елена Йончева се е пръврнала в инструмент на този пиар. „Никой не е спечелил от черен пиар, никой не е спечелил от омаскаряване. Тръгнали сте в тази посока, но искам да ви кажа, че се движите срещу влак, а се намирате в „Москвич“. По думите му това, което прави Делян Добрев по-скоро е емоционален акт. „Оттук нататък очаквам оставки от вашата ПГ“ ,каза Тома Биков. Той попита БСП дали те са намерили да говорят за родове, като цялата им партия е с родове. Биков посочи, че преди са обяснявали как Ирина Бокова няма нищо общо с мъжа си.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Валентин Николов, ГЕРБ към БСП: Имаш братовчедка в Общината - значи имаш много роднини, същото е да кажеш, че има паралелна държава, която създаваш ти

Ако имаш една братовчедка, значи имаш много роднини в Общината. Това е същото да кажеш, че има паралелна държава, която я създаваш ти. Това каза народният представител от ГЕРБ Валентин Николов в дебатите по оставката на депутата Делян Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Делян Добрев винаги е можел да решава проблеми, трупани с години наред, като в енергетика, която беше фалирала, когато дойдохме“, заяви той. Депутатът се обърна към Делян Добрев с думите: „Деляне, приятелю, нуждаем се от теб всички, надявам се да останеш“. „Искаха да покажат модел, какъв модел, че имаш братовчедка в Общината, която даже ти не си назначил“, попита Валентин Николов.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Антон Тодоров, ГЕРБ към Корнелия Нинова: Участвахте ли в приватизацията на „Техноимпекс“

Участвахте ли в приватизацията на на „Техноимпекс“. Това попита народният представител от ПГ на ГЕРБ Антон Тодоров лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС по време на дебатите по оставката на депутата Делян Добрев от ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да знаем, че аз съм като мумията, не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам, за ужас на червените“, каза Тодоров. „От година и половина се опитвам да накарам г-жа Корнелия Нинова да отговори за сделка за „Техноимпекс“, коментира той и размаха от трибуната договор. „Това е договорът, с който Корнелия Нинова, купува цяла търговска фирма", добави Тодоров.
Той попита дали е морално да се приватизира външнотърговски фирми за жълти стотинки и дали, ако си част от проблема, можеш ли да бъдеш в част от решаването му.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Спас Гърневски, ГЕРБ: На местно ниво Делян Добрев разгроми комунистическата партия в Хасково, както Германия Бразилия на световното - моля те, Деляне, не скачай от „борда на кораба“

На местно ниво Делян Добрев разгроми комунистическата партия в Хасково, както Германия Бразилия на световното - моля те, Деляне, не скачай от „борда на кораба“. Това каза от трибуната на НС народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски по време на дебатите по своята оставка като депутат, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му "червените акули" ще го разкъсат още във въздуха, ако скочи от кораба. „Всички сте свидетели, че от първия ден на това НС и на съставянето на българското правителството, опозицията започна непримирима битка за дестабилизация на страната, на парламента, като отказа да се включи в подготовка и защита на интересите в предстоящите изпитания на България“, каза Спас Гърневски. По думите му нещо повече, са започнали много груби, недостойни, атаки срещу достойни парламентаристи в залата. „Г-жа Йончева избяга от големите теми, от големите схеми на Прехода“, посочи Гърневски. Той обърна внимание, че Йончева е избягала от фалита на банките и въпросите за Жан-Виденовата зима. „Избяга от темата за кражбата на пловдивски имоти“, заяви Гърневски и обясни, че става въпрос за Пловдивския панаир и поясни, че в това има участие и тогавашният заместник-министър на икономиката и енергетиката. Той подчерта, че за четири години от БСП са подарили Пловдив на олигарха Георги Гергов. Той припомни случая в Каварна и подчерта, че има назначени роднини на Нина Ставрева в общината. „Преди да погледнеш в треската в окото на другия, виж гредата в своето“, обърна се Гърневски към БСП. Той попита защо Делян Добрев. „Делян Добрев е достоен български политик и парламентарист“, посочи Гърневски. По думите му на местно ниво той е разгромил комунистическата партия. Нямате нито един кмет, в нито едно населено място", обърна се той към БСП. "Бихме ви както Германия би Бразилия на световното в Бразилия“, каза Гърневски. Той помоли Делян Добрев да оттегли своята оставка и призова достойните парламентаристи да не я приемат.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Социологът Андрей Райчев: Гражданите могат само да спечелят от споровете между ГЕРБ и БСП

Гражданите могат само да спечелят от споровете между ГЕРБ и БСП. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Андрей Райчев. По думите му обществото е отвикнало от това да има ярка опозиция в противовес на властта, което е в интерес на демокрацията.
„Работата на опозицията е не да се договаря с властта, а да се бие с нея. Ние затова сме я пратили, тя по цял ден трябва да се бие. Слава Богу Елена Йончева показа как трябва да става това. Това трябва да се случва винаги, когато властта има слабо място. Това не е нещо лошо. То е хубаво за самата власт, тя да престане да бъде в позиция на един затлъстял човек, който лежи на креслото и се чуди какво още да вземе, а да бъде в добра форма, да няма дефекти и т.н. Ще видите, че ГЕРБ ще извлече полза от това. То не е минус, а е в плюс и за тях, и за БСП, и за нас“, обясни той.
Социологът Андрей Райчев добави, че в страната през последните години отново се е създала номенклатура, именно заради липсата на активна опозиция.


Агенция „Фокус“
Парламентът ще гласува оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев

Парламентът ще гласува оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. Депутатът депозира оставката си в деловодството вчера. До оставката му се стигна след обвинения от Елена Йончева от БСП, че на ръководни позиции в Община Хасково работят негови роднини и близки. След разрастването на скандала с назначенията областните структури на ГЕРБ подкрепиха Добрев. Вчера стана ясно, че в ПГ на ГЕРБ няма окончателно решение дали оставката да бъде подкрепена в пленарна зала.
Народните представители ще гласуват финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет. Комисията беше създадена на 28 юни по предложение на ГЕРБ. На заседанията й бяха изслушани всички министри на отбраната за периода от 2010 до 2017 година, с изключение на служебния министър Стефан Янев. В доклада комисията предлага частично рестартиране на процедурата за нов изтребител, като Министерството на отбраната трябва да реши на какъв етап да бъде върнат проектът.
Годишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 година също ще бъде гласуван от депутатите. Докладът беше разгледан в 16 парламентарни комисии. Най-обсъждана беше частта от доклада, в която се споменава Русия. Въпросът дали Русия е заплаха за България предизвика реакции и нападки между управляващи и опозиция.