Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Законът за употребата на официалните езици влезе в дневния ред на парламента в Скопие

13 септември 2017 | 18:05

В сряда, 13 септември, в дневния ред на парламента в Скопие влезе Законът за употребата на официалните езици . И докато депутатите преценяват дали е приемлив, мненията по неговото прилагане и отражението му върху бъдещето на Македония стават все по-полярни.
Обсъждането на закона внесе напрежение в заседателната зала. Координаторът на партийната група на ВМРО-ДПМНЕ в парламента Илия Димовски поиска почивка, след като атакува проектозакона за езиците в дебата от дневния ред. След като Джафери отказа да го направи, и други народни представителите от ВМРО-ДПМНЕ и от „Коалиция за по-добра Македония“ се събраха пред председателя на парламента Талат Джафери, настоявайки да даде почивка. Председателят на парламента обаче не изпълни искането им, докато народните представители не се върнаха по местата си.


Македония: Законът за езиците влиза в парламента, мненията се поляризират (ОБЗОР)
Законът за употребата на езиците влиза на първо четене в македонския парламент и докато депутатите преценяват дали е приемлив, мненията по неговото прилагане и отражението му върху бъдещето на Македония стават все по-полярни.
И докато смятаните за неутрални издания се задоволяват да коментират процедурата за приемането на закона, медиите, близки до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, вече виждат страната двуезична и разделена, като премълчават, че лидера на партията също беше готов да удовлетвори претенциите на албанския политически блок.
Електронното издание "Нова ТВ" информира, че днес Събранието трябва да реши дали ще даде "зелена светлина" на предложения проектозакон, след като той вече е бил одобрен от Комисиите по европейските въпроси и за политическата система.
"Окно" на свой ред публикува коментар под името "Размисли за езиците", в който констатира, че "на Македония е необходима институция, която да се грижи за развитието и прилагането на всички майчини езици, като констатира, че над 30 % от записаните първокласници говорят албански език".
Изданието препоръчва незабавното откриване на безплатни курсове по албански език, както и назначаването на безплатни преводачи от албански език в държавните институции.
"Окно" предлага английският език също да бъде приет като официален език в Македония, тъй като "над 20 % от населението говорят английски език и това ще улесни работата по привличането на чужди инвеститори".
"Kurir" извежда във водещо заглавие "СДСМ и Заев правят Македония двуезична: Законът включва двуезични униформи, банкноти, печати, пощенски марки и ценни книжа". Близкото до Груевски издание твърди, че в законопроектът предвижда като официален език във всички органи на държавната власт, централни институции, публични предприятия, агенции, дирекции, както и в органите на съдебната власт да се въведе албанският език.
Тълкуванието на "Kurir" предвижда, че става въпрос за цялостна промяна на начина на комуникация на гражданите с държавните органи, тъй като новият закон засяга всички сфери на обществена дейност - парламента, президентската институция, правителството, съда, прокуратурата, Конституционния съд, омбудсмана на страната, изборния процес в неговата цялостност, образованието, науката, здравеопазването, културата, радиоразпръскването, полицейските разпоредби, нотариусната дейност, издаването на лични документи, финансите, икономиката и др.
Според изданието заседанията на работните органи трябва да се провеждат и стенографират на двата официални езика, а албанска версия трябва да получат и всички официални страни на държавните институции.
Албански културни символи ще присъстват върху банкнотите и монетите, както и върху ценните книжа и бандеролите.
Промените засягат изписването на имената на улиците и площадите, издаването на личните документи, както и налагането на глоби за институциите за неспазването на новия закон в размер на 4000 до 5000 евро.
В друга публикация "Kurir" пише, че новият закон нарушава конституцията на страната и излиза извън рамките на предвиденото в Охридския договор от 2001 г.
Изданието привежда правни аргументи за несъответствията между предложения текст и македонската конституция и цитира професора по конституционно право Гордана Силяновска - Давкова, която смята че "законът не е европейски", докато бившия министър на правосъдието Михайло Маневски твърди, че "никой закон не може да надхвърля рамките на конституцията".
Електронното издание "МКД" публикува интервю с Людмил Спасов, председател на Съвета за македонския език, който смята, че "Законът за езиците не застрашава македонския език, за употребата на който има отделен език."
Телевизия "Алфа" съобщава, че "академиците от МАНУ искат дебат за съдържанието на закона за езиците, като цитира академик Митко Манджуков, според който "пренебрегването на езика означава пренебрегване и на държавата"
Според академик Манджуков "в конституцията е заложено, че официален език на Македония е македонския и всички малцинства трябва да се съобразяват с това".


„Нова Македония“ (Македония): Напрежение в парламента в Скопие, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ поискаха пауза
Депутати от ВМРО-ДПМНЕ и от „Коалиция за по-добра Македония“ се събраха пред председателя на парламента Талат Джафери, настоявайки да даде почивка, съобщава електронното издание „Нова Македония“.
След няколко минути спор, останалите депутати се оттеглиха, а координаторът на партийната група на ВМРО-ДПМНЕ в парламента Илия Димовски остана да обсъди с Джафери искането им.
„Трябва да се работи според правилника и законите, а вие искате насилствено да направите промени“ , заяви Джафери, след което обаче даде един час почивка.
Димовски поиска прекъсване, след като атакува проектозакона за езиците в дебата от дневния ред. След като Джафери отказа да го направи, Димовски поиска прекъсване, а след това и други депутати настояха за прекъсване на дебата. Председателят на парламента обаче не изпълни искането им, докато народните представители не се върнаха по местата си.
На днешното си заседание македонският парламент разглежда на първо четене Закона за употребата на езиците и ще реши да придвижи проекта за обсъждане и допълнение.
Проектът вече е одобрен от Комисията по европейските въпроси и от Комисията за политическата система.

Kurir (Македония): СДСМ и Заев правят Македония двуезична: Законът предвижда двуезични униформи, банкноти, печати, пощенски марки и ценни книжа
Под това заглавие близкият до ВМРО-ДПМНЕ Kurir коментира проекта за новия Закон за езиците.
Изданието съобщава, че законопроектът предвижда като официален език във всички органи на държавната власт, централни институции, публични предприятия, агенции, дирекции, както и в органите на съдебната власт да се въведе албанският език.
Тълкуванието на Kurir предвижда, че става въпрос за цялостна промяна на начина на комуникация на гражданите с държавните органи, тъй като новият закон засяга всички сфери на обществена дейност - парламента, президентската институция, правителството, съда, прокуратурата, Конституционния съд, омбудсмана на страната, изборния процес в неговата цялостност, образованието, науката, здравеопазването, културата, радиоразпръскването, полицейските разпоредби, нотариусната дейност, издаването на лични документи, финансите, икономиката и др.
Според изданието заседанията на работните органи трябва да се провеждат и стенографират на двата официални езика, а албанска версия трябва да получат и всички официални страни на държавните институции.
Албански културни символи ще присъстват върху банкнотите и монетите, както и върху ценните книжа и бандеролите.
Промените засягат изписването на имената на улиците и площадите, издаването на личните документи, както и налагането на глоби за институциите за неспазването на новия закон в размер на 4000 до 5000 евро.

"Окно" (Македония): Въвеждането на разширено използване на албанския език означава разкриване на курсове по албански и осигуряване на безплатни преводачи
Въвеждането на разширено използване на албанския език означава разкриване на курсове по албански и осигуряване на безплатни преводачи в държавните институции, пише в коментара си "Размисли за езиците" македонското електронно издание "Окно".
Изданието предлага английският език също да бъде приет като официален език в Македония, тъй като "над 20 % от населението говори английски език и това ще улесни работата по привличането на чуждите инвеститори".
Според "Окно" трябва да бъдат открити курсове по български, сръбски и гръцки, за да се постигне добър контакт със съседите.

"Нова ТВ" (Македония): Парламентът ще разгледа на първо четене Закона за езиците
На днешното си заседание македонският парламент ще разгледа на първо четене Закона за употребата на езиците и ще реши да придвижи проекта за обсъждане и допълнение, предава електронното издание "Нова ТВ".
"Нова ТВ" припомня, че проектът вече е одобрен от Комисията по европейските въпроси и от Комисията за политическата система.

"Дневник"(Сърбия): Законът за употребата на езиците предизвиква напрежение сред македонците
Проектът на новият закон за употребата на езиците, който предвижда въвеждането на албанския като втори официален език във всички институции на страната, предизвиква напрежение сред македонците, пише белградският "Дневник".
Според изданието след като бъде приет, новият закон ще бъде представен пред Венецианската комисия, която трябва да се произнесе по спорните въпроси за надписите на двата езика върху банкноти, ценни книжа и върху униформите на армията, полицията, пожарната и други институции.
"Дневник" пише, че политическите спорове между политиците и експертите продължават и докато премиерът Заев твърди, че промените не засягат унитарността и съответстват на конституцията на страната, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че по този начин се въвежда двуезичност в Македония.

Ристо Никовски, македонски дипломат: Двуезичността означава федерализация на Македония
Законопроектът за използването на албанския език, който правителството прие и в близко време трябва да влезе в дневния ред на парламентарна дискусия, е извън рамките на Охридското споразумение и означава федерализация на Македония. Това смята македонският дипломат Ристо Никовски, пише електронното издание Ристо Никовски.
„Същината е ясна: със закона за двуезичността албанците не изискват никакви допълнителни човешки или граждански права, а трета албанска държава. Това е федерализация на Македония, проект, по който те упорито работят и който ще им отвори и пътя за отцепване с политически средства. Безпрецедентен измама е, че двуезичността е част от Охридското рамково споразумение, на което се позовават сега всички, които манипулират държавата. Въвеждането на двуезичие в Македония неизбежно ще означава край и на нейния македонски характер“, смята Никовски.
И професор Биляна Ванковска смята, че Законът за използването на езиците е извън от Охридското рамково споразумение.
„Тук няма подобряване на състоянието на другите езици, да не се лъжем - това може да го каже само премиер, който иска разумните граждани да мислят с неговата оптимистично-положителна глава. Препоръките на Венецианската комисия не са задължителни, а най-често се дават с Езопов език, особено когато материята е специфична за страната, за която се дават, така че се оставя свобода на местните законодатели да намерят решение, подходящи за общество“, пише Ванковска в социалната мрежа „Фейсбук“.
Никовски смята, че всичко това е опит албанското малцинство политически да се изравни с македонското мнозинство.
„Планът, според който чрез увеличена раждаемостта след време албанците ще станат най-многобройни в държавата и напълно ще я поемат, вече не е реалистичен. Раждаемостта намалява и сега те са под 20 %. Затова не позволяват преброяване“, коментира дипломатът.
От обявяването на независимостта в Македония са провеждани три преброявания на населението, последният от които - през 2002 г. През 2011 г. имаше опит за подобна инициатива, но тя се провали.
Наскоро генералният секретар на правителството Драги Рашковски потвърди, че преброяването на населението е част от програмата на новото правителство, но подчерта, че за това са необходими време и ресурси.
И посланието на Европейската статистическа служба – Евростат, е, че Република Македония вече пет години закъснява с провеждането на преброяването.

„Курир“ (Македония): Пет хиляди евро глоба за институциите, които не зачитат двуезичието в Македония
Македонското електронно издание „Курир“ публикува част от текста на проектозакона за употребата на езиците, който предвижда признаването на албанския за втори официален език в страната. Нарушенията на разпоредбите ще бъдат санкционирани с глоби в размер на почти пет средни заплати.
Съгласно чл. 22 от проектозакона, който предстои да бъде утвърден, за институциите в Македония, които не зачитат наредбите на закона, е предвидена глоба в размер между четири и пет хиляди евро. Отговорното служебно лице на съответната институция ще бъде санкционирана с 30 % от определената глоба.

Македония: Какво ще съдържа Законът за езиците? (ОБЗОР)
Какво ще съдържа Законът за употребата на официалните езици в Македония? Как ще се произнесе Венецианската комисия за двуезичните банкноти и ценни книжа, както и за надписите върху полицейските и военните униформи? Ще се прилага ли албанският език върху цялата територия на страната? Това са част от въпросите, които вълнуват македонските медии и общество преди внасянето на закона за езиците в парламента.
Проектозаконът не включва двуезичните банкноти и ценни книжа, както и за надписите върху полицейските и военните униформи, тъй като предстои да се изчака решението на Венецианската комисия и едва след полученото тълкувание то ще бъдат вградено в основния законов текст.
За сметка на това, според предложението, официален служебен език е македонският, както и езикът който говорят най-малко 20 % от гражданите на страната, т.е. албанският.
Албанският език ще бъде официален и във всички органи на държавната власт, в централните и публични институции, агенции, дирекции и комисии, както и в органите на местната власт.
Председателят на парламента, ако е етнически албанец, както е в случая с Талат Джафери, има право да води пленарно заседание и на албански език.
Личните документи и тези за правоспособност при управление на пътни превозни средства ще се издават на официалния език, който говори съответния гражданин.
Албанският език се приема за употреба в съда, прокуратурата, както и в останалите органи и институции, като за разлика от досегашната практика, с албански ще могат да си служат съдиите и прокурорите.
Независимо от решението на Венецианската комисия в общините, в които албанците са над 20 % от населението надписите на униформите на полицията, пожарната и медицинските служби ще бъдат и на албански език.
проектът предвижда върху македонските банкноти да има албански културни елементи, но не и надпис на албански език.
За прилагането на закона за езиците, след неговото приемане, ще са необходими допълнителни средства от държавният бюджет, а движението БЕСА, което подкрепя правителството, без да участва в него, смята че неговото съдържание не изравнява напълно правата на етническите албанци, а отбелязва частичен напредък.
Законът за езиците е част от коалиционното споразумение между СДСМ и ДСИ и същевременно е част от платформата на всички албански партии.
В първият си вариант той беше приет през 2008 г.и беше разширен и допълнен през 2011 г.