Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Скандалът с нацистките поздрави се пренесе в парламента

19 май 2017 | 14:35

Парламентарната група на "БСП за България" отново поиска оставката на вицепремиера и съпредседател на коалиция "Обединени патриоти" Валери Симеонов, заради скандала с нацистките снимки и публикуваното във вестник "Сега" негово интервю, в което той заявява, че като студент е посетил лагера "Бухенвалд" и "кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там". Симеонов от своя страна отново отрече да е изричал репликата, като поиска от медията аудиозапис с въпросното изказване. Той бе категоричен, че няма как да подаде оставка и не вижда основание за това. От парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова запита: "Зам.-министър в правителството с хитлеристки поздрав и вицепремиер с майтапчийски снимки от "Бухенвал" - докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни европейски и български ценности?". В декларация от името на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров й отговори, че от БСП се опитват да нападат Патриотите по некоректен начин и подобни атаки идват, защото са видели, че правителството започва да работи добре. Александър Сиди от „Обединени патриоти“ допълни, че атаките няма да успеят да разклатят управлението на страната, само ще направи управляващата коалиция по-силна. Красимир Каракачанов попита от своя страна: "Корнелия Нинова не знаеше ли, че сме "фашисти", когато обясняваше, че може да направи правителство само с „Обединени патриоти“?. „Не може до вчера да обясняваш колко сме добри, как искаш да работиш само с нас, а днес да обясняваш точно обратното“, коментира още Красимир Каракачанов.
По-късно от Шумен премиерът Борисов коментира, че Валери Симеонов е честен човек и има по-рязък изказ, но за сметка на това – точен. „Само преди 10-15 дни, когато се правеше правителството, БСП също обявяваха, че единственият техен партньор са точно тези хора. Ако беше обратна ситуацията, ако те ни бяха победили и бяха управляваща коалиция - нали са същите тези хора, сега нека, както ние преживяхме, когато сме губили, нека и те разберат, че когато се губи, не може през 2-3 месеца да правим избори, защото на някой му скимнало“, каза още Борисов.Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Валери Симеонов е честен човек, има по-рязък изказ, но за сметка на това – точен

Валери Симеонов за мен е честен човек, заяви в Шумен премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос дали поведението на вицепремиера за демографската и икономическа политика в настоящия кабинет обтяга отношенията в коалицията, предаде репортер на Радио „Фокус” – Шумен. „Всички сме се родили с някакъв характер, всеки си има своите качества и достойнства. 350 000 български граждани са гласували, а на президентските избори над 550 000 за тези лидери. Аз се съобразявам с това, което народът е казал и щом така са си го харесали те и ние го харесваме такъв. Валери Симеонов има по-рязък изказ, но за сметка на това – точен. За мен той е честен човек, който се бори да си защити и хората в случая, и сутринта по неговия си начин поднесе своите извинения“, обясни Борисов. Случилото се обаче трябва да е обица на ухото за всички, смята премиерът.
„От една страна е глупост, от друга страна след като следваме принципа, не трябва да допускаме подобни неща, за което платиха с кариерите си заместник-министърът на регионално развитие и т.н. И това да ни е обица на всички на ухото“, заяви Бойко Борисов. „Само преди 10-15 дни, когато се правеше правителството, БСП също обявяваха, че единственият техен партньор са точно тези хора. Ако беше обратна ситуацията, ако те ни бяха победили и бяха управляваща коалиция - нали са същите тези хора, сега нека, както ние преживяхме, когато сме губили, нека и те разберат, че когато се губи, не може през 2-3 месеца да правим избори, защото на някой му скимнало“, каза Борисов. Той посочи, че едно е да си опозиция или политически лидер и съвсем друго е, когато си облечен с институционална власт. „Всички тези хора са с ума си и разбраха и виждат, че когато си облечен в институционална власт, става различно, затова ако бъдем по-спокойни и по-толерантни, ще е от полза за всички“, каза още Бойко Борисов.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Красимир Каракачанов: След като разговарям с Иво Антонов, ще взема решение, обясних на премиера Бойко Борисов, че ситуацията е сложна

Говорих с премиера Борисов и му обясних, че ситуацията е сложна от гледна точка на здравословното състояние на този човек и то предизвикано точно от създаването на подобна интрига. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в Народното събрание за казуса със снимката на служителя в Министерството на отбраната Иво Антонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбрал съм се с премиера, че след като проведа разговор, ще докладвам лично на него и тогава ще решаваме въпроса“, обясни той. „Не съм склонен да се връзвам на номерата на ДПС и БСП и да влизам в тяхната кампания“, коментира Красимир Каракачанов.
На въпрос част от номерата на ДПС ли е намерението да подкрепят мажоритарния вот на ГЕРБ министърът посочи: „Това е част от този сценарий - да предизвикат разкол между нас и ГЕРБ“. „Нека добре да си направят сметката при наличието на алтернатива втора етническа турска партия да се появи на изборите, при мажоритарна система колко от тях ще бъдат в следващия мандат“, допълни той. „Това го оставяме на тяхната аритметика, ако добре са учили математика, трябва да се ориентират“, коментира Красимир Каракачанов. „Продължаваме да имаме категорично мнение, че няма да подкрепим мажоритарна система. Ако тя се случи, „Обединени патриоти“ ще бъдат там, където реши българският народ“, заяви той.
По повод срещата му в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Красимир Каракачанов обясни: „Доста теми бяха набелязани. Естествено първата е състоянието на нашите въоръжени сили и българската армия като институция“. „Когато говорим за колективна отбрана не можем да разчитаме само на възможностите и отбранителните способности на другите държави членки на НАТО. Всяка държава трябва да има достатъчно собствени отбранителни способности, за да бъде достоен член на Алианса“, посочи министърът и уточни, че са коментирани темите за бюджета за отбрана и за ситуацията на Балканите.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Красимир Каракачанов: Атаката срещу Иво Антонов от Министерството на отбраната е организирана от ДПС, за да се нагнети напрежение и правителството да падне

Атаката срещу моя служител в Министерството на отбраната е организирана от ДПС, това е проверена информация. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в Народното събрание за казуса със снимката на служителя в Министерството на отбраната Иво Антонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Целта е ясна- да се дестабилизира правителството, да се нагнети напрежение между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ и това да доведе до падане на правителството, елементарни игри, които няма как да минат“, заяви Красимир Каракачанов. Той обясни, че в конкретния случай става въпрос за снимка от преди 10 години. „Иво Антонов от 18 години е служител на министерството, през всички тези години атестациите от всички министри и негови началници, а са се сменили много правителства, са отлични. Това беше човекът, благодарение на който започна държавната политика за възстановяване на войнишките паметници и гробища извън пределите на България“, посочи министърът. „Бях в Брюксел, когато това се случи, разпоредил съм още вчера заместващият ме зам.-министър да го извика и да поиска обяснение. В този момент служителят Антонов получава сърдечна криза от притеснение. Това е съвсем човешко - след 18 години в министерството заради една снимка от преди 10 години някой да иска да те изхвърли“, коментира Красимир Каракачанов. „Не е нормално и човешко докато този човек е в болница да взимам каквито и да е решения, ще изчакам да излезе и ще го извикам за лично обяснение, не че не го познавам, и тогава ще взема решение какво да правя“, поясни той и допълни, че е длъжен да защитава служителите на Министерството на отбраната и не може да предприеме действия преди да знае за какво става дума. „Представете си, че не бях се поинтересувал и бях разпоредил на зам.-министър да го уволни и с този човек се случи нещо - кой носи моралната отговорност, кой ще погледне жена му и децата му в очите“, каза още Красимир Каракачанов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Красимир Каракачанов: Корнелия Нинова не знаеше ли, че сме "фашисти", когато обясняваше, че може да направи правителство само с „Обединени патриоти“

Нормално е опозицията да иска всичко, само че задавам въпроса - кога БСП разбраха, че сме фашисти? Преди 20 дни, когато Корнелия Нинова, още преди края на предизборната кампания обясняваше, че може да направим правителство с „Обединени патриоти“, тогава не знаеше ли, че сме фашисти? Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в Народното събрание по повод декларацията на БСП и искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Стига с тези евтини политически номера, разбирам, че мечтата й да спечели изборите и да направи правителство, което да оглави, не се сбъдна, но трябва да има и някакъв морал в политиката“, заяви той. „Не може до вчера да обясняваш колко сме добри, как искаш да работиш само с нас, а днес да обясняваш точно обратното“, коментира Красимир Каракачанов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Александър Сиди, „Обединени патриоти“ към БСП: Безпрецедентната атака от ваша страна няма да успее да разклати управлението на страната, само ще ни направи по-силни

Същите, които осъдиха Димитър Пешев, днес отново раздават присъди. Отново обвиняват във фашизъм. Надават либерален вой, но не се свенят да тъпчат стените си във "Фейсбук" с червени знамена със сърпа и чука. Това каза на брифинг в Народното събрание Александър Сиди от „Обединени патриоти“ във връзка с декларацията на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези същите, които си говорят с група ченгета как да мъчат някой дядо са моралните стожери на обществото, пригласят им и другите либерали, които вдигат паметници на терористи, избили майки с деца“, заяви той. „Време е да спрем с политическата демагогоя, с безпринципните и безпочвени обвинения във фашизъм, оттук нататък всеки път, когато Корнелия Нинова ме обвиняват във фашизъм, ще ги давам на съд“, обясни Александър Сиди. „Тя е тази, която само до преди няколко седмици обясняваше как единствените, с които може да управлява са „Обединени патриоти“, така че за пореден път днес излъга“, допълни той. „БСП и ДПС, които се целуваха публично на "Орлов мост", днес безсилни и безполитически аргументи, с които да бъдат опозиция на нашето управление ни сочат с пръст“, коментира Александър Сиди. „Безпрецедентната атака от ваша страна няма да успее да разклати управлението на страната. Само ще ни направи по-силни“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Волен Сидеров към БСП: Нападате Валери Симеонов по некоректен начин, това са клевети, манипулации и лъжи и вие го знаете много добре

За вицепремиер Симеонов, който нападате по този некоректен начин - той нито има нацистки наклонности, това са клевети, манипулации и лъжи и вие го знаете много добре. Това каза Волен Сидеров в декларация от името на ПГ на „Обединени патриоти“ в отговор на декларацията на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Лидерът на БСП се опитва да напада „Обединени патриоти“ по един некоректен начин, да посочи, че ГЕРБ са взели за партньор някои, които са съмнителни като политическа коректност“, коментира той. „Едно издание е направило провокация срещу Валери Симеонов, такива срещу мен са правени десетки пъти, знам много добре, когато има медийни атаки как могат да ти вкарат в устата нещо, което не си казвал“, обясни Волен Сидеров. „Правите тази атака, защото видяхте, че в това правителство започва истинска работа“, допълни той. „Призовавам към разум и умереност, наистина да гледаме същината на нещата и действията. Валери Симеонов е деен и енергичен човек, иска да свърши нещо, знам го и съм сигурен“, заяви Волен Сидеров. „Критикувал съм го толкова остро, както никой не го е правил, но знам, че има качества да свърши нещо. Ако го нападате, че казал нещо си на някакъв вестник, което не е предадено коректно, това означава, че не търсите не добрия, не политическия, не принципния начин на критика“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Искаме оставката на Валери Симеонов

Зам.-министър в правителството с хитлеристки поздрав и вицепремиер с майтапчийски снимки от "Бухенвал", докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни европейски и български ценности? Искаме оставката на Валери Симеонов. Това каза в декларация от ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Понеже си позволявате да обвързвате случая с казаното от Крум Зарков няма да пренебрегна този въпрос“, коментира тя. „Ние сме различни от вас и отликата е в следното - когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определя днешната ситуация като майтап“, заяви Корнелия Нинова. „Казах на Крум Зарков веднага и светкавично трябва да се извиниш и той го направи. Бойко Борисов каза на всеки се е случвало в командировка да си прави такива майтапи“, обясни тя. „Извинение от едната страна, а от другата - човешко било да си правиш снимки с хитлеристки знаци“, посочи Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Вицепремиерът Валери Симеонов: Няма как да подам оставка, не виждам основание за това

Няма как да подам оставка. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти“ Валери Симеонов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. По повод исканата му от опозицията в лицето на БСП и ДПС оставка, Симеонов коментира: „Няма как да подам оставка, защото тези партии не са гласували за моето избиране. Не виждам и основание. Все пак бих желал някой да застане пред камера и да каже защо точно искат оставката ми, какво нарушение, какво престъпление или неизпълнение на служебните задължения до момента са открити в моята работа. Не е ясно точно за какво се иска оставката ми“. Симеоново отрече да е заявявал пред вестник „Сега“ реплики, че си е правил "майтапчийски снимки като студент при посещение на лагера "Бухенвалд" . „Реплики да съм си правил майтапчийски снимки в далечната 79 година, когато бяхме на студентски стаж в ГДР от МЕИ – София – просто няма такова нещо“, каза Симеонов. „Аз ще съдя вестник „Сега“ и не само това - настоявам да се изкара и да се пусне за информация на обществото аудиозаписа, а не фонограма със записани изречения. Искам да чуя аудиозаписа. Ако не го чуя, ще го изискат от съда, така или иначе“, допълни Симеонов. На въпрос дали наистина според него има такъв запис, той отговори: „Сигурен съм, като чета внимателно другите изречения, многоточия и т.н., че има адуиозапис и е добре преди да се раздават присъди и оценки, да се изслуша всичко, което съм казал. Аз много добре знам какво съм казал и след като съм приключил официалното интервю, се обадих на репортера, за да се опитам да го убедя, че по една снимка не е редно да се съсипва живота на един човек“, каза още Симеонов. По думите му ситуацията около тези снимки започва да преминава границата. „Особено след вчерашния случай, смятам, че сме жертви на лов на вещици, да не кажа - на лов на фашисти и то е приложена тази отвратителна кампания спрямо хора, които нямат нищо общо. Аз познавам и двамата, никога не са изповядвали това и нямат такова мислене, да не говоря за себе си, който имам достатъчно сериозна биография, включително свързана с еврейските организации в Бургас“, добави още той.