Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Спешни срещи в Президентството

20 март 2017 | 19:24

Извънредна среща се състоя на „Дондуков“ 2 между президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Пламен Узунов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и шефа на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Драгомир Димитров. Проведената среща бе във връзка със сигурността в страната, организирането на изборите и предотвратяване на външна намеса в процеса. Намесата на Турция във вътрешните работи на България бе тема на обсъждане и от страна на кандидатите за народни представители от различни политически формации.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев проведе съвещание по сигурността и предстоящите избори

Държавният глава Румен Радев проведе на „Дондуков“ 2 поредно работно съвещание, в което участваха главният прокурор и ръководителите на службите за сигурност, посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Агенция „Фокус“
Започна извънредна среща между президента Румен Радев, главния прокурор и шефовете на специалните служби

Започна извънредна среща между президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Пламен Узунов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и шефа на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Драгомир Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Срещата се провежда в сградата на президентството и е във връзка с организирането на изборите и предотвратяване на външна намеса в процеса.
Очаквайте подробности
Деница КИТАНОВА

Haberler.com: Бившият министър-председател на България Бойко Борисов: Опасно е да се обръщаме към разделението като предизборна борба
Опасно е да се обръщаме към разделението като предизборна борба. Това заяви бившият министър-председател на България Бойко Борисов, пише информационният сайт haberler.com. Бившият български премиер обърна внимание на изявленията на политическите формации в навечерието на предсрочните избори, достигнали до крайна степен. В същото време Борисов, който е и лидер на ГЕРБ, изрази опасенията си по тази тема. Той подчерта, че е изключително опасно да се прави разделение межди християни и мюсюлмани, които са български граждани, както и че е необходимо да се запази националното единство. Бившият премиер зави, че политиците са длъжници на народа в това отношение.
Борисов, който призна, че най-добрият подход е вместо крайни изказвания преди изборите да се използват премерени и диалогични изявления. „Казват се неща, които трудно след това ще се забравят. Изборите на 26 март ще дойдат и ще си заминат. Не знам утре като седнем на масата с какви очи ще разговаряме по между си“, каза той. Борисов защити тезата, че на предстоящите избори ще бъде увеличен броят на мюсюлманите, които ще дадат гласа си за неговата партия. Борисов обяви, че съгласно последните социологически проучвания ГЕРБ и БСП разликата между тях е твърде малка.

Агенция „Фокус“
Избори 2017: Димитър Делчев, РБ: Разполагаме с реални данни за готвена намеса от страна на Турция в изборния процес в страната ни

Реформаторският блок е внесъл искане, под формата на отворено писмо, до президента Румен Радев, като единствената легитимна власт в България, с което се искат няколко неща. Това обяви на пресконференция в Благоевград водачът на листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ за областта – Димитър Делчев. За Радио „Фокус“ – Пирин той коментира и какви са конкретните им искания към президента: „С това писмо искаме на първо място той да разпореди искане за закриването на секции на територията на Турция, като секциите се ограничат само до консулските представителства и посолството на България в Турция. По този начин ние се надяваме държавата да контролира изборния процес там и да не допусне намеса във вътрешните работи на България чрез контролиран или организиран вот от турската държава“. Делчев отбеляза, че второто искане на Реформаторски блок към президента Румен Радев е да има засилена защита по южната ни граница по отношение на изборния туризъм, тоест контролът да е държавата да не допуска автобуси, които преминават нашата граница с тази цел. „Това лесно може да бъде установено от граничните служите“, каза още Делчев. Той добави, че от Реформаторския блок се притесняват, че с последните опити и действия на представители на турската държава се подготвя намеса във вътрешните работи на България и то явна и агресивна намеса. „Ние смятаме, че не трябва да има намеса от която и да било държава в изборния процес, заставайки на страната на някоя партия. Затова се надяваме, че президентът ще изпълни своя национален дълг и ще предприеме всички необходими действия. Затова и достатъчно рано го сезираме с това отворено писмо и с данните, които имаме за подготвяни подобни действия на територията на България“, подчерта Делчев. Той допълни, че освен с хипотези, разполагат и с реални данни за готвена намеса от страна на Турция в изборния процес в страната ни. „Имаме конкретни данни, включително и от медии, не само български, но и турски такива, които постоянно ни заливат с информация за агитация от страна на турски представители, като например министъра на труда на Турция, който беше агитирал в България за една конкретна партия. Освен това знаете, че последните дни се случиха арести на няколко лица на територията на България с подозрения, че те са агитирали за определена политическа партия у нас. Затова на базата на тези данни, ние искаме да защитим националния интерес и се надяваме, че държавата със своите институции и органи ще постигне всичко това“, обясни Димитър Делчев.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Избори 2017: Антони Тренчев, „Реформаторски блок-Глас народен“: Призоваваме президента Румен Радев да бъдат затворени границите за изборен туризъм

Призоваваме да бъдат затворени границите за изборен туризъм категорично. Това каза Антони Тренчев от „Реформаторски блок- Глас народен“ след входирането на отворено писмо до президента Румен Радев с призив за затваряне на границите за изборните туристи от Турция и реакция на опитите на турската държава да се намеси във вътрешните работи на България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Искаме ясен отговор на въпроса: "Има ли пилот в самолета?", защото нещата изглежда, че вървят на пълен самотек“, коментира той. „Разбираме, че за президента на „Позитано“ и за неговата лидерка демокрацията не е ценност. Неслучайно е и вчерашното изказване за това колко много ни е отнела демокрацията“, обясни Антони Тренчев. „Ние свободните, десните, мислещите хора смятаме, че демокрацията трябва да се отстоява на всяка цена“, заяви той. Според него демокрацията в момента е под заплаха най-вече от турската страна. „Президентът в момента е човекът, който държи цялата власт в страната и носи цялата отговорност за всичко случващо се“, подчерта Антони Тренчев. „Настояваме секциите извън посолството и дипломатическите представителства в Турция да бъдат затворени“, обясни той и допълни, че коалицията ще внесе писмо в ЦИК, в което изисква именно това. „Напрежението ескалира, на път са гражданите да вземат закона в свои ръце, а по-голямо падение за демократична държава от беззаконието чисто и просто няма“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Избори 2017: Константин Проданов, АБВ: В България се прокарва доктрината на неоосманизма, която заплашва териториалния ни интегритет

Забелязва се много засилена намеса и вмешателство на турската държава в нашите вътрешни дела и по-специално в изборния процес. Към този момент не сме доволни от предприетите мерки от държавата. Затова решихме, че е важно, особено в райони като Кърджали, да заявим нашата подкрепа и позиция пред симпатизантите ни и пред обществото. Това заяви в ефира на „Дарик радио“ Константин Проданов, председател на ПП АБВ и водач на листата в 25 МИР София - град и 27 МИР Стара Загора на Коалиция „АБВ – Движение 21“, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.
„Редица представители на Турция, започвайки от турския посланик и минете през редица представители на турското правителство, под една или друга форма участват в предизборни мероприятия на ДОСТ, легитимират ги. Посланик Сюлейман Гьокче участваше и в техен предизборен клип, за което партията е санкционирана от ЦИК. Има конкретни данни за срещи на турския социален министър с изселнически организации в Истанбул, където е агитирал за ДОСТ, което също е недопустимо. В Кърджали бяха намерени складирани храни, брандирани с бюлетината и номера на ДОСТ – това е още един механизъм за купуване на гласове. Прави се и незаконна агитация на турски език, съвсем явно се говори за купуване на гласове. Всичко това касае националната сигурност. Прокарват се чужди интереси и доктрината на Давутоглу за неоосманизма, базирана на това, че трябва да бъдат задълбочавани и развивани културни, духовни, религиозни, икономически и др. връзки, с това, което те считат за османски доминиони – тези части от бившата Османска империя, които в момента са извън Турция, за съжаление някои тези райони се намират в България“, каза Проданов.
„От години има доказателства за шетане на турски емисари под едно или друго прикритие из Родопите, из Лудогорието. Върви една притеснителна ислямизация, и то радикална, на части от населението. В Южна България има засилено строителство на джамии с финансиране от чужди фондации. За нас това е сериозна опасност за националната сигурност и териториалния интегритет. Обезпокоителен е и страхът, който се насажда както у нашите сънародници в смесените региони, така и у нашите приятели в изселническите организации в Турция. Те биват натискани, „мотивирани“ да гласуват по определен начин, да подкрепят ДОСТ.“
Проданов е възложил на юридическия екип на коалиция „АБВ – Движение 21“ да изготви сигнал до Главния прокурор и председателя на ДАНС, където да се опишат всички тези обществено известни факти, да се призове за тяхното разследване, и ако те се докажат, формацията ще сезира КС, СГС и ще иска ДОСТ да бъде обявена за противоконституционна и регистрацията й да бъде отменена. В следващия парламент коалицията ще предложи изменение на Закона за политическите партии, който да затегне много повече контрола при регистрация на партии и да не се допускат такива, които са на ръчно управление от външни сили. Промяна трябва да се направи и в Закона за вероизповеданията, който да не позволява политическа пропаганда, както и да се забрани финансиране на духовни училища от Дианета. Според председателя на ПП АБВ е много важно ЦИК да ограничи секциите в Турция само до тези, които се намират в посолството и консулствата, защото извън тях има голяма степен изборният процес да бъде опорочен.
„Реакцията на държавата е закъсняла и беззъба. Аз бих обявил посланика за персона нон грата. Важно е да се преосмисли Закона за двойното гражданство, особено за хора извън страни от ЕС, защото това е още един механизъм, чрез който те да бъдат мотивирани да гласуват по определен начин и да влияят на върху вътрешните процеси в друга държава“, каза в заключение Проданов и сподели, че за него няма съмнение, че коалиция „АБВ-Движение 21“ ще бъде фактор в следващия парламент.

Агенция „Фокус“
Избори 2017: Славчо Велков, БСП: Националният интерес на България винаги трябва да е над добросъседските отношения

Това, което се случва в Турция и политиката на Реджеп Ердоган към създаване на нова Османска империя, е заплаха за националната сигурност на България и Европа. Това, което произтича към нас, като заплаха, не е виртуална, а реална, особено с грубата намеса на правителството на Република Турция и участието на отговорни министри в предизборната програма на Ердоган във връзка с референдума, който предстои. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ Славчо Велков пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на партията. Според Велков, националният интерес на България винаги трябва да е над добросъседските отношения. „Когато установяваме, че нашият интерес е нарушен, действаме адекватно, независимо кой е срещу нас“, подчерта той.
Относно мигрантския поток, според него, трябва да имаме решително твърд тон към Турция. Велков подчерта, че на първо място в платформата на „БСП за България“ са социални политики, след това равен достъп на всички до здравеопазване и премахване на пръстовите отпечатъци, на трето – сигурност във всичките й измерения и противодействие на битовата престъпност.