Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Пътната обстановката остава усложнена

11 януари 2017 | 15:18

Обстановката в страната, причинена от лошите метеорологични условия, постепенно се стабилизира, но движението по пътищата става при тежки зимни условия. В рамките на днешния ден бяха отворени всички главни пътни артерии и за лекото, и тежкотоварното движение, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на брифинг в АПИ. По думите й целият тежкотоварен трафик, който е бил задържан на територията на цялата страна, е изтеглен и няма задържани, спрени или изчакващи тежкотоварни превозни средства, както и сериозни огранечиния в пътната мрежа. Запади снегопочистване, временни ограничения има в някои от пътищата в Югоизточна България - в Хасково, Бургас и Ямбол. Министър Павлова изрази надежда следващите дни да има по-спокойно придвижване по републиканските пътища в страната. Тя увери, че няма бедстващи хора, хора в критично състояние или такива, на които трябва да бъде оказвана помощ и тежки ПТП-та, както и, че екипите са в пълна готовност и мобилизация предвид предстоящия уикенд, в който се очакват валежи и вятър.
Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова съобщи, че вече няма нито едно населено място на територията на България, което да е без ток. Тя обясни, че всички аварии са отстрарени в рамките на деня. По думите й с оглед на това, че прогнозите в следващите дни са да има понижение на температурите се очаква повишен товар в нея. С оглед на това да се гарантира енергийната сигурност на страната, днес Електроенергийният системен оператор е представил информация, с която предлага на министъра да упражни своите правомощия и временно да бъде наложено ограничение по отношение на износа на енергия. Поради тази причина министър Петкова издаде заповед, с която се въвежда временен ограничителен режим на износа на електроенергия.
.


Агенция "Фокус"
Основните пътни артерии в страната са отворени, обстановката в някои райони остава усложнена (ОБЗОР)

Обстановката в страната, причинена от лошите метеорологични условия, постепенно се стабилизира, но движението по пътищата става при тежки зимни условия. В рамките на днешния ден бяха отворени всички главни пътни артерии и за лекото, и тежкотоварното движение, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на брифинг в АПИ. Затворен да движение за всички превозни средства е Ришкият проход. По думите на министър Павлова целият тежкотоварен трафик, който е бил задържан на територията на цялата страна, е изтеглен и няма задържани, спрени или изчакващи тежкотоварни превозни средства, както и сериозни огранечиния в пътната мрежа. Запади снегопочистване, временни ограничения има в някои от пътищата в Югоизточна България - в Хасково, Бургас и Ямбол. Министър Павлова изрази надежда следващите дни да има по-спокойно придвижване по републиканските пътища в страната. Тя увери, че няма бедстващи хора, хора в критично състояние или такива, на които трябва да бъде оказвана помощ и тежки ПТП-та, както и, че екипите са в пълна готовност и мобилизация предвид предстоящия уикенд, в който се очакват валежи и вятър.
Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова съобщи, че вече няма нито едно населено място на територията на България, което да е без ток. Тя обясни, че всички аварии са отстрарени в рамките на деня. По думите й с оглед на това, че прогнозите в следващите дни са да има понижение на температурите се очаква повишен товар в нея. С оглед на това да се гарантира енергийната сигурност на страната, днес Електроенергийният системен оператор е представил информация, с която предлага на министъра да упражни своите правомощия и временно да бъде наложено ограничение по отношение на износа на енергия. Поради тази причина министър Петкова издаде заповед, с която се въвежда временен ограничителен режим на износа на електроенергия.
Заради лошото време за пореден път бе удължена и ваканцията за учениците в някои райони. Възобновява се учебният процес в София-град и още три цели области - Видин, Габрово и Плевен, както и в някои училища в областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Ловеч, Сливен. За учениците в областите Бургас, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Добрич, Разград, Русе, Силистра и Търговище ваканцията продължава.
Основните пътища в област Добрич са отворени за движение на автомобили до 3.5 тона. Няма населени места без електрозахранване, но с нарушено водоснабдяване е село Изворово в Община Генерал Тошево и още три села в Община Добричка - Тянево, Житница и Пчелник. Пътят за Варна се почистваше от 3-метрови преспи сняг. Отворени за движение на автомобили са пътните отсечки Добрич-Генерал Тошево-Кардам, Каварна-Балчик-Варна, Добрич-Тервел и Добрич-Карапелит. Пътят Добрич-Балчик е отворен с контролирано пропускане на автомобили.
Целият район в северозападната част на Варненска област остава затворен за движение, проходим е пътят Варна – Добрич. Обработват се участъците, водещи към селата Осеново и Климентово в Община Аксаково, но все още няма осигурен достъп до тях. Засега е затворен целият район в Северозападната част на Варненска област, в който влизат селата – Ст. Караджа, Радан Войвода, Ген. Колево. Няма населени места без водоснабдяване и електрозахранване.
Обстановката в Шуменска област постепенно се нормализира. По информация на Областно пътно управление всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Остава в сила бедственото положение в община Венец.
Остава и частичното бедствено положение в Смолянска община, заради продължаващите обилни снеговалежи. Областният управител на Смолянска област Недялко Славов заяви, че снеговалежът е с различна интензивност на територията на областта. По думите му очистването на пътищата от републиканската пътна мрежа продължава с пълно темпо, като ограниченията за товарните автомобили не са отменени, въпреки че поетапно за най-големите нужди за снабдяването на населението с газ и други продукти се пропускат от органите на КАТ тези автомобили, които са подготвени за пътуване при зимни условия. Към момента няма населени места без електрозахранване, няма бедстващи хора.
Жълт код за силен вятър е обявен за 13 области в страната за 12 януари. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Добрич и Бургас. През деня вятърът от запад-северозапад ще се усили и ще бъде умерен и временно силен. От НИМХ предупреждават, че с наличната снежна покривка и вятъра ще има условия за навявания. За 4 области в страната за 12 януари е обявен и жълт код за сняг и поледици. Кодът важи за областите Добрич, Шумен, Варна и Бургас. В тези области до сутринта все още ще има снеговалежи. През деня вятърът ще бъде до силен, все още ще има условия за снегонавявания.

Агенция "Фокус"
Специализирани екипи от Българската армия продължават да помагат на населението в тежките зимни условия

Специализирани екипи от Военноморските и Военновъздушните сили и Сухопътните войски се включиха и днес в дейности по извличане на закъсали автомобили, разчистване на пътната инфраструктура, доставка на стоки от първа необходимост и в оказването на помощ на аварийните екипи за възстановяване на електрозахранването в областите Варна, Добрич, Ямбол и Плевен, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
След обилния снеговалеж през нощта на 10 срещу 11 януари в област Варна, специализиран екип от 7 военнослужещи от състава на военно формирование 34 410 - Варна, с високопроходим специализиран автомобил верижен булдозер БАТ - М и лек автомобил с повишена проходимост Мерцедес G клас проби път по маршрута с. Каменар - с. Куманово - с. Калиманци. Ръководител на екипа е подполковник Мирчо Добрев. Втора група от 9 военнослужещи от военното формирование 38 010 – Варна, с верижна бронирана машина МТЛБ и трактор К 700 А с гребло и лек автомобил с повишена проходимост УАЗ – 469 пробива път в община Долни Чифлик по маршрут с. Кривини - с. Солник - с. Бърдарево - с. Голица - с. Булаир. Ръководител на групата е капитан Велин Иванов. Военнослужещите оказват и съдействие на екипите за възстановяване на електрозахранването.
В област Добрич военнослужещи с роторни снегорини и верижни машини от военните формирования 28 770 – Балчик и 36 780 – Шабла от състава на Военновъздушните сили оказват помощ за почистване на пътната мрежа от преспи и навявания, извличане на закъсали автомобили в общините Шабла и Балчик и доставка на стоки от първа необходимост.
Специализиран екип от военно формирование 52 590 – Ямбол (от състава на Втора механизирана бригада на Сухопътните войски) се включи в преодоляване на последствията от снеговалежа в област Ямбол. Във взаимодействие с органите на държавната и местната власт, формированието участва в операция по извличане на 4 бедстващи цивилни автомобили, „Фадрома” на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и МТЛБ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) в пътния участък между селата Калчево и Саранско. Помощ при извличането на закъсали тежкотоварни и леки автомобили и разчистване на пътния участък оказват и 9 военнослужещи от състава на Сухопътните войски с две верижни машини МТЛБ. На 5 км от с. Калчево военнослужещите, с ръководител старши лейтенант Светозар Урумов, са освободили една „Фадрома” на АПИ, два автомобила и един трактор. На 8 км между селата Калчево и Саранско военнослужещите са извлекли от преспите два автомобила с четирима души в тях, които са престояли в преспите от полунощ до 15.00 часа днес. Хората са в добро физическо състояние.
Модулно формирование за действие при зимни условия към Учебна авиационна група „Георги Бенковски” днес се включи в разчистването на 17 км път до село Пелишат и разклона за село Радишево в област Плевен. Под ръководството на капитан Владимир Сомлев с един роторен снегорин и специална техника се включиха редник Светлин Цанков и редник Стефан Добрев. И в момента военнослужещите се борят с преспите, които на места надвишават човешки ръст, за разчистване на 17 км. път.

Агенция "Фокус"
Министърът в оставка Теменужка Петкова: Ще въведем временен ограничителен режим по отношение на износа на електроенергия

До края на деня ще издам заповед, с която ще въведем временен ограничителен режим по отношение на износа на електроенергия. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на брифинг в АПИ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й това не касае транзита в страната на електрическа енергия. Тя уточни, че ще бъде спрян износът на 13 януари (петък) от 13.00 часа българско време. „Това се прави единствено и само с цел превенция и гарантиране сигурността на доставките за българските граждани, така че да осигурим техния комфорт и да няма никакви рискове за енергийната система на страната“, заяви Петкова. По думите й това не е нещо необичайно и няма никакви основания за притеснение в тази посока. „Отчитайки факта, че съседни на нас страни предприемат подобни действия, ние сме длъжни по същия начин да вземем адекватно решение“, коментира министърът в оставка.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министърът в оставка Теменужка Петкова: Няма нито едно населено място на територията на България, което да е без ток

Няма нито едно населено място на територията на България, което да е без ток. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на брифинг в АПИ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички аварии са отстрарени в рамките на деня. Всички екипи са работили на терен и на място и електроенергийната система на страната е възстановена навсякъде“, каза министърът в оставка. По думите й всички български граждани разполагат с електрическо захранване към този момент. „Да се надяваме, че и времето ще бъде благосклонно“, допълни тя. По думите й с оглед на това, че прогнозите в следващите дни са да има понижение на температурите се очаква повишен товар в нея. „В понеделник беше отбелязан абсолютен рекорд в последните 20 години в товара на системата“, коментира тя. По думите й с оглед на това да се гарантира енергийната сигурност на страната, днес Електроенергийният системен оператор е представил информация, с която предлага на министъра да упражни своите правомощия и временно да бъде наложено ограничение по отношение на износа на енергия.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министърът в оставка Лиляна Павлова: В рамките на днешния ден бяха отворени всички главни пътни артерии и за лекото, и тежкотоварното движение

В рамките на днешния ден бяха отворени всички главни пътни артерии и за лекото, и тежкотоварното движение. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на брифинг в АПИ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приключи следобедното заседание на оперативния щаб“, съобщи тя. По думите й целият тежкотоварен трафик, който е бил задържан на територията на цялата страна, е изтеглен. „Нямаме задържани, спрени или изчакващи тежкотоварни превозни средства“, заяви министърът в оставка. „Няма сериозни огранечиния в пътната мрежа. Поради образувалия се нов фронт имаме временни ограничения в някои от пътищата в Югоизточна България“, каза тя и изброи, че такова има в Хасково, Бургас и Ямбол, но става дума само за почистване. Тя изрази надежда следващите дни да има по-спокойно придвижване по републиканските пътища в страната. „Нямаме бедстващи, хора в критично състояние, такива, на които трябва да бъде оказвана помощ и тежки ПТП-та. Тя отчете ,че са в пълна готовност и мобилизация предвид предстоящия уикенд, в който се очакват валежи и вятър.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Актуална пътна обстановка към 17.00 часа

Температурите са в интервала от - 18 до + 1 С°. Времето над страната е облачно. Вятър духа в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Разград, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол. Сняг вали в област Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, както и в района на Карлово и Кърнаре /обл. Пловдив/, Котел и Твърдица /обл. Сливен/, Вакарел, Витиня-Ботевград, Бучин проход, Самоковски път /обл. София/, проход „Шипка“ и проход „Република“, Раднево и Гълъбово /обл. Стара Загора/. Пътните настилки в страната са предимно заснежени на места мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени. Ограничена видимост поради мъгла до 100 м – в област Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”(АПИ).

І. Ограничения за движение по области:

ІІ. Състояние на автомагистралите:

АМ „Тракия“: Област Бургас: Ограничено е движението на всички МПС на територията на Област Бургас. Област Ямбол: Затворена за движение на МПС е АМ ”Тракия” от п.в.Зимница до Бургас. Влошените метеорологични условия – бурен северен вятър и ниските температури създават условия за снегонавявания.
АМ „Хемус“: Отворена за всички МПС.
АМ „Струма“: Отворена за всички МПС.
АМ „Марица“: Отворена за всички МПС.
АМ „Черно море“: Отворена за всички МПС.
АМ „Люлин“: Отворена за всички МПС.

ІІI. ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ:
1. Проходи:
- „Върбишки” - затворен за всички МПС;
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Троянски” - затворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
-„Предел”- отворен за всички МПС;
- „Котленски” - забранен за МПС над 10 т;
- „Превала” - без ремаркета и полуремаркета;
- „Ришки” – забранен за МПС над 12 т;
- „Айтоски” - забранен за МПС над 12 т;
- „Рожен” – без ремаркета и полуремаркета;
- „Вратник” - забранен за МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранен за МПС над 3,5 т;
- „Пампорово” - забранен за МПС над 3,5 т.;
- „Петрохан” - забранен за МПС над 12 т;
- „Печинско” - без ремаркета и полуремаркета;
- „Твърдишки” - забранен за МПС над 10 т;
- „Шипка” - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2017 г.

ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа:

ОГРАНИЧЕНИЯ В ДВИЖЕНИЕТО НА МПС ПО ПЪРВОКЛАСНАТА ПЪТНА МРЕЖА:
- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: няма.
- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна:
област Варна: Ветрино до Варна от км 158+000 до км 198+800 – забранено за движение на МПС над 12 т.; област Разград – над МПС над 12 т. задължително с вериги област Русе – над МПС над 12 т. задължително с вериги.

- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: няма.

- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: Област Търговище – МПС над 12 т задължително с вериги. Път І-4 на територията на Област Шумен – отворен за движение за МПС над 12 т, задължително с вериги.

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: ОПУ Кърджали: Кърджали до граница Хасково ограничено е движението на МПС над 12 т. – за почистване.

- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: ОПУ София: Саранци-Челопеч МПС над 12 т с вериги; област Бургас: Петолъчката-Бургас с ограничение до12 т.; област Сливен: ограничено движение за МПС над 12 т.; област Ямбол: ограничено движение за МПС над 12 т.;

- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: ОПУ Шумен и ОПУ Силистра: ограничено е движението за МПС над 3,5 т.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: ОПУ София: Отворен за всички МПС.

- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: ОПУ Бургас: път I-9 Бургас-Малко Търново ограничение над 12 т.; област Добрич: Каварна-Дуранкулак отворен за МПС до 12 т.
V. Състояние на републиканската пътна мрежа II и III клас:

ОПУ Благоевград:
Път III-197 Гоце Делчев-Сатовча-Доспат-Борино-Тешел-Настан-Девин от км 27+700 до км 41+900 само в посока от Сатовча-Доспат, /между Сатовча и границата с област Смолян/ във връзка със снегопочистване, се забранява движението на товарни МПС с тегло над 12 т; път III-198 в района на Попови Ливади от с. Катунци до Гоце Делчев – връзка със снегопочистване, се забранява движението на товарни МПС с тегло над 12 т.

ОПУ-Бургас: Ограничение на всички МПС по третокласната пътна мрежа.
Участъка Провадия-Руен – затворен МПС над 12 т.; път II-79 ограничение на товарни автомобили над 12 т.; път II-99 Царево-М Търново ограничение до 3,5 т и задължително с вериги.

ОПУ Варна: ограничено е движението по цялата пътна мрежа за всички МПС на територията на област Варна.
Отворени за движение:
Път III-2702 Одринци-Ведрина отворен за МПС до 3,5 т.


ОПУ Велико Търново: Ограничено е движението на МПС над 12 тона на територията на цялата област с изключение на път I-4 Севлиево-В. Търново и път II-55 Дебелец-Гурково; път ІІІ-403 Царевец-Г.Студена 3.5 т.; път ІІІ-403 Крамолин-Коевци-отворен за МПС до 3.5 т.; път ІІІ-405 Козловец-Царевец – отворен за МПС до 3,5 тона; път ІІІ-407 Царевец-Павел – отворен до 12т.; път ІІІ-407 Свищов-Совата – движение на МПС до 12 т.; път III-504 Ресен-Ст. Стамболово – ограничено е движението, поради силен снеговалеж. Обходен маршрут: Ресен-Самоводене-П. Каравелово-Ст. Стамболово.

ОПУ-Видин:
Път III-112 Монтана-Славотин-Добри дол – отворен за МПС до 12 т.
Път III-121 между с. Шишенци и разклона за с. Бориловец, ограничено движението, поради снегопочистване; път III-122 Негованци-Ново село – ограничено движение, поради снегопочистване и снегонавяване. Обходен маршрут: път II-12 Видин-Брегово-Ново село.път III-140 Кула-Грамада от км 0+000 до км 14+000 – затворен за всички МПС, поради снегонавявания; път III-1411 Буковец-Церова вода – ограничено движението, поради снегопочистване; път III-1412 Церова Вода-Раковица – ограничено движението, поради снегопочистване; път III-1413 Синаковци-Божурица – ограничено движението, поради снегопочистване.

ОПУ-Враца: няма.

ОПУ-Габрово: няма.

ОПУ-Добрич: ограничено е движението по цялата пътна мрежа за всички МПС на територията на област Добрич.
Път II-29 Добрич-гр. Румъния – отворен за МПС до 12 т.; път II-71 Добрич-Карапелит – отворен за МПС до 3,5 т.; път III-207 Орляк-Жегларци-Честименско – отворен за МПС до 3,5 т.; път III-293 Добрич-Крушари – отворен за МПС до 3,5 т.; път III-901 Шабла-Камен бряг-Каварна – отворен за МПС до 3,5 т.; път III-2075 Орляк-Зърнево – отворен за МПС до 3,5 т.; път III-2077 Честименско- Каблешково-Межден – отворен за МПС до 3,5 т.; път III-7106 Карапелит-Кочмар – отворен за МПС до 3,5 т.; път III-7102 Коларци-Тервел – отворен за МПС до 3,5 т.

ОПУ-Кюстендил:
Път ІІІ-107 Рила-Рилски манастир в участъка след Рилски манастир от Бачкова чешма до Кирилова поляна – ограничено движение, поради снегонавяване. Срок до 09:00 часа на 16.01.2017 год.; път III-602 „(о.п. Кюстендил-Радомир)-Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол в участъка Таваличево-Горна Козница, движение в една лента поради бурен вятър, снегонавявания и образували се преспи. Срок до 10:00 часа на 10.01.2017 г.; път III 623 Бобов дол-Жедна от 15+200 до км 15+700, отворен за МПС до 3.5 т.; път III-6012 Долно Уйно-Горно Уйно-Долни Кортен-Горни Кортен-Трекляно в участъка отклонение с. Уши-с. Трекляно“ от км 15+890 до км 21+000 ограничено движение през зимния сезон поради сложни планински и атмосферни условия. Сигнализиран е с пътни знаци.Срок до 31.03.2017 г; път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково от км 10+000 до км 14+000 е ограничено движението за товарни автомобили, поради пропадане на част от пътното тяло при км 10+650, км 11+720, км 12+830 и км 13+360. Сигнализирано с пътни знаци.Срок 31.03.2017 г.
ОПУ-Кърджали:
Ограничение на всички МПС по третокласната пътна мрежа.
Въведени ограничения за движение на МПС с тегло над 12 т. по следните пътища:
- път II-58 (Конуш - Черноочене)-Комунига-Тополово – Асеновград от км 0+000 до км 25+047;
- път II-59 сп. Джебел-Момчилград-Звездел-Крумовград-Ивайловград-Славеево - граница Гърция от км 7+000 км 55+845;
- път III-508 сп. Джебел - п.в. Кирково)-Джебел-Рогозче-Фотиново-(Бенковски - Подкова) от км 0+000 до км 32+823;
- път III-591 Крумовград-Ковил-Джанка-Поточница-Студен кладенец - Рабово – Пчелари от км 0+000 до км 24+900;
- път III-592 (Момчилград-Крумовград) - Подкова - Кукуряк - Токачка – Крумовград от км 0+000 до км 67+558;
- Път III-593 (Крумовград - Ивайловград) - Падало - Орешари - Маджари - Долно Ботево от км 0+000 до км 18+000;
- път III-5009 (Конуш - Черноочене) - Зорница - Бели пласт - Стремци - Рани лист -(Черноочене-Кърджали) от км 5+000 до км 26+080;
- път III-5072 (Чифлик - Мост) - Перперек - Кокиче - Миладиново - Рудина - Сестринско - Поповец -Зимовина - Лясковец - (Силен - Долно Ботево) от км 0+000 до км 16+000;
- път III-5073 (Мургово - Горна крепост) - Археологически комплекс "Перперикон" от км 0+000 до км 1+207;
- път III-5082 Джебел - Папрат-Мишевско-Църквица-Синчец-(Ардино - Бойно) от км 0+0000 до км 19+974
- път III-5084 (Джебел - Рогозче) - Мрежичко-Устрен-Припек от км 0+000 до км 11+400;
- път III-5901 Момчилград - Раван - Нановица - Гургулица - Зорница от км 0+000 до км 27+400;
- път III-5902 (Момчилград - Звездел) - п.к. Звездел - п.к. Голяма чинка - (Токачка - Крумовград) от км 0+000 до 16+668;
- път III-5904 Крумовград - Дъскари - Голямо Каменяне - Аврен - граница Гърция от км 0+000 до км 26+174;
- път III-5906 (Крумовград - Ивайловград) - Железино - Гугутка - Бял градец - Казак -п.к. Черничево - (Голямо Каменяне - Аврен) от км 21+520 до км 49+750;
- път III-8653 (Ардино - Бойно) Кобиляне - Брезен - Боровица – Сполука от км 0+000 до км 22+500;
- път III-8672 (Бенковски - Подкова) – Кирково от км 0+000 до км 1+921;
- път III-8673 (Златоград - Бенковски) - Добринци - Генерал Гешево - (Устрен - Припек) от км 0+0000 до км 11+700.

Въведени ограничение за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по следните пътища:
- път III-8632 Баните - Стояново - п.к. Стояново от км 7+720 до км 14+498;
- път III- 8652 (П.к. Стояново - Ардино) - Бял извор - Падина - Неделино - (Мадан - Златоград) от км 0+000 до км 8+620.

ОПУ-Ловеч:
Ограничение на всички МПС по третокласната пътна мрежа.
Ограничено е движението на МПС над 12 тона на територията на цялата област с изключение на път I-4 Ябланица-В. Търново и път I-3 Ботевград-Русе.
Път II-358 Шипково-Рибарица от км 13+125 до км 32+800 – ограничено движение за всички МПС, поради лоши метеорологични условия. Срок до 16.01.2017 г.; път III-401 Микре-Соколово-Ловеч – отворен за МПС до 12 т., поради снегопочистване; път III-3011 Горско Сливово-Крамолин от км 13+500 до км 16+850 ограничено движение по поради почистване. Обходен маршрут: Летница-Левски-Градище-Върбовка-Сухиндол; път III-3013 Деветаки-Брестово – затворен за всички МПС, поради снегопочистване.

ОПУ-Монтана:
Път III-112 Монтана-Славотин-Добри дол – ограничено движение за МПС над 12 т, поради снегопочистване

ОПУ-Пазарджик
Път II-37 Пещера-Батак-Доспат – движението на тежкотоварни МПС с ремаркета и полуремаркета е ограничено; Път II-84 Велинград-Юндола – ограничено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 т. поради снегопочистване;

ОПУ-Перник:
Път ІІІ-623 ограничено движение на МПС до 3,5т. Мламолово-Бобов дол-Жедна-Извор-Лобош-Земен-Враня стена-Габрешевци (в участъка за ОПУ-Перник от граница), поради снегонавяване в област Кюстендил;

ОПУ-Плевен:
Ограничено е движението на МПС над 12 тона на територията на цялата област с изключение на път I-3
път II-35 Плевен-Ловеч – отворен за всички МПС; път-306 Кнежа-Салановци – затворен за движение поради силни снегонавявания; път III-3402 Въчитрън-гр. Ловеч затворен за движение поради снегонавявания;

ОПУ-Пловдив: Ограничено е движението на МПС над 12 тона на територията на Област Пловдив с изключение па път II-64 Пловдив-Карлово, път I-8 Пазарджик-Пловдив-Хасково и АМ Тракия; път II-56 Павел баня - Зелениково ограничено движение за МПС над 7,0 т. МПС до 7,0 т. да се движат задължително с вериги.; път III-8604 Гълъбово-Бяла черква и път III 862 Храбрино-Лилково, път-III 861 Югово-Лъки-Здравец; път III 8611 Лъки-Белица ограничение е до 3,5 т с вериги.

ОПУ-Разград:
Път II-23 граница Русе-Кубрат-Исперих-граница Силистра – забранено е движението на МПС над 3,5 т.;
Път II-49 Разград-Кубрат-Тутракан – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път II-51 граница Търговище-Чудомир-Лозница – път I-2 – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път III-204 път І-2-Разград-Благоево-Попово – над МПС над 12 т задължително с вериги
Път III-205 път І-2-Разград-Исперих – граница Силистра – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път ІІІ-206 път І-2-Пороище-Студенец-Лозница – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път ІІІ-702 граница Шумен-Подайва-Исперих – ограничено движение за всички МПС
Път ІІІ-2001 граница Русе-Глоджево-път ІІ-49 – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път ІІІ-2002 път І-2-Костанденец-гран. Търговище – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път ІІІ-2003 път І-2-Дряновец-граница Русе – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път IIІ-2004 Балкански-ІІІ-204 /Благоево/ /от с. Балкански до път III-204/ –ограничено движение за всички МПС;
Път ІІІ-2005 път І-2-Самуил-Хърсово-Здравец-ІІІ-702 /Подайва/ – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път ІІІ-2102 граница Русе-Юпер-Бисерци- пътІІ-49 – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път ІІІ-2302 граница Русе-Просторно- път ІІ-49 – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път ІІІ-2304 път ІІ-23-резид. Воден-Острово-ІІІ-4902 – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път IIІ-2305 с. Конево към граница със Силистра – ограничено движение за всички МПС;
Път ІІІ-2306 път ІІ-23-Печеница-Къпиновци-ІІІ-702 – забранено е движението на МПС над 12 т.
Път ІІІ-4902 път ІІ-49-Побит камък-Завет-ІІІ-205/Веселец/ – забранено е движението на МПС над 12 т.:
Път ІІІ-4904 път ІІ-49-ж.п.гара-/Разград-Дянково/ – забранено е движението на МПС над 12 т.;
Път ІІІ-7002 граница Шумен-Г. вода-Хърсово-Г. извор – ограничено движение за всички МПС;

ОПУ-Русе: ограничава се движението за всички МПС по третокласната пътна мрежа в област Русе
Път II-23 Русе-Кубрат – отворен за МПС до 12 т.; път II-51 Бяла-Попово – МПС над 12 т. задължително с вериги; път II-52 Пиргово-Стълпище – отворен за МПС до 12 т.; II-54 Бяла-Свищов - Движение на МПС над 12 т. с вериги; път III-202 Щръклево-Нисово-Кацелово-Проходим, движение на МПС до 12 т.; път III-2001 Русе-Писанец-Ветово-Глоджево-Проходим, отворен за движение на МПС до 12 т.; път-III-2003 Дряновец-Сеново-Глоджево-Проходим, движение на МПС до 12 т. Работи се по уширяване.; път III-2102 Сливо поле-Черешово – ограничено движение за всички МПС; път III-2302 Червена вода-Семерджиево-Ветово-Сеново-Проходим, движение на МПС до 12 т.; път III-2305 Паисиево-Малък Преславец – движение на МПС до 12 т.; път III-5201 Новград-Джулюница-Движение на МПС над 12 т. с вериги.; път III-5001 /Русе-Бяла/-Две Могили-Широково-Острица-Кацелово-Проходим, движение на МПС до 12 т.

ОПУ Силистра: ограничава се движението за всички МПС на територията на област Силистра.
Път II-23 Исперих-Окорш-Дулово – отворен за МПС до 3,5 т.
Път II-49 Кубрат-Старо Село – отворен за МПС до 3,5 т.
Път II-71 Силистра-Добрич – отворен за МПС до 12 т.
Път III-213 Айдемир-Калипетрово ¬– отворен за МПС до 12 т.

ОПУ-Сливен:
Път II-48 Тича-Омуртаг /Котленски проход/– ограничено движението за всички МПС поради обилен снеговалеж; път II-55 Гурково-Нова Загора ограничено е движението на МПС над 12 т.; път-484 Кипилово-разклон за път II-53 /Твърдишки проход/ - ограничено е движението на МПС над 10 т.; път III-5007 Конаре-Твърдица – затворен за всички МПС.; път III-662 Твърдица-Елена - затворен за всички МПС.;
Път II-66 Сливен-Нова Загора – отворен за всички МПС.
Отворени за над 12 т са пътищата: път II-53 Ямбол-Сливен, път III-554 Нова Загора-Раднево.

ОПУ София: няма ограничения.

ОПУ-Смолян:
В област Смолян товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета.

ОПУ-Стара Загора: няма ограничения.

ОПУ-Търговище: Движението по втори клас пътна мрежа в област Търговище до 12 т само с вериги.
Път II-49 Давидово-Бистра – затворен за почистване; път II-51 Дралфа-Чудомир – отворен за МПС до 10 т.; път III-204 Разград-Попово отворен за движение на МПС до 3.5 т.

ОПУ-Хасково:
Временно движението по републиканските пътища на територията на Община Топловград за МПС над 3.5 тона е задължително с вериги.
Път II-55 Главан-Младиново – движението на МПС задължително с вериги; път II-76 Харманли-Тополовград – ограничено е движението на МПС над 12 т.; път III-554 Харманли-Симеоновград-Гълъбово – движение задължително с вериги за всички МПС; път III-5507 Студена-Радовец-Временно е ограничено движението за всички МПС поради обилен снеговалеж и снегонавявания за снегопочистване; път 5509 Щит-Маточина – ограничено е движението за всички МПС поради силен снеговалеж и снегонавявания.

ОПУ Шумен: ограничено е движението на всички МПС по пътища втори и трети клас на територията на ОПУ-Шумен
Път III-7003 Златна нива-Шумен-затворен за всички МПС.

ОПУ-Ямбол:
Път II-53 гр. Ямбол-Войника от км 154+000 до км 184+800 – затворен за движение за всички МПС поради снегонавяване и ограничена видимост
Път II-79 от км 0+000 до 38+700 Eлхово-Болярово-граница с ОПУ Бургас – ограничено движение за МПС над 12 т.
Път ІІІ-707 Воденичене-Александрово от км 12+000 до км 44+200 – ограничено движение за МПС над 12 т;
Път III-5308 Калчево-Стефан Караджово от км 0+000 до км 39+300 - затворен за движение за всички МПС поради снегонавяване и ограничена видимост;
Път III-7072 Недялско- к-ще с път III-5305 – затворен за движение за всички МПС поради снегонавяване и ограничена видимост

Агенция "Фокус"
АПИ: Започва поетапно отваряне на главни пътни артерии

Министър-председателят Бойко Борисов участва в оперативно заседание на Националния щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия в Агенция "Пътна инфраструктура", което се проведе рано тази сутрин. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
На съвещанието беше обсъдена обстановката от изминалата нощ и набелязани мерки за бързото и поетапно отваряне на главните пътни артерии и възстановяване на нормалния ритъм на живот в страната.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова съобщи на брифинга след заседанието, че днес започва поетапно отваряне на главните направления за леки коли и пускане на товарните. Всички магистрали са почистени и проходими, както и повечето пътища втори и трети клас в страната, обобщи тя. В Добричка област ще се постараем до края на деня да отворим пътищата. Аналогично е в Разград, Шумен, Силистра. Бедствено е при Долни Чифлик, където помагаме на общината да се справи, уточни министърът.
Проходима е АМ „Хемус“ от Шумен до Варна. Включително е разрешено движение на тежкотоварни МПС. Усложнена остава обстановката в Бургаска област – остава затворена АМ „Тракия“ от Зимница до Бургас. Усилено в момента се работи за отваряне на пътя през Петолъчката, както и пътя към Слънчев бряг. Все още до региона се стига през Ямбол – Средец - Елхово, посочи министър Павлова. Тя припомни, че поради влошената пътна обстановка от гледна точка на обилните снеговалежи и ураганния вятър се наложи да предприемем драстични мерки и през нощта да остане затворена цялата републиканска пътна мрежа за тежкотоварния трафик с изключение на магистралите в Южна България - „Люлин“ и „Струма“, София - Калотина и АМ „Тракия“ до п. в. Зимница в област Бургас“.
На територията на ЧЕЗ няма населени места без захранване, на ЕВН са 68 населени места, повечето в област Бургас, на Енерго про - 48 селища в област Шумен, обобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. АЕЦ работи при нормални условия.
Днес усилията ни са насочени към възстановяване на ел. захранването и пробиването на пътища, както и доставяне на стоки от първа необходимост където е нужно, каза директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР главен комисар Николай Николов. Той обобщи изминалата нощ като спокойна, без бедстващи хора. Екипите са реагирали на около 100 сигнала, предимно от района на Добрич и Бургас. 62-ма души са изведени от автомобилите им.
Отбелязваме спад на тежки произшествия, отчете началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски. Той уточни, че екипите на МВР са на местата, където е необходимо да бъде подпомогната почистващата техника или да бъдат контролирани затварянето на пътища и спазването на ограниченията за тирове.
През уикенда отново очакваме застудяване и валежи. Това каза проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ-БАН, по чиито прогнози се ръководи в действията си Междуведомственият щаб. Той отчете, че днес сутринта в страната има драстична разлика в температурите – от минус 15 в Западна България до минус 3 в Източна, а през следващите дни до уикенда се очаква дори повишаване на температурите от нула до плюс 3-4 градуса.


Агенция "Фокус"
Пловдив: Отменено е частичното бедствено положение в община Първомай

Отменено е частичното бедствено положение в община Първомай. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от Областната администрация. Бедственото положение в общината продължи пет дни, заради неспиращите навявания и силен вятър. В момента всички пътища са отворени за движение при зимни условия.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Исмаил Осман, кмет на Община Руен: До три села пътищата са непроходими, други три са без вода

От общо 39 села в Община Руен, има три села, в които пътищата са непроходими, в останалите 36 села пътищата са проходими. Това каза за Радио “Фокус”-Бургас Исмаил Осман, кмет на Община Руен. “В момента машините работят и до края на деня ще пробият пътя към тези три села, които са Листец, Заимчево и Снежа”, отбеляза Исмаил Осман. По думите му ток има навсякъде, но в селата Топчийско, Добра поляна и Снягово няма вода. “Проблемът е свързан с помпите, които изтласкват водата нагоре към водоема. Екипите на ВиК работят по отстраняване на повредата”, отбеляза още кметът на Община Руен. Той подчерта, че няма сериозни щети от бурята, няма и бедстващи хора или блокирани автомобили. “Снежната покривка на места достига до 3 метра, другаде е метър. Снегът варира от 50 см до около 3 метра”, допълни Исмаил Осман. По повод това дали ще бъде удължена ваканцията в Община Руен Исмаил Осман каза, че това зависи индивидуално от директорите на училищата и трябва да го решат индивидуално, защото по Закон има право да даде само три дни в рамките на тази учебна година, което според него не трябва да е така.
Мария ДИМИТРОВА

Агенция "Фокус"
Шумен: Отменено е бедственото положение в община Нови пазар

От 14,00 часа е отменено бедственото положение в община Нови пазар. Това съобщи за Радио „Фокус“- Шумен кметът Ивайло Камаджиев. Достъп вече има до всички населени места в общината, както и ток и вода. Подадено е уведомление до РУО с искане ваканцията за учениците да бъде удължена с още два дни. Работи се по уширяване на пътя Мировци- Нови пазар. Снощи навяванията са го затрупали отново, с ротор е направен пробив в едната посока, в момента се работи по уширяването на трасето, работата в участъка ще продължи и утре. Всички останали пътища са проходими при зимни условия, посочи Ивайло Камаджиев.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Контраадмирал Митко Петев, ВМС: Шести ден формированията на Военноморските сили изпълняват задачи в помощ на населението

Шести ден формированията на Военноморските сили изпълняват задачи в помощ на населението в региона. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили. Той допълни, че в момента на територията на Варненска област действат две основни групи. Едната група работи на територията на община Долни чифлик, като задачата на военнослужещите е проправяне на път до Кривини, Бърдарево, Голица, Булаир, възстановяване на комуникацията към изолираните заради снеговалежа населени места и възстановяване на електрозахранването им. „Към момента там работи верижен влекач МТЛБ, колесен булдозер и съответно осигуряващ автомобил. Целият път до Голица е прочистен. Възстановено е електрозахранването на всички населени места до Булаир. Остава последният етап между Голица и Булаир – труден високопланински път. Продължава да се работи. Като цяло критичната ситуация в община Долни чифлик е решена“, допълни контраадмирал Митко Петев. Втората група с колесна машина е осигурила подходите около село Каменар, Куманово и в момента се работи по околовръстния път, свързващ Куманово и Долище, с излаз на Аксаковска панорама, където се среща с пътя Варна – Добрич.
„Военнослужещите работят в изключително сложна обстановка. Те продължават да изпълняват ангажиментите си, но това го приемаме като наше задължение и изпълнение на служебен дълг, тъй като основната мисия на Военноморските сили, респективно на Българската армия, по третата мисия на въоръжените сили е оказване помощ на населените места“, отбеляза контраадмирал Митко Петев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция "Фокус"
Нина Ставрева, кмет на Каварна: Всички пътища на територията на общината са отворени, няма населени места без ток и вода

Всички пътища на територията на Община Каварна са отворени, няма населени места без ток и вода. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна кметът на общината Нина Ставрева. Тя поясни, че до преди около 2 часа са били затворени пътищата до Добрич и Варна, а единственият отворен е бил този към Община Шабла. „Сега вече всички пътища са отворени по последна информация на Областно пътно управление (ОПУ). Нямаме прекъсвания в електрозахранването и водоподаването. Улиците в града са почистени и в момента ги опесъчаваме”, каза още Нина Старвева. Тя посочи, че няма информация за сериозни инциденти във връзка със зимната обстановка, освен един сигнал за жена със счупена ръка, която е пострадала след подхлъзване. „Температурата на въздуха е минус 6 градуса, няма вятър. Осигурен е достъп до населените места в общината. Магазините са заредени с хляб и основни хранителни продукти. Нямаме бедстващи хора, нямаме и закъсали автомобили”, подчерта кметът.
Деница НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Илиян Янчев, кмет на Малко Търново: Обстановката в общината е много тежка, но е овладяна

25 сантиметра е натрупаната снежна покривка от вчера вечерта. Обстановката в общината е много тежка, но е овладяна. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас кметът на община Малко Търново Илиян Янчев. „Сняг заваля отново на територията на общината, но не е толкова студено като предходните дни – минус 3 градуса“, каза кметът на Малко Търново. По неговите думи снегопочистващата техника е непрекъснато на терен и не се е прибирала в обособените гаражи 30 декември миналата година. „Всички села са пробити, има ток и вода навсякъде без Малко Търново, но там са насочени екипи от водоснабдителното дружество, които работят по проблема. До вечерта аварията ще бъде отстранена. Трудно е, защото това е трети обилен сняг, който трупа върху създалата се снежна покривка“, уточни Илиян Янчев. Той подчерта, че на територията на община Малко Търново няма бедстващи хора и автомобили, както и такива, които да се нуждаят от спешна медицинска помощ. „Пътят ГКПП Малко Търново – Бургас е проходим при зимни условия, както и пътищата Визица – Босна – Граматиково и Малко Търново – Царево. Работи се и по републиканските, и по четвъртокласните пътни мрежи“, каза още Янчев. Той добави, че пътищата към странджанските села са проходими и няма затворени населени места. Той посочи, че общината разполага с достатъчно техника за тези сурови зимни условия, като в състава влизат два верижни булдозера, вторият от които ще бъде пуснат при по-сериозна снежна покривка. „Пътува се при зимни условия, но все пак препоръчвам никой да не тръгва в такава обстановка. При почистването на пътищата помагат дори и земеделците. В момента има един трактор, който пътува към село Близнак, за да пробие пътя към селото, което се оказа единственото затворено“, каза още Янчев. Той добави, че микробусите, упълномощени да раздават храна и провизии, вече са минали по адресите. „Няма бедстващи хора, но при необходимост, разполагаме с 4 линейки. Вятърът тук не е силен, за разлика от посока север в областта – в Бургаската низина, и през нощта нямаше особени случаи“, обобщи кметът на Малко Търново Илиян Янчев.
Силвия ДОНЧЕВА

Агенция "Фокус"
27 населени места в страната са без електрозахранване към 14.00 часа

На територията на „ЧЕЗ Електроразпределение“ няма населени места без електрозахранване. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Към 14.00 часа на територията на „EVN - Електроразпределение“ е прекъснато захранването в 16 населени места – предимно малки селца в Странджа. За отстраняване на авариите, които засягат 2 950 абоната на дружеството, работят 110 екипа. Очаква се до часове електроподаването да бъде възстановено.
На територията на „ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение“ без електричество са 11 населени места - 9 села в общините Добрич и Генерал Тошево, както и две – във Варна и Долни Чифлик. Дежурните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите.
Преносната мрежа, собственост на ЕСО, работи нормално и без аварии. Към 13.00 часа товарът на електроенергийната система е 7204 мегавата.

Агенция "Фокус"
АПИ: Отпадат ограниченията за МПС над 12 и по път I-2 Русе - Шумен, в участъка Русе - Разград задължително да се движат с вериги

Отпадат ограниченията за МПС над 12 и по път I-2 Русе - Шумен, в участъка Русе - Разград задължително да се движат с вериги. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Агенция "Фокус"
Добрич: В областта не пътуват пътническите влакове, пътищата остават затворени за движение на автомобили

В областта не пътуват пътническите влакове, пътищата остават затворени за движение на автомобили, съобщават от Областния съвет за сигурност, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. По данни на ЖП гара - Добрич днес не пътуват влаковете Варна – Добрич, Добрич – Варна, Добрич – Кардам, а влакът София-Добрич е със 100 минути закъснение. Водоснабдяването е нормално на територията на пет общини, сред които и в областния център Добрич, където то е намалено, информират от ВиК. Към 12,00 часа с нарушено водоподаване в Община Добричка са 6 села. В община Генерал Тошево с нарушено водоподаване са селата Дъбовик, Кардам, Сърнино, Чернооково, Средина, Великово, Преселенци, Изворово. В Община Шабла водното дружество отстранява авария в село Езерец. По данни на „Енерго-Про“ без електрозахранване към обяд в Община Добричка са селата Божурово, Росеново, Овчарово,Сливенци, Ломница , Стефан Караджа, Ново Ботево. Заради скъсан далекопровод за село Спасово без ток в Община Генерал Тошево са Малина, Методиево, Змеево, Снягово, Огражден, Горняк, Вичево, Спасово, Александър Стамбoлийски, Сърнино, Средина, Сираково, Вичево, Бежаново - общо 16 села. Обявеното бедствено положение на територията на общините Добричка и Генерал Тошево е в сила.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Смолян: Отпадна ограничението за движение с вериги в областта, остава забраната товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета

Отпадна ограничението за движение с вериги в Смолянска област, остава забраната товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета, съобщиха за Радио „Фокус” – Смолян от Областно пътно управление. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са обработени, осолени и опесъчени. Няма затворени пътища. Снеговалежът е спрял, температурата на въздуха варира от минус 15 до минус 9 градуса. Към момента в службата не са получавали сигнали за закъсали по пътищата автомобили. От Областно пътно управление апелират водачите да спазват въведените ограничения и да не тръгват на път с неподготвен за движение при зимни условия автомобил, да се движат с повишено внимание и със скорост, съобразена с пътната обстановка.
Даниела БОЙКОВА

Агенция "Фокус"
Николай Мелемов, кмет на Смолян: До края на днешния ден ще бъде отменено частичното бедствено положение в общината

До края на днешния ден ще бъде отменено частичното бедствено положение в Смолян, съобщи за Радио „Фокус – Смолян кметът на Община Смолян Николай Мелемов. По думите му към момента обстановката е нормална при зимни условия, няма затворени пътища, но улиците продължават да се обработват, затова още не се отменя бедственото положение, което бе наложено вчера за 10 населени места в Смолянска община. Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви частично бедствено положение в селата Мугла, Турен, Търън, Стража, Арда, Горна Арда, Могилица, Вълчан, Змиево, Широка лъка, заради обилния снеговалеж и образувалата се дебела снежна покривка на територията на община Смолян, с цел провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за възстановяване проходимостта на улиците и пътищата на територията на част от населените места в община Смолян.
Даниела БОЙКОВА

Агенция "Фокус"
Велико Търново: 70% е ледоходът по река Дунав при Свищов, през изминалото денонощие реката се е покачила с 18 см

70% е ледоходът по река Дунав при Свищов. През изминалото денонощие реката се е покачила с 18 см, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в Свищов. Водният стоеж на реката е 62 см. Температурата на водата e 0 градуса. Днес до обяд все още ще превалява сняг, а в източния сектор ще и ветровито. След обяд ще е без валежи и ще е почти тихо. Максималните температури ще са от минус 3° в западните, до минус 6° в източните райони. От запад ще започне разкъсване и намаление на облачността което ще продължи и през нощта. Минималните температури ще са ниски – между минус 14° и минус 9° Утре ще бъде предимно слънчево. Около обяд ще се появи умерен, временно силен западен вятър, който вечерта ще стихне. Ще се затопли, максималните температури ще са от минус 2° – 3° в източните, до 2° – 3°C над нулата в западните райони.

Агенция "Фокус"
Светлин Бонев, областен управител на Търговище: Най-проблемни са третокласната пътна мрежа в Омуртажко и навяванията край село Здравец

Най-проблемни са третокласната пътна мрежа в Омуртажко и навяванията по пътя Търговище - Попово край село Здравец. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Светлин Бонев, областен управител на Търговище. По думите му пътищата първи клас в областта са проходими, пуснато е движението и на камиони, но с вериги. При село Бистра роторен снегорин е пробил пътя, за Разград се пътува по обходен маршрут и вторият вариант е през Бистра. Роторен снегорин ще продължи да работи по разчистването на старите навявания преди село Здравец, заяви Бонев. „Там ще работят по възможност с роторна машина от Попово“, каза той. Остава тежка обстановката в Омуртаг, като днес отново с АТС са правени доставки до селата. Верижна машина оказва съдействие на ВиК в село Кънево. „Там спасяват екип, който е бил на авария, 50 часа помпирът не е сменян, помпите са замръзнали, заради нарушено подаване на електричество и верижна машина ще окаже съдействие“, каза Бонев. Спрял е снеговалежът, продължава да се разчиства новият сняг, той изрази надежда в рамките на деня да се справят. По думите му обстановката е нормална при тежки зимни условия. Сутринта две места в община Антоново са били без ток - Старчище и Таймище, аварийни групи работят по възстановяването на ел. захранването.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Хасково: Обстановката в областта остава сложна, навсякъде снегът е на преспи, които трудно се пробиват и се налага включване на роторни снегорини

Обстановката в областта остава сложна. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. Новият снеговалеж на места надхвърля 50 см. Най-много сняг падна през нощта в село Елена-там новата покривка е 70 см. Във Вълче поле в родопската част на областта е 60 см, в Сакар в района на Изворово около 30 см. В село Орешец покривката надхвърля 55 см, в Меричлери – 30 см, а в Стамболово – 40 см. Средно за областта новият сняг е половин метър, най-малко е в Любимец - 25 см. Важно е да се знае, че навсякъде снегът е на преспи, които трудно се пробиват и се налага включване на роторни снегорини.
„Пътищата в областта са проходими при зимни условия, има отделни участъци с временни ограничения. Най-важното е, че няма бедстващи хора, до всички населени места има достъп за снабдяване със стоки и за оказване на медицинска помощ“, заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев. „Държа да подчертая, че при поредната ми обиколка в областта рано сутринта установих, че хората са се вслушали в съветите ни и не пътуват, освен ако не е наложително. Благодаря на всички за разбирането, което проявяват. Обстановката наистина е сложна и уверявам Ви институциите и службите правят всичко възможно, за да се справят със ситуацията“, допълни той.
За първи път през този период на обилен снеговалеж имаме проблеми с електрозахранването. В община Димитровград има 4 населени места без ток: това са селата Райново, Злато поле, Долно Белево и Брод.
В община Хасково от снощи без ток са 6 села- Стойково, Подкрепа, Родопи, Динево, Стамболийски и Любеново. „В момента се работи на място за отстраняване на авариите по мрежата. В постоянна връзка съм с EVN и ме уверяват, че до няколко часа електроподаването ще бъде възстановено“, съобщи Станислав Дечев.
В община Харманли е затворена отсечката Харманли- Остър камък –Ефрем. По пътя Харманли- Симеоновград вече е възстановено движението. Вечерта там имаше аварирал камион, но сега е отстранен от платното.
Всички пътищата в община Хасково са отворени, рано тази сутрин по пътя за Узунджово имаше аварирал лек автомобил, но към този час вече е изтеглен и пътят е отворен. Пътят за Симеоновград е проходим, там са разбивани огромни преспи, но сега движението е нормално за зимните условия и сериозната снежна покривка от 45 см за Симеоновградско.
По пътя Тополовград – Харманли и Тополовград-Радовец движението е преустановено за всички МПС. Всички автомобили в Тополовградско трябва да са с вериги. В района на Сакар няма бедстващи хора и няма недостъпни места, електрозахранването и водоподаването не са прекъснати.
Пътят Ивайловград - Крумовград е затворен за всички МСП, заради сериозна снежна покривка и големи снегонавявания. Пътят Ивайловград - Любимец е отворен само за леки автомобили.
В останалите общини в област Хасково няма аварии, инциденти и специални ограничения. ВиК Хасково работи с екипите на енергодружеството за отстраняване на аварии на помпени станции, които захранват Хасково, Ивайловград и Минерални бани и уверяват, че до сериозни проблеми с водозахранването няма да се стигне.
Според метеоролозите в ранния следобед ще започне да вали нов сняг. Очаква се в южната част на областта да натрупа доста, в Хасково се очакват нови 10 сантиметра.

Агенция "Фокус"
Добрич: Обстановката в община Генерал Тошево остава тежка, 50 души са били евакуирани през последното денонощие

Обстановката в община Генерал Тошево остава тежка, съобщиха от Общината, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Всички пътища са затворени за движение. Метеорологичните условия се подобряват и отново започва координирани действия по почистване на републиканската и общинската пътни мрежи на територията на общината. Приоритетно се работи по отваряне на републикански път II 29 Добрич – Ген. Тошево – Кардам, който последно е бил затворен снощи. По всички постъпили сигнали в Кризисния щаб през последното денонощие са предприети действия. Евакуирани са повече от 50 бедстващи, закъсали на територията на общината, като 20 от тях са настанени да пренощуват в Генерал Тошево. Към момента няма бедстващи лица извън населените места. Прекъснати са електрозахранването и водоподаването в голяма част от населените места. Дежурни екипи на „Енерго-Про“ и ВиК полагат усилия да възстановят електрозахранването и водоподаването в рамките на деня. Кризисният щаб за пореден път апелира да не се предприемат пътувания. При крайна неотложност гражданите могат да подават сигнали на телефон 112 и 05731/ 22 83. Информация за състоянието и проходимостта на пътната мрежа на територията на общината ще бъде публикувана на сайта на общината веднага, след като има промяна в общата обстановка. Остава в сила и обявеното бедствено положение в Община Добричка.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Николай Мелемов, кмет на Смолян: Очаквам тази сутрин да отменим частичното бедствено положение в Смолян

Частичното бедствено положение в Смолян се очаква да бъде отменено тази сутрин, съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Смолян Николай Мелемов. Той увери, че обстановката се е подобрила през нощта. „През нощта снеговалежът спря, снегопочистващите фирми работиха цяла нощ. Изчистени са улиците и няма затворени пътища. Няма села без ток и вода“, увери Мелемов. По думите му обстановката се нормализира. „Тази сутрин като получа информация от всички села, най-вероятно ще отменим бедственото положение. Идеята беше да се мобилизира още техника и да не допуснем затваряне на пътищата. Снегът е много, на места достига до един метър, но се справихме“, каза още Мелемов. Той допълни, че в общината има населени места, където живеят самотни възрастни жители, но Общината се грижи те да не остават блокирани през зимата.

Агенция "Фокус"
Стоян Пасев, областен управител на Варна: 10 автомобила са изтеглени от пътищата в региона през изминалата нощ

10 автомобила са изтеглени от пътищата във Варненско през изминалата нощ. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна областният управител Стоян Пасев. Той допълни, че 5 населени места в областта са без електрозахранване, като в село Голица екипите вече са отстранили аварията и електрозахранването е възстановено. Работата продължава с помощта на военна техника, каза още областният управител. През денонощието е работено и по сигнал за гражданин, който се е нуждаел от спешна помощ след инсулт. Линейката е пристигнала на адрес, но е имало пострадал медик, заради което се е наложило пристигането на втора линейка. Пациентът е настанен в болница „Света Марина“ във Варна.
Областният управител посочи още, че основните булеварди във Варна са почистени. Изцяло отворен е и пътят Варна – кв. „Виница“.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Хубавата новина за днес е, че вятърът ще затихва и валежите постепенно ще спират

Тази сутрин има голяма разлика в температурите – в Западна България минус 15 градуса, в Източна – минус 3. Хубавата новина за днес е, че вятърът ще затихва и валежите постепенно ще спират. Това каза проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН по време на брифинг в АПИ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не много добрата новина е, че в Югоизточна България следобяд пак ще има нахлуване, пак ще има валежи. Утре очакваме затопляне и изясняване“, добави той. По думите му дневните температури ще минат 0 градуса. „Валежи ще поспрат и ще има източен вятър“, добави той. „В петък също без валежи ще продължи малко затоплянето. Дневните температури ще стигнат 3-4 градуса и вятърът ще стане южен“, поясни той. „В събота обаче очакваме от Северозапад да премине студен фронт, който ще премине бързо над страната с валежи. Първоначално ще бъдат от дъжд след това ще застудее, което означава, че ще има заледявания. Върху него ще падне сняг, което ще усложни работата на колегите. В неделя валежите ще спрат и времето ще се изясни. В понеделник обаче от юг този път отново ще започне нахлуване със сняг, който ще започне първо в Родопите и по същия начин това нещо ще премине през цялата страна с валежи, но също ще бъде бърз процес. Предполага, че до вторник вечерта на 17 януари това нещо ще премине над нас и валежите ще спрат“, прогнозира Брънзов.

Агенция "Фокус"
Добрич: Заради скъсан далекопровод 10 села в областта са без ток, остава в сила обявеното бедствено положение в общините Генерал Тошево и Добричка

Заради скъсан далекопровод 10 села в областта са без ток. Това съобщи дежурният в Областния съвет за сигурност, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. С нарушено електрозахранване са село Стефан Караджа в община Добричка и още около 9 села в Община Генерал Тошево (село Спасово и околните на него населени места. С нарушено водоподаване са село Габер и още 4 села в Община Добричка. Остава в сила обявеното бедствено положение в общините Генерал Тошево и Добричка. Всичките 8 общини в областта са с усложнена обстановка, допълни дежурният в Областния съвет за сигурност. По информация на областния управител на Добрич Детелина Николова това е сериозен проблем, по който се работи. Осигурява се достъп на екипите на енергоразпределителното дружество. През нощта силният снеговалеж и нулевата видимост са станали причина в много участъци снегопочистването да бъде преустановено. Затова голяма част от пътищата остават засега затворени за движение на автомобили. „Въпреки сложната ситуация, със снегопочистващата техника на АПИ се направи необходимото и към 8.00 часа ще бъде отворен за движение пътят Добрич-Варна за движение в двете посоки за МПС до 3.5 тона", информира областният управител Детелина Николова, която е и председател на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. Очаква се към 9.30 часа за движение на автомобили до 3.5 т да бъде отворен също пътят Добрич - Карапелит - Алфатар посока Силистра. Към обяд се очаква да бъде почистен и отворен за движение на МПС до 3.5 т пътят Добрич - Генерал Тошево. Работи се усилено за почистване и отваряне на пътя Добрич - Балчик и по участък от І-9 Дуранкулак - Балчик - Добрич. В Добрич времето е облачно, без снеговалеж, температурата на въздуха е около минус 9 градуса, тихо е.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Гл. комисар Николай Николов: 62 души са изведени от автомобилите им, няма информация за бедстващи хора

Тази нощ е сравнително спокойна. Въпреки това сме реагирали на около стотина сигнали, свързани преди всичко с необходимост от извеждане на хора. Това каза директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов на брифинг във връзка с усложнената обстановка в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Изведени са 62 души от автомобилите им, като автомобилите са останали на място. Няма информация при нас за бедстващи хора“, поясни Николов. „Въпреки това отработва се всеки сигнал. Даже да не е бедстващ се приема се бедстващ човекът, който е казал за себе си, че е така“, поясни той. По думите му днес продължават усилията за възстановяване на електрозахранването и пробиването на пътищата, като Българската армия се включва още по-активно в тези усилия. „Там, където е необходимо да бъдат доставени стоки от първа необходимост ще бъде направено“, увери той. Николов поясни, че към момента най-много сигнали получават от област Добрич и област Бургас и по-малко от Варна. „Като цяло в останалата част от страната е значително по-спокойно“, подчерта гл. комисар Николов.

Агенция "Фокус"
Министърът в оставка Теменужка Петкова: Към момента 117 са населените места в страната без електрозахранване, засегнати са 22 900 абоната

Към настоящия момент 117 са населените места в страната без електрозахранване. Засегнати са 22 900 абоната. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По електроразпределителни предприятия състоянието е следното – на територията на ЧЕЗ няма места без електрозахранване, на територията на EVN са 69 населените места без електрическо захранване и съответно засегнати 11 300 абоната. Най-тежко е положението на територията на област Бургас, където са 95% от населените места без електрическо захранване от тези 69“, обясни Петкова. „На територията на „Енерго -Про“ са 48 населените места без електрическо захранване, като са засегнати 11 600 абоната. Най-тежко е положението на територията на област Добрич, проблемът там се състои в това, че са на лице скъсани електропроводи и достъпът до тях е затруднен“, уточни още тя. „Надявам се днес, заедно с колегите от АПИ, ПБЗНХ и армията да достигнем до авариралите електропроводи и повредите да бъдат отстранени максимално бързо. Товарът в системата на ЕСО към момента е 6500 мегавата, в рамките на нормалното, няма проблеми в системата“, коментира Теменужка Петкова и допълни, че ситуацията е в нормални условия и се надява днес до края на деня да бъдат отстранени повредите.

Агенция "Фокус"
Министърът в оставка Лиляна Павлова: Всички магистрали са отворени за движение

От ранните часове на деня започваме поетапно отваряне на главни пътни артерии. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг във връзка с усложнената обстановка в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя заяви, че остават отворени всички магистрали. „Обработени и проходими са в основната си част с изключение на участъка Карнобат – Бургас не бяха затваряни изобщо“, припомни Павлова. „Всички магистрали са отворени за движение. Вече включително и АМ „Хемус“ в участъка от Варна до Шумен“, каза Павлова. „Това, в което ще вложим своите усилия е отварянето на участъка Бургас – „Петолъчката“ – главният път и надявам се, че малко по-късно и магистрала „Тракия“ в този участък. Всички останали автомагистрални пътни направления в страната са отворени за движение“, увери министърът. Тя добави, че по тях е разрешено движението на тежкотоварни превозни средства.
„В Бургаска област обстановката остава все още по-усложнена. В момента колегите отварят направлението Бургас – Слънчев бряг. Достъпът до Бургас все още се осъществява по обходния маршрут през Елхово – Средец и Болярово“, каза Павлова.
„Област Варна – магистралата Варна – Шумен е отворена и са отворени една голяма част от третокласните,второкласните и първокласните пътища в областта“, каза Павлова. По думите й най-сложна остава ситуацията при Долни Чифлик. „Там работят екипите усилено, за да помогнем и на общината, тъй като там е най-сложно и с общинската пътна мрежа“, заяви Павлова. „Ситуацията в Добрич също се подобрява. Отваряме пътя Добрич – Варна за движение, за да може да имаме достъп до Добричка област и поетапно усилията ще са насочени към отваряне и на по-малките пътища в областта в рамките на деня“, добави тя. По думите й аналогична е ситуацията в областите Разград, Търговище, Шумен и Силистра, където главните направление се отварят поетапно за движение. „Пробиват се и малките пътища“, каза тя. Павлова добави, че забраните за движение на тежкотоварни автомобили остават валидни там. Тя уточни, че основен фокус на усилията днес ще бъде да се отворят всички пътни направления за леките превозни средства и поетапно да се пуска тежкотоварното движение. „Въпреки, че в момента то може да се движи по всички магистрали с изключение на участъка Карнобат – Бургас“, поясни Павлова.

Агенция "Фокус"
НИМХ: Жълт код за силен вятър и поледици е обявен в 7 области в страната

Жълт код за силен вятър и поледици е обявен в 7 области в страната. Това показва справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Предупреждението е в сила за областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Русе и Разград.
Жълтият код означава потенциална опасност. Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. От НИМХ съветват да се следи прогнозата за времето и препоръчват да не се предприемат неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Агенция "Фокус"
Днес учебни занятия ще има в 83 общини в страната

В училищата в 83 общини в страната днес ще се провежда учебен процес. Те са следните:
- Област Благоевград: Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански без ЗПГ „Климент Тимирязев“, Сатовча, Струмяни, Хаджидимово.
- Област Варна: Аксаково, Белослав, Варна без ОУ „Св. Кл. Охридски“ – с. Константиново, Ветрино, Девня, Дългопол, Провадия, Суворово без ОУ „Хр. Ботев“ – с. Николаевка и СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Суворово.
- Област Велико Търново: Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица, Сухиндол.
- Област Видин: Белоградчик, Бойница, Видин, Грамада, Макреш, Ружинци,
- Област Враца: Борован, Враца, Роман, Хайредин.
- Област Добрич: Шабла.
- Област Кърджали: Ардино, Джебел, Кърджали.
- Област Кюстендил: Кюстендил, Невестино, Рила, Трекляно.
- Област Ловеч: Летница, Тетевен, Троян, Угърчин, Ябланица, Ловеч без ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и в ПУ „Васил Левски“, Априлци без ОУ „Васил Левски“ и ПГ по туризъм.
- Област Плевен: Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Кнежа, Левски, Плевен, Пордим, Червен бряг.
- Област Пловдив: Брезово, Калояново, Кричим, Марица, Садово, Стамболийски.
- Област Сливен: Нова Загора, Твърдица без училищата в село Бяла паланка и в град Шивачево.
- Област Смолян: Баните, Борино, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе.
- Област София-област: Правец, Ботевград, Етрополе, Годеч.
- Област Търговище: Попово, Търговище.
- Област Хасково: Свиленград, Симеоновград.
- Област Шумен: Велики Преслав, Никола Козлево, Нови пазар, Смядово.

Агенция "Фокус"
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Нямаме информация за квартали без електричество и без топлоподаване

Спирките на градския транспорт са обработени към момента. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й градският транспорт се движи нормално навсякъде към този час на деня. „Обработени са и общинските пътища в районите „Кремиковци, Панчарево, Нови Искър, както и пътищата за Витоша, „Златните мостове“ и „Алеко“. Така че в момента съм възложила да се работят спирки, подходи към подлези и в последствие разбира се тротоари и вътрешноквартални улици там, където е възможно“, каза кметът. „Искам да подчертая, че на много места в кварталите не е възможно да влязат снегорини заради автомобилите и също така заради ниските температури има сериозно заледяване“, добави Фандъкова. Тя увери, че там където е възможно ще продължи да се работи през деня. „Очакваме следобяд отново да се възстанови снеговалеж. Тогава приоритетно ще се работят трасетата на градския транспорт. Усложнена зимна обстановка с ниски температури. Умолявам всички шофьори и пешеходци да бъдат много внимателни, да се движат съобразно зимните условия“, подчерта тя. По думите й в Кризисните центрове тази нощ са нощували 205 човека. „Благодарна съм на всички, които подават сигнали и ги моля отново да правим това, въпреки че днес температурите малко ще се вдигнат все пак остава много студено и през нощта. Към момента нямаме информация за квартали без електричество, без топлоподаване“, подчерта Фандъкова. Тя добави, че екипи на „Софийска вода“ са работили за отстраняване на аварии и продължават с този режим. Тя подчерта, че там където при снощния снеговалеж, снегът не е бил отстранен навреме ще бъдат наложени санкции на фирмите. „Искам да подчертая, че всички екипи работя денонощно вече 5-6 ден и спрямо тази изключително тежка обстановка най-важното е, че успяваме да запазим проходим при зимни условия града, включително и в крайните райони, където валежът е доста по-силен и където снежната покривка е над 50-60 см вече“, коментира кметът на София. Тя помоли всички собственици на сгради да почистват пред офисите, магазините и домовете си.

Агенция "Фокус"
Пресцентър на Столичната община: През цялата изминала нощ в София непрестанно са извършвани обработки във връзка с интензивния снеговалеж

През цялата изминала нощ в София непрестанно са извършвани обработки във връзка с интензивния снеговалеж. Работата на снегопочистващата техника продължава и към момента 146 машини изпълняват обработки на терен.
Избутване на снежна маса от пътните платна и разпръскване на смеси срещу заледяване са направени във всички райони на територията на Столична община. По неколко обработки са изпълнени на трасетата на градския транспорт. Продължава снегопочистване и по основни улици в кварталите. Обработени са и общинските пътища, отговорност на Столична община, в районите Връбница, Нови Искър, Кремиковци, Панчарево, както и Южната дъга на Околовръстен път.
Опесъчаване и почистване на сняг е направено на планинските пътища „Бояна – Златни мостове” и „Драгалевци – Алеко” в парк Витоша.
Към момента градският транспорт се движи по всичките си маршрути.
Извършва се почистване на сняг от прилежащите пространства към спирките на градския транспорт и подлезите.
В Кризисните центрове са настанени 205 нуждаещи се хора, останали без дом. Гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.
Напомняме на пешеходци и шофьори да бъдат внимателни навън предвид зимната обстановка и ниските температури. Шофьорите да използват автомобилите си добре оборудвани за движение през зимата.

Агенция "Фокус"
Електроенергийната система на страната е стабилна, в понеделник е регистрирани рекордно потребление на ток и природен газ (ОБЗОР)

Електроенергийната система на страната е стабилна и мощностите работят на 100%. Това съобщи на брифинг министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по повод състоянието на енергийните мощности в усложнената зимна обстановка.
Петков уточни, че в понеделник е бил достигнат максимален товар за последните 20 години – 7679 мегавата. По думите й в две от предприятията, които имат договори за поддържане на студен резерв – ТЕЦ „Русе“ и ТЕЦ „Бобов дол“, за кратко е имало проблем заради замръзнали въглища.
Във връзка с поисканата и отказана от румънска страна помощ за внос на електроенергия у нас според Петкова не е основание за изграждане на нова мощност. Тя допълни, че това е нормална практика между държавите при екстремни ситуации, която е регламентирана в правилата на асоциацията на енергийните оператори в Европа ENTSO E. Енергийният министър в оставка каза още, че във вторник България също отказа подобна помощ за Турция заради усложнената обстановка у нас.
„За преодоляване на кризисната ситуация вчера проведохме разговори с ЕК да бъде разрешено част от количествата електроенергия, които ТЕЦ „Марица Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“ трябва да осигуряват за търговия на борсата, да бъдат пренасочени към обществения доставчик“, поясни Петкова и добави, че се очаква официалният отговор от Брюксел. По думите й тази мярка е временна и количествата ще бъдат компенсирани на следващ етап след нормализиране на ситуацията.
По време на брифинг стана ясно, че за да се гарантира максимално сигурността на електроенергийната система, състоянието на мощностите се следи ежечасно. Теменужка Петкова съобщи, че Гърция е спряла износа на електроенергия към нашата страна, като такива сигнали се получават и от други съседни държави.
Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотова заяви: „Ако се наложи, ЕСО ще предложи ограничаване на експорта и от България, за да се гарантира максимално вътрешното потребление“.
Енергийният министър в оставка поясни, че с потребление от 16 млн. куб. метра природен газ през вчерашният ден също се отбеляза рекорд. „Доставките са ритмични и няма място за притеснение“, коментира министър Петкова. Тя припомни също, че подземното хранилище в Чирен в момента разполага с повече от 340 млн. куб. м. активен газ. По думите й добивът на въглища също се движи в нормални параметри и без сътресения.