МненияВИЖ ВСИЧКИ

Ген. Съби Събев: България ще бъде принудена да заеме решителна позиция по войната на Русия в Украйна и как това ще стане, ще видим в следващите седмици

06 юни 2022 | 10:40

Снимка: Радио "Фокус"

Ген. Съби Събев, първи военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Интервюто е дадено на 03.06, петък, в 19.10 часа.

Водещ: Започнала като бърза операция, блицкриг, една безсмислена война продължава вече 100 дни. Какво се случва след тях? Наш гост е първият военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел ген. Съби Събев. Каква е зловещата равносметка от една безсмислена война дотук, ген. Събев?

Съби Събев: Точно днес беше проведена конференция в Централния военен клуб, организирана от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, на която се опитахме да направим равносметка на тези 100 дни война, да направим началните изводи и поуки от нея. И за съжаление, трябва да констатираме, че тя продължава и като че се увеличава нейното безсмислие от руска страна да продължава да се води, да се разрушава все повече украинската инфраструктура, да се дават безсмислени големи жертви от Руската армия, разбира се, жертви има и от Украинската армия. Но очевидно Русия се опитва да постигне тези цели, които тя си поставя в Донбас, където е съсредоточила основните си усилия и способности някъде във втората половина на месец април. И вече за месец и половина на тази втора фаза на агресивната война на Русия в Украйна тя все още не е постигнала тия цели, които бяха обявени. На път е може би да достигне целта за овладяване на Луганска област в нейните административни граници в близките седмици. Ако успее напълно да завладее град Северодонецк или Лисичанск, след което да прехвърли усилията си във втората част на Донбас – имам предвид Донецка област, където обаче е изградена здрава отбрана на украинските въоръжени сили и най-вероятно усилията ще бъдат пренасочени там. Пак повтарям, ако успее да овладее действително Луганска област в нейните административни граници. Но всичко това става с цената на огромни жертви. Очевидно Русия не си дава сметка и игнорира нарастващите загуби, защото в някои участъци на този фронт в Донбас подразделенията – имам предвид батальоните, тактически групи, вече губят 50% от своя състав и стават много, много частично боеспособни и не може да се иска от тях да изпълнят тия цели, които са им поставени. Така че войната е изключително в своята ожесточена фаза – говоря за района на Донбас, и продължава. Колко дълго ще продължава не може твърдо да се отговори и да се прогнозира, но очевидно, че войната ще продължи и този месец, и следващия месец, и тогава ще видим накъде се насочва нейният развой, дали се очертава някакъв видим край. Т.е. след тия 100 дни очевидно ще последват и вторите 100 дни от войната, и тогава най-вече може би ще успеем да прогнозираме с по-голяма доза, степен на вероятност дали се очертава някакъв край на тази война.

Водещ: Г-н генерал, в свое изказване руският президент заяви, че Русия воюва за собствените си земи. Това са историческата руска земя – той смята, – териториите източно от Днепър на Черниговска, Полтавска, Харковска и Днепропетровска области, на юг, по черноморското крайбрежие – Запорожка, Херсонска и Одеска, и на запад от Днепър – Житомирска и Киевска. При това положение можем ли да смятаме, че кремълското ръководство се стреми към подялба на Украйна?

Съби Събев: За съжаление, руският президент тотално игнорира международното право и независимостта, и териториалната цялост на Украйна от международно признатите й граници. И поради това има много остра осъдителна оценка от света, включително в Общото събрание на ООН, включително и европейската демократична общност, която решително осъди и се противопостави на тази агресия на Русия в Украйна и оказа максимална поддръжка, включително военна помощ на Украйна, за да може да защити своята независимост и териториална цялост. Сега светът няма как да се примири с тези амбиции на руския президент и руското ръководство да преначертава границите на държавите – последните държави имам предвид, на Русия в ХХІ век, вече сме в третото десетилетие на ХХІ век. Така че отпорът, който той ще получи, ще бъде все по-нарастващ и все по-решителен. И аз не виждам, как той ще реализира тези амбициозни агресивни цели, които обяви. За съжаление, руското ръководство като че ли не може да прецени реално ситуацията, която се създава, и тежкия капан, в който вкара Русия, за съжаление и жертвите, които ще продължи да понася в Украйна при опит да реализира тези амбициозни цели. Много оценки има вече в света и много държави съвсем правилно оценяват, че тази агресия ще бъде тотален крах за Русия и Русия тотално ще се промени след края на тази война.

Водещ: Какво оръжие се изпраща в Украйна и с какво то помага в бойните действия? И доколко е основателен въпросът, че Украйна се превръща в полигон за тестване на нови оръжия?

Съби Събев: Украйна има остра нужда от допълнителни оръжия, включително от по-мощни и включително далекобойна артилерия, включително средство за противовъздушна и противоракетна отбрана, тъй като Русия нанесе досега някъде около 3000 ракетни удари по различни обекти на Украйна, в много по-малка част военни, отколкото цивилни, по гражданската инфраструктура. Така че светът напълно закономерно подпомага жертвата на тази брутална агресия. Доколко тези оръжия са полигон за изпитания – аз считам, че повече Русия я използва като полигон за изпитания, тъй като тя масово използва крилати ракети с морско базиране с голям обсег, имам предвид ракетите, крилатите ракети „Калибър“. Тя дори пробва да използва също така хиперзвуково оръжие, като нанесе отделни удари с него. Използва най-новите си средства, реактивни средства за залпов огън, включително и термобарични боеприпаси и касетъчни боеприпаси, които са забранени по международните конвенции, и разбира се, и крилати ракети с въздушно базиране, използвани от тежки бомбардировачи. Очевидно Русия се стреми да изпита ефекта от тези нови оръжейни системи, които тя прие на въоръжение. Не може да се каже, че Западът предоставя на Украйна оръжия, които тепърва ги изпитва в тази война. Западът оказва максимално възможната военна помощ, която може да си позволи, без да прекрачи тази граница да се намесва реално в този конфликт, за да не ескалира той в по-тежка форма. Така че тази помощ трябва да продължи, за да може Украйна действително да се противопостави успешно на тази агресия и постепенно да изтика агресора от завзетите вече 20% от нейната територия, за да може благополучно да защити своята независимост и териториална цялост. Трябва да е ясно и на нашите слушатели, че Украйна реално води тотална война за своето оцеляване като национална държава.

Водещ: Тук е много важно да кажем, че Украйна не води военни действия извън границите си.

Съби Събев: Засега това е така, но Украйна има пълното право да пренесе и военния действия на територията на Русия, както Русия ги е пренесла изцяло на територията на Украйна. И тук е въпросът дали трябва да бъде снабдена с по-далекобойни системи ракетни, примерно някъде до около 300 км, даже и повече. Украйна има това право, но вероятно това ще ескалира още повече военните действия. Засега помощта, която се предоставя на Украйна, изключва тези по-далекобойни системи оръжия, които могат да нанесат поражения върху важни военни бази на Русия или съсредоточени войски на територията на Русия.

Водещ: Кои далекобойни системи имате предвид?

Съби Събев: Говоря за реактивните системи HIMARS. Има и още една друга система. Засега тези, които ще бъдат предоставени от Америка, са ракети с по-малък обсег, някъде до около 70-80 км, които могат и да се използват главно на окупираните територии от Украйна.

Водещ: Има ли ход, който би могъл да промени войната в Украйна?

Съби Събев: Ами, на този етап не се очертава такъв ход от международната общност, защото ако тя предприеме такъв ход, това означава конфликтът да излезе извън границата на Украйна. Ход, който би могъл да промени това, е една вътрешна промяна в ръководството на Русия, отстраняване на Путин от управлението на Русия, което между другото ще бъде от полза и на целия руски народ и на руското общество, и примерно да се прекрати огъня по тези фронтове, които в момента са активни, и да се седне на масата на преговорите. Или дори Русия да се изтегли, ако има такова ново ръководство, да се изтегли до териториите, които са били преди 24 февруари, и тогава вече да се решава статута и на Донбас, и дори на Крим. Това би могло да стане, разбира се, само при една такава промяна в управлението на Русия.

Водещ: Възможно ли е Руската армия да изпада във все по-голямо изтощение, защото тези боеве, те не могат да продължават дълго?

Съби Събев: Руската армия вече е изпаднала в състояние на изтощение, провежда се скрита частична мобилизация за попълването на загубите, но има и натиск от страна на „ястребите“ в Кремъл, включително и в държавната Дума, включително и във военната общност Русия да обяви частична и пълна мобилизация и реално да обяви открито война
на Украйна, за да може да проведе тази мобилизация и да съсредоточи по-големи военни
активи в Украйна, за да може да достигне решителен обрат във военните действия и по-бързо да окупира тези части от територията на Украйна – имам предвид главно цялата територия на Украйна от левия бряг на река Днепър на изток, а може би и цялото черноморско крайбрежие на Украйна и по този начин Украйна да бъде изолирана от всички морета. Това са исканията на „ястребите“ в Русия. Но аз мисля, че на този етап Русия, ако извърши такъв акт, тя ще получи още по-голяма осъдителна оценка от цялата международна общност, включително ООН, и ще бъде напълно заклеймена като агресор и тогава може би ще мобилизира международната общност по-големи ресурси, за да изтика Русия от Украйна и да попречи да постигне тази цел, ако тя реши да ескалира още повече.

Водещ: Видимо, г-н генерал, в Кремъл не се трогват от заклеймяването на международната общност. Дали в един момент наистина няма да ескалира и да се разшири конфликтът вън от границите на Украйна?

Съби Събев: Русия не се трогва, но аз мисля, че нарастващите загуби, които по някои оценки вече наближават някъде 80-100 хиляди – имам предвид убити, ранени, пленени, отказващи да се бият на фронта, защото се увеличава техният брой, съпротивата срещу тази частична мобилизация, която се провежда. И може би именно затова Путин се страхува да не експлодира общественото мнение в Русия, ако той обяви вече открита война и пълна мобилизация.

Водещ: Затова те продължават да говорят упорито за операция, за денацификация.

Съби Събев: Ами, тази операция си е само за тях и за вътрешна употреба, но вече все по-голяма част от руското общество и общественото мнение много ясно разбира, че това е война, завоевателна война, агресивна война срещу една независима държава, и аз мисля, че нараства тоя критичен потенциал на съпротива в руското общество, който в един момент ще достигне кулминационната си точка и ще има действително последствия за сегашното руско ръководство. Не може продължително време да се прикриват загубите, когато вече в Русия има доста така да се каже официални погребения, голяма част от руските убити не се прибират от фронтовата линия и техните близки започват да търсят информация къде са техните войници, защо няма вест от тях и т.н., което ще поставя под все по-високо напрежение руското ръководство да продължи да скрива тези загуби, които вече и международно се изнасят от редица организации и правителства. Така че очаквам действително този критичен потенциал на несъгласие и гняв в руското общество да нараства и да доближи своята кулминационна точка.

Водещ: България попадна в неприятелския списък на Русия, обаче не влезе в приятелския списък на Украйна. Ние къде сме?

Съби Събев: Да, за съжаление.

Водещ: Ние се снишихме и изчезнахме?

Съби Събев: Да, това е резултатът, за съжаление, поради колебливата и нерешителна позиция на нашето правителство, главно под давлението на отделни партии в управлението, за разлика от повечето страни, почти всички страни членки на НАТО, с изключение на Унгария. Но аз считам, че рано или късно България ще бъде принудена да
заеме решителна позиция и като че ли лично в лицето на министър-председателя се забелязва движение в тази посока. Дали това ще се осъществи, ще видим в следващите седмици и месеци. Всичко зависи и от развоя на военната обстановка на фронта.
Цоня Събчева