МненияВИЖ ВСИЧКИ

Васко Начев: Ние не ползваме в момента руски газ, нито от Гърция, нито пък директно от „Газпром“ по „Турски поток“

14 май 2022 | 08:29

Снимка: Радио "Фокус"

Васко Начев, енергиен експерт, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Данък върху свръхпечалбите на енергийните дружества, намиране на алтернативни доставки и компенсаторни механизми в помощ на бизнеса и домакинствата са мерките, които правителството предвижда в отговор на кризата след спрените доставки на газ от Русия, бе съобщено от вицепремиера Корнелия Нинова на Експертния консултативен съвет по горивата. Нинова информира, че правителството е поискало от Европейската комисия дерогация за отпадане на акциза върху газ и енергоносителите. Освен това България настоява да бъде изключена от петролното ембарго на Европейския съюз срещу Русия и че ако това не стане, страната ни ще поиска налагане на вето. На парламентарния контрол вицепремиерът и финансов министър вицепремиерът Асен Василев заяви, че при най-мрачния сценарий, при който бъде спряна доставката на руски петрол към България и бъде затворено движението на кораби през Босфора, икономиката на страната ни може да издържи в продължение на шест месеца. Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена рафинерия у нас – „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще спре работа, предупреди председателят на Управителния съвет на предприятието Илшат Шарафутдинов. Междувременно се разбра, че „Булгаргаз“ е поискал цена на газа от 162 лева за месец май, а отново на парламентарен контрол министър-председателят Кирил Петков увери, че идват два кораба на американски газ, цената е по-ниска от тази, на която страната е купувала от „Газпром“ и от сегашната пазарна цена на „Газпром“, и те ще бъдат директна доставка от американска компания без посредник, за което „Булгаргаз“ вече имал договор. При това положение защо „Булгаргаз“ иска за май с 31,7% по-висока цена за синьото гориво? Може ли България да запази своята икономика и своята стабилност без руски газ и петрол? И в крайна сметка, как да се ориентираме в батака от разнопосочни информации за горивата? Наш гост е енергийният експерт Васко Начев. В енергиен колапс ли се намира България и какви са изходите, поне ако съдим по валящите от всички посоки катастрофични информации?

Васко Начев: Чак енергиен колапс ми се струва, че доза пресиленост има в такова определение, но ситуацията е достатъчно сложна и аз мисля, че две мнения по този въпрос няма. Много неща се струпаха изведнъж и винаги в подобни ситуации намирането на изход е трудно и това струва, разбира се, повече средства, повече енергия от страна било то на бизнеса, било на крайните потребители, изобщо каквато картина наблюдаваме в момента.

Водещ: Може ли България, г-н Начев, да запази своята икономика и своята стабилност без руски газ и руски петрол?

Васко Начев: Вижте, няма невъзможни неща. Въпросът е, доколко сме готови за подобно
нещо, какво технологично време е необходимо, за да се случи това. И сега трябва да сложим обаче в скоби едно условие и то е: вариант спиране доставки на газ и нефт за Европа като цяло и спиране на газ и нефт само за България. Ако е само за България и там една-две страни още, нещата са преодолими. Ако обаче това се случи за цяла Европа, няма да имаме полезен ход нито ние, нито Европа, защото каквото и да се прави, каквито и комбинации и варианти да се търсят за доставка на природен газ, има едни 63 милиарда метра кубически метра газ, които няма да достигнат. Що се отнася до петрола, там нещата са значително по-гъвкави, но пак ще има много сериозни трудности, тъй като 27% нефта, който се потребява в Европа, идва от Русия. И докато страни, които имат излаз на море и вътрешни тръбопроводи, по които получават нефт, нещата са по-лесни. Ако обаче държава, която няма излаз на море, и е разчитала на 80%, както ние, на руски нефт, нещата загрубяват. Пак казвам, има обаче възможности за подмяна, т.е. за доставка извън Русия. Това няма да е нито лесно, нито бързо осъществимо, тъй като голяма част от нефта
е с дългосрочни договори. Ние не можем да внасяме какъвто и да е нефт. Той трябва да бъде близък до параметрите на руския. В противен случай рафинерията трябва да спре за известен период, за да бъде престроена. Знаете, много шум се вдигна около тази история, дали може, дали не може. Ето, казвам ви – може да работи, но не с всеки нефт. И затова възможно е да работи с друг нефт, поне 10 дни да има, които може. И ще ви кажа два – единият е нефт от Иран, а другият – от Саудитска Арабия. Част от нефта, който се добива в Ирак, също е близък до руския, така че не е проблем и не е необходимо рафинерията да спира, за да бъде пренастроена за друг тип нефт. Такова нещо не е необходимо, просто трябва да се търси подобен на руския тип „Урал“.

Водещ: А как тогава да разбираме казаното от председателя на Управителния съвет на „Лукойл“, че 100% замяна на руския нефт може да доведе до взрив, пожар или екоинцидент?

Васко Начев: Е, не, вижте, това са несериозни неща, по-скоро в областта на спекулациите и видите ли – не ни занимавайте с такива неща, тъй като ние си имаме достатъчно грижи. Което донякъде е така, но не може с него да се спекулира. Бих задал обратно въпроса – сега не е ли възможно да се случи такова нещо, изобщо когато имате технологичен процес, който е пожароопасен и взривоопасен, винаги има потенциален риск за такова нещо. Наистина ситуацията е достатъчно сложна, за да се нагнетява изкуствено напрежение с изказвания от този род. Има много други неща, които могат да споделят от рафинерията, които наистина са им проблем, а да не се говорят такива неща, които меко казано са несъстоятелни.

Водещ: Г-н Начев, какво може да се направи, как да се комуникира с „Газпром“, който е явното оръжие на Владимир Путин? Изобщо как да се комуникира с Русия и за газа, и за петрола?
Васко Начев: Вижте, ние така или иначе имаме договор с „Газпром Експорт“ до края на
годината. Бяха едностранно прекъснати доставките. Моето мнение е, че България по никакъв начин не бива да преговаря с Русия, която в момента е агресорът, който е нападнал суверенна държава, каквато е Украйна. И докато тече войната, не мисля, че има поле за каквито и да е преговори, било за нефт, било за газ. Имаме си договори, ако искат да ги изпълняват – ок, ако не искат – има си арбитражни съдилища. Дали ще обжалваме, дали ще предявим иск, това е вече юридическата страна на въпроса. Но под никаква форма не трябва да преговаряме за нов договор да речем, каквото и да ни коства това.

Водещ: Как можем да компенсираме липсващите доставки на газ?
Васко Начев: Ами, знаете ли, трябва да ви кажа, че съм много приятно изненадан от реакцията, защото в днешно време изобщо да намериш газ за една седмица е близко до невъзможното и каквото и да се говори, каквито и забележки да имаме към правителството, относно доставката на газ го направиха по перфектен начин, и то в рамките на една седмица. Защото първият контакт с американската страна беше точно преди една седмица. Това е наистина впечатляващо. И всички „ревове“ било от опозиция, било от хора, които не харесват правителството, нямат никакво основание конкретно, специално за доставката на природния газ. Просто трябва да замълчат, защото това не може, не е лесна работа и наистина много, много специфика има и трудности при реализацията.

Водещ: Затова ли се пази такава секретност около името на американската фирма доставчик и около цената на газа? Само се казва, че е по-евтина.
Васко Начев: Цената на газа – аз мога да ви кажа, какъв е реперът и оттам насетне вече е наистина договореност, колко под тази премия сме слезли. Това са договорки, които са в чисто търговската част, и наистина не бива да се спекулира в тази посока. Важното е, че сме намерили газ – първо, а второто – че е на по-ниска цена от този, който бихме продължили да получаваме по дългосрочния договор. Тези две неща са изключително важни в такъв кризисен момент. Сега ние сме във фокуса на внимание, тъй като сме ние и Полша със спрения газ, но представете си, че на половин Европа природния газ беше спрян. Тогава нито щяхме да сключим договор за доставка, нито щяхме да намерим изобщо газ – картинката щеше да бъде доста, доста по-мрачна. Така че в случая, както се казва, Господ ни подаде ръка.

Водещ: Добре, а защо „Булгаргаз“ е поискал цена на газа от 162 лева за месец май?
Васко Начев: Веднага ви казвам защо. Защото „Чирен“ в момента не се ползва. И тъй като
по-ниската цена от спот пазарите беше благодарение на „Чирен“. „Чирен“ вече е спрян и
затова цената нараства. И всички приказки в посока – „видите ли, но ние пак ползваме руски газ“, това са от хора, които или искат да спекулират, или не познават спецификата при търговията с газ. Трябва да ви уверя, че ние не ползваме в момента руски газ, нито от Гърция, нито пък директно от „Газпром“ по „Турски поток“.

Водещ: Или пък чрез посредник? Твърди се, че чрез посредник ние ползваме отново руски газ, само че 30-40% по-скъп.
Васко Начев: Не, това не е вярно, това просто не е вярно. Вижте, няма как да ползваш руски газ, при положение че си заявил капацитет на „Ревитуса“. И това са взаимоизключващи се неща. А тези, които не знаят, как работи газопреносната система, и когато има свързаност с друга държава, те говорят подобни неща – че имало суапова сделка или там вече така се изморих да следя глупостите от сорта.

Водещ: Твърди се, че предварително заявени са били количества с информация, че това ще се случи.
Васко Начев: Не, не, не. Вижте, това е несериозно. Казвам ви, това е изключително несериозно. Просто дори не бива да се обръща внимание на подобни небивалици.

Водещ: Още един въпрос обаче възниква, г-н Начев – как количествата от американските кораби с договорения по-евтин газ могат да бъдат вкарани в газовата система у нас?
Васко Начев: През „Ревитуса“ в момента. Това е единственото място. Това е терминалът за втечнен природен газ в Гърция – единственото възможно място, откъдето можем да получим този газ.

Водещ: Най-интересното е, че гръцките медии пишат за това, а в България не се говори. „Катимерини“ излезе с подобна кореспонденция.
Васко Начев: Защото целта е друга. Целта е да се нагнетява напрежение, невъзможност, че как пак сме ползвали руския газ, че просто някакви далавери са завъртени. Разбирате ли, това е основната цел на голяма част от говорещите и е изумително. Най-малкото – това е обида към избирателя, защото те са там благодарение на хората, те са избрани от тези хора и сега по този начин да им поднасят неверни неща и изкривена информация за мен е изключително некоректно отношение към хората, които са ги изпратили там. Поне такъв е моят прочит. Дали харесваме или не харесваме правителство, или някой от тях – това е съвсем друго нещо. Но да казваш ти на черното „бяло“ или обратно – за мен в тази сложна ситуация граничи с престъпление.

Водещ: Не мога да не ви попитам и за възможностите за диверсифициране на доставките
на петрол – какви са те и толкова ли сме зависими единствено от „Лукойл“? Тя ни е единствената рафинерия безспорно, но…
Васко Начев: Да, така е. Ние така започнахме разговора. Няма да е лесно, защото тясното място е Босфорът, тъй като там има график, който ние предварително трябва да заявим – на еди-коя си дата, в еди-кой си час ще мине съответно танкер през Босфора. Доста натоварен е този участък, но не е невъзможно. Да, сега танкерите от Новоросийск пристигат там за два-три дни. Доставката при този вариант ще бъде примерно седмица или 10 дни, зависи откъде идва. Но така или иначе, вижте, фючърсите – те не са от днес за утре. Значи сега се договаря нефт за доставка за юли месец и когато от рафинерията казват „Ако утре спре нефтът, ние ще имаме затруднения“ – да, така е, тъй като те нямат такава готовност, нямат заявени количества за след два месеца примерно от доставчик извън „Лукойл“. И затова ще има известни затруднения, но да се твърди, че видите ли, настава краят на света – пак казвам, това се прави само и единствено да се нагнетява допълнително страх и напрежение. Нали
знаете, че най-лесно се манипулира чрез страха.

Водещ: Е да, той, страхът е по-силен от тока – това е известно.
Васко Начев: Точно така е, да.

Водещ: България настоява да бъде изключена от петролното ембарго на Европейския съюз срещу Русия и ако това не стане, страната ни ще поиска налагане на вето. Доколко това е полезно, от една страна? От друга – какво ще се случи, ако действително Брюксел наложи това ембарго на Русия? Чуват се и гласове, че ако такава война тръгне, Западът ще я загуби.
Васко Начев: Знаете ли, последното нещо, на което Европа ще посегне, е спирането на природния газ. Но за нефта, казах, нещата са доста по-гъвкави и много от компаниите, които ползват руски нефт, те се самосанкционираха, защото има немалка доза риск и несигурност. Представете си, вие поръчвате от Русия да ви бъде доставен нефт след два месеца, но трябва днес да платите. Имате ли гаранция, че след два месеца ще си получите количеството нефт при тази ситуация? Нямате. И затова компаниите сами започнаха да избягват контактите. И то това важи не само за нефта и газа, най-вече за нефта, а и за много, много други продукти, които идват от Русия. Появиха се посреднически агенции, които поемат риска да доставят дадена суровина или стока, естествено, с някаква премия – безплатно никой нищо не прави. И затова и една от причините цените да пълзят нагоре са именно тези посредничества, които се появиха напоследък във всички сектори.

Водещ: Значи петролното ембарго към Русия не е толкова продиктувано – разбира се, има го политическия момент, но то е наложено и от бизнес средата, от възможностите и коректността на доставките, така ли?
Васко Начев: Точно така, точно така е.

Водещ: Но при газа, понеже не е така, там ще се внимава. А у нас как е?
Васко Начев: При нас нещата са по-различни, защото самата рафинерия се управлява от руска компания, която под една или друга форма е зависима от Русия, и там нещата са други: друг казва кой, кога, как да кара влака. Знаете, наскоро председателят на Борда на Управителния съвет си подаде оставката – това е човекът, който както се казва, е създал „Лукойл“ – Алекперов, и той се оттегли. И не смятайте, че това е случайно, защото човекът се е изморил.

Водещ: Не е случайно. Възниква и този въпрос, защо се оттегли Вагит Алекперов?
Васко Начев: Така че затова ние сме в по-особена ситуация, тъй като дори от самото ръководство на „Лукойл“, което управлява рафинерията, не зависят нещата на 100%.

Водещ: И пак да ви попитам, г-н Начев – какво е това пълзене с цените на енергоносителите? Има неясноти около отстъпката за литър гориво, собствениците на бензиностанции в началото заявиха готовност, след това взеха да се дърпат. Видяхме, че и „Булгаргаз“ вдига цената на газа. Това вече рефлектира върху крайния потребител, помпа инфлацията, стоките на дребно се повишават. Имат-нямат участие на газ, петрол, викат „Има, те се увеличават – вдигаме“.
Васко Начев: Косвено разбира се, че рефлектира върху всички нас. Знаете ли, тук има известен спекулативен елемент, защото първо цените у нас на горивата не следват пазарните тенденции, а по-скоро са малко под общественото недоволство. И това умишлено се държи. И ако някой в един момент реши, че не му харесва дадена позиция или поведение – било на правителство или на някой на управленско ниво, той просто вдига цената на горивата и общественото недоволство е вече активирано. За последната седмица дизелът поскъпна с 15 стотинки, при положение че няма никакво основание за подобно нещо, никакво, разбирате ли? И единственият полезен ход беше – да, да се търси за някаква форма на компенсация. Всичките тези компенсации обаче – било за електричество, било под каквато и да е форма, те опъват само спиралата на инфлацията.

Водещ: Не само това, те подхранват въпросните, които държат лостовете на вдигането на цените, и следващия път те ги вдигат още по-високо.
Васко Начев: И това, и това, разбира се. И сега трябва да кажем нещо много важно – руският нефт е с 35 долара по-евтин от сорт „Брент“, а нашите цени са де факто направени като че ли „Лукойл“ ползва „Брент“, а не сорт „Урал“ – руския. И тази премия де факто, тя остава в посредника, наречен „Литаско“ – швейцарската компания, която е дъщерна на „Лукойл“, разбира се, но „Лукойл“ получава нефта, който потребява, през „Литаско“. Те не играят директно на борса или на нефтения пазар като цяло. И тази премия под някаква форма, тя трябва да бъде върната на всички потребители, които де факто я плащат.

Водещ: Как може да се върне тази премия, може ли да се обложи като данък за свръхпечалба, защото това не е ли свързано със свръхпечалба?
Васко Начев: Аз не съм финансов специалист, не мога да ви кажа точно как административно би било възможно да се реализира, но е факт, че има едни 25 стотинки на всеки литър, ще има де факто облекчение, т.е. намаление на цената. А бензиностанциите скочиха, тъй като много добре си дават сметка, че тези пари, те трябва да платят горивото на високата цена, трябва да ги дадат на клиента на по-ниската, а тази компенсация държавата кога и как ще я върне – засега не е много ясно след колко време примерно. И те всъщност трябва да извадят допълнителни оборотни средства, за да покриват тази разлика, докато им бъде възстановена сумата. Това е причината и за недоволството от бензиностанциите, особено тези с по една или две бензиностанции. Представете си, за тях това е трудно реализуем вариант.

Водещ: И получава се така, г-н Начев, че свръхпечалба няма само в „Литаско“, има и в
енергийните дружества, държавни и частни, у нас в резултат именно на тази игра с цените. И какво да се прави с тези свръхпечалби, защото очевидно е, че държавата трябва да се намеси по някакъв начин?
Васко Начев: Знаете ли, понятието „свръхпечалба“ не ми харесва и ще ви кажа защо. Има търсене и предлагане, има сбъркана политика, за да се стигне до тези свръхпечалби, разбирате ли? Нещо е сбъркано в модела. А иначе дружествата – де факто пазарът предопределя на каква цена те да продават. И тази премия, свръхпремия, която те получават в електричеството – ясно е кой се визира, фокусът веднага е върху АЕЦ „Козлодуй“, там печалбата е най-голяма, но такъв е моделът, който работи за пазара. Цените се помпат през емисиите. Това обаче е като манна небесна, никой не помисля да пипне там. Замразяват се емисиите за този кризисен
период и цената на мегаватчас пада с 200 лева надолу, защото въглищните централи, които работят у нас, почват от 216 лева – толкова струват емисиите на тях за всеки мегаватчас. Представяте ли си? Е, как да бъде цената 100 лева примерно или 120 лева,
както беше преди година – 117 мисля, че беше, или 114 лева, нещо от тоя порядък. Как да
стане?

Водещ: Т.е. трябва да се оправи моделът?
Васко Начев: Точно така, за това говорим. А всички – ама виждате ли, те реализират свръхпечалби, дайте ни ги обратно на нас. Не, не, няма нужда. Това изкривява пазара, от една страна, и дърпа инфлационната спирала. Ако се махнат емисиите, примерно – ето, нещата веднага се нормализират, казвам ви с колко трябва да падне цената на електроенергията.

Водещ: С колко?
Васко Начев: Това е политика, която е наложена дори не от вчера, а още от 2015 г.

Водещ: С колко ще падне цената, ако се махнат емисиите?
Васко Начев: Ето, аз ви казах – имаме 216 лева на мегаватчас. Днес не съм гледал, но сигурно е над 400.

Водещ: Т.е. цената отива на минус 216 лева?
Васко Начев: Точно така, за енергията, която се произвежда от „Мариците“. Имайте предвид, че 47% от електроенергията в България идва от Маришкия басейн. И тогава те, нещата, са изключително прости, но въпросът е, че трябва политическа воля, и то на европейско ниво. А Европа каза „Оправяйте се както знаете, но емисиите не пипайте“, защото това е най-силният инструмент за преразпределение на средства. Това е моментното състояние на пазара на енергия у нас като цяло.

Цоня Събчева