МненияВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Мария Николова: Важно е да се знае, че прегръдките, целувките, докосването, споделянето на храна и прибори за хранене, битовите и професионални контакти няма да ви заразят със СПИН

05 декември 2021 | 12:00

Снимка: Министерство на здравеопазването

Тази седмица отбелязахме Световния ден за борба срещу СПИН. Какво е важно да знаем за това заболяване? Отговорите дава проф. Мария Николова - председател на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции, ръководител на Националната референтна лаборатория по имунология и отдел „Имунология“ към Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю, публикувано в страницата на Министерството на здравеопазването във „Фейсбук“.

Въпрос: Кои групи от хора са най-застрашени от заразяване?
Мария Николова: Вирусът се намира в най-висока концентрация в кръвта, семенната течност, влагалищния секрет и майчиното мляко. Съответно, рискът от заразяване е най-висок при:
- незащитен анален или вагинален секс;
- използване на общи игли и спринцовки за инжекционни наркотици;
- татуиране, пиърсинг и други подобни процедури, извършени с нестерилни инструменти;
- бременност, раждане и кърмене от HIV-позитивна майка, която не се лекува;
- нараняване по време на работа на здравни работници със замърсени игли или режещи инструменти.
Въпреки че никой не е застрахован, високият риск от заразяване е свързан с определен начин на живот и поведенчески навици. Високорискови групи по отношение на ХИВ-инфекцията са:
- мъже или транссексуални лица, които правят секс с мъже;
- употребяващите инжекционни наркотици;
- лицата, които често сменят партньорите си и практикуват незащитен секс, особено с лица от страни с висока честота на инфекцията;
- (субекваториална Африка, Карибски басейн, Тайланд, Камбоджа, Бирма);
- лица с други полово-предавани инфекции, които увеличават риска от заразяване и предаване на ХИВ инфекцията.
Рискови са и:
- лицата, лишени временно от свобода;
- предлагащите сексуални услуги и техните клиенти;
- маргинализираните етнически общности;
- лицата, търсещи международна закрила, мигрантите;
- мобилното население;
- младите хора.
Важно е да се знае, че прегръдките, целувките, докосването, споделянето на храна и прибори за хранене, битовите и професионални контакти няма да ви заразят с вируса. ХИВ е много неустойчив във външната среда и чувствителен към обикновена дезинфекция.
Въпрос: Как да се предпазим?
Мария Николова: Като познаваме механизмите на предаване и не се излагаме на риск с необмислено поведение. Няма нищо по-елементарно от това да се ползва презерватив, когато не познаваме достатъчно добре партньора/партньорите си и да избягваме употреба на наркотици, дори и да не са инжекционни.
Въпрос: Къде да се изследваме?
Мария Николова: Най-добре е да се обърнете към личния си лекар, който ще направи ориентировъчен бърз тест и ще ви насочи към специалист по инфекциозни болести или имунолог. Бързи тестове се предлагат и в лабораториите на РЗИ. Диагнозата никога не се базира на резултата от бързия тест. Извършват се потвърдителни изследвания с по-сложни методи. Окончателната диагноза се поставя в Референтната лаборатория по ХИВ на Националния център по заразни и паразитни болести.
Ако имате опасения след рисков контакт и не знаете как да постъпите, може да се обърнете към Националната референтна лаборатория по имунология или Референтната лаборатория по ХИВ в НЦЗПБ. Тук ще получите незабавна консултация относно необходимите изследвания и стъпките, които следва да предприемете.
Въпрос: Крие ли риск боледуването от COVID-19 за хората, живеещи със СПИН?
Мария Николова: Добрата новина е, че хората с ХИВ, които приемат АРТ, изглежда не боледуват по-често, нито пък – по-тежко от новата инфекция в сравнение с общата популация. Това показват литературните и нашите собствени данни. Нещо повече – прекараната инфекция не се отразява значимо на имунното възстановяване, когато ХИВ вирусният товар е добре контролиран от АРТ.
Има едно „но“ – ХИВ-положителните лица имат склонност да боледуват по-продължително време, при което нараства рискът от възникване на мутации в инфектиращия вирусен щам.
Важно е да кажем, че пациентите с ХИВ отговарят много добре на имунизация с регистрираните ваксини и развиват адекватен антитялов и клетъчен отговор. Това превръща ваксинирането им в приоритетна задача.