МненияВИЖ ВСИЧКИ

Георги Дучев: Предварителните ни очаквания са, че ще има значително по-добър зимен сезон от миналата година

02 декември 2021 | 18:00

Снимка: Радио „Фокус“

Георги Дучев, изпълнителен директор Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Продължаваме на тема „Туризъм“ и ще се върнат ли туристите в зимните ни курорти, успокоиха ли се хотелиерите, след като нямаме вече пълен локдаун – такъв, какъвто имахме в един период от миналата година. Казвам добър ден на Георги Дучев – изпълнителен директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Г-н Дучев, оптимист ли сте за този зимен сезон, който ни предстои?

Георги Дучев: Ако говорим за наши членове хотелиери, две думи, ако може да опиша настроението – то е плах оптимизъм. Към момента резервации, въобще предварителните очаквания са, че ще има един по-добър сезон, значително по-добър сезон от миналата година. Но – има няколко „но“-та, които са свързани с това, че епидемиологичната обстановка може да се промени във всеки един момент, било заради новия щам, било поради други причини. Има също така някои сериозни опасения, свързани с цената на електроенергията, която вие видяхте какво се случи в последните месеци, а според различни експерти в тази област, това е само началото на един значително по-голям скок, който се очаква не само у нас, а в цяла Европа, и който пряко ще се отрази върху работата на съоръженията. Все пак зимният туризъм, в сравнение с летния, е един доста капиталоемък отрасъл, или подотрасъл по-точно – това са лифтове, влекове, това са съоръжения за изкуствен сняг. Така че там електроенергията е доста сериозно перо. Отопление също така на хотелите, разбира се. И всички се надяват тези черни прогнози да не се сбъднат и да имаме един добър сезон. Както казах, към момента на база предварителни резервации нещата се очертават добре.

Водещ: Тези прогнози за електроенергията ще можем да ги правим след Нова година, когато изчакаме КЕВР да си каже тежката дума за цената на тока, особено за битовите потребители чакаме да видим дали ще има увеличение. Ако предположим, че тази прогноза все пак не се сбъдне, според вас можем ли да достигнем нивата на развитието на нашия зимен туризъм такива, каквито ги имахме преди началото на пандемията, или е много рано да говорим още за това?

Георги Дучев: Тази година специално никой няма такива очаквания, освен ако не се случи някакво чудо. Защото все пак говорим за различни типове ограничения за различните пазари, въпреки че някои от тях доста сериозно са се раздвижили, като Румъния и Англия, които се очаква тази година по-сериозни групи да има от там. Все пак от разговорите ни с нашите членове оставам с впечатление, че както и през този летен сезон за летните хотели, се очаква основната група туристи да бъдат нашите съграждани, т.е. българите.

Водещ: Българи. Да, такива бяха нагласите и за лятото и наистина Южното ни Черноморие се радваше на завидни количества туристи, ако мога така да се изразя, и то предимно от България.

Георги Дучев: Поне от средата на юли до края на август, защото това създаде едно впечатление, че сезонът е бил отличен, но говорим за много малък отрязък – месец и половина. Така че там е рано още също да говорим и при летния туризъм за някакво особено възстановяване спрямо предпандемичните нива.

Водещ: Имаше едни опасения от хотелиерите по отношение на гръцките туристи заради това, че ще се иска PCR тест, макар че хората притежават и сертификат за ваксинация. Какво стана, последно?

Георги Дучев: Аз, доколкото разбрах, PCR-ът отпада, само със сертификат, което автоматично означава, че нямаме проблем за гръцките туристи. Вие знаете, там нивата на ваксинация, всичко е много високо и те просто имат тези документи и едва ли това е някакъв проблем за тях при пътуване. В момента, в който се отвори пазара, те са готови. Същото се отнася, между другото, и за румънците. Сега си говорих с хотелиери в Банско, които ми казаха, че още отсега имат румънски групи, които са казали, че след януари ще дойдат пак, даже в още по-разширен състав.

Водещ: Знаем, че в съседна Турция хората проявяват интерес към нашите зимни курорти. Чакате ли туристи от Турция?

Георги Дучев: Турция не се споменава като някакъв пазар, свързан със сериозни очаквания, въпреки че той има огромен потенциал. Все пак това са 80 милиона души, които живеят до нас. Там, доколкото си говорим с наши членове, и не само, има проблем с визите известен, който спира пътуванията между двете страни. Всъщност това е едно от предложенията на сектора, включително и в тези разговори сега, които се състояха за правителство – максимално облекчен режим или по възможност отпадане на визите за Турция, което ще отвори един огромен пазар за българския туризъм.

Водещ: Да, доколкото ми е известно, имаме споразумение със Сърбия по отношение на визите и там този проблем не стои, така че предполагам ще настоявате пред бъдещия кабинет да има такива облекчения за туристи от Турция.

Георги Дучев: Да ви кажа, те такива настоявания има от доста дълго време, въпросът е вече самият бъдещ кабинет, за който говорим, как ще се отнесе към тях, защото това е свързано с работата на няколко министерства. От една страна това е Министерство на туризма, но от друга страна това до голяма степен зависи от външно министерство. Така че в тази връзка браншът гледа с надежда към външно министерство, там да бъдат направени съответните инициативи.

Водещ: Най-близо сега сме до 8 декември. Обикновено в други години, разбира се, извън пандемията резервациите за хотели валят около студентския празник. Каква е ситуацията сега?

Георги Дучев: Доколкото виждам, има резервации. Ако говорим за Банско, там се очакват и българи, и гърци. Нещата се случват в последния момент, не е, както предни години – от рано да се резервира базата, но има резервации определено за студентския празник.

Водещ: Какви са наблюденията ви по отношение на това свикнаха ли вече туристите да спазват мерки, да спазват правила – нещо, с което имахме големи проблеми в началото, да се научим да носим маски там, където трябва, да използваме дезинфектанти. Сега вече посвикнаха ли хората?

Георги Дучев: По-скоро да. Имам предвид, че все пак спазването на мерките, ако говорим за различни туристи от различни държави, те са свързани с национални особености. Знаете, има определени страни, където са по-дисциплинирани; други като нас малко по-свободно гледат на нещата. Но в общи линии това вече се наложи и не е нещо, което по някакъв начин смущава нито туристите, нито хотелиерите. Има някакви правила, има някакви мерки, в общи линии се спазват. Така че аз не мисля, че е нещо, което заслужава специален разговор.

Водещ: Да, разбирам. В общи линии очаквате добър сезон, без прекомерен оптимизъм, разбира се.

Георги Дучев: Плах оптимизъм, както казах. Да. Ако се сбъднат очакванията и се случат тези резервации, които има към момента, в по-високия си процент, дори да не е на 100%, ще има един доста по-добър сезон от миналата година, който обаче няма да е на нивата, които бяха преди пандемията. Но все пак може да се гледа на това нещо като някакво възстановяване. Разбира се, както казах, има страшно много неизвестни, които са свързани с мерки, свързани са с цена на електроенергията. Въпреки че в момента повечето заведения в Банско например се подготвят за отваряне, друг голям въпрос, голяма неизвестна за много от тях е свързана с персонала. Там има трудности. Така че има доста фактори, които биха могли да се развият както в негативна, така и в позитивна посока. Но като цяло има оптимизъм.

Евелина БРАНИМИРОВА