МненияВИЖ ВСИЧКИ

Нидал Алгафари: Българският народ го чакат тежки дни, той със сигурност няма да забогатее от промяната, ще забогатеят тези, които са докарали новите на власт

02 декември 2021 | 10:00

Снимка: Радио „Фокус“

Нидал Алгафари, политически пиар, продуцент, режисьор и сценарист, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: В навечерието сме на подписване на коалиционното споразумение за управление на страната. Какво да очакваме? Въпросът е към Нидал Алгафари – политически пиар, продуцент, режисьор и сценарист. Изборите минаха, много бързо забравихме тежненията около тях, други интриги излязоха на хоризонта. Кого легитимираха със своя глас българите?
Нидал Алгафари: Българите легитимираха това, което се появи в Народното събрание. Една голяма част от хората в България не излязоха да гласуват, явно нехаресвайки всичко това, което им се предлагаше на политическия пазар. Малката част от хората, които излязоха да гласуват, разпределиха така ролите, че да са в една много тежка и трудна ситуация всички политически формации и да се наложи да търсят някакъв разговор, някакъв вид коалиционно съставяне на правителство, да преодолеят дрязгите помежду си, доколкото могат. И първият успех, който успя да се промуши, е БСП, с която в предишното Народно събрание никой не искаше да се коалира, защото там бяха лошите, статуквото. Сега изведнъж станаха добрите и можещите. Така че общо взето това е тази картина и до това доведе.
Водещ: Не се ли отива малко прибързано към споразумение между четирите бъдещи и разнопосочни коалиционни партньора?
Нидал Алгафари: Не смятам, че се отива бързо, защото те са напълно наясно, че ако не успеят да се споразумеят и коалират помежду си, най-вероятно в следващото Народно събрание ще липсват поне три формации от тези, които в момента ги има на политическия пазар и в Народното събрание, така че ще направят всякакви компромиси в името на това да останат в политическия живот.
Водещ: Кой какви компромиси ще направи?
Нидал Алгафари: Кой какви… Всички ще направят всякакви компромиси в името на това всеки да се домогне до това, за което се е борил, което е искал. Те търсят вариант да реализират своите идеи, ако има такива, или своята идеология, ако има такава.
Водещ: При тези преговори имаше видима част в един столичен мол с радост четиридневна за колегията журналисти. И разбира се, паралелно с тази видима вървеше и невидимата част между лидерите и партийните централи. Тази новост на водене на коалиционни преговори до какво ще доведе?
Нидал Алгафари: На всички ни е ясно, че това е парлама, което се направи за пред камерите и пред хората, като че ли нещо да не е ясно. Общо взето не стигнаха до абсолютно нищо, което да е по-различно от това, което всички знаем, че ще се говори, и се говореше по време на предизборната кампания. Реалните политики трябва да се обвържат с личности – едни личности, които биха могли да избутат държавната каруца от блатото, в което е в момента. Отделно от това нещо, на всички ни е пределно ясно, че хората за ключовите властови позиции ще са изключително важни, защото тези, които твърдяха, че са в името на промяната и правят промяна в момента, че ще изкарат „А“ отбора – сега, към този момент аз не вижда някакъв особен „А“ отбор. Ако приемем, че от слуховете, които вървят в момента, че „А“ отборът ще бъде от г-н Овчаров, г-н Гечев, г-жа Масларова, г-н Христо Иванов – това е същото от досегашното.
Водещ: Г-н Стефан Янев?
Нидал Алгафари: Стефан Янев – това са хора, които наистина са се доказали в годините, но дали ще получат нужното одобрение от хората, смятам, че ще е много трудно, защото са се доказали в годините като хора, които не са успявали да получат народното одобрение. Така че ще видим. Ако е на всяка цена, за да бъде само г-н Петков министър-председател или г-н Василев да бъде финансов министър, и другото не ни интересува – те другите ще имат доста претенции. И това беше невидимото, разговорите, които се водят, защото доколкото си спомням, преди две Народни събрания ПП ГЕРБ предложиха на БСП поста на председател на Народното събрание, и то точно на г-жа Корнелия Нинова. Тя тогава го отказа под предлог, че ще се бори срещу ГЕРБ. Сега, в момента вече не ми е ясно срещу кой ще се бори, защо ще го приема, на какъв принцип го приема и дали това не е само за нейното лично спасение.
Водещ: Г-н Алгафари, има ли пето асо в ръкавите на преговарящите? Имам предвид петия коалиционен партньор, който избягват да назоват – президента Радев и неговата администрация.
Нидал Алгафари: Петият елемент е президентската институция.
Водещ: Защо цялата институция?
Нидал Алгафари: Не ми се иска да казвам конкретно име – г-н Радев, защото със сигурност там има и други хора, които шестват в момента. Има хора, които ходят с едни -CV-та във вътрешните си джобове в президентството и всеки се опитва да цака с нещо да уреди свои хора. Със сигурност те ще имат някаква роля, но тази роля ще е явна с присъствието на г-н Рашков в този кабинет или с г-н Денков, които могат да говорят, колкото пожелаят, че те са специалисти, но те са обвързани вече по един или друг начин със статуквото, което в момента е г-н Радев. Така че там със сигурност ще имат поне двама министри, доколкото разбирам. А има и някаква вероятност, за която се твърди, че при случай, че коалиционните партньори на ПП не се съгласят министър-председател да бъде човек, който е нарушил Конституцията, да се мине на вариант, при който той да е само икономически министър, пък министър-председател да стане Стефан Янев и тогава става коалицията от четири партии и от петия елемент.
Водещ: Как ще се разберат за разпределението на министерствата? Вече разбираме, че „Има такъв народ“ проявяват силни апетити към земеделието.
Нидал Алгафари: Не знам, как ще се разберат. Това, което е видно, е, че ще се търси някакъв вариант, при който тази голяма баница, която има, държавна баница да бъде поделена и така да бъде добре поделена, че да има за всички, които участват в момента. Това е от една страна. Но тъй като са се юрнали през глава в момента да се назначават като министри, зам.-министри, директори на дирекции, на агенции, като областни управители, със сигурност от ламтежа за това ние да се докопаме до властта забравят нещо много важно – че в момента ни чакат три огромни звяра, които ни ръфат яко. Икономическата криза е единият звяр, вторият звяр е пандемията и това, което ни настига вече, пета вълна, която иде, на новия Ковид, и третото нещо е тоталното разделение на обществото. Тези три неща те ги забравят. Отделно от това са увеличението на цените, на тока, на парното, на продуктите, на всичко, което може да се сетите, то ще се увеличи. И затова смятам, че се опитва по всякакъв начин петият елемент, т.е. президентът да се отърве от това да носи той лично отговорност за това, което ще се случва, и да го прехвърли към другите. Другите още не са се осъзнали, какво ги чака.
Водещ: А дали новосъздаденото правителство ще съумее един ден да се еманципира от президента?
Нидал Алгафари: Със сигурност, това винаги се случва. Поне дотук в българската история сме виждали, че всеки президент да е бабувал на някакво правителство, това правителство след това се отрича от него и започват да си правят собствена политика, защото той моментът е, докато се докопат до властта. След това искат да консумират властта само за себе си, а не да играят по гайдата на някой, който не участва директно в тегобите на едно управление.
Водещ: Прави впечатление, че и в този разговор употребяваме изрази като „баница“, „консумация“, „порции“, а не се чуват задачите, които трябва да реши това правителство. И изобщо не знаем, какво то ще прави поне в първите 100 дни. Направиха се
някакви дискусии, от които не разбрахме много, и изобщо не сме наясно, как коалиционните партньори и бъдещото правителство си приоритизират действията. Защо?
Нидал Алгафари: Със сигурност никой от правителството или бъдещо евентуално правителство не знае, какво трябва и как да подходи, защото в момента ние сме в тези три кризи. Никой не излезна с много ясен план да каже, как ще излезнем. Най-лесното нещо е да кажем: ние ще вземем назаем едни 20 милиарда, 30 милиарда, 50 милиарда, които е лесно – взимаш ги, похарчваш ги и след това изчезваш. И след това с какво ще живее тоя народ? Забравят например, че когато изтеглиш парите примерно от пътища или изтеглиш парите от някакъв отрасъл и ги хвърлиш, за да помогнеш на пенсионерите – някои казваха преди това в по-предишни периоди, че това е подкупване на пенсионерите, но сега да кажем, че е подпомагане – като помогнеш така на пенсионерите, те са хора, които заслужават много повече от това, но не са продуктивни, т.е. те няма да възвърнат тези пари в икономиката на държавата. Така че да взимаш и да харчиш такова нещо, логично е, но тогава почвам да се съмнявам защо сме ги избрали, като можеше и без тях. Можехме да си караме и само със служебен кабинет.
Водещ: Тези дни започнаха да избиват като мини гейзери корупционни скандали, и то от хора, които сложиха своето мото напред за нулева корупция. Това докога ще продължи? И най-вече докога ще продължи толерантността към тях?
Нидал Алгафари: Не, аз не смятам, че вече в България е проблем да нарушаваш законите. Това си е съвсем логично. И го дадоха като пример президентът на страната и го даде проектоминистър-председателят. Те нарушиха най-висшия закон – Конституцията на държавата. Какво да очакваме от някакви по-дребни чиновници за някакви много по-малки закони от Конституцията да я нарушават? Логично е. Те дадоха личен пример с това нещо.
Водещ: Някакви милиони се размятат пред очите ни – 50, 10, 20. Тези хора нямат ли срам и сапикас?
Нидал Алгафари: За съжаление аз не мога да твърдя, че има корупционна схема, докато не се докаже. Както твърдях, че при ГЕРБ, за да може да се говори за тях, че са корумпирани, трябва да има доказателства, същото ще го кажа и за сегашните. Но ще се върна пак. След като са дали пример първият човек на държавата, избран от народа, че той нарушава Конституцията, което е основният закон на държавата, и ще останем в историята с това, че сме единствената държава в Европейския съюз, в която президентът нарушава Конституцията. Оттам нататък е логично за всички останали. Логично е и за онзи, който ще открадне пилетата на бабата, и онзи, който ще открадне тиганите на бабата, и онзи, който е джебчията в рейса. Логично е да нарушават законите, защото имат такъв ярък и виден пример от най-първите в държавата.
Водещ: Г-н Алгафари, още една новина, на която станахме свидетели, се случи, – докато в МОЛ-а се преговаряше за бъдещо правителство, дори имаше две сесии за бюджета за догодина, за финансовата и социална страна, изведнъж се оказа, че встрани от коалиционните партньори служебният кабинет вече е подготвил бюджета за догодина с всички параметри и рамка, заложени в него. Какво реално се случва? Да не би служебното правителство да им спусне бюджета на редовното, за да го изпълняват? Ориентирате ли се?
Нидал Алгафари: Не мога да се ориентирам, защото смятам, че този, който бабува в момента на този кабинет, който го правят или се опитват да го преговарят, това е петият елемент. Тъй като петият елемент към този момент министър на финансите е негов, е логично той да подготви нещо и да им го подхвърли на тези, на които той ги е създал, вероятно със съгласуване с тях по някакъв начин. Така че не виждам нещо нереално или нещо неправилно в това. Те правят, както го пожелаят. Народното събрание или ще го приеме, или няма да го приеме. Всички знаят много добре, че президентът вече е избран и ще има петгодишен мандат, докато другите ще трябва да се борят или сега да останат и да оживеят, или да изпаднат зад борда.
Водещ: Каква е вашата прогноза – те ще останат да оживеят или ще изпаднат зад борда?
Нидал Алгафари: Ако ще го карат на това да теглят заеми, най-вероятно много бързо ще се разпадне цялата химера около тях, защото ние очаквахме, че тези пари, които се взимат и се изтеглят, ще се хвърлят в реинвестиция, че пари ще правят пари, а не ще теглим пари, за да можем да създаваме някакви малоумни ситуации с едни тестове за децата – ту ги има, ту ги няма, ще създаваме някакви ситуации, които ще взимат парите от пътища, за да ги даваме на пенсионерите, и ще останем без пътища. Въобще една такава какофония, в която видно е, че нещо някъде някой бърка. Може би, може би имат някакъв много скрит замисъл, който ние все още не можем да го разберем.
Водещ: Изборите честни ли бяха? Защото вече започват да се прокрадват все повече съмнения, че са били манипулирани.
Нидал Алгафари: Моето лично убеждение е, че има много неща, за които би трябвало да се говори, би трябвало да се потърси някаква отговорност. Аз смятам, че поне аз не съм с такъв отбор от хора, които биха могли да проверят всички машини, но поне за София успях да намеря три машини, в които има много голямо разминаване между броя за една политическа партия в машините и в протоколите, които са подписали всички. Огромна разлика. Само в трите секции има разлика за една единствена политическа партия над 270 души, т.е. 270 гласа. Но не знам, не виждам някакъв ищах от страна на ГЕРБ или на ДПС да поискат малко повече да се разбърка в тази история с тези машини, да се покажат малко повече неща и евентуално да се поискат честни избори. Но явно те са доволни от ситуацията, която има в момента, и се притеснявам, че и ДПС, и ГЕРБ в момента седят отстрани, усмихват се, подсмихват се и чакат тоталния провал, който се надяват да се случи.
Водещ: Тоталният провал в какво ще се изрази?
Нидал Алгафари: Тотална финансова криза и тотално разделение на българския народ, тоталното му разделение – на хора, които се мразят. Защото не се намери нито един политик в предизборната кампания, който да излезе и да каже: достатъчно време се мразехме, трябва да дойде време, в което да се обичаме. Напротив, всички хвърляха вода в мелницата на омразата.
Водещ: Господин Алгафари, как оценявате това, което се случва в БСП? В крайна сметка, там като че ли партийното разделение е най-ярко изразено.
Нидал Алгафари: В БСП за мое най-голямо съжаление се стигна до това, че постигнаха изключително катастрофален резултат. Това, което от много години говоря, че те организационно са в разсипно състояние, това че са хора, които не могат да привлекат по никакъв начин по-младите, по-дейните, по-активните хора на обществото. Затворили са се в себе си като някаква секта и се опитват нещо да се премятат дали ще бъдеш лидер или не. И вече се вижда, как се събират на групи – една група около този, една група около онзи. Според мен обаче Корнелия Нинова ще успее да се пребори този път, защото тя ще влезе във властта и ще вкара страшен брой хора във властта, за да може и тя самата, и те самите вече да заемат други позиции.
Водещ: Добре, но какво ще спечели БСП от достъпа до софрата на властта?
Нидал Алгафари: Ще спечели това, че в продължение на много години те чакаха да имат възможности, да имат ресурси, които да могат да разпределят, т.е. да застанат на градината, да държат маркуча в дадени отрасли и да решават къде ще се полива – дали наляво, дали надясно, на този ще полея, на онзи няма да полея и това нещо със сигурност ще има някакви облаги и за партията, и за тези хора, които ще бъдат в тази власт. Те това са го чакали вече и го чакат почти 15 г.
Водещ: Кой реално ще управлява България?
Нидал Алгафари: Ще управляват кръговете, които са около новите желаещи да вземат властта. Ще се опитат всячески да прехвърлят или да изгонят старите, които са били и са взели някакви парчета от икономиката, да ги изместят с други, за да могат те да печелят. Така че най-вероятно печелившите в случая ще бъдат съвсем други субекти или тези, които са печелили, но по-малко ще започнат да печелят малко повече. Със сигурност българският народ няма да спечели. Българският народ го чакат тежки дни – всички цени се вдигат – на горива, на ток, на парно, на хранителни продукти, най-вероятно данъци трябва да се наложи да ги вдигат, ако не искат само кредити да взимат. Така че българският народ със сигурност няма да забогатее от тази работа, ще забогатеят тези, които са докарали новите на власт.
Водещ: Не смятате ли, че иронията на политиката е, че тези, които сега с лакти се бият напред за власт, всъщност ще са едни от най-големите губещи? Те няма да спечелят нищо, ще спечелят спонсорите им?
Нидал Алгафари: Зависи, какво разбирате под това дали ще загубят, защото според мен, ако някой придобие по време на някакъв мандат няколко милиона или си построи няколко комплекса по морето, или някъде в някоя хубава планина направи някакъв туристически обект, или си направят някакви заводи, или фирми, които да работят, със сигурност няма да са загубили. Даже ще са доволни и щастливи. Някои други пък ще имат в CV-та си, че са присъствали в политическия живот на страната я като министри, я като заместник-министри, я като министър-председатели, които ще им отвори едни вратички на други места. Тези хора няма да загубят като личности. Затова казвам, че единствените, които евентуално ще загубят, това е целият български народ. Тези хора, които се докопват до онзи хубав кокал на властта, със сигурност няма какво да загубят. А дали ще влязат в следващото Народно събрание или няма да влязат, най-вероятно не ги интересува.
Водещ: Разбирате ли, колко е паднало политическото ни всекидневие – да се обмени съдбата на България за някаква вила или някаква хижа нейде в планината, дори и за някакъв завод?
Нидал Алгафари: За съжаление, ако се върнем малко по-назад в историята, ще си спомним за какви дребни стотинки се продадоха интересите на България. Какво стана с „Химко“ Враца, какво стана със „Соди“ Девня, какво стана със „Стомана“ Перник, какво стана със земеделието, какво стана с говедовъдството, с овцевъдството, какво стана с тютюна? Всичко това нещо се продаде за дребни стотинки за някой човек да си купи яхта, друг да си купи вила или трети да си смени съпругата с някоя манекенка и плеймейтка.
Водещ: Съдбата на България е обменена в звонк, така ли?
Нидал Алгафари: Общо-взето. За съжаление, нашите политици с много малки изключения го показаха в продължение на много години, че по-скоро ги интересува личният интерес, интересът на хората близки около тях, отколкото на българския народ. Ако не беше така, със сигурност българският народ щеше да е дръпнал. Щяхме да достигнем някакви малко по-добри резултати като пенсии, като заплащане, като стандарт на живот. А България, да не казвам, че отива надолу и назад, но стои на едно място.
Водещ: И на финала, в навечерието на подписването на коалиционното споразумение, „надежда всяка тука оставете“ – така ли?
Нидал Алгафари: Надежда всяка тук оставете, защото има нещо, което на мен ще ми бъде изключително интересно. Очаквам две клетви. Има една клетва на народните представители пред Конституцията на Република България и ми е интересно, някои хора как ще се закълнат в Конституцията, която те са нарушили преди няколко месеца. Другата клетва ще е някъде около януари според мен, или февруари, не мога да се сетя точно кога е датата, в която трябва да встъпи в длъжност и да се закълне отново също един човек, който наруши Конституцията, как ще се кълне в нея? То вече веднъж се закле в нея при първия му мандат и я наруши. Така че само вижте докъде сме се докарали да имаме хора, които са на най-висшите постове в държавата и са нарушили най-важното – закона, основния закон на държавата. Онова, което трябва да държи цялата ни страна в една стегната редица. И да я нарушиш, да дадеш такъв ярък пример на тези, които са под теб.
Водещ: Независимо от това, че се кълнеш в този закон, значи толкова струват клетвите и думите?
Нидал Алгафари: Именно, това исках да кажа. Това чакам.

Цоня Събчева