МненияВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Митко Димитров: Радиото е кауза, която трябва да се развива, а програмите са като жив организъм, който израства

24 септември 2021 | 18:06

Снимка: Радио „Фокус“

Д-р Митко Димитров е журналист, PR и университетски преподавател, с над 18 години професионален стаж. Работил е в БНР, като последователно е заемал длъжностите редактор, водещ, продуцент на новините на Радио "София", директор на Радио "София" и и.д. програмен директор на БНР.

Водещ: В „Добър ден, България“ ще говорим за четвъртата власт. В следващите минути наш събеседник е д-р Митко Димитров – журналист и пиар и университетски преподавател, и кандидат за генерален директор на БНР. Здравейте.

Митко Димитров: Здравейте.

Водещ: Вие сте и от двете страни на бариерата, в кризисна ситуация, като тази, която имаме – трети избори в условията на пандемия и растящи нагоре цени, какво трябва да бъде поведението на медиите, според вас?

Митко Димитров: Безспорно поведението на медиите трябва да бъде обективно. Наистина сме в една кризисна ситуация - няколко избора за парламент, два несполучливи опита и сега ще прави трети такъв. Още повече, имаме и кандидатпрезидентска кампания – ще имаме избори 2 в 1. Така че работата на медиите е много отговорна, особено на обществените медии, които трябва да се борят и с фалшивите новини и да предоставят на обществото една обективна и своевременна информация за случващото се в нашата държава.

Водещ: Д-р Димитров, в медийните среди вашата кандидатура се определя като една от сериозните кандидатури. Как, според вас, трябва да се развива едно обществено радио, каквото е БНР?

Митко Димитров: Знаете, че миналата седмица беше последният срок, в който можехме да депозираме своите документи, своите концепции. Това направих и аз. И в моята концепция съм развил идеите, които имам за развитието на БНР. Надявам се ще имам възможност да представя тези идеи пред членовете на Съвета за електронни медии, които знаете, че чрез гласуване избират кой ще застане начело на радиото. Аз винаги съм заявявал, че ако бъда избран за генерален директор на радиото, мои основен приоритет ще бъдат програмите на радиото и музикалните състави, тъй като все пак да не забравяме, че държавната субсидия се получава именно за създаването на програмно съдържание за развитието на българската култура, за опазването на нашата национална идентичност. Надявам се, че и останалите колеги приемат БНР като една сериозна институция, която изисква не само отговорност, но и всеотдайност, и всички имаме компетентностите да управляваме не само една администрация, но и в програмно отношение. Ние трябва да познаваме много добре програмите, журналистическите жанрове, въобще как се създава едно радио. И като цяло идеята ми е за позитивна обществена визия, а това може да се постигне чрез екипна, мотивирана работа, чрез едни ясни управленски правила и последователни усилия на всички служители, на всички журналисти, разбира се, на ръководния екип.

Водещ: Поговорихме за това как трябва да изглежда Националното радио и какви да бъдат неговите приоритети и програма. Но да поговорим малко и за хората. Ако бъдете избран за генерален директор, какъв ще бъде вашият екип, ще има ли приемственост? Знаете, че при всяка смяна настъпват вътрешни сътресения обикновено.

Митко Димитров: Много сте права и наистина досега имаше една практика всеки нов генерален директор да отрича всичко постигнато и да сменя всички по веригата. Не мисля и заявявам, че това не е мой маниер на работа, и ако бъда избран за директор на общественото радио, категорично ще има приемственост и ще работя с колегите, за да можем да доразвием започнатите добри начинания, а такива има. В управленския екип бих поканил хора, колеги, които ще помагат да реализираме концепцията. Това ще са хора, които са доказали със своята работа професионалните си качества. С една дума – трябва да се спре плашенето на колегите от Националното радио, че видите ли, ако бъде избран този или онзи, ще започнат уволнения или чистки. А и това го правят може би определени лица, които имат личен интерес, страхувайки се, че могат да бъдат изместени от позициите си. Затова мисля, че не е коректно да се прилагат такива хватки. А и колегите, убеден съм, в БНР улавят фалша на такива коридорни слухове. Така че който и да бъде избран, още от първия ден трябва активно да продължи да работи, да води диалог със синдикатите, с вътрешните програмни структури, да се извърши ако е необходимо, административна реформа.

Водещ: Да, така е, задължително трябват и реформи, защото винаги развитието показва, че може да се случи нещо по-добро от досегашното, което е било, но трябва и да се надгражда.

Митко Димитров: Задължително е да има надграждане и доразвитие на добрите практики, и да се променят тази, които са изостанали и не се ползват чак толкова с обществено доверие. Ние трябва да работим в полза на обществото, тъй като обществото, всеки един данъкоплатец издържа Националното радио, Националната телевизия, знаете, че те са бюджетни организации.

Водещ: Като казахте трябва да се работи в полза на обществото, за което ви подкрепям твърдо, ако трябва да отговорите с едно изречение защо искате да станете генерален директор на БНР?

Митко Димитров: В едно изречение може би то било звучало така: Радиото е кауза, на която аз поне аз съм отдаден от моите ученически години. Започнах да се занимавам с тази магия още от 13-14-годишен, та до ден-днешен, разбира се, с прекъсване в различни периоди. Вие самата в началото споменахте, че аз се занимавам и с пиар, в момента работя и в сферата на държавната организация. Радиото е кауза, една идея, която трябва да се развива, тъй като приемам програмите като един жив организъм, като едни деца, които израстват. А доверието се печели и ще боря да продължим да печелим доверието на нашите, на българското общество, на българските граждани. Това е тяхното радио.

Водещ: Познавате ли останалите кандидати, които ще участват в събеседването?

Митко Димитров: О, да, разбира се, познавам всеки един от тях и в различни периоди сме работили заедно. Аз съм казвал, че в този конкурс ние сме конкуренти, но всички се явяваме надявам се с добри идеи за развитието на БНР, и както се казва, може пък в последствие да си сътрудничим.

Водещ: Поради тази причина да, и аз пожелавам успех на всичките кандидати, и нека по-добрият победи.

Митко Димитров: Благодаря ви.

Евелина БРАНИМИРОВА