МненияВИЖ ВСИЧКИ

Христо Проданов, БСП: Хората видяха коя е истинската промяна и коя е партията, която иска да сложи край на порочния модел на управление

24 септември 2021 | 14:00

Снимка: Радио „Фокус“

Христо Проданов от БСП, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Предизборната кампания сега ще се води в условия на растящи цени на тока и стоките от първа необходимост. Какъв е планът на политическата класа за минимизиране на щети от инфлацията? Тези и още теми ще коментираме сега с Христо Проданов от БСП. Здравейте.
Христо Проданов: Здравейте.
Водещ: За трети път тази година отиваме на избори, но този път и за първи път в историята едновременно гласуваме и за президент, и за народни избраници. Имате ли още енергия за предизборна кампания или вече се поуморихте?
Христо Проданов: Неминуемо ще има умора във всички избиратели, не само в партиите. Но в крайна сметка след като не можа да се постигне разум и политическо споразумение за създаване на ново правителство, което да е обединено около основни политически идеи, ще се наложи да направим и следващите избори. И БСП не се притеснява от това.
Водещ: Ако останалите партии хвърлиха голяма част от упреците за това, че не можа да се сформира кабинета върху партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, самият Трифонов пък упрекна всички останали партии, че са виновни затова, че няма кабинет. Вие какво мислите?
Христо Проданов: Българските граждани имаха възможността достатъчно ясно да видят кой как се отнасяше в 46-ото Народно събрание по тази тема във връзка със създаването на редовно правителство. БСП е партията, която единствена застана на разумни позиции, така че наистина да бъде сформирано правителство. И това всички български граждани го видяха. За съжаление т.нар. „партии на промяната“ или по-скоро на подмяната, както се случи в действителност, не достигнаха до тази политическа мъдрост да се направи правителство, което трайно да отстрани ГЕРБ от власт. И както виждате в социологическите проучвания ГЕРБ се събужда.
Водещ: Много добре го казахте – ГЕРБ се събужда. А пък БСП повишава своя резултат според социологията. На какво се дължи това, според вас?
Христо Проданов: Според нас това се дължи преди всичко на това, че хората видяха коя е истинската промяна и коя е партията, която е твърдо решена един път завинаги да свърши с този порочен модел на управление. Всичко това беше показано в нашите действия относно сключване на споразумение за съставяне на правителство. Както знаете, поканихме на открити разговори всичките партии на промяната – някои от тях се отзоваха, „Демократична България“ изобщо не пожела да се отзове на тази наша покана. Така че ние направихме всичко възможно това да се случи. За съжаление другите не проявиха този разум.
Водещ: Чухме една прогноза, че възможен кабинет би могъл да се състави от ГЕРБ, „Има такъв народ“ и ДПС. Вярвате ли, първо, на подобни прогнози и къде седи БСП в тази конфигурация?
Христо Проданов: БСП остава на своите позиции, че е крайно време моделът, който в последните 12 години управляваше България, да бъде променен. Тази позиция на БСП остава константа, тя е непроменена. А относно бъдещи конфигурации, бъдещи мнозинства за съставяне на правителство е твърде рано да се говори, защото виждате, че политическата ситуация е твърде динамична. Дори когато беше избрано 46-ото Народно събрание беше ясно, че т.нар. „партии на промяната“, включвам и БСП, защото беше признато не в един и два случая, че БСП наистина е партия на промяната, имахме 148 народни представители, тоест, едно доста солидно мнозинство, за да може да бъде съставено правителство на промяната. Това не се случи. Така че не се ангажирам да правя такива прогнози още преди да е започнала предизборната кампания, както казах, в тази динамична политическа среда.
Водещ: Много пъти в 46-ия парламент т.нар. „партии на промяната“ ви упрекваха, че се прегръщате вие, старите партии – БСП, ДПС и ГЕРБ. Има ли такава ситуация и такъв вариант по някаква причина на прага на зимата и в кризата, в която се намираме, да се разберете с ГЕРБ или пък с ДПС?
Христо Проданов: Вижте, ние доказахме с действията си в 45-ото и 46-ото Народно събрание, че сме последователна партия, дори в 44-ото Народно събрание, където бяхме единствената опозиция, доказахме с нашите действия това, че защитаваме нашите позиции, че моделът на управление, който управляваше последните 12 години, трябва да бъде променен. Така че кой какви етикети се опитва да ни лепи не е толкова важно, важно е кой какви действия осъществява в Народното събрание когато бъде избран и когато има доверието на българските граждани. И се видя, че БСП е единствената партия, която се държеше конструктивно и желаеше истински промяната, не както казах, подмяна, което се случи.
Водещ: Обаче, г-н Проданов, историята вече показа, че диалогът трябва да започва още преди да са проведени избори, защото след това става много трудно. Видяхме го и в 45-ия и 46-ия парламент. Имате ли вече яснота за това кои ще бъдат вашите партньори, ако се доверим на първоначалната социология, която имаме към днешна дата?
Христо Проданов: Нашите партньори в предизборната кампания ще бъдат българските граждани. Това, което ние отправяме като послание към тях, е нашата предизборна програма и нашата предизборна кампания, която ще направим от 14 октомври до 14 ноември. Нашата единствена цел е да се представим максимално добре, защото колкото повече народни представители от БСП има в 47-ото Народно събрание, толкова е по-голям шансът промяната, така желаната от всички промяна, наистина да се случи.
Водещ: Освен така желаната промяна всички искат и стабилизиране на ситуацията поради ред причини.
Христо Проданов: Това е задължително.
Водещ: Виждаме в каква ситуацията сме: растящи цени на тока, на стоките от първа необходимост. Вие, като лява партия, имате ли някакъв план, защото хората ще чакат именно от вас някакъв възможен изход от ситуацията, в която се намираме?
Христо Проданов: Ние в 46-ото Народно събрание след актуализацията на трите бюджета, които между другото, бяха единствените закони, които бяха приети в 46-ото Народно събрание, показахме последователност в нашите намерения и в нашите действия, които бяха свързани с увеличение на доходите на българските граждани. Защото единственият начин, по който може да се отговори на тази инфлация, на която вече сме свидетели, е чрез увеличаване на доходите на гражданите, така че те да могат да посрещнат тези по-високи цени. Защото не е тайна, че инфлацията по-скоро към този момент тя е внесена вътре отвън, ако мога така да се изразя. Тя се дължи преди всичко на това, че бяха налети трилиони долари от правителствата по света да подпомогнат заради Ковид кризата своите граждани, своя бизнес, и това неминуемо беше да се очаква тази инфлация. Така че това, което можем да направим ние в България, е по този начин да подпомогнем българските граждани, за да не усетят толкова тежко поскъпването на цените.
Водещ: Видяхме как ДАНС и МВР влизат в Комисията за енергийно и водно регулиране. Много се спекулира с това главоломно покачване цената на тока. Смятате ли, че има някаква манипулация в повишението на цените на електроенергията и г-н Иванов е именно човекът, който пази социалния мир, за да не се вдига токът за битовите потребители?
Христо Проданов: Вижте, в началото на нашия разговор си говорихме по политическите теми, по политическите мнозинства и по това какво трябва да очакват българските граждани след следващите избори. Точно заради това БСП винаги е говорила за политики. БСП винаги е била против либерализацията и против това пазарът да диктува всичко и всичко да бъде оставено и подчинено на пазара и печалбите. За съжаление в годините бяха избирани такива правителства, които подчиниха дори и енергетиката на свободния пазар. И сега се случва това, което виждаме всички. Но нали по-голямата част от тези хора, които бяха гласували за десни партии, искаха свободен пазар – ами ето, това е свободният пазар. Защо цените са такива? Ами защото държавата няма участие, няма намеса, няма регулации и се получава това. Затова ние казваме, че за нас е важна политиката, за нас са важни политическите послания. И ако има повече хора, които да ни чуят, може би, не може би, а ще стане по-добре за живота на българските граждани.
Водещ: Смятате, че либерализацията е виновна за това така да скачат цените на тока?
Христо Проданов: След като държавата е вдигнала ръце от всичко, се случва това. Когато всичко се остави на пазара и на печалбите, се случва точно това, на което в момента ние сме свидетели. БСП нееднократно е предупреждавала за това, но за съжаление доста от българите гласуват чисто емоционално без да се вслушват в политическите послания и политическите намерения на политическите партии, и се случва това, на което в момента сме свидетели.
Водещ: Какво ще бъде основното послание на БСП на тези предсрочни парламентарни избори, политическият ви слоган, ако мога така да го нарека, и ще бъдете ли водач на листа, има ли вече яснота?
Христо Проданов: Всичките тези неща предстоят да бъдат решени и одобрени от Националния съвет, а както и водачите на листи, така и политическите слогани, посланията, с които ще излезем пред нашите избиратели. Това, което аз смятам, че ние се отнасяме изключително отговорно към това, защото за нас важното в политиката си остават програмите и намеренията на политическите партии затова как ще управляват държавата. ние сме свидетели в България не един и два път на красиви лица, шоумени и т.н., които идват, завладяват публиката, идват като спасители, както са си отишли всичките спасители. Само че се вижда, че това не е изход за България.
Водещ: И на финала коя е кандидат-президентската двойка, която БСП ще подкрепи официално? Питам ви, защото има много спекулации по този въпрос.
Христо Проданов: Наистина има много спекулации. Това, което ние в момента се случва в БСП, това е провеждането на кампания, в която основните партийни и общински, областни организации номинират кандидатите ни за президент и вицепрезидент. Това, което мисля, че ще се случи, всъщност най-много номинации ще бъдат за кандидат-президентската двойка Радев-Йотова, и Националният съвет ще препотвърди своето решение от април месец за нашата кандидат-президентска двойка.

Евелина БРАНИМИРОВА