МненияВИЖ ВСИЧКИ

Александър Иванов, ГЕРБ: Ще търсим как да разширим нашата подкрепа като народни представители, за да може да сме гарант на българските граждани за едно стабилно управление

17 септември 2021 | 18:00

Снимка: Радио „Фокус“

Александър Иванов, народен представител от ПП ГЕРБ, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Вече няколко месеца сме свидетели на силно изразено неразбирателство в Народното събрание - така беше и в 45-то, и в 46-то. С какво ще запомним отминалия парламент, каква е равносметката и какво да очакваме в бъдеще? На въпросите ни отговаря Александър Иванов от ПП ГЕРБ. Господин Иванов, ако не ме лъже паметта, вие бяхте наш гост няколко дни след началото на 46-то Народно събрание, сега сте тук няколко дни след края му. Каква е вашата равносметка?

Александър Иванов: За съжаление пак Народното събрание на Република България в 45 и 46 си формат няма нищо градивно. Виждаме, както вие самата в анонса казахте, едно неразбирателство между политическите сили. Само да кажем, че за съжаление тези червени линии, които коментираха много от политически анализатори, бяха начертани според мен от президентската институция, която вместо да се опита да обедини, да работи за благото на българските граждани, като има редовно правителство, вие видяхте, че още преди една година чертае тази дълбока разделителна линия.

Водещ: Това шоу ли беше, което наблюдавахме в парламента? И ако журналистите и камерите ги нямаше, може би нещата щяха да се развият другояче, това е мнение на политолози. Вие, който сте бил свидетел от първа ръка, как смятате?

Александър Иванов: За съжаление пак да кажа, че откакто се върна третият мандат, президентът трябваше да разпусне Народното събрание, а не да правим актуализация на бюджета. Защото това дава много ефирно време на някои хора да се включат в предизборна агитация. И просто ние се опасявахме, политическата сила ГЕРБ с нашите коалиционни партньори СДС, не се получи обединение около основни теми и това е нормално, защото видяхме, че политическите сили не се разбраха да подкрепят и изразят правителство, а предупреждавахме, че гласуването на бюджет е една сериозна форма на вот на доверие на правителството.

Водещ: Докога България ще е в тази спирала от избори, какво може да ни изкара от нея и какво е решението на ГЕРБ?

Александър Иванов: ГЕРБ за трети път тази година ще се яви на избори със своята програма, със своите предизборни агитации и ние това, което сме заявявали, сме го изпълнявали. Въпросът е, че другите политически сили, които заявяват, че могат да управляват, видяхме че не могат да се разберат в два поредни парламента, дори да направят едно мнозинство за правителство, камо ли да управляват. Така че ние няма да изненадаме нашите избиратели с нищо ново. Знаете, че сега сме в процедура за номинации за листи и за изборите за Народно събрание, и за президент. Така че след това, след 2 седмици може би някъде, когато започва същинската кампания след месец, ще запознаем нашите избиратели и ще търсим подкрепа на по-дясно мислещи, които може би са разочаровани от политическите сили, които бяха в парламента като „Демократична България“, като ИТН, като „Изправи се БГ. Ние идваме“. Така че търсим да разширим нашата подкрепа като народни представители, за да може да сме гарант на българските граждани за едно стабилно управление, каквото видяхме в предходния мандат на 44-то НС и правителството на Борисов-3. И сега възникват много въпроси – откъде, как ще се възстановява икономиката, как ще се намалят цените на парно, на ток, на вода, на горива, виждате инфлацията е поголовна и е навсякъде. Това е поради най-малкото несформирането на редовен кабинет и може би кабинетът на президентът Радев не се справя със задачите си и определено в някои ресори изостават.

Водещ: Как смятате от ГЕРБ – добър ли е вариантът избори 2 в 1 или по-скоро президентът се опитва да насочи прожекторите към себе си?

Александър Иванов: За съжаление президентът насочва прожекторите само към себе си и може би затова се провалиха разговорите, не можа да излезе като обединител и да се сформира кабинет. Ние анонсирахме и желаехме тези избори да са 2 в 1, най-малкото, защото ще спестят стотици милиони левове на българската хазна. Това на първо място. На второ четене, ние призовавахме да се разпусне парламентът още по-рано, защото видяхте, че това безвремие само ражда така да се каже икономически препятствия, виждаме че коронакризата лятото беше период, в който всички здравни специалисти казваха, че трябваше да се използва, да се направи имунизационна кампания, да се подготвят болниците, да осигурят здравните специалисти с всичко необходимо, но виждате, че здравните власти в лицето на здравния министър, назначен от президента Радев, не можа да си свърши работата и за съжаление сме на първо ниво на смъртност и на последно ниво по имунизация, като всички европейски държави заявяват, че това е единственият начин за справяне с коронакирзата. И това застрашава следващият туристически сезон, защото представете си кой турист ще дойде в България, когато знае, че населението е само 20% засега, надявам се да се вдигне този процент, имунизирано. Но нищо, така или иначе сега ваксините, които бяха осигурени, ние сме една от малкото държави с четирите вида ваксини, които са признати в ЕС, сега се налага, в Народното събрание 46-то, гледахме ратификации, спогодби да ги даряваме на азиатски и африкански държави, което пак казвам, че един признак сериозен за несправяне с коронакризата.

Водещ: Вие казахте, че служебното здравно министерство не се е справило с коронакризата. С какво друго не се справи служебното правителство, защото то реално е горе-долу старото, в смисъл новото-старо служебно правителство. Вчера видяхме - нямаше кой знае какви промени в него от към страна на министри?

Александър Иванов: Можем да кажем също така, че доста неприятни ситуации се виждат в българската енергетика. Цените на тока нараснаха, даже много от гражданите и от бизнеса се оплакват, че цените им спрямо същия период на миналата година са двойни. Така че правете си сметка, че енергетиката, енергийният министър може би не можа да се справи с ресора си. Но да не давам индивидуална оценка. Мисля, че един служебен кабинет, подкрепен с парламентарно мнозинство, може много по-добре да върши работа и да сложи ред в хаоса, който за съжаление от пет месеца вече в България, от края на март месец, когато беше разпуснато 44-то НС. Всичките гръмки обещания и призиви за нещо, видяхме, че те просто не могат да се справят.

Водещ: Кирил Петков и Асен Василев обявиха новия си проект вчера. Какво е мнението ви? Притеснявате ли се?

Александър Иванов: ГЕРБ няма от какво да се притеснява. Да се притесняват други политически сили, от които иначе произлизат Кирил Петков и Асен Василев, има предистория политическия живот. Значи тези политически партии могат да се притесняват.

Водещ: Вие казахте, че си оставате със същата визия за кампанията на следващите избори, но ще вкарате ли нещо ново, на което да наблегнете повече?

Александър Иванов: Със сигурност, но нека да изчакаме откриването на кампанията, защото тогава започва агитацията. Естествено ще работим върху програмата, защото пак казвам – тези сектори, които бяха оставени работещи, финансовият сектор, секторът на енергетиката, икономическият сектор, сектор здравеопазване, за съжаление виждаме, че имат нужда от спешни действия. Може би и законодателни, така че това ще влезе в нашата програма със сигурност.

Водещ: И като за финален въпрос преди края на разговора ни, всички очакват името на кандидата ви за президент. Няма да ви питам кой е, защото предполагам, че няма да ми кажете, но все пак да ни подскажете до няколко дни вече ще го разкриете ли?

Александър Иванов: Очаква се да бъде обявен може би до две седмици. Това мога да ви кажа.

Вилислава ВЕТРЕНСКА