МненияВИЖ ВСИЧКИ

Янка Такева: Процентът на зрелостници, кандидатстващи в университети в чужбина е спаднал на 10%

17 май 2021 | 15:00

Снимка: Радио „Фокус“

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители в интервю за дневния блок „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Броени дни остават до матурите на 12-ти клас тази година. Матурата по български език е насрочена за 19 май, а втората, която е предмет по избор, е на 21 май. Как се провеждат матури по време на пандемия? За да разберем, сме поканили председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. Здравейте, г-жо Такева. Радваме се, че сте с нас днес.
Янка Такева: Здравейте. На мен също много ми е приятно.
Водещ: Г-жо Такева, как се провеждат матури по време на пандемия?
Янка Такева: Ние вече втора година ще провеждаме матури в условията на пандемия. Така че вече свикнахме. Имаме тренинга, имаме нужния механизъм. Така че и тази година ще бъде също много организирано, ще бъдат по 10 деца в класна стая, имат си дистанция, има всички необходими средства, които са най-важните за запазване живота и здравето на децата и учениците. Квесторите са налице. Дай Боже, да се падне лесна тема за децата, за да бъдат всичките щастливи. Това е най-важното.
Водещ: А подготвени ли са учениците от 12-ти клас добре за тези матури, защото знаем, че те първо бяха дистанционно, няколко пъти ги връщаха в класните стаи, после пак обратно вкъщи. Това не беше ли по някакъв начин пречка за усвояването на материала?
Янка Такева: Аз понеже имам вкъщи внучка, която сега е 12-ти клас и се подготвя за матура, и наблюдавах много съвестно и отговорно процесите – децата са подготвени добре за матурите, няма нужда да отпадат теми, няма необходимост от нещо друго, което да ги притеснява. Независимо от това, че бяха в едно хибридно обучение ту в електронна среда, ту в реална училищна среда, децата са подготвени много добре. Учителите направиха всичко възможно нищо да не им липсва от гледна точка на децата, нито като методи, нито като средства, нито като подходи при усвояването на учебния материал по матурите по български, по математика и по чужди езици, и по специалните предмети. Така че всичко е окей.
Водещ: А по какъв начин подейства този целият локдаун на учениците? Можем ли да кажем демотивиращо?
Янка Такева: Наблюдават се много интересни процеси. За някои деца безспорно много демотивиращо. Някак си се отпуснаха децата. Като че ли станаха мързеливи, не им се ходеше на училище, предпочитаха да седят в леглото и да учат или много на дивана. Но има пък други деца, които много силно ги мотивира това, защото им даде една възможност самите деца да проявят повече самостоятелност, повече отговорност към себе си, повече желание да успеят. Така че много е шарено от гледна точка на тази мотивация и демотивация. И това ще остави една следа при започването на нормален умствен процес, как и по какъв начин тези деца, които се отпуснаха, ще трябва отново да ги мотивираме да имат едно сериозно отношение към образователната система. Това са обикновено децата 5-6-ти клас, 9-ти и 11-ти клас, и 10-ти, така че в една трудна възраст. Затова ние, като синдикат проведохме, един разговор с психолози, за да видим как и по какъв начин трябва да подменим и усъвършенстваме подхода си при тези деца, които в началото на учебната година сигурно ще трябва да се поработи малко по-сериозно и по-продължително от страна на учителите, на административните ръководители. Така че пандемията създаде доста, доста проблеми в тази насока.
Водещ: Така е, със сигурност всичко това ще рефлектира, но все пак да се надяваме, че и положителен край ще има на цялата история.
Янка Такева: Дано.
Водещ: Дано. Матурата по български език няма как да бъде избегната или променена с друг предмет, това всички го знаем, естествено, в кръга на шегата говоря. За другата, втора матура по ваши лични наблюдения кой предмет е най-предпочитан? По мое време бяха най-модерни английският език и философията, като философията се спрягаше като най-лесна за взимане.
Янка Такева: Сега наблюдавам, че английският език се явява като втора матура, което означава, че чуждоезиковото обучение в нашето училище е на много високо равнище. Също така се наблюдава и едно открехване на вратата към природоматематическите дисциплини, което е също много добро от гледна точка пък на професионалното ориентиране на децата да учат във висши училища в чужбина. Защото много престижни учебни заведения в чужбина искат да има матура по физика и математика. Така че в тези двете направления нещата са много сериозно избираеми от младите вече ученици, които само след един месец до два ще бъдат студенти.
Водещ: Накъде клонят везните: чужбина или България?
Янка Такева: Винаги си има някъде около 17% от завършващите, поне това е наблюдението, което има Синдиката на българските учители, да кандидатстват в чужбина. Но поради това, че и чужбина е в пандемия, от миналата година този процент спадна на 10. Надявам се, че тази година също конкуренцията за българските висши училища ще бъде по-голяма, защото младите хора станаха прагматични. Нашето висше училище колкото и да го критикуваме, не е лошо, и младите хора завършват висше образование, поне така се наблюдава от 2 години в България, продължават да учат и магистратурите вече са в много престижни университети по целия свят. Но винаги си има един процент, който още от декември месец, от януари месец, тоест, 6 месеца преди приключването на учебната година, те знаят вече къде ще учат. Подали са си документите, получили са съобщение, че ще бъдат приети. Така че си имаме този процент, където захранваме най-добрите университети в света, и нашите деца от нашето средно образование са на много високо ниво конкурентоспособни с децата от целия свят.
Водещ: В някои университети и специалности в България все още приемат само с диплома плюс ДЗИ, без предварителни изпити за съответната специалност. Според вас, не се ли губи малко цедката на прием и не се ли получава така сякаш вече всеки може да влезе да учи в определена специалност? Защото определено изпитите за специалност си бяха тежки. А сега, като на места ги няма, малко се обезсмисля всичко.
Янка Такева: То и в целия свят е така. Целият свят, аз познавам образователните системи в света, те имат тестове, така че човек като погледне и като сравни кандидатстването например в Харвард и в български университет, дали ще държи тест или ще се държи някакъв изпит, горе-долу те са равностойни. Освен това, имайте в предвид, че една голяма част от българските университети, освен, че приемат по диплома, те имат и доста изненадващи изпити с попълването на тестове. Нека да вземем например едно УНСС – само преди една седмица те проведоха изпит със своите кандидат-студенти, НБУ – много специалности на останалите университети. Така че не сме подценили това. Също, аз съм привърженик на онова висше образование, което дава в началото си широка отворена врата, но при завършването стеснява фунията на завършващите университети, защото то това е смисълът на висшето образование. Нека да има широко отворени врати, но след да се стесняват отворите на тези врати и да завършват най-знаещите, най-можещите и най-мотивираните, и най-добрите, които искат да растат в кариерата си. Така е било по време на Възраждането, така е било и през много години, както и сега е в много престижни университети в света. Нека да вземем например азиатските образователни системи, които сега са на мода, нека да вземем канадската, американската, нека да вземем и европейските образователни системи. Така че всяка образователна система с каквито и подходи и средства да си служи, тя има за цел да облагороди знанията на хората, които се докосват до нея – едни могат да завършат, други по-бавно завършват, трети се отказват. Винаги е така в живота.
Водещ: Така е. Със сигурност е по-важно как ще излязат от университета отколкото как ще влязат.
Янка Такева: Да, така е.
Водещ: Как ще положат изпити учениците под карантина?
Янка Такева: Учениците под карантина, както и миналата година беше, така и тази година, те ще бъдат отделени в една самостоятелна стая. Квесторите ще бъдат колеги, които са изкарали COVID-19 или имат две поставени ваксини: първа игла и втора игла – така познати наименования в обществото ни. Така че няма да има абсолютно никакъв проблем, и това сме го проиграли от миналата година. И имаше много добри резултати. И самите ученици, които бяха под карантина, дадоха много добри резултати – явно това ги мотивира и малко повече да покажат и повече знания. Така че в това отношение също няма да има проблеми за българската образователна система.
Водещ: А тези въпросните карантинирани ученици, които ще се явяват в отделна стая заедно с квесторите, те с отрицателен PCR тест ли трябва да бъдат – просто карантинирани, тоест, контактни имам предвид?
Янка Такева: Вижте, по тези въпроси – тестове не сме изисквали миналата година, и тази година ще се повтори същото, защото обикновено младите хора, ако някой възрастен има в семейството, те обикновено не усещат даже кога са го изкарали и дали са го изкарали. Така че не сме имали изкисвания за тестове.
Водещ: А какво се случва всъщност, ако ученик е болен от COVID-19 в периода на матурите и няма как да се яви? Има ли становище все още и тези ученици ще имат ли допълнителна сесия?
Янка Такева: В момента доколкото знам екипът на министър Денков – използвам случая да подравя министър Денков и неговия екип и да им пожелая много успех, аз познавам работата на министър Денков, защото той беше също известно време министър на образованието по времето на първото служебно правителство на президента Радев, така че днес, утре най-късно до 10.00 часа ще трябва да се реши този въпрос. Лично мен, ако ме питате какво е моето мнение, аз смятам, че трябва да се повтори подходът, който беше миналата година, защото децата, младите хора изкарват много леко COVID-19, трябва да се явят на редовната сесия. Защото ако им се даде някаква друга сесия, те губят и връзката, ако някои от тях кандидатстват в чужбина да си подадат документите, губят и всичките онези планове и изисквания на висшето училище в България, защото ние имаме срокове докога се завършва, кога се взимат дипломите, кога се кандидатства и т.н., и има много неща, които могат да спънат тези млади хора по пътя им напред. Затова ми се струва, че ако се повтори миналогодишният подход, няма да е лошо.
Водещ: Г-жо Такева, какво ще пожелаете на всички, които след броени дни отиват да полагат матура?
Янка Такева: Първо, да им се паднат жалени и много обичани от тях автори – много е важно това. Пожелавам им успех. И оттук нататък вече животът ги грабва и да имат мотивацията за личностно развитие и да бъдат много успешни млади хора.

Вилислава ВЕТРЕНСКА