МненияВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Стойчо Стойчев, политолог: Лидерските амбиции на президента може да го мотивират да се стане архитект на следващия кабинет

08 април 2021 | 15:00

Снимка: Радио „Фокус“

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Каква коалиция ще бъде формирана, ще има ли компромис след изборите в името на стабилността или вървим към нови избори?
Стойчо Стойчев: Нещата стават все по-ясни, включително след вчерашните заявки, изявления на основните играчи в тоя процес. Очевидно, че намалява вероятността за предсрочни избори, предвид и това, че ГЕРБ изразява готовност да подкрепи кабинет на Слави Трифонов в някаква форма. Това означава, че ако не мине, разбира се, предложението, което предполагам, че ГЕРБ ще внесе, за кабинет в Народното събрание, във втория мандат, при неговата реализация може да се постигне мнозинство, което да гласува за кабинета, и той да започне работа. Тук, разбира се, остава винаги налице хипотезата, че Слави Трифонов ще върне мандата, няма да се нагърби да състави такъв кабинет. Какви биха били аргументите за това мога само да гадая. Но дори в тази ситуация ще има още една възможност. Обикновено в последните години, когато сме имали такива невъзможности да се съставя кабинет на първия път, то е ставало от третия път. На третия път се реализира мандатът на Тройната коалиция, на третия път предполагам ще се реализира мандатът и сега, както беше и с Орешарски опитът. Въобще, това е такъв прийом, при който президентът успява да намери някакво решение на консултации при себе си. Сега, от тази гледна точка, българският президент в момента няма достатъчно опит, защото той не е работил през последните години твърде активно с политическите партии, няма този тип вътрешнополитически секретари и съветници, които активно да поддържат контакти, както да кажем Първанов или Плевнелиев. Но пък за сметка на това, той изразява един тип лидерство, което би могло да го мотивира до голяма степен да стане флагман на такъв тип мнозинство. Разбира се, ако той е архитект на новото мнозинство, новия коалиционен кабинет, предполагам, че тогава вече подкрепа откъм ГЕРБ няма как да дойде, но мисля си, че Слави Трифонов, хората, които го съветват, които горе-долу му чертаят възможностите ще внесе все пак предложение за кабинет и това предложение за кабинет ще събере достатъчно гласове в парламента, за да заработи. Оттам нататък как ще работи – един Бог знае. Но така или иначе, парламентарната процедура позволява в рамките на тоя парламент да се изберат безкрайно много кабинети, без да се налагат нови избори. Хипотезата за нови избори е малко вероятна от две съображения. Първото съображение е, че бързи избори през лятото плашат партиите. Те трябва да плашат и нас, избирателите, защото през активните отпускарски месеци – юли и август, обикновено повечето от хората пътуват, не са на изборните си адреси, още повече след поредицата от карантинни мерки желанието за подобен тип пътувания през лятото ще бъде много голямо. А когато активната част от населението я няма, обикновено резултатите от избори през лятото са изключително изкривени. И както се казва, през лятото дори социологически проучвания не се правят, защото са недостоверни.
Водещ: А защо през лятото? Не би ли могло, евентуално, ако има предсрочни избори, те да бъдат направени 2 в 1 есента?
Стойчо Стойчев: Защото има процедури, които си вървят. Няма как да станат по-рано от лятото. Ако тръгнем към избори 2 в 1 – президентски плюс парламентарни, есента, тогава има друг риск. Българската конституция и конституционният модел така е направен, с тая причудлива фигура на директно избрания президент, защото още на кръглата маса, при едно разделено общество на старата номенклатура, новите елити, се е преценило, че трябва да има фигури, които да поставят баланс. Ако направите 2 в 1 избори за парламент и за президент, вие рискувате да хвърлите буквално и двете, както се казва, и двата центъра на властта в ръцете на едната група. Половината общество в България, то в момента е разделено на две. Каквото и да се говори, който каквото и да прави, вие можете много лесно да го засечете това през редицата социологически проучвания, постелекторални изследвания и сондажи, които излязоха и сега ще излязат тепърва и ще се вижда в тях, стига да сме достатъчно добронамерени да ги четем малко отдалечено от политическите си пристрастия. Това създава изключително висок потенциал за конфликт. Това ще бъде последвано веднага от остра реакция на останалата част, ако искате, от населението, следващата година ще бъде изключително нестабилна и до нищо добро няма да доведе. Това политическите партии според мен го осъзнават. Освен това те имат и още един аргумент, който не е през хората поставен на дневен ред, и това е, че те не са готови за избори. Реално в момента единствените готови за избори, чисто организационно, финансово, обезпечено структурно са ГЕРБ и ДПС. Те са заявили, че искат да има такива избори, защото не виждат да има промяна в резултата. Нито партиите на протеста, нито пък БСП. Партиите, малките партии особено, са обикновено изтощени след едни избори и веднага да ходят на други, като цяло, независимо, че може да го декларират публично, не е опция, която би сработила за тях. В рамките на тази календарна година не виждам да се проведат нови парламентарни избори. Ако има предсрочни такива, те биха били догодина или пък след две години, защото пък в България знаем, че временните решения обикновено се оказват по-дълготрайни, отколкото първоначално са били замислени. Но така или иначе, изборният цикъл продължава. 2 в 1 избори аз не харесвам да се правят, пак казвам, защото тогава се постигат едни мобилизации, за които обикновено след това съжаляваме. Вижте колко много съжаляваха политиците, че направиха референдума 2016 г. заедно с президентските избори. Част, да не кажа голямата част от плодовете на това решение тогава берем сега.
Водещ: Доколкото разбирам, главната роля ще има Слави Трифонов, а президентът Румен Радев ще бъде нещо като режисьор, така ли, ако използваме такъв език?
Стойчо Стойчев: Режисьор не бих казал, защото той е и пряк участник. Той може би ще бъде хем актьор, хем режисьор на един такъв сценарий, защото в крайна сметка партиите на протеста горе-долу се обединиха около него като лидер. И останалите някак си бягат, самият Слави Трифонов бяга от такъв тип лидерство. Той декларира дистанция винаги, включително дистанция по отношение на това да бъде той премиер, какво ли още не. А останалите партии са твърде малки електорално, за да имат такива претенции, въобще за лидерство, което обединява, сплотява и генерира енергия. Разбира се, те могат да предложат друг тип лидерство, да кажем лидерство на опита, на експертността, което би могло да е за „Демократична България“, защото ако вземем трите формации от протеста, само „Демократична България“ има опит с управлението, който не е печален, да кажем.
Водещ: Защо? Мая Манолова също е участвала в управлението.
Стойчо Стойчев: В какво е участвала г-жа Манолова?
Водещ: Като народен представител
Стойчо Стойчев: В създаването на тоя Изборен кодекс, който нали виждате какво стана.
Водещ: Татяна Дончева също е участвала. Какви роли отреждате на тези знакови фигури?
Стойчо Стойчев: Да ви припомня ли за поправките, които г-жа Дончева и г-жа Манолова въвеждаха в Народното събрание, докато бяха депутатки, защото не беше твърде далече това време? Едната се казва „Ванко 1“ Въобще, проблематично е много малките партии в момента в тази малка наистина коалиция да дирят реализация на министерски… хайде, министерски постове може, но на министър-председателско ниво или пък лидерство на цялата работа трудно биха могли да я постигнат. Аз виждам действително, ако ще се търси работещ вариант в малките партии за излъчване на министър-председател, за водещи фигури това да бъде „Демократична България“. В противен случай се съмнявам подобен кабинет въобще да проработи.
Стойчо Стойчев: Българските политици ги познавам като поведение. Мога да ви кажа, че без такива ангажименти… Вие си спомняте колко много министри имаха Реформаторският блок във втория кабинет на Борисово и въпреки всичко, саботираха мнозинството, разпадна се като цяло парламентарната подкрепа. Сега си представете, че „Демократична България“, без никакви министри, само парламентарно трябва да се ангажира да подкрепя нещо в парламента. Това означава, че още след няколко месеца ще изчезне тая подкрепа и ще се дестабилизира управлението.
Водещ: Нека малко да погледнем на финала на разговора ни към „Демократична България“. Там ключовата фигура е Христо Иванов. Кого бихте откроили от „Демократична България“, който така ще се впише в един бъдещ кабинет, например?
Стойчо Стойчев: Разбира се, самият г-н Иванов. В „Демократична България“ животворящата сила, ако искате, или там, където е живецът, е „Да, България“ и хората, които не са обвързани твърде много с водеща политика. Виждате, че и призивите за нови хора, за смяна на системата и т.н. изключват вече твърде познати лица. Затова си мисля, че малко или много ДСБ ще отстъпят по-назад, ще търсят реализация на своите кадри на втори ешелон, трети ешелон на властта, като заместник-министри, като шефове на агенции евентуално, но в кабинета по-скоро биха били предложени хора от „Да, България“, които досега не са били ангажирани с управлението. Там има достатъчно такива хора на средна възраст, бих казал, които имат и опита, и потенциала да се включат в един такъв проект. Сега дали ще бъде успешно, вече не мога да кажа, но аз там виждам потенциала за развитие.
Водещ: Добре, и едно изречение за хората на Слави Трифонов – там кой има потенциал в евентуален бъдещ кабинет, кой би бил премиер?
Стойчо Стойчев: Като цяло изненадите са много покрай Слави. Аз очаквам един бърз кастинг може би да направи, той има такъв тип подход, всичко това ексклузивно да се излъчва през неговата собствена телевизия, защото в крайна сметка вие видяхте и с изявленията как беше подходено. За момента според мен там твърде мъглива и неясна е границата между бизнес медийния проект и управлението, някак си извеждането на собствената медия пред останалите, при положение, че се очертава като мандатоносител, едно, че е проблематична, второ, създава доста предпоставки. Но нека да кажем, подобно поведение в българската политика аз си спомням от Симеон Сакскобургготски. Като го питаха хората нещо, той казваше „Когато му дойде времето, сега няма да кажа“ – обтекаеми фрази, които нищо не ви носят като съдържание, отлагат занапред. Слави Трифонов по същия начин казва – има си закон, ние си го спазваме, има процедура, прочетете Конституцията, аз спазвам Конституцията. И някакви такива неща. Ако така ще я караме, предполагам, че ще се избере и говорител на Министерски съвет. Това ще бъде някакво пиар подготвено лице, което да може да комуникира някакви неща или да не ги комуникира. И прозрачността, на която сме свикнали, включително на това да се излъчват заседания на парламента, на кабинета онлайн и такива неща през последните 10 години, според мен ще бъдат премахнати съвсем скоропостижно, най-вероятно тихомълком и ще почнем така, иносказателно да си говорим гражданите с управлението през фигури, мантри и намеци. Не сме го, както се казва, гледали този сюжет скоро. Някои като мен сигурно имат спомени от такива управления, други са ги забравили, но в политиката, както в икономиката и както в целия свят, всичко е на приливи и на отливи, на възходи и падения. Ще се върнем към някакви стари, забравени неща, да си ги припомним, защото цикълът е безмилостен. Той и в политиката, политическият цикъл ще ни води до по-голяма откритост и прозрачност към по-малка. Аз единственото, за което се притеснявам, е, че в такива времена обикновено на безвремие, безхаберие и липса на ясна отговорност, престъпният контингент се активизира изключително много и…
Водещ: А, дано да не сте прав, защото имаме вече едно показно убийство.
Стойчо Стойчев: Дано, дано то да е инцидентно, така бих казал. Защото пак някои сигурно са забравили, но аз си спомням едни времена на Тройната коалиция с много такива поръчкови убийства, много отвличания и много нападения над лица на улицата. Имаше там, заливаха хора с киселина, отвличаха на хората децата.
Водещ: Не, надявам се изобщо, да, да не се стигне до такова нещо.
Стойчо Стойчев: Тези актове внасят изключително много чувство на несигурност, когато чувстваш живота си застрашен вече на себе си, на семейството си, несигурност за това какво ще се случи. Много бързо, много бързо хората ще изтрезнеят от да кажем едно опиянение, в което са въведени в резултат на каквито и да било майсторски и пиарски похвати и пропаганди.

Евелина БРАНИМИРОВА