МненияВИЖ ВСИЧКИ

Първан Симеонов: Слави Трифонов е изборът на младото поколение, а той понякога е стихиен

08 април 2021 | 13:00

Снимка: Радио „Фокус“

Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Какъв сериал ще наблюдаваме – невъзможна коалиция или компромис в името на стабилността или пък може би на властта? Темата ще коментираме в следващите минути с директора на „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов. Здравейте.
Първан Симеонов: Здравейте. Мога да се очертаят сценариите. Най-логичното, което може да се случи, и най-разбираемото за народа, би било партиите на протеста да съставят кабинет с дискретната подкрепа, а не е коалиционно участие, а подкрепа именно, на партия БСП, която в крайна сметка е част от статуквото, срещу което протестът скочи през лятото, но все пак е опозиционна партия. Това е най-легитимния вариант, най-разбираемият, затова има обществена поръчка. Макар че няма ясна обществена поръчка казано честно. Но все пак изборът: предвидимост или промяна, българите го решиха по-скоро към промяна. Така че трябва да има такъв опит – това е най-легитимното. Втора опция: ако следваме теорията и практиката на правенето на избори, обикновено когато на една вълна не й е достигнало малко и се даде поправителен избит, тя може и вторият път да го вземе с отличен. Така че възможно е Слави Трифонов да се замисля за отиване към предсрочни избори, бързи избори, които на теория могат да направят така, че той да увеличи резултата си и да има по-ясно мнозинство, тоест, по-ясно – народът да наклони везните. Тук, между другото, в известна степен на същото мнение виждам, че са и представителите на „Демократична България“. Така че това са двете опции. Защото опцията някакъв експертно звучащ кабинет на Бойко Борисов заедно със Слави Трифонов, реден от някакво задкулисие, не ми изглежда много популярна в очите на същия този народ, който гласува преди няколко дни. Така че малко трудно ми се струва. Това са двете опции: или протестен кабинет, или нови избори пак в името на увеличаване на протестната подкрепа.
Водещ: Кое би било по-добре за България: по-стабилното, имайки предвид и условията на нестабилност, породени от коронакризата и от икономическата ситуация, да отидем на нови избори или да се създаде този кабинет, компромисен на протестерите, на партиите от протеста? Кое би било по-добре?
Първан Симеонов: То, всъщност, и двете, ако търсим стабилност, и двете опции могат да не са стабилност. Едната може да донесе непосредствено тук и сега, но с цената на по-големи компромиси, а другата може да донесе след време, но по-лесно, защото компромисите ще бъдат по-малки и ще има по-ясно мнозинство. Така че въпросът не е толкова кое е по-стабилното и наистина кое е по-доброто за страната, въпросът ще бъде кое по-ефективното политически за политическите дейци по терена, защото наивно би било да смятаме, че политическите дейци по терена в момента мислят за стабилността на страната – те мислят за най-изгодните си перспективи. И това е политиката, няма какво да се лъжем. По-късно ако имам време ще споделя и личното си мнение кое е добре за страната, защото тогава ще говоря като гражданин, а не като изследовател.
Водещ: Би било интересно да чуем и вашето лично мнение.
Първан Симеонов: Добре, вплитам го за кратко, защото работата на изследователя е да мисли за шахмата, а не за това кое е добро и зло. Моето лично мнение е, че ще загубим много, ако продължаваме да говорим за нови Конституции, да сменим Изборния кодекс, да въведем гласуване дистанционно, електронно, по пощата. Всичките тези неща на мен ми се струват ненужни, доказано наивни и хабящи енергия. Единственото, от което се нуждае страната, е нормална промяна във властта съгласно искането на народа, или нови избори. Но във всеки случай няма нужда от това да преучредяваме държавата си сега. Знам, че изглежда много красиво, много идеалистично, знам, че всеки втори на улицата веднага ще каже „Да“, без въобще да знае какво има предвид, но това ще ни донесе само беди. България има нужда от сериозно бачкане без значение от страна на кого, от модернизация на тази страна, защото обратното означава ние завинаги да останем периферия на всичко във всичко. И най-тъжното е, че голяма част от хората, които ги говорят тези неща: Велики Народни събрания, мажоритарни системи и всичките тези работи, прекрасно знаят, че това са глупости и ги говорят само за едното политическо позициониране.
Водещ: Политическа дъвка.
Първан Симеонов: А не е моментът наистина сега да се прави това на фона на това, което вие казахте: коронакризата, икономическата криза и т.н. Тоест, това беше личното ми мнение.
Водещ: Аз ще си позволя да се съглася с това ваше мнение. Не знам доколко е редно водещият да споделя личните си мнения в ефир, но на мен по-скоро ми се струва, че ние не страдаме от дефицит на личности. Такива личности, които да са добре подготвени в продължение на години, и които да могат да сформират един кабинет и да управляват държавата. На мен по-скоро това ми се струва, че много трудно ще го постигнем. В интерес на истината когато хората сравняват този наплив, който сега имаше Слави Трифонов на тези избори, със ситуацията при царя, ми се струва, че не говорим за едно и също нещо. Защото царят е бил подготвян от дете да управлява, има огромна разлика. Така че в този ред на мисли струва ми се изненадващ изборът, който бе направен сега.
Първан Симеонов: Вижте, ако изборите бяха приключили на обяд, понеже ние следихме екзитполове целия ден като един борсов индекс, аз даже публикувах тези данни, те са много любопитни за гледане, там ясно се вижда, че на обяд изборите бяха точно в рамките на прогнозите на социологическите агенции няколко дни по-рано или айде да съм максимално коректен – моментните снимки, които социологическите агенции установиха към 30-31 март. Защото и това не са прогнози. Имайте предвид, че 600 хиляди души са взели решението след тази дата, което означава, че каквито и прогнози да си говорим, явно става дума за непрогнозируеми неща. Стана млада вълна, тази млада вълна, според мен, е отражение първо на Ковид ситуацията, просто възрастните хора излязоха по-малко да гласуват, и второ, на всеобщата политизация на младите хора в България, дошла с протестите. Всъщност, тези избори се превърнаха в нещо като втори тур на протестите, ако трябва да бъдем честни, и абсолютно възпроизведоха картината от няколкото площада на София през лятото. Там на различните тротоари стояха ядките на тези партии с изключение на тази на Слави Трифонов. Но в общи линии партиите на протеста седяха на различните кръстовища, пък обсъдените бяха ГЕРБ. Нещо подобно се случи и сега. И затова казвам, че най-нормалното е тези партии да пробват да направят нещо, ако не могат, да отидат на изори. Но във всеки случаи глупава е според мен е тази претенция сега да променим изборното законодателство, и забележете, да въведем дистанционно гласуване, което е драматична промяна, за 2 месеца да го въведем, за да може на новите избори партиите на протеста да имат по-голям резултат. Честно да ви кажа, които и партии да бяха, и партиите на статуквото да бяха, не се правят такива неща. Те противоречат на самата идея за експертност и в общи линии противоречат на самата идея на протеста. Ако ние ще правим такива промени ад хок заради политическата конюнктура, че то какъв модел сменяме? И между другото, уместен е вашият коментар, абсолютно същата енергия, която избра Слави Трифонов преди 10 години същата енергия избра Бойко Борисов. Защото същата тази енергия избра и Сакскобургготски. Вярно е, че Сакскобургготски поне беше подготвен. А тук явно всяко поколение в България трябва да се избере по един протестен играч и да си изпие може би после горчивата чаша. Но да неразсъждаваме чак токова трагично. Случи се нещо нормално всъщност, единственото анормално, което се случи, е сривът на БСП. Той за съжаление се дължи на коронавируса. Казвам за съжаление, защото винаги се струва да съжаляваме когато едни хора са били възпрепятствани да гласуват по някаква причина. В случая голяма част от избирателите на БСП бяха възпрепятствани заради този свръхакцент върху темата с коронавируса, паниката около него и разбира се самият коронавирус. Което не отменя разбира се вътрешните проблеми, които БСП има, и които както се вижда, и сега й пречат да излъчва стабилни послания.
Водещ: А сега, на финала да кажем – какво ще очакват избирателите на Слави Трифонов?
Първан Симеонов: Вижте, те са преимуществено млади хора, не съм сигурен, че имат някаква стройна пътна карта, и слава Богу, те са млади хора и от тях не се очаква нещо да имат планове в главата си. Това е красотата на младото поколение и неговият избор понякога е стихиен. По-важното е какво ще очакват българите като цяло, като общество. Първият вариант, те ще очакват промяната да продължи в едни нови бързи избори да речем. Обаче, ако има още 2-3 седмици ей тези шеги и закачки: „давам ти депутати“, „пише нова Конституция“, „Фейсбук“ отговори и не знам си какво, хич не е нелогично да се очаква, че част народа ще каже: „Абе я да връщаме старото по-скоро, защото поне е познато“. И тук съществена роля ще има президентът Румен Радев, защото всъщност той е в изгодна ситуация в момента. Той може да бъде и гарант за едно правителство на протестните партии с подкрепа на БСП. Това е абсолютно точен формат на подкрепящите Румен Радев партии и ще прилича точно на първи, или айде предварителен тур на президентските избори, които предстоят наесен. Във варианта предсрочни избори той също има интерес, защото ще има служебно правителство. А пък ако станат 2 в 1, още по-добре за него, защото ще стане с енергия Трифонов-Радев. Синергия, която веднъж сработи добре, ако помните, президентските избори през 2016 година.
Водещ: Да, така е. Добре, предстои да наблюдаваме с интерес в следващите дни някаква развръзка. Дано да не стане завръзка, както прогнозирахте преди няколко месеца в нашия ефир, че изборите ще донесат завръзка.
Първан Симеонов: Е, то стана, както се видя.

Евелина БРАНИМИРОВА