МненияВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Александър Маринов: Тази година приключва кариерата на Бойко Борисов като първостепенен ясно изразен публичен политически лидер

23 февруари 2021 | 16:00

Снимка: Агенция "Фокус"

Агенция „Фокус“ се обърна с еднакви въпроси към водещи политолози, социолози и анализатори за кратка ретроспекция на двете десетилетия, в които Бойко Борисов е на политическата сцена.
Първото от поредицата интервюта е с политолога Александър Маринов.


Фокус: Проф. Маринов, 20 години Бойко Борисов е на политическата сцена, във фокуса на общественото внимание. От главен секретар на МВР, през кмет на София, Борисов в на път да счупи рекорд и да бъде титулуван като най-дълго управлявалия министър-председател в историята на България. Като анализатор, който следи политическите процеси отблизо, каква ретроспекцията бихте направили за неговото присъствие във властта? Какви възходи и падения белязаха тези две десетилетия?
Александър Маринов: Ако трябва да бъдем прецизни, Борисов е в политиката не от 20, а от 15 години, тъй като позицията на главен секретар на МВР не е политическа. Вярно е, че той беше нетипичен главен секретар. Тоест, съсредоточаваше голям медиен интерес и превърна тази строго професионална позиция в нещо като шоубизнес. 15 години също е достатъчно като време. Според мен различните периоди от дейността му трябва да се анализират поотделно. Например, като кмет на София в двата му полумандата и след това като министър-председател. Могат да се анализират по много показатели тези години. Според мен най-ясната оценка се дава от общественото доверие и одобрение. Вероятно си спомняте, че когато стана министър-председател за първи път се ползваше с много високо одобрение, със силно положителен индекс на доверие. Някъде над 60 към 20, на моменти е стигал и до по-големи стойности. Сега ситуацията е точно обратната – 20% одобрение и доверие, 60% неодобрение. При това става дума за един процес, който не е толкова нов. През годините се случва и общо взето е отражение на оценката на резултатите. В една политическа кариера са важни резултатите, които засягат хората, а не тяхното медийно отразяване. Според мен политическата кариера на Борисов неотскоро върви надолу. Резултатите стават все по-плачевни за българското общество. Това сочи близкия край на политическата кариера на Борисов.
Фокус: След третия мандат на Борисов чува ли се по-силно името на България на международната сцена?
Александър Маринов: Да, за съжаление се чува в неблагоприятна светлина. България се превърна в синоним на корупция, злоупотреба с власт, на съмнителни договорки и комбинации. Лично аз не съм привърженик на тезата, че Борисов е един влиятелен политик от европейски калибър. Той умело използва международното поле, за да гради своя имидж, но има различни мнения и те не са много лицеприятни за това какво е реалното отношение на европейските лидери към Борисов и България. Друг е въпросът, че големите и силни държави винаги са умеели да използват обстоятелствата в свой интерес. В този смисъл редица европейски държави и техните лидери са се възползвали от характерните особености на Борисов – психологически, манталитетни, поведенчески, за да защитават своите интереси. За съжаление, това обикновено е ставало във вреда на българските интереси.
Фокус: Третият мандат на Борисов бе белязан от редица скандали и протести. Защо устоя на уличния натиск и този път оставката не беше решение?
Александър Маринов: Той се запъна, ако мога да се изразя образно. Вероятно е преценил, че рисковете, ако подаде оставка са по-големи от тези, ако не подаде. Понякога просто в такива случаи се отлага неизбежният край. Ако ставаше дума за политик, който мислеше за бъдещето и перспективата си, оставката щеше да му даде повече шансове. Това е просто продължаване на агонията. Да, той устоя, но въпросът е на каква цена. Цената е отразена в изследванията на общественото мнение. Изключително ниска степен на одобрение към правителството, министър-председателя и парламента. Естествено това ще се отрази върху резултатите на ръководената от него партия.
Фокус: Като министър-председател Бойко Борисов смени над 70% от министрите си. Показателно ли е това за политическия му нюх и управлението на кризи?
Александър Маринов: Това е показателно за неговата безцеремонност и безпринципност. Борисов е от хората, които защитават безкомпромисно своя интерес и са готови да пожертват всичко и всеки за това. Друг е въпросът защо толкова много хора, една част от които, изглеждащи неглупави, се хванаха на тази игра. Не само хора, цели партии се загробиха заради изкушението да заиграват с Борисов. Докато минава този номер, той дава резултати. Според мен обаче, той вече не минава.
Фокус: През годините Борисов се раздели с много знакови за ГЕРБ фигури. Какво донесе това на партията и по какъв начин ще се отрази на изборния им резултат?
Александър Маринов: На партията донесе еднозначно негативен ефект, въпреки че някои от тези фигури бяха доста спорни, дори отхвърлени от обществото. Аз бих насочил вниманието не към тях, а към мнозина други. Познавам хора, които в началото са се присъединили към ГЕРБ, заемаха някакви позиции, бяха депутати или активисти на партията, защото разчитаха, че наистина ще има някаква промяна към по-добро, но те бяха изтласкани и отстранени, дори смачкани. Естествено, когато си отидат отвратените, остават отвратителните. Това е известна максима. Така че това, което остана в момента в ГЕРБ като ядро, едва ли може да предизвика и породи съществена обществена симпатия и подкрепа.
Фокус: Много от противниците на Борисов се надяват 2021 г. да е последната му година във властта. Според вас ще се сбъднат ли тези очаквания?
Александър Маринов: Убеден съм в това. Разбира се, той може да остане известно време и да влияе зад кулисите, но тази година приключва кариерата му като първостепенен ясно изразен и поставен публичен политически лидер. Всяко нещо има край на този свят. Политическата кариера също. Въпросът е как свършва тя и какъв е краят ѝ. Има политици, които са си отивали може би не с всеобща обич, но поне с уважение. Аз не смятам, че Борисов е от политиците, за които хората ще си спомнят с признателност и уважение.
Фокус: В началото на годината Борисов обяви, че му трябват още 2-3 години управление на държавата, за да бъде довършена АМ „Хемус“. Може ли това да бъде разчетено като заявка за четвърти мандат?
Александър Маринов: Той може да прави всякакви заявки, само че те са нереалистични. Няма как да се случи това нещо. Просто не е възможно. Каквито и ще комбинации да проиграваме мислено, е ясно, че Борисов вече е неудобен, включително на тези, които доскоро са го подкрепяли и защитавали. Ясно е, че се отива към нови конфигурации. Основната причина е, че подкрепата за ГЕРБ е много ниска, независимо какви конкретни резултати и средства получат. Ясно е, че огромното мнозинство от българите са срещу ГЕРБ и Борисов. В такава ситуация да искаш четвърти мандат е меко казано неадекватно.
Фокус: В края на 2021 г. се задават и президентски избори. Можем ли да очакваме Борисов да се изправи в директен двубой срещу Румен Радев и чии сили ще надделеят?
Александър Маринов: Теоретично е възможно. На практика аз смятам това за много малко вероятно, въпреки че не бих могъл да пожелая на президента Радев по-удобен съперник на тези избори от Бойко Борисов. Ако допуснем чисто хипотетично, че Борисов се яви на президентските избори, аз дори не съм убеден дали той ще бъде най-силният съперник на Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА