МненияВИЖ ВСИЧКИ

Старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОДМВР – Пловдив: Пандемията се отрази на броя на регистрираните престъпления, но с това работата ни не намаля, дори напротив

14 януари 2021 | 18:00

Снимка: Радио "Фокус"

Старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОДМВР – Пловдив за работата на полицията през изминалата 2020 година, белязана с паднемията. Намаляла ли е престъпността в Пловдив и областта през годината и умеят ли пловдивчани да спазват наложени ограничения, всичко това в интервю за Радио „Фокус“- Пловдив.

Фокус: Г-н Рогачев, с какви чувства влизате в 2021 година и с какви очаквания?
Ст. комисар Йордан Рогачев: Най-сериозното предизвикателство пред органите на реда в Пловдив и в цялата област беше и си остава преодоляването на кризата с пандемията от появата на COVID 19. Това е един световен проблем, който ще продължи да ни вълнува и през настоящата година. Лично аз изпратих с тъга изминалата, защото през нея 12 мои колеги си отидоха без време от този свят и оставиха огромна празнина в своите семейства и сред колегите си.
Предизвикателствата ни като екип на ОД на МВР-Пловдив са много, но и през 2021 г. ще се грижим за осигуряването на добър обществен ред и сигурност. Освен, че оставаме в готовност да променяме своите ежедневни приоритети във връзка с това каква е динамиката сред заболелите, ще гарантираме спокойствието и сигурността на възрастните хора, жителите на малките населени места и подрастващите.

Фокус: Смятате ли, че пандемията се отрази на работата на ОДМВР? С какво се промени вашата работа?
Ст. комисар Йордан Рогачев: Живота и работата ни наложиха едно различно изпитание. Динамичната и трудна обстановка ни предизвика да проявим креативност, мобилност и гъвкавост, но като човек на реда и ръководител аз умея да поемам отговорност за взетите решения. Пандемията се отрази на броя на регистрираните престъпления, но с това работата на полицейските служители не намаля, дори напротив. Колегите бяха натоварени с множество задачи по контрола за спазването на протиоепидемичните мерки през пролетта и сега – дежурства по всички КПП, контрол за изпълнение на наложените карантини, за спазването на мерките на обществени места на открито и закрито. Едновременно с това униформени служители също попаднаха сред заразените с COVID 19, налагаше се бърза реорганизация на работата, за да не се прекъсне административното обслужване на гражданите. Редом с това дойдоха и протестите през лятото и началото на есента. Нашите момчета и момичета помагаха активно за охраната на обществения ред на колегите си в столицата и организираха охраната тук в Пловдив по време на протестни действия. Освен всичко изброено на нашите плещи лежи и опазването на обществения ред във всичките му направления, разследването и разкриване на престъпления, пътната безопасност. И през цялото време търсехме баланс- защитавайки живота и здравето на колегите и в същото време откликвайки на нуждите на обществото - да го предпазим от чисто човешки изкушения в условия на непрекъснато променящи се правила.

Фокус: Какво мислите, умеят ли пловдивчани и хората от областта да спазват наложени ограничения, да бъдат дисциплинирани? Какво показват резултатите от проверките , които правихте във връзка с ограниченията на разпространението на ковид-19?
Ст. комисар Йордан Рогачев: Жителите на Пловдив и областта, като цяло приемат и спазват наложените ограничения и мерки. Разбира се, в началото имаше и немалко изключения, но тук в Пловдив сме безкомпромисни. Полицията всява значителен респект, хората са по-стриктни в спазването на дистанция и носене на предпазни маски. Аз вярвам, че с течението на времето онези, които се сблъскват директно или косвено с вируса, разбират, че с него няма шега. Аз самия също бях заразен с коронавирус и от първо лице мога да заявя, че лечението е дълго, а понякога развоя на инфекцията е непредвидим.

Фокус: Какви резултати отчитате? Как се промени картината на престъпността в областта? Има ли неразкрити престъпления и много ли са те?
Ст. комисар Йордан Рогачев: Върху интензитета на работата ни съществено влияние оказаха въведената противоепидемична обстановка и засиления полицейски контрол. През изминалата година ОД на МВР Пловдив предприе широко мащабна акция със специализирани полицейски операции в малките и отдалечени населени места, които вече дават своя положителен резултат върху нивото на битовата престъпност. Само ще спомена, че ако през 2019 година регистрираните престъпления на територията, която обслужваме, са били 7 303, то през изминалата година те са 7 204 броя. Отчитаме намаление и висока разкриваемост при почти всички типове престъпления. Нямаме неразкрити тежки престъпления против личността.
Поставили сме си за цел със засилено полицейско присъствие в малките населени места през настоящата година да гарантираме спокойствието и сигурността на хората, които живеят сами и далече от големия град.

Фокус: А намаляха ли катастрофите, както и нарушителите на Закона за движение по пътищата? Знаем, че Пловдив държеше челни позиции в това отношение.
Ст. комисар Йордан Рогачев: Сред основните приоритети в работата ни през следващата година ще остане засиления контрол по пътищата, с който целим да запазим човешкия живот. По брой извършени нарушения пловдивчани водят в статистиката. Според данни на сектор „Пътна полиция“ през изминалата година на територията на областта са съставени повече от 140 000 фиша, на обща стойност 21.5 млн лв., а това говори за една не добра дисциплинираност от страна на водачите на пътя, което ни прави наистина първи в страната по установени нарушения.

Фокус: Г-н Рогачев, знаем, че през изминалата година осъществихте доста операции по линия на наркоразпространение сред подрастващите, имаше няколко акции пред пловдивски училища. Намаляха ли наркодилърите, каква е картината сега по отношение на предлагането на дрога сред подрастващите?
Ст. комисар Йордан Рогачев: Тук много активно си взаимодействаме с прокуратурата в Пловдив и Специализираната прокуратура в София. Резултатите от спецоперациите по линия „Наркотици“ и „Атидрога“ сред подрастващите сочат, че през изминалата година сме образували 735 досъдебни производства, а задържаните лица са 810, а 26 от престъпленията са извършени от непълнолетни лица. Веднага щом учениците се върнат присъствено в час отново ще възобновим проверките в районите на училищата.

Фокус: А какви са резултатите ви по отношение на битовата и икономическа престъпност? Много ли са неразкритите престъпления?
Ст. комисар Йордан Рогачев: Дирекцията в Пловдив има доста успехи в противодействието на битовата и икономическата престъпност. Отчитаме изключително успешни реализации против нелегалното производство и търговия с акцизни стоки. През изминалата година бяха разбити множество нелегални фабрики за преработка, производство или складиране на тютюневи изделия без бандерол.

Фокус: Кое ще бъде най-важно за вас през тази година?
Ст. комисар Йордан Рогачев: Наша основна цел е да продължаваме да правим Пловдивска област спокойна за живеене и работа, с ниско ниво на престъпност и да повишаваме доверието на хората към нас. В същото време е необходимо да продължим стриктно да спазваме препоръките и решенията на здравните власти, за да гарантираме здравето и живота на себе си, на своите близки и приятели. В заключение ще кажа, че и през тази година служителите на реда ще бъдат там, където тяхното присъствие е най-необходимо.
Пожелавам си да успеем да се съхраним живи, здрави, да станем по-добри и да се научим да си помагаме повече.

На всички служители на Областната дирекция и на членовете на семействата им желая да са здрави, с непоклатима вяра и силен дух, да се подкрепят в трудностите и да не изневеряват на принципите си! С обединени усилия ще се справим с всяко предизвикателство.

Цветана ТОНЧЕВА