МненияВИЖ ВСИЧКИ

Eвродепутатът Андрей Ковачев: Отношенията България- Северна Македония през 2020 г. не изглеждат много по-розово и това се дължи на неразбирането на политическия им елит

31 декември 2020 | 12:00

Снимка: Агенция "Фокус"

Евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев в интервю за Агенция "Фокус“ за българо-македонските отношения през 2020 г.
Фокус:Г-н Ковачев, измина 2020 г. Каква бе тя за българо-македонските отношения?
Андрей Ковачев:По принцип тази година беше тежка за целия свят, заради COVID, проблемите, свързани с изолацията, с икономическите трудности за всеки един от нас, така и отношенията България- Република Северна Македония нещата не изглеждат много по-розово. Тази година беше година на пълен застой и връщане назад, защото имаше нежелание и неразбиране от страна на политическия елит в Република Северна Македония. Протегнатата ръка, добрата братска политика, която води България от 30 години, се разбира явно от тях като някаква слабост от страна на България, като наивност. Те смятат, че ние независимо те какво правят, ще продължим без никакви условия да ги подкрепяме в тяхното пълноправно членство. Ние искаме да го направим, но това трябва да се основава на европейските ценности, на истината, на неомразата, на преодоляването на разединението и неразбирателството.
Фокус:В края на годината – правилно ли беше решението на страната ни да каже временно „Не“ на европейското бъдеще на Северна Македония?
Андрей Ковачев:Това е категорично правилно решение. То не е предизвикано от България. То е резултат от политиката, водена в Република Северна Македония. Нека това да бъде категорично ясно. Не България забавя започването на преговорите между Република Северна Македония за пълноправно членство в ЕС, а политическият елит там– управляващи и опозиция. Нека все пак да знаем, че България не е кандидат, а Република Северна Македония. Тяхното поведение е все едно те са страна, която е пълноправен член и все едно на тяхна страна е истината. Те искат да се представят като жертвен агнец на някаква лоша политика от страна на България. Това е много некоректно. Техните политически лидери, в това число премиерът, външният им министър и министърът по така наречените европейски въпроси обикалят столиците от много време и говорят срещу България. Това е изключително некоректно след като България е проявила толкова добрини, толкова търпимост и по никакъв начин наистина не сме си позволили подобно нещо. Поне аз не знам от българското правителство или от който и да било от евродепутатите да обикаля столиците на ЕС и да говори срещу Република Северна Македония. Напротив – обратно. Знаем, че нашето европредседателство беше насочено към това да убеждаваме нашите европартньори колко е важно всички страни от Западните Балкани да бъдат част от ЕС. Ние подписахме и имахме смелостта да подпишем договор без никой да ни кара.
При нас нямаше медиатор, нямаше ООН, както беше с Гърция. Никой не ни натиска да подпишем Договора за приятелство. Този Договор за приятелство и добросъседство отвори вратата на Република Северна Македония да подпише и Преспанския договор и да станат пълноправни членове на НАТО, да са защитени. България е една от първите, които ратифицира приемането на Република Северна Македония в НАТО. Ние правим и ще продължим да правим всичко възможно те да бъдат пълноправни членове на ЕС, но все пак от тях зависи. Те са кандидатите. Не могат да обръщат думите и да казват, че общата история означавало общата история на всички народи на Балканите, на Европа и човечеството. В договора е записано общата история на двата сегашни народа. Комисията трябва да работи въз основа на историческите данни, а не въз основа на обществените нагласи. Едва ли не те смятат, че науката трябва да клекне пред обществените нагласи и нямат смелостта да кажат истината на своето общество, което с десетилетия е обучавано и образовано във фалшификации.
Фокус:През годината имаше безброй прояви на македонизма и езика на омразата. Как можем да се противопоставим на това?
Андрей Ковачев:Само с истината. Това е най-силното оръжие. Колкото и да са силни гласовете на фалшификацията и на лъжата, все пак истината винаги е побеждавала. Тук не става въпрос за българския интерес, а за истината. След толкова десетилетия на омраза и разделение, трябва да използваме единствено и само академичната, научна, доказана и базирана на исторически факти истина. Да си изпълняват договора, както е записано в него. Учудвам се, че г-н Заев и други се правят, че не разбират за какво става въпрос и какво искала България. В договора е записано – първо обща история не на цялото човечество, а на сегашните български и македонски народ. Не може той да казва, че става въпрос за общата и споделена история на всички народи в Османската империя. Това е може би за вътрешна употреба, но така не се прави. Второто, което се правят, че не разбират е, че решенията на комисията трябва да се основават на факти от историята, основани на източниците от съответните епоха. Имаше една такава поговорка, че докато истината тръгне по света, лъжата е обиколила два пъти цялата земя. Тук вече трябва много по-активно да обясняваме за какво става въпрос. Нашата доброта се прие за наивност. Някои хора в Скопие сметнаха за наивност нашата неактивност по отношение на международната общност. Ние не пожелахме да бъдем като Гърция и да говорим нещо негативно спрямо нашите най-близки.
Фокус:Има ли надежда за отношенията между двете братски страни през 2021 г.?
Андрей Ковачев:Много се надявам наистина. Много желая и ще продължа да работя за разбирателство, за преодоляване на омразата, на разединението. Иска ми се най-вече младите поколения да не бъдат образовани в такава ненавист към своите исторически най-близки хора. Ние сме били един народ. Ние сме наследници на едни и същи хора. Не е вярно, че по едно и също време на едно и също място са живеели етнически българи и етнически македонци. Едва ли не те са били и българи и македонци в етнически смисъл, а не както много ясно показано от исторически източници, че за македонци са се смятали всички, които са живеели в географската област Македония. Те са били от най-различен етнически произход. Мнозинството са българи. Имало е гърци, турци, власи, албанци и други народности. За съжаление след 1944г . с много насилие е настъпил процесът на разединение.
Ето идва една тъжна дата , а именно така нареченият Кървав Божик или Кървавата Коледа. Това се е случило по време на Титова Югославия, а някои от тях сега толкова много харесват диктаторът Тито. Именно по негово време настъпва процесът на разединение. Тогава се създава македонският език на основата на българските говори и диалекти от този регион.
Великата идея на ЕС е да се преодолее омразата и да се преодолеят конфликтите от миналото чрез сътрудничество, справедливост и търпимост. Българската позиция е изключително европейска. Обратно на пропагандата, която слушаме от Скопие и която се опитват да предадат в Париж, Брюксел и Берлин, че едва ли не е някаква националистическа. Не, тя е изключително европейска и е в основата на идеята на ЕС. В този общ европейски дом не може да се образоват младите поколения в лъжа и омраза към съседа.
Деница КИТАНВА