МненияВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Венета Ханджийска, РИМ – София: На празника на София ще покажем дългочакан нов експонат - съкровището от площад „Света Неделя“

17 септември 2020 | 10:00

Снимка: Агенция "Фокус"

Директорът на Регионалния исторически музей – София доц. Венета Ханджийска в интервю за Агенция „Фокус“ за празника на София.


Фокус: Доц. Ханджийска на 17-ти септември е празникът на София. С какво ще ни изненада тази година Регионалният исторически музей?
Доц. Венета Ханджийска: Тази година празникът ще бъде отбелязан по по-различен начин от обичайното. В началото на годината имахме намерения тържествено да отбележим пет години от създаването на постоянната експозиция на Музея, които се навършват именно на 17-ти септември, но плановете ни се промениха. Заради епидемичната обстановка, програмата нямаше как да бъде осъществена – Ден на отворените врати с множество събития, образователни програми, концертът, с който приключва вечерта. Но това няма как да се случи и решихме да направим нещо друго. През последните няколко дни, буквално през два или три дни, откриваме нова изложба, за да можем днес да покажем няколко нови неща на нашите посетители. Миналата седмица открихме традиционната изложба „Археология на София и Софийско“ - шесто поредно издание, в която могат да бъдат видени много интересни неща, като може би най-любопитните от тях са запазените кожени подметки, дървени предмети, които изключително рядко биват запазени при археологически разкопки. На 15-ти септември открихме една нова фотографска изложба, която организираме съвместно с „Етюд-и-те на София“. Тя се казва „Под небето на София“ и има също впечатляващи изображения, снимки на красивите покриви на нашия град и посветенна именно на празника му. Днес ще покажем един дългочакан нов експонат в археологическата ни експозиция – съкровището от площад „Света Неделя“, което е открито преди пет години и след дълъг период на реставрация в Националния археологически инстут е върнато в нашия музей и ще бъде показано на публика. Става въпрос за съкровище, което включва почти три хиляди сребърни римски монети – изключително впечатляваща и много рядка находка, която сега може да бъде видяна в целия си блясък днес. Това ще бъде един от нашите подаръци за посетителите ни, и разбира се, днес достъпът до всички наши обекти ще бъде свободен, без входна такса. Всички, които се интересуват от историята на София, могат да заповядат.

Фокус: Защо Света София е покровителка на нашата столица и от кога датира празникът?
Доц. Венета Ханджийска: Празникът, по този начин, по който го познаваме, е доста нов. От 1992 година е решено 17-ти септември да бъде и празник на града ни, тъй като това е религиозният празник, на който се почита Света София и нейните дъщери – Вяра, Надежда и Любов. Градът се свързва със светицата, може би заради съвпадението на имената. Всъщност се смята, че името на градае свързано с базиликата „Света София“, която не е наречена на светицата София, а на Божията Премъдрост. От там идва името на базиликата, съответно и на нашия град. Заради това е по-подходящо празникът да се чества на 25-ти март, когато се празнува Благовещение и се чества празникът на Божията Премъдрост. В крайна сметка е решено датата да бъде 17-ти септември, в което няма нищо лошо - всички я почитаме и традиционно се налага като празник на града. За съжаление, тази година няма да има впечатляващите тържества, които се случват на тази дата. Обикновено денят започва с водосвет, издигане на знамето на града, с многобройни културни събития на територията на целия град, вечерта прикючва с наградите на Столична община, които се раздават за постижения в областта на културата. Доколкото знам, тези събития са отменени тази година и няма да се проведат. Ние ще се опитаме да компенсираме по някакъв начин с множеството изложби и нови неща, които предлагаме на посетителите.

Фокус: Как са отбелязвали софиянци този ден през годините?
Доц. Венета Ханджийска: Празникът е доста нов и съвременен, както споменах. Трдицията, която се наложи през годините, е да се наблегне на на културния живот в града ни и традиционното освещаване на знамената, което се случваше пред църквата „Света София“. Това е една традиция, която вече се наложи почти 30 години. За съжаление, тази година ни изненада неприятно и няма да бъде проведена, но сме с надеждата всичко това да се компенсира през следващите години.

Фокус:Какво ще пожелаете на столичани по повод празника?
Доц. Венета Ханджийска:Пожелавам да запазят доброто си настроение въпреки обстоятелстава и странностите, които ни се случват всеки ден, въпреки неприятните изненади. Нека се стараят да бъдат усмихнати, да вярват в по-светлото бъдеще и, разбира се, да работят за него, защото то няма как да дойде само. Така че, всички заедно, макар и на дистанция, макар и разделени, надявам се за кратко, нека направим така, че да се чувстваме по-добре.

Габриела ГАНЕВА