МненияВИЖ ВСИЧКИ

Андрей Георгиев: Ако не се преработи Единната информационна система на съдилищата, скоро ще се стигне до колапс на правосъдната система

16 септември 2020 | 18:00

Снимка: Радио „Фокус“

Андрей Георгиев, съдия от Софийския районен съд, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Магистрати от Софийския районен съд /СРС/ се събират в сряда сутринта пред Висшия съдебен съвет /ВСС/, за да изразят протеста си срещу въвеждането на Единната информационна система на съдилищата. Те ще внесат второ искане за решаване на проблемите с новия софтуер. По-рано този месец над 130 съдии от СРС обявиха, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите им не бъдат решени. Защо съдиите не са доволни от новия програмен продукт за съдебната система, който трябва да стане гръбнак на бъдещото електронно правосъдие? Наш гост е Андрей Георгиев, съдия от СРС. Какви са проблемите с въпросната система? Защо ви е трудно да работите с нея?
Андрей Георгиев: Проблемите с въпросната система, колкото и да се опитват да ни убеждават, че тя е много добра като вътрешна структура, това сигурно е така, тя има връзки към много други системи, са по начина, по който тя работи. За да го илюстрирам, ще ви обясня – на нас ни се казва все едно: ние имаме нова електрическа кола, която с батерия от волт и половина може да измине 2000 км. За нас съдиите обаче малкият проблем е, че тази кола се управлява като педалът на газта е на сенника на шофьорското място, бутоните на мигачите са някъде в жабката, а лостът за скорост е разположен някъде на задната седалка. Т.е. ние, за да обявим един акт в системата, който е готов, написан от нас, може да ни е отнел 6-7 страници, трябва, сега ще ви опиша подробно стъпките в рамките на няколко секунди, за да видите колко е абсурдно, да потвърдим, че сме го запазили, да се върнем в папката на делото, да отидем пак при акта, да си възложим задача на самите нас, че ще го подпишем, да се върнем отново в списъка със задачите, да изпълним задачата и да кликнем, за да го подпишем. Това е само едно действие от въвеждане на един файл и акт в тази система. Ето това, при положение, че ние на ден извършваме над 100 такива действия, разбирате, че това са невъзможно дълги технологии.
Водещ: И какво смятате, че ще постигнете с вашия протест, съдия Георгиев? Вие не се ли срещнахте с авторите на тази система, за да им обясните какъв е проблемът и ако може, той да се отстрани?
Андрей Георгиев: Първите съдилища, които използват тази система, това са 17 така наречени пилотни съдилища, предупреждават още от юли месец. Има официално изпратено писмо от Окръжния съд в Смолян до съдийската колегия на ВСС от средата на юли месец, по което нищо не е направено. Казва се, че трябва да се доизработи задачата, пък тя системата трябвало първо да се внедри, а после да се поправи, което противоречи на процеса за изработка на софтуер. Вероятно вашите слушатели, които са се занимавали с това, знаят, че първо се прави теста, а после се въвежда програмата. Тъй че ние в момента пряка връзка нямаме, имаме в съда обучители, които от всеки чуваме различни неща по някои проблемни стъпки в системата. И общо-взето ние сме още по-объркани от това, което ни казват хората, които би трябвало да знаят, как се работи с тази система.
Водещ:Как смятате, че ще се развие ситуацията оттук нататък?
Андрей Георгиев: За съжаление, ние сме обезверени, защото за пореден път усещаме, че членовете на ВСС не се интересуват от това, което гилдията мисли, не обръщат внимание на нашите искания с единствения аргумент, че щели да се загубят едни европейски пари. Ами, хора, парите на един проект ли са по-важни или работата на правосъдието с гражданите? И се надяваме, сега се чуват искания за отлагане, но само за онези съдилища, които не са били пилотни, т.е. колегите от 17-те съдилища да продължат да работят с тази недобре работеща система, което за нас също не е решение. Трябва да се извърши преработка и едва когато вече всичко работи нормално, едва тогава ние да работим с действителни дела на гражданите. Това са съдбите на гражданите, поверени в една система, която на практика не работи. Тя губи времето. Ние сме роби на решението на някой програмист.
Водещ: Съдия Георгиев, как работите в момента?
Андрей Георгиев: Системата беше въведена в СРС от 11-ти септември, т.е. само по нови дела, образувани след тази дата, по старите дела продължаваме да работим с онези системи, с които сме свикнали до момента. Колегите в други съдилища са се принудили дори да действат в противоречие с процесуалния закон като в един свой акт обединяват по няколко, които трябва да се правят по различни етапи на делото, за да не се налага да преминават през тези безбройни кликове. И ние в услуга на гражданите в момента дори нарушаваме закона. Дотам се е стигнало.
Водещ: Това докога може да продължи?
Андрей Георгиев: Не може да продължи много дълго, боя се, защото нашите нерви не издържат. Служителите още повече не издържат, защото за тях тази система е още по-тромава. Дори едно просто въвеждане на нов адрес, ако някой си е преместил адреса, за да се отрази това в тази система се изисква промяна на адреса на около 4 места. Като моята прогноза е, че ако не се направи нищо, просто служителите на съдилищата ще напуснат, опитни хора, на които ние много разчитаме в тази огромна работа, която вършим и ще се стигне до колапс на правосъдната система в България. И то в кратки срокове – до три-четири месеца, не повече.
Водещ: Очаквате ли в четвъртък от ВСС да ви приемат, за да разговаряте и да изясните проблемите и да потърсите варианти на отстраняването им, най-малкото да се спре въпросната система?
Андрей Георгиев: Вече има някакви варианти, предложени от председателя на Върховния административен съд Чолаков, който предлага основно доработка, изненадващо за нас обаче как да стигнем до това едва след като ние заявихме, че ще протестираме, при положение, че от 3 седмици ние говорим едно и също и чуваме едни уклончиви отговори – ние ще говорим с управляващия орган на системата, той трябва да ни каже дали ще има финансова корекция и т.н. Не може да се одобрява нещо, което не е готово, за да може да се избегне една финансова корекция. Вярно, тази корекция може и да не е много малка, но за това не носят вина съдиите и съдебните служители в никакъв случай.
Водещ: Смятате ли, че все пак ще се стигне до някаква промяна, т.е. до отстраняването на тази система до нейно второ преработване?
Андрей Георгиев: Вероятно ще се стигне дотам по един или друг начин, доколкото ви казах, че просто самото правосъдие ще спре да работи в противен случай. Очаквам, че може би ще има някакво отлагане. Но за нас е много важно да не ни се обещават неща в бъдеще, а да започне работа още сега. Ние сме предложили всякакво съдействие, което засяга, разбира се, само тези, които доброволно отделят от времето си, за да се разработи един добър продукт, а не всички и не по цялата работа на съдебната система, защото това би било непосилно. И в този смисъл за нас е проблемно, ако нищо не стане. Трябва да се случи бързо, очакваме да се промени.
Водещ: Вие с какво можете да помогнете?
Андрей Георгиев: За съжаление, в съдийската общност има като че ли леко разнопосочни мнения по отношение на това, какво точно трябва да се промени. За мен радикалното решение да се премахне системата не е добро. Ние можем да помогнем с нашите познания по процесуалните закони и с това, че ние сме потребителите на системата, ние знаем, как за нас е по-лесно да се извършат нещата, кои стъпки да се премахнат и автоматизират и трябва ни диалог пряк между нас и програмистите, за да може това да се постигне. А не диалог през възложители, през някакви екипи, които ние не знаем практически, кои са били съдиите, които са работили в екипа за първоначалното изработване на системата, като всъщност ръководителят на този проект е прокурор от ВСС. Това не е съдия.
Водещ: Странно, че вие нямате участие при изработването на новия софтуер. Никой не е потърсил вашето мнение, това е озадачаващо, меко казано.
Андрей Георгиев: Сега, не искам да кажа, че не е било търсено. Казвам, че аз лично не знам, кои са били търсените. Със сигурност е имало някаква работа със съдии, но очакването, че системата първо ще бъде пусната в тези 17 съдилища и тогава ще се започне коригирането на грешки, е меко казано непрофесионално от страна на изпълнителя „Информационно обслужване“ АД, защото когато се разработва една компютърна програма, съжалявам, че трябва да навлизам в такива стъпки, първо, по заданието, в което се казва „ама вие защо съдиите не отправихте забележки по заданието“? Ами ние не сме програмисти и не можем да направим задание за програма. Има други компетентни хора за това. След като се изработи някаква първоначална версия, тя първоначално се пуска на някакъв малък екип – 300-400 или група, или по-малко 40-50 души, които непрестанно търсят грешки, обобщават ги. Това е така наречената „алфа версия“. Това нещо, когато вече се постигне с изчистените грешки, едва тогава то се пуска за тестване, това е така наречената „бета версия“, за се изчистят вече малките, окончателни неясноти. И едва тогава говорим за финален продукт, по който вече на гражданите ще се обработват делата им. Разбирам, че много късно започна проектът, но това не е вина на хората в темата и не може те да страдат от това, че някой се е забавил във възлагането или провеждането на обществените поръчки за системата.
Водещ: Странна организация на система, която трябва да послужи като гръбнак на бъдещото електронно правосъдие.
Андрей Георгиев: Да, със сигурност. И това, което трябва да се каже е, че не е възможно всичко да се извършва в бързи и кратки срокове, както може би на обществото много му се иска. И на мен така ми се иска, но просто някои неща отнемат работа. И в Австрия например електронното правосъдие е въвеждано около 3 г., а ние искаме тук за 7-8 месеца да се получи. Няма как да стане.
Водещ: Вашата прогноза каква е, съдия Георгиев?
Андрей Георгиев: Моята прогноза е, че нещата ще станат както и преди са ставали, т.е. ще побългарим нещата за няколко месеца, докато най-накрая след може би година ще имаме окончателна, работеща и стабилна версия на системата. Пак казвам, тя е много добра като замисъл, но изпълнението на някои компоненти не е извършено по начина, по който би следвало.
Водещ: Дали това не е наше българско проклятие, господин съдия – замислите ни са добри, изпълнението калпаво?
Андрей Георгиев: Не мисля, че става въпрос за проклятие. Става въпрос по-скоро за неразбиране на това, как се управляват обществените системи, защото тази нова информационна система беше въведена набързо по командно-административен начин, т.е. трябва да стане на дата Х, без да има предварително обучение на колегите, което може би трябваше да бъде няколко седмици или месец след работно време, защото ние в момента получаваме обучение в рамките на 20-30 минути и едни огромни инструкции в обем 2000 страници, които не са пригодени за работа на конкретните видове потребители на системата. И този диалог всъщност показва, че управлението на системата не е представено добре.
Водещ: В сряда вие излизате на протест. Ще си протестирате дотогава, докато се решат проблемите ви, така ли?
Андрей Георгиев: Има изразено такова желание поне да се отложи въвеждането на системата. Не, няма да провеждаме всекидневни протести, поне засега нямаме такива планове. Но това не означава, че всички колеги ще започнат незабавно да работят по системата, по начина, по който може би се очаква. Защото както ви казах, всъщност основната ни работа е друга. Не да цъкаме на различни прозорци в една компютърна система.
Водещ: Бих ви попитала и за други проблеми в съдебната система, но нека да се концентрираме сега върху един от тях, за да очакваме поне в близките дни той да намери решение и най-малкото да не смесваме въпросите.
Андрей Георгиев: Да, бих казал, че трябва да стане и това ще е бъде в полза както на служителите, това не е въпрос само вътрешен за системата, а на гражданите.
Водещ: След като става дума за управление на една система и за невъзможност на нейното управление, то е обществен въпрос и затова сте наш гост.
Андрей Георгиев: Да, така е. Но трябва да очакваме един полезен натиск, който да зададе, да ни върне към това, което трябва да е нормалният диалог между управляващия орган на една система и служителите в нея.

Цоня Събчева