МненияВИЖ ВСИЧКИ

Забравени страници от българската литература: Борис Сугарев, Списание "Македония"

01 август 2020 | 18:00

Снимка: Агенция "Фокус"

Агенция „Фокус“ публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. Текстът за Борис Сугарев е публикуван в месечното илюстровано популярно списание "Македония" от април 1903 г. Списанието се издава от комитет от македонци в печатница "К. Г. Чинков" на ул. "Гурко" 54. Уреждат го М. Грашев и М. Копанов.

Борис Сугарев

Роден в град Прилеп на 12-и март 1878 год. Свършил III кл. на трикласното училище в родния си град, той отишъл в Солун да продължи образованието си. Петокласен ученик, той дошъл в София и постъпил във Военното училище на 15-и август 1890 г.
Произведен в първи офицерски чин на 1-и януари 1900 г., той виждал вече себе си доста подготвен да помогне на Татковината си. Винаги е бил нащрек и най-малкото събитие или явление из живота на роба, увличало го на живо. Душата му винаги буйна и пламенна много пъти на всичко се е решавала. Участва и в есенното въстание. Физически слаб – той беше с непреклонна воля. Той храбро търсеше смъртта, докато я намери тази година (15-и април) посред юнаците на Македония. С хиляди лекарства той отиде да сложи костите си там и умре с вик: „На нож момчета“!!