МненияВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Николай Ботушанов, ендокринолог: Отпадането на мерките срещу COVID-19 увеличава риска за здравето на диабетиците

23 май 2020 | 09:00

Снимка: Радио „Фокус“- Пловдив

Д-р Николай Ботушанов, началник на отделение по Ендокринология в Пловдивска болница в интервю за Радио "Фокус"- Пловдив за опасностите, които крие заразата с COVID-19 за болните от диабет.

Фокус: Д-р Ботушанов, какво трябва да знаят болните от диабет във връзка с COVID-19?
Д-р Николай Ботушанов: Въпреки, че противоепидемичните мерки срещу COVID-19 отпадат постепенно, рискът за пациентите със захарен диабет изобщо не е отминал. Както стана ясно до момента, те са сред групите, които са най-уязвими да прекарат заболяването тежко. Ще цитирам Уинстън Чърчил, който при началото на десанта в Нормандия по време на Втората световна война, казва: „Това не е краят, това дори не е началото на края, това е само краят на началото.“ Неговите думи могат да се отнесат и до ситуацията с коронавируса. Опасността от зараза ще продължи дълго, а хората не бива да мислят, че всичко е отминало. Докато не се добие т.нар. стаден имунитет или не бъде открита ваксина, рискът си остава. Затова хронично болните в тези несигурни времена трябва стриктно да провеждат предписаното им лечението под наблюдение от личен лекар и при необходимост от ендокринолог.

Фокус: Как може да се отрази една зараза с COVID-19 на такива пациенти?
Д-р Николай Ботушанов: Когато диабетиците развият вирусна инфекция, тя може да протече по-тежко и да бъде по-трудно лечима заради промените в имунната система, множеството съпътстващи заболявания и наличните усложнения на захарния диабет.

Фокус: Какъв точно е рискът и може ли да се лекуват по-сериозни усложнения?
Д-р Николай Ботушанов: При диабетиците рискът да получат сериозни усложнения е значително по-голям, малка е вероятността някои от тях да изкарат инфекцията без симптоми и без да разберат. Обикновено болестта протича по-тежко и налага болнично лечение. На този етап няма установена терапия за това заболяване, което означава, че човек трябва да се пази.

Фокус: Как тогава тези пациенти да се пазят? Какви са вашите съвети?
Д-р Николай Ботушанов: С облекчаване на мерките пациентите трябва да поемат лична отговорност за своето здраве.
В краткосрочен план рискът е много голям и моята препоръка е контактите да се поддържат от разстояние. Освен това диабетиците трябва да спазват диетата си и да приемат редовно предписаните медикаменти. Повечето от тях могат да си мерят кръвната захар вкъщи, без да е необходимо да посещават лабораториите. Обучени са да си коригират стойностите на инсулина спрямо стойностите, както и какъв диетичен режим да спазват.Доскоро проблем беше физическата активност, което безспорно влияе на диабета, но и тази забрана вече е в миналото. Лична отговорност на всеки е къде ще отиде, с кого ще се срещне, какво ще докосва. Задължително е да вземе предпазни мерки – маска, ръкавици, дезинфектант, както и да спазва дистанция.В момента екипът на отделението, което ръководя залага на комуникация от дистанция с пациентите си. Става дума за хора с временна декомпенсация в резултат на диетична грешка, стрес и липсата на физическа активност.
За новооткритите случаи срещата с ендокринолога е задължителна, но и много необходима, защото състоянието им се нуждае от незабавно лечение.Острите усложнения на диабета също налагат физически преглед от специалист и преценка за болнично лечение. Приемът в стационара става при строго спазване на противоепидемичните мерки.
Аз мисля, че по-голяма част от пациентите със захарен диабет се отнасят с притеснение, но и с висока отговорност към рисковете.

Цветана ТОНЧЕВА