МненияВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Светослав Малинов: България е под мониторинг, много моля правителството да не се защитава с лъжи

22 май 2020 | 14:00

Снимка: Радио „Фокус“

Доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология“ в Софийския университет и бивш евродепутат, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: ЕК представи в сряда доклад с така нареченият „пролетен пакет“ препоръки към отделните държави, като за нашата страна отбелязва нерешените проблеми с корупцията по върховете на властта, съдебната реформа и риска за пране на пари чрез издаване на български паспорти срещу инвестиции. От ЕК заявяват: „Тези въпроси са предмет на мониторинг по Механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“. Обаче, оказва се, че текстът има два коренно противоположни прочита. Според министъра на външните работи Екатерина Захариева страната ни не е под евромониторинг. Според други и политически фактори, и наблюдатели, и експерти е точно обратното. И логичен е въпросът: под мониторинг ли е България или не е? Потърсих мнението на доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология“ в Софийски университет и бивш евродепутат. Къде е истината, доц. Малинов: България под мониторинг ли е или не е под мониторинг? Кое в текста на ЕК обърка коментарите у нас?
Светослав Малинов: Не мога да кажа какво е объркало хора, които сами носят отговорност за своите преценки. Аз нося отговорност за моята преценка и мога да ви кажа с абсолютна убеденост, че България е под мониторинг. И бих използвал същата аналогия, което може да помогне на хората да разберат. Ние в Шенген ли сме или не сме? Ние не сме в Шенген, нали така. Има препоръка на Комисията, даже не знам колко, да бъдем така да се каже, наградени на някакъв етап, но това не става. Има няколко решения на ЕП, но това не става. Откъде идва проблемът? Не е точно тълкуването, защото очевидно, че сме под мониторинг. Тогава откъде идва проблемът? Проблемът идва от това, че устройството на ЕС не се познава и съответно не се знае за определени казуси, особено свързани с България, кой взима решението. Последното решение по нашия казус трябва да се вземе от Съвета. Това са лидерите, политическите ръководители на държавите. Там са премиерите, лидерите на изпълнителната власт, там е Макрон като лидер на изпълнителната власт във Франция, там президентът е такъв, знаете че има много президенти, но само Макрон е глава на изпълнителната власт като президент в Европа. Този е органът, който трябва да вземе решението за нас. Този орган, разбира се, не е взел решението. Аз мога спокойно да прогнозирам, че няма да го вземе, особено с оглед събитията, които в момента се разиграват в България, свързани с върховенството на закона. Така че няма новина за специалистите, не би трябвало да има новина за никого. Това е недоразумение, вероятно изгодно за опозицията да разиграе тази топка. Правителството трябва да се защити, но много моля правителството да не се защитава с лъжи, защото мониторингът е в сила и това го знаем всички.
Водещ: Възможно ли е чак пък външният министър да е неориентиран?
Светослав Малинов: Честно казано, аз не знам външният ни министър да е казал, че мониторингът е вдигнат. Ако е направено това, това е един много голям гаф, който ще бъде отчетен на най-високо място в Европа, защото такъв тип лъжи не се прощават. Но аз не съм сигурен, че това е направено. Доколкото познавам госпожа Екатерина Захариева, тя много добре знае, какъв е механизмът и би трябвало да се чувства отговорна, за това че мониторингът не е вдигнат, това би трябвало да й тежи. И би трябвало да е първата, която да се похвали, ако това най-после се реши за България. Не може да не знае, че мониторингът е в сила. Тя много добре знае, че препоръката на ЕК не е нищо повече от препоръка. Освен това, тази препоръка за вдигане беше направена от една отиваща си Комисия, която нямаше вече не само власт, а и нямаше никаква отговорност. Разбира се, господин Юнкер като всеки човек не би искал да се разделя с лоши отношения с определени държави-членки и премиери. В този смисъл той просто изрази едно добро отношение към България, каквото е имал винаги. Но ние си оставаме в стария режим. И ако има някаква новина в кавички, то е, че ние изглежда забравихме този мониторинг за какво е, забравихме, че той тегне над България, и че той е унижение за нас. Това трябва да бъде новината за жалост, тъжната новина. Ние изглежда забравихме за какво става дума. Това е клеймо върху България, това е категорично формално доказателство, че ние не сме пълноценни членове, по-скоро пълноправни членове на ЕС. И ако смятаме да го забравим това, както се очертава на фона на този за мен неясен дебат в момента, това говори много лошо за нас и за нашето бъдеще.
Водещ: Само ще допълня, че госпожа Захариева е написала в профила си във „Фейсбук“ следното: „Понякога интерпретациите на новините от Брюксел не отговарят на нивото на разбиране за ЕС, до което би трябвало да сме достигнали след 13 г. членство“. И следва текст, който да внуши, че страната ни не е под евромониторинг.
Светослав Малинов: Аз нямам никакъв проблем да опровергая, ако е така, госпожа Захариева. Страната ни е под мониторинг. Решение трябва да се вземе от орган, който не се е произнесъл. Моята прогноза е, че този орган, Съветът, където са политическите лидери на ЕС, ако трябва да се произнесе сега, ще се произнесе против. Това е много лесна прогноза. Мога обаче да ви направя една по-дългосрочна прогноза. Тя е свързана пак по този механизъм. Този механизъм беше измислен специално за нас, за България и Румъния. Това беше, искам да го кажа много ясно, защото съм чул през годините изключителни глупости по темата. Това е проява на двоен стандарт, но в полза на България и Румъния. Т.е. наистина се появи двоен стандарт, но той беше в наша полза. Нали знаете, двоен стандарт е както, когато ощетяваш някого, така и когато му даваш абсолютно заслужена привилегия. Ние не бяхме готови за членство 2007 г., но беше направен този компромис. В какво се състоеше той? Той беше, базиран на това, понеже България направи много трудни реформи, показа изключителен устрем след 1997 г., няма как, смятаха колегите в Брюксел, за 2-3 г. да не се реши проблемът със съдебната реформа, затова дайте да направим компромис за една страна, чиито граждани минаха през толкова тежки реформи и лишения, да направим компромис, те ще довършат съдебната реформа за няколко години, няма спор. Това беше дебатът през 2005 г. Тези наши защитници в момента ние ги разочаровахме. 12 г. след компромиса ние не сме в състояние да махнем този мониторинг, който има, няколко неща за изпълнение. Не спечелихме доверието на европейските партньори, не убедихме лидерите, политиците на другите държави, че заслужаваме, това което всъщност ни беше дадено точно както се казва кредит на доверие. Това е истината. И сега нашите съседи от Македония и Сърбия никога няма да бъдат третирани по този благосклонен начин. Те много ще искат да има някакъв механизъм, който да им даде възможност не съвсем подготвени да влязат, но ЕС се поучи от това, което се случи с България и Румъния. Това е цялата история.
Водещ: Доц. Малинов, казахте, че ако сега ЕК трябва да даде мнение за отпадането на наблюдението, тя няма да го направи. Такава ви е и дългосрочната прогноза. Защо?
Светослав Малинов: Не ЕК, Съветът. ЕК даде своята препоръка на прощаване. Може тази ЕК дори да ревизира това, но не мисля, че е необходимо. Европейският съвет, там, където се събират политическите лидери, където седят премиерите на държавите, там няма да ни дадат това, което искаме. Там седи и Борисов разбира се.
Водещ: Защо?
Светослав Малинов: Защото няма доказателства, за това, че ние сме осъществили тази съдебна реформа, няма доказателства, че правораздаването ни е ефективно. Напротив. Това, което става през последните седмици, изключително влошава обстановката. Нали разбирате, има размяна на кореспонденция, реплики. Имаме човек като Васил Божков, който в момента на практика дискредитира не само българското правителство, а и съдебната система. Т.е. ние виждаме събития, които по никакъв начин не могат да бъдат в плюс за нас, не могат да ни помогнат. И това, разбира се, си е заслуга на управлението на ГЕРБ. Не се справиха с тези въпроси и в този смисъл за това не сме в Шенген. Тези неща са свързани. Те са свързани. На няколко пъти беше казано, че въпросът не е технически, а е въпрос на политическо доверие. Нали помните, когато доказахме преди няколко години, че имаме нови копчета на машините и на техническите средства, с които ще проверяваме излизащите, влизащите и т.н., т.е. тогава ни беше казано, че въпросът не е технически. Нямали са политическо доверие, не сме се справили с определени ангажименти, които българската държава е поела, когато е правен компромисът 2006 г. и така и не можахме да се справим. Знаете ли, коя е моята надежда, истинска надежда, за отпадането на мониторингът?
Водещ: Коя?
Светослав Малинов: Тя е ЕК да признае, че този механизъм не работи. Този механизъм е унизителен за България, но той е унизителен и за ЕК. Той е унизителен за тези, които трябва да признаят в момента, че е направен грешен компромис в полза на България, и че този механизъм не може да накара една държава, която не желае да направи нещо добро за гражданите си, да го направи. Според мен тези механизъм ще отпадне, когато се въведе друг, по-строг, който за жалост в момента е в процес на изработване.
Водещ: Говорите за Механизма за върховенството на закона?
Светослав Малинов: Да, да. Той е в момента проект, върху който се работи. Той трябва да бъде много по-строг, да държи нещата много по-изкъсо, да се действа казус по казус и тогава вече, когато се въведе този нов механизъм, аз се надявам, че този унизителен и за Комисията, и за нас мониторинг ще отпадне. Но за жалост в момента мисля, че това ще стане до година-две.

Цоня Събчева