МненияВИЖ ВСИЧКИ

Георги Терзийски, АПИ: Топприоритетът ни е АМ „Хемус“

22 май 2020 | 10:00

Снимка: ТВ Европа, „Европа сутрин“

Георги Терзийски – председател на УС на АПИ, в интервю за предаването „Европа сутрин“ на ТВ Европа


Водещ: За изграждането на тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Проектът за строителството на тунела е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година“. Повече информация за проверката днес от председателя на Управителния съвет Георги Терзийски. Добро утро.
Георги Терзийски: Добро утро.
Водещ: Г-н Терзийски, кажете ни в началото на какъв етап е проектът на тунела?
Георги Терзийски: Днес заедно с министър Аврамова ще направим инспекция на строително-монтажните работи на тунел „Железница“. Строителните дейности започнаха през октомври миналата година, като над обекта се работи денонощно и днес ще достигнем до прекопаването на първите 500 м от южната страна от общата дължина от 2 км, като това е най-дългият пътен тунел изграждан досега у нас.
Водещ: Колко ще е общата стойност на проекта, знаете ли вече?
Георги Терзийски: Общата стойност на проекта като етап 3 е 180 млн. лева.
Водещ: Добре. Нека да поговорим за отражението на кризата с коронавируса, за извънредното положение върху работата на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Имаше ли забавяне на проекти и на кои проекти?
Георги Терзийски: Искам да заявя, че строително-монтажните работи на големите инфраструктурни проекти не са спирали по време на извънредното положение, като /…/ се изпълняваха и продължават да се изпълняват съобразно противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19. Към момента нямаме забавяне нито в изпълнението на проектите ни, нито по разплащанията по тях, извършвани от агенцията, независимо от трудностите по отношение на доставките на материали, усилията на изпълнителите и на администрацията гарантират това да не се забавят инфраструктурните проекти. Не са спирали работите нито по АМ „Струма“, нито на участъците на АМ „Хемус“ от пътен възел Буховци до Белокопитово, както и отсечката от Боаза до пътен възел Дерманци и между 94-ти и 96-ти км. Също така се работи много активно на АМ "Европа" от Калотина до Драгоман и от Драгоман до Сливница, както и на Околовръстния път на София от квартал "Младост" до връзката с АМ "Тракия".
Водещ: А ще има ли преразпределяне на средства? Защото още от началото на кризата от коронавируса стана ясно, че някои от средствата по оперативните програми ще бъдат преразгледани, преразпределени в други сектори. Ще има ли такова нещо?
Георги Терзийски: След решение на Комитета за владение на Оперативна програма „Региони в растеж“ размерът на безвъзмездната финансова помощ по ос „регионални пътища“ беше увеличен с 40 млн. лева. И заедно със спестения финансов ресурс по останалите допълнителни средства ще финансираме рехабилитация на още 134 км второкласни и третокласни пътища, като с този ресурс ще бъдат ремонтирани 6 отсечки. Някой от тях само ще спомена: Елена-Сливен, Русе-Кубрат, в Област Силистра – Каблешково-Местен, както и подхода на град Оряхово.
Водещ: Това ли са приоритетните проекти на агенцията за тази година?
Георги Терзийски: Приоритетните проекти са, основният стратегически проект е АМ „Хемус“. Това е топприоритетът на агенцията. Както и дейностите по строителството на АМ „Струма“ направлението Видин-Ботевград, бъдещата АМ „Европа“ от София до Калотина, както и околовръстния път на София. През годината ще завършим разбира се и очаквания обход на град Поморие, което ще доведе до извеждане на движението извън града и ще облекчи пътуването в направлението Бургас-Слънчев бряг.
Водещ: На финала, тъй като споменахте ремонта на АМ „Хемус“, който продължава дълго време, може с години виждаме ремонтни дейности на тази магистрала, като казвате, че е приоритет тази година, какво имате предвид?
Георги Терзийски: Имам предвид, че освен усиленото строителство по участъците, финансиране от правителството с близо 2.5 млрд. лева, ще бъдат извършвани и ремонтни дейности на виадукти, които не са обновявани от построяването им повече от 30 години. в момента се извършват ремонти на виадукта над село Поток, както и на Железния мост на 35-ти км.
Водещ: Това означава ли, че лятото отново движението ще бъде затруднено?
Георги Терзийски: Да, ремонтните дейности по „Хемус“ ще бъдат през цялото лято, за разлика от АМ „Тракия“, където имаме уверението на дружеството „Автомагистрали“, че ремонтите ще завършат до началото на усиления летен сезон, тоест, до края на юни, което ще даде възможност за безпроблемно пътуване през временни организации на движението по АМ „Тракия.“.
Водещ: Добре. много ви благодаря за това включване.