МненияВИЖ ВСИЧКИ

Емил Кабаиванов: При усложняване на ситуацията проблем за болницата в Карлово ще бъдат апаратурата и лекарите

26 март 2020 | 12:00

Снимка: Радио „Фокус“

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово, в интервю за предаването „Добър ден, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Всички 380 болници в България ще имат готовност за приемане на болни с коронавирус инфекции. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Болниците трябва да докладват каква е готовността им, броят на леглата и дихателните апарати, както и на персонала, който е ангажиран с това, каза още ген. Мутафчийски.
Г-н Кабаиванов, каква е ситуацита със заболеваемостта от коронавирус в община Карлово?
Емил Кабаиванов: Има регистриран случай. В събота е приета жена, 59-годишна, завърнала се вечерта от Великобритания с полет Лондон-Пловдив, с температура и грипоподобни оплаквания. Приета е за болнично лечение във Второ инфекциозно отделение. В момента е в задоволително състояние. Тя е с доказана коронавирусна инфекция. А вчера преди обяд е приет мъж, 20-годишен от кв. „Сушица“ на гр. Карлово, върнал се на 12 март от Великобритания. Той е приет, но пробата още не е излязла, така че не сме наясно дали е положителна или отрицателна.
Водещ: Какво е състоянието на болницата в Карлово? Готови ли сте да обособите отделение за болни от коронавирус, както поискаха от Оперативния щаб?
Емил Кабаиванов: Ако каже някой управител на болница, че е готов, според мен няма да е точно, защото никой, оказа се няма държава в света, която да е готова да посрещне в 100-процентова степен проблема с коронавируса. Но мога да кажа, че ние бяхме една от болниците в Пловдив област, която разкри 21 инфекциозни легла с цел да приемаме средно тежки случаи на заразени с коронавирус. Имаме осигурени защитни предпазни средства, облекла, маски, шлемове, ръкавици в болницата, дезинфекционни материали. Имаме засега 3 апарата за командно дишане. Правим постъпки и чакаме да закупим с помощта на Вазовските машиностроителни заводи още един, да станат 4. Естествено при 21 легла е добре да има поне 8 или 10 такива апарата, но засега с това разполагаме. Другият проблем, който ще дойде за всяка една болница е персоналът, тъй като тези, които работят в отделенията за болница с коронавирус, вероятно ще се налага да бъдат в карантина 14 дни. Това са основните проблеми – леглова база имаме. Можем да разкрием освен тези 21, още 25 легла. Проблемът е апаратурата и персоналът.
Водещ: Предполагам, както и в цялата страна, продължават да се връщат по родните си места хора, които са работили в чужбина? Какъв е броят на поставените под карантина в Община Карлово?
Емил Кабаиванов: В момента Карловска община е една от общините в България, в която има най-много хора поставени под карантина. Те са вече около 160. Работим перфектно с полицията, добре с РЗИ. Болницата също е на ниво. Мога да кажа, че тук проблемът идва от следното естество – Гранична полиция няма изградена система, с която да праща данни на Районните управления на полицията за всички български граждани, които са се прибрали от чужбина. Изпращат ги на РЗИ, но те нямат достатъчно сили да се справят сами с налагането на карантинните мерки. В момента един инспектор от РЗИ работи с двама полицаи, обикалят, налагат карантина, т.е. те си вършат работата, но силите на РЗИ не са достатъчни. А ние пък общините нямаме абсолютно никаква информация от Гранична полиция кой се прибира. Ние също, когато научим, че някой се е прибрал, веднага даваме информация на полицията и така се справяме, но се нуждаем от много стройна система. Гранична полиция да изпраща на Районните управления на полицията, на общините и на РЗИ информация, за да можем да работим заедно ръка за ръка и да бъдем по-стриктни по отношение на карантината.
Водещ: Каква е ситуацията по отношение на останалите мерки, които бяха предписани от Националния щаб, а и вие на местно ниво може би добавяте, тъй като познавате спецификата на населението?
Емил Кабаиванов: Ще кажа, че благодарение на перфектната работа на РУ на полицията в Карлово, ние нямаме проблемите на Сливен, Нова Загора, Пловдив с ромските махали. Постоянно минават полицейски автомобили с мегафони. Медиаторите са ни малко, но и по линия на кметовете на кметства, които в момента изпълняват ролята и на медиатори, и на пазачи, и на контрольори заедно с полицията, успяваме в голяма степен да се справим. И засега нямаме такива проблеми. Не сме наложили вечерен час. Обмисляхме го, но според мен мерки по-строги от тези, които въвежда Министерски съвет по Закона за извънредното положени, ние трудно бихме могли да коментираме. Разбира се, там където има струпване на голямо количество хора, които не спазват мерките, ще се налага и карантина на определени квартали. При нас това не се е наложило, в магазините има продукти, положението е сравнително спокойно и под контрол. Дано тези мои думи да не предизвикат съдбата, както се казва. Очаквам от управителя на болницата да ми съобщи информация за пробата дали е положителна или отрицателна. Но така или иначе пациентът е в болницата. Щабът е на 24-часов режим на работа и следим нещата. В движение и оперативно вземаме мерки, съгласно закона и нашите правомощия.
Водещ: Ако на мъжът, чиито резултати очаквате, се окажат положителни, което разбира се не го пожелаваме, предполагам че една от първите ви задачи е да издирите контактните лица, така ли се процедира? Такава ли е технологията?
Емил Кабаиванов: Те вече са издирани и очакваме само пробата, за да решим каква карантина да наложим. Защото, ако са контактни на прибрал се от чужбина, на който не е направена проба и не е установено, че е болен, карантината е 14 дена. Ако са контактни на установено болен с коронавирус, карантината става 21 дена. Днес ще имаме пълна готовност да установим тези мерки дали са 14-дневна или 21-дневна карантина.
Водещ: Спазват ли хората в Карлово коридора, който поискаха от Националния щаб да бъде осигурен, за възрастните хора да пазаруват в хранителните магазини?
Емил Кабаиванов: Мога да кажа, че в много голяма степен, да не кажа 100%, защото не мога навсякъде да отида и да проверя, но полицията го прави, се спазва. Напрежение няма, големи опашки при нас няма. И затова казвам, че според мен нещата са под контрол, разбира се не абсолютизирам нищо.
Водещ: Младите хора, г-н Кабаиванов, как се отнасят към всички тези ограничения, които са изключително непознати, в голяма степен вероятно и неразбираеми за тях? Те прибраха ли се по домовете си? Дисциплинирани ли са?
Емил Кабаиванов: Не искам да давам цялостна оценка, но ще кажа, че тези млади хора, на които семействата им са ги възпитали на дисциплина, и на уважение към институциите, да – спазват. Има и такива, които не ги спазват, но ние по начините, по които ни дава право законът, им напомняме, че трябва да ги спазват. Вероятно това, което се случва и което очакваме, дай Боже да не продължи повече от 2-3 месеца. Ще има като цяло отрезвяващ ефект в младото поколение, защото животът освен възможности, има и отговорности, има и лишения, които всеки един от нас трябва да направи с цел да запази близките си и съгражданите си. Това е моят призив – всички, които ползват банкомати и вендинг машини, да ползват ръкавици или да ги ползват през спиртни защитни кърпички. Всеки един да спазва самодисциплината за изолация. Така ние ще спасим и живота, и здравето на повече наши близки и съграждани. Ако голяма част от българките граждани спазваме това, аз съм убеден, че до края на м. май ние ще сме прекарали тежкото и от юни ще започнем да се връщаме към нормалния ритъм на работа. Защото след кризата на коронавируса, ако тя продължи много дълго, следва една по-тежка криза. Тя е икономическа и продоволствена. Не ми се иска да стигаме до нея. И затова даже бих отправил един призив – мерките са задължителни, одобряваме ги. Но да не се прекалява, защото като минем в другата крайност, след това знаете какво се случва.
Росица АНГЕЛОВА