МненияВИЖ ВСИЧКИ

Министър Боил Банов: Културният сектор е болезнено засегнат, загубите предстои да бъдат анализирани

26 март 2020 | 11:00

Снимка: "Сутрешен блок", БНТ

Боил Банов, министър на културата, в интервю за предаването „Сутрешен блок” на БНТ

Водещ: Какви загуби търпи независимият културен сектор в България, именно свързани със заразата, която продължава за съжаление да се разпространява в България. Тази тема сега ще коментираме с министъра на културата Боил Банов. Добро утро.
Боил Банов: Добро утро.
Водещ: Стана вече ясно, около 7 милиона заради извънредното положение, до 16 милиона, ако ситуацията остане непроменена до края на годината. Толкова творците са изчислили до този момент. Как държавата може да им помогне?
Боил Банов: Сега, това са все още сметки, които те са представили, продължава анализът на тях. Ние утре имаме една, онлайн, разбира се, много голяма среща с целия сектор, както и поредица срещи не само със сценични изкуства, с визуални. Направихме в самото начало на първата седмица, защото нашият сектор търпи крути мерки и забрани седмица по-рано отколкото всички останали, превантивно.
Водещ: Да, знаем, вие предложихте това и в началото предизвика различни реакции.
Боил Банов: Ами то предизвика, но като знам колко хиляди хора щяха да се съберат, в момента ми е доста чиста съвестта. Така че ще уточним параметрите. Със сигурност секторът е изключително засегнат, болезнено засегнат. В сектор изкуства и култура има една много тежка специфика. Не е просто ден, този месец или тези месеци затваряне, не дай Боже, да са месеци, тук много става планирането. Всички, които се занимават с изкуства, за да изложат в една галерия, за да осъществят един спектакъл, обикновено това са месеци и месеци, по някой път и година напред.
Водещ: То в момента това е невъзможно...
Боил Банов: Всичко това отпада. Това е изключително тежък удар. Ще намерим разрешения, със сигурност. Много активно работим с ЕК, с комисар Габриел. Очаквахме тази седмица една среща, онлайн пак, на всички министри на културата в Европа и заместниците на тези, които са болни. Не се осъществи, но мисля, че другата седмица вече ще се случи. Тук е много важно в областта на културата и изкуството да имаме единен подход. Всичко, което се направи до момента, самостоятелните подходи на държавите в решенията на едно, друго, трето, медицински въпроси, всичко, свързано с тази напаст, показва и дава усещане у хората за един дисбаланс, за едно взимане ад хок на решения. Което не бива да допускаме в сферата на културата и на изкуствата. Всички, които се занимават с това, са много деликатни, трябва да бъдат съхранени, трябва да бъдат преведени през тази дълбока река. И това трябва да става задължително с общи усилия на ЕК и ЕС.
Водещ: Това е задължително, но въпросът е първо вие вече поставили ли сте някакви параметри. Казахте и това е важно уточнение, разбира се, че сумите, които аз цитирам, са подадени от сектора. Вие от министерството правихте ли вече някакво проучване, прогнози.
Боил Банов: Правим много сериозни проучвания и анализи, пак казвам ние също...
Водещ: И колко се разминавате тогава с вашите...
Боил Банов: Не, не е въпросът колко се разминават, въпросът е да уточним точно лицата, които имат необходимост от спешни мерки. Защото едно е държавният сектор, едно е заетите в общините, едно е тези, които се занимават в свободния сектор, но са някъде в рамките на назначени, работят в рамките на държавата или общината, и съвсем друго е самоосигуряващи се лица, които понасят най-тежкия удар.
Водещ: Тоест от тях ще започнете, така ли?
Боил Банов: Много са ключови, те трябва да им бъде помогнато. Аз пак казвам трябва да им помогнем, да ги преведем през тази дълбока река, месец-два, дано не са повече. И след това да им създадем условия обаче да съществуват. Защото при нас, пак казвам, дългосрочното планиране е нарушено. Хайде то и да се възстанови, да мине това нещо, да възстанови нормално, очаква се хората да са притеснени известно време, да не мислят толкова за култура и изкуство, както и да ни провокират талантливите творци.
Водещ: /.../ това уточнение, което направихте за свободните професии. Защото, извинете, но вашият колега финансовият министър Владислав Горанов може би не докрай ясно за всички нарече тези хора маргинали. А пък те в културния сектор не са малко.
Боил Банов: Специално в културния сектор те са много ключови и те носят всъщност живостта на изкуството, те носят смисъла, потенциала на изкуството, те са откривателите, те са свободни и в този смисъл са много ключови за нас.
Водещ: Въпросът ми е вие в Министерски съвет едно мнение ли имате по този въпрос за подпомагане на хайде, ако използвам терминологията на министър Горанов, на тези маргинали, на свободните професии. Предлага се социален фонд например за подпомагане на тези...
Боил Банов: Много мерки са възможни. Пак казвам, всичко ще го обсъждаме със сектора, но ще го обсъждаме и с Европа. Аз наблюдавам много стриктно какво се случва в другите държави.
Водещ: Какво?
Боил Банов: Има един много интересен феномен. За разлика от нашата държава, която много агресивно се намеси, много стриктно, много с грижа за населението, много отрано, други държави си позволиха лукса да го направят това последните дни и последната седмица. Позволиха си лукса да навлязат наистина в жестока криза, с десетки хиляди по болниците. Сега тези държави, които си позволиха да вкарат десетки хиляди по болниците и да се чудят какво да правят, сега почват да обявяват едни баснословни суми за това как ще подкрепят икономиката, културата, изкуствата и т.н. Разбира се, никоя от тези държави, подчертавам, никоя до момента не е дала механизъм как това ще се случи. Защото практически пак ще стане през европейски средства, които ще се трансформират. Тоест ще бъдат ощетени едни, които биха ги получили за /.../ Но какъв е механизмът това да се случаи, никъде не е разработен, никъде. Тоест наблюдава се някакъв опит от държавите, които се забавиха, не направиха това, което е необходимо, сега пък да започнат с едни големи обещания, за някак си...
Водещ: Те могат да си позволят чрез /.../
Боил Банов: Не, не могат да си позволят нищо. Никой не може да си позволи нищо, никой извън правилата не може да си позволи нищо. В момента всеки може да си позволи да бъде популист. За съжаление и най-големите държави в Европа. Това може да си позволят. Да говорят откровено неща, които знаят как да ги направят, нито как ще се случат. Но дават някаква сигурност. Като кажеш на хората, ако аз сега обявя една сума и тя е сериозна, това ще даде някаква сигурност на хората. Но как ще го направим, откъде, как ще се случат? Това касае всички хора. Напримерно си мислят и нашите в сферата на изкуството, че като се обявят едни мерки, всеки ще отиде и ще ги получи. Ама не, то има някакво доказване какво правиш, има някакво доказване на това къде си бил до 31 декември. Тоест много са компонентите, аз затова казвам, ключов е европейският подход. Малко бягат от тази среща министрите на културата...
Водещ: Министерството може ли...
Боил Банов: Само да подчертая, че е много важно. Малко бягат от тази среща от ЕК, среща на министрите на културата. Малко бягат. Усеща се в нашите среди един подход, абе, пак да се види в голямата икономика какво се случва и в здравеопазването, културата ще се прикачи някъде. Ние апелираме много сериозно и аз водя разговори с комирас Габриел, много сериозен е нашият призив тази среща да се проведе час по-скоро. Ние трябва да имаме, защото това са проблеми, които са характерни за цяла Европа. В цяла Европа има самоосигуряващи се лица в сферата на изкуството и културата. Те са ключови за развитието на Европа и на света. И ако не решим по идентичен начин проблемите, а на парче започнем да решаваме, пак казвам, ние имаме екшън план в Министерството на културата, много ясен.
Водещ: Какъв е той, кажете ни?
Боил Банов: Възможност да преструктурираме наши средства вътре, възможност да отворим програми, в които да обезпечим, всъщност най-големите загуби сега са от това, което не можаха да осъществят. Но възможност в бъдеще време, когато паднат тези забрани, да обезпечим разпространение на продуктите. Без тези продукти. Чрез тези проекти ние имаме възможност, понеже всеки проект се управлява. Това означава назначени хора, които в рамките на 3-6-10 месеца, 12 месеца осъществяват един проект. Тоест имаме възможност за действие и в двете посоки. Да подпомогнем директно самоноети лица през проекти и да подпомогнем организирането на техните спектакли, ако приемем, че очакванията, че зрителят няма да се стече масирано веднага , на следващия ден след забраната. Тоест при всички положения и в държавната му част, и в свободния сектор нашите хора ще, ние ще ги преведем, ние ще ги преведем на другия бряг със сигурност.
Водещ: Да, но, министър Банов, говорите може би, ако правилно ви разбирам, за след кризата, това, как те ще излязат от тази криза.
Боил Банов: Не, не, не говоря за след кризата. Аз затова искам много бързо среща на министрите на културата от Европа, защото след кризата, да, задължително ние в перспектива мислим. Но след кризата, ами ако тази криза продължи по-дълго, нали трябва хора да го правят това нещо. Така че не, както тогава казах преди три седмици, че задължително трябва да се затворят всички прояви, за да спасим колкото се може хора повече, така и сега казвам задължително трябва да се вземат мерки за хората в сферата на изкуството и културата, защото тези хора трябва живи и здрави да отидат на другия бряг. За да може да възстановят своята дейност и за да може да запазим своя дух.
Водещ: Когато говорим за по-дългосрочни мерки и визия, защото тази криза изненада всички, това е факт, а едно от нещата, които прочетохме в писмото до вас, е, че трябва да се създаде легален статут на независимите артисти и държавата да поеме техните осигуровки. Дори и във време без криза, когато наистина излезем от това положение, мислите да разгледате едно такова предложение?
Боил Банов: Всичко може да се разгледа. Въпрос на решение, в крайна сметка тяхно е, каква свобода искат. Когато си независим артист, имаш свободата да се изразяваш, да си изявяваш, където прецениш, каквото прецениш.
Водещ: Е, това няма общо с осигуровките, пак може да се изразяват
Боил Банов: Когато започнеш да търсиш някой да те поддържа, ставаш зависим. Това е въпрос на лично решение и свобода. Свободните артисти, а те са много. Тук говорим не просто за актьори. Тук говорим за художници, за музиканти, те са много. Тяхното самочувствие, тяхната страст към това да съществуват и да възпроизвеждат култура и изкуство идва от това, че са свободни. То не случайно се казва свободни артисти. Така че всичко може...
Водещ: Тук говорим за осигуровки, социални осигуровки.
Боил Банов: ...Всичко ще обсъдим с тях. Всичко, което е правилно и логично и което се приеме и като европейска рамка. Защото пак казвам, свободни артисти има и в България, има и във Франция, и в Германия. Така че те са и в много голям взаимовръзка помежду си, много голяма част от тях пътуват, правят проекти заедно. Така че това са въпроси, които трябва да решим съвместно, всички в Европа и най-после тази Европа поне в областта на изкуството и културата да почне да работи наистина като някакъв съюз, който се възпроизвежда, който може да мисли в краткосрочен и дългосрочен план.
Водещ: Това също е изпитание.
Боил Банов: Много голямо изпитание, много голямо.
Водещ: А що се отнася до предвидените до момента сесии за фестивали например, те ще останат ли?
Боил Банов: Ще го обсъдим с тях. Моята позиция към момента, че тази година провеждането на фестивали е леко наивно да се случи. Много по-добре е да пренасочим тези пари директно към хората по отношение на разпространение на техните продукти или по отношение на създаването на нов, ако някой има желание да обогати своя репертоар, за да провокира публики, когато отмине кризата. Това е и начин, пак казвам, да бъдат наети вътре и да издържат по-дълго време, не просто месец-два-три, а шест-девет месеца, това е и начин, като отмине кризата да излязат с нови продукти. Което имат сега, да могат да го разпространят спокойно, без да се притесняват колко зрители ще има и дали и колко пари ще съберат. Но всичко ще обсъдим с тях, нищо няма да пропуснем. На мен много ми се искаше, затова чак сега в петък правим тази среща, много ми се искаше срещата на министрите на културата на Европа да е минала...
Водещ: Напротив, вие сега ще чуете конкретни искания, които ще може после да изложите.
Боил Банов: Разбира се, разбира се. Но й ги провокираме към това, да дадат своя гледна точка.
Водещ: Те между другото в пряко включване малко по-рано на Гергана Димитрова, режисьорката Гергана Димитрова, заявиха, че ще ви подкрепят и наистина...
Боил Банов: Те ще ме подкрепят не за друго, а защото знаят, че аз ще ги подкрепя. А аз ще ги подкрепя не за друго, а защото знам, че пандемии идват, отиват, обаче животът продължава. Животът без дух, без култура, без поглед напред не може да продължи.
Водещ: Да, но досега нямаше много отделяне на средства по това перо, особено що се отнася до държавния бюджет. Културата винаги е страдала, не мислите ли? И сега в тази ситуация, какво?
Боил Банов: А, сега отваряте тема, свалете си следващия гост, за да продължим още 20 минути. Така казано в две изречения, аз сега какво да кажа? Не, не е така, или да, така е. Свалете си следващия гост, за да затворим тази тема.
Водещ: Не, важно е, когато говорим за пари, колко неподготвени ни хваща тази криза.
Боил Банов: Важно е, когато говорим за пари да знаем какъв е, парите, с които разполага тази държава, които всички ние изкарваме и през нашите данъци се рефинансират следващите години. Важно е да знаем къде сме и че в рамките на този параметър културата седи добре.
Водещ: Добре. Благодарим ви много. Ще проследи и тази среща, за която вие говорихте утре, а и тази, която очакваме на европейско ниво, до какви решения ще се стигне, важни за артистите.
Боил Банов: И аз ви благодаря.