МненияВИЖ ВСИЧКИ

Министър Николина Ангелкова: Изключително тежко е в момента състоянието на туризма, не само в България, но и в световен мащаб

26 март 2020 | 09:29

Снимка: "Тази сутрин", БТВ

Николина Ангелкова, министър на туризма, в интервю за предаването „Тази сутрин” на БТВ

Водещ: Николина Ангелкова, министърът на туризма, добро утро.
Николина Ангелкова: Добро утро.
Водещ: В колапс ли е туристическият бранш, госпожо Ангелкова?
Николина Ангелкова: Изключително тежко е състоянието на туристическия бранш в момента, на целия сектор, не само в България, а и в световен мащаб. Буквално туризмът е спрял. Със сигурност ситуацията е много динамична, много непредвидима. И това, което най-много безпокои както мен като министър на туризма, така и целият сектор, е че няма яснота кога ще приключи ситуация и е много трудно да се планира. Наистина ситуацията е много тежка, изключително тежка и за първи път секторът изпадна в такава безпрецедентна криза в световен мащаб.
Водещ: Защото ситуацията в България може да приключи, но други държави да продължат с извънредни мерки...
Николина Ангелкова: Буквално авиацията също е спряла. Много малко самолети и авиокомпании летят до различни дестинации. А за да може туристът да посети дадено място, той трябва да стигне до него. Така че и транспортът, и туризмът са като скачени съдове, особено в /.../
Водещ: Туризмът в световен мащаб е спрял, пътуванията в чужбина предполагам, че също. В България туризмът също ли очаквате да бъде блокиран и блокиран ли е в този момент?
Николина Ангелкова: Той в момента не работи на практика. Знаете, че колкото и да ни беше тежко, здравето на хората е на първо място и съобразявайки се и с препоръките на Националния щаб, и с това, което се случва в световен мащаб, на 17 март издадох заповед, с която временно да бъдат преустановени всички организирани екскурзии, пътувания извън страната, вътре в страната. На практика в момента работят само хотелите, и то при строго спазване на изискванията, санитарно-хигиенните и със сервиране румсървис.Всъщност и те почти не функционират, защото последните данни, които имаме от единната система за туристическа информация към 16 часа на 25 март, вчера, тогава ги получаваме за 24 часа и в 12, са, че в момента в цялата страна в местата за настаняване нощуват 1025 човека.
Водещ: Което сравнено с миналата година например колко е?
Николина Ангелкова: То е просто някакъв, нула цяло и някакъв процент.
Водещ: Хиляда и няколко човека в цялата страна в момента нощуват.
Николина Ангелкова: В цялата страна нощуват в регистрираните места за настаняване според туристическия регистър.
Водещ: Кошмарно звучи. Очаквате ли /.../ в бранша и с какъв проецент, в каквъв порядък?
Николина Ангелкова: Ами в момента е трудно да се прогнозира, но ако ситуацията продължи дълго време, предполагам, че и до това ще се стигне. Наистина както туроператорите и турагницието, така и хотелиерите, ресторантьорите, екскурзоводите, които не работят, те са свързани, изключително много зависи колко време ще продължи тази ситуация и мерки след това за възстановяване. Искам да използвам възможността да благодаря на всички, които, представители на сектора, които в тази тежка ситуация намират сили да вървят напред и да се борят.
Водещ: Аз затова питах в началото и с това започнах, след като изслушахме оперативния щаб. Предложиха удължаване на срока на мерките, които да действат, до 12 април. Това по какъв начин ще повлияе на бранша, допълнително утежнение ли ще бъде? Как ще се възстановят фирмите, туроператорските агенции след това?
Николина Ангелкова: Ние приехме и Закона за извънредното положение, и мерките за извънредното положение. Всъщност там се казва, че основни всички срокове, които са свързани с различни задължения, както и между частно-правни субекти спират да текат и започват да действат до един месец след прекратяване на извънредното положение. В тази връзка съвместно с Комисията за защита на потребителите и искам да подчертая, съобразявайки се изцяло с препоръките и информацията, която получихме от Генерална дирекция „Потребители и правосъдие” по отношение на Директивата за пакетните пътувания, защото тя най-много касае туроператорите в България и турагентите, не само в България, и в целия ЕС всъщност, е да се предложат различни варианти, така че да се намери балансът.
Водещ: За такъв вариант предлагате ваучери, какво ще представляват тези ваучери?
Николина Ангелкова: Само да ви кажа, че балансът е изключително труден, защото както потребителите на услугата, така и тези, които я предлагат, не са предвидили това обстоятелство.
Водещ: И всеки си иска парите.
Николина Ангелкова: И всеки си иска парите. Едните искат отсрочка и това да има възможност да възстановят парите на своите клиенти в дълъг период от време, другите ги искат веднага . Изключително тежка е ситуацията. Както и при нас също като администрация. Защото на ден получаваме изключително много писмо, както от туроператори, турагенти, така и от потребители. Буквално за вчера са били над 200 от потребителите. Затова, отчитайки това, което казва ЕК, информацията, която получихме в понеделник от нея относно прилагане на директивата, така и да намерим баланса. В рамките на извънредното положение и един месец след него спират да текат сроковете, в които туроператорите са длъжни в 14-дневен срок да възстановят сумите за нереализирано пътуване. Това, което най-горещо препоръчваме, и тук наистина е много важно да бъдем единни и солидарни, за да можем да подпомогнем туристическия сектор. Както в България, това правят и колегите в други държави. Ако е възможно, разбира се, потребителите да приемат ваучер за до 24 месеца. Във ваучера ясно са описани правилата, на които трябва да отговоря в Закона за туризма и това, което ЕК даде като препоръки по отношение на такъв ваучер, е той да бъде осигурен. Тоест не просто да се издаде ваучер, а да е сигурно, че потребителят може да го ползва и ако туроператорът изпадне в несъстоятелност, това няма да навреди на потребителя.
Водещ: Тоест да може да го ползваме, независимо дали фалира туроператорът, той да може да бъде прехвърлен към друг туроператор или да бъде възстановен като финансова себестойност. Тъй като казахте, че вие получавата много писма, но и ние също получихме писмо от 74 туроператорски фирми, което е насочени и към министър-председателя включително, „да предоставяме на клиентите си ваучери на платена стойност, които те могат да ползват в бъдещ период, без да загубят парите си, ако приемем решението на министъра, това означава, че на 1.04.2020 почти всички туроператори ще бъдат принудени да обявят фалити, хиляди служители от туристическия бранш и ще очакват помощи за безработни. Защо в първия момент, в който се изправихме пред това предизвикателство, ние трябва да затворим бизнеса си, някои с почти 30-годишна история само заради нехайството на министъра”.
Николина Ангелкова: Това, което искат туроператорите и ние непрекъснато го коментираме, е да има само една-единствен за потребителите, именно издаване на ваучери. Това, което ние имаме като указания от страна на ЕК по прилагане на Директивата за пакетните пътувания, която ние сме транспонирали и като държава членка сме длъжни да спазваме, е, че ние не можем да задължим потребителя на всяка цена да приеме ваучер. Ние затова сме дали в нашите указания възможности и препоръчваме и апелираме, пак казвам, за единност и солидарност, да се приеме от тези, които имат възможност от потребителите, този ваучер. Ние не можем...
Водещ: Но колко хора ще го предпочета? Защото някои ще кажат не мога да планирам дали след една година искам да пътувам до Италия, до Франция...
Николина Ангелкова: Ние сме дали три възможности. Ние сме дали възможност за ваучер, дали сме възможност за пренасочване на пътуването, тоест за друга дата, но не с ваучер за 24 месеца и, разбира се, това, което ни задължава директивата да направим, е възстановяване на сумата. Защото този ваучер, дори да е само той, директивата казва, че задължително трябва потребителят да се съгласи. Ние не можем да го накараме насила да го направи. Сами разбирате, че от едната страна, пак казвам, балансът е изключително труден. Аз ги разбирам туроператорите, но това, което получихме и като писма от комисията, буквално вчера от работната група по туризъм, как да се прилага директивата в другите страни, абсолютно всички спазват това, което правим и ние. Тоест дават се трите опции. По същия начин е и с авиокомпаниите. Защото авиокомпаниите издават ваучери някои, други презаписват, трети казват, че като отмине това положение, задължително възстановяват парите.
Водещ: Да, и просто връщат парите. Специално за авиокомпаниите, специално за България българските туроператори обаче, ако трябва да връщат парите, каквото ще е най-вероятно по-честото желание на клиентите, това означава ли директно фалит за всички тези фирми?
Николина Ангелкова: Възможно е да се стигне и дотам. Така или иначе, този срок е отложен до 13 май. Защото до 13 април е извънредното положение и ние съгласно закона за мерките даваме още един месец срок, тоест до 13 май този 14-дневен срок за възстановяване не тече.
Водещ: Да, не тече. Нещо друго обаче. Тъй като обявихте мерките и правителството обяви мерките за бизнеса като цяло, в това най-вероятно могат да се включат и фирмите, които се занимават с това.
Николина Ангелкова: Със сигурност.
Водещ: Хотелиерите включително. Получихме сега съобщение от пощата за един от комплесите по Черноморието, който е затворен, и там служителите не са уведомени: ще минат ли на 60:40, ще бъдат ли съкратени.
Николина Ангелкова: Това изцяло зависи от работодателите, но това е една изключително важна мярка, която правителството анонсира, и искам да благодаря на премиера и на всички колеги, защото до 1 млрд. лева се предвиждат с тази мярка, 60 % държавата да плати върху възнаграждението и 40 % от работодателя за тези от работниците, които работодателят е планирал да съкрати вследствие на проблемите от коронавируса. Там са включени както секторите хотелиерство и ресторантьорство, така и туроператорите и турагентите...
Водещ: Да, но ето ресторантьорите казват, че това няма да работи, те нямат пари в момента. Трябва да поемат 40 %, плюс данъците, които ще бъдат в повече. И по-добре да освободят човека, отколкото да се занимават с това да му плащат 40 %.
Николина Ангелкова: Това е по преценка на работодателя. Ние сме го дали като мярка и това е негова преценка. Мисля, че мярката е изключително добра, в момента тече съгласуването на постановлението с Министерството на труда и социалната политика за реда, по който това ще се случва, но ще се случва изключително бързо, в разките на до 7 дни ще се одобрява искането и съответно до 5 дни НОИ ще изплаща тези 60 %.
Водещ: Предвиждате ли крах на летния сезон?
Николина Ангелкова: Към момента е рано да прогнозираме дали ще има летен сезон. Ние сме готови с различни варианти. Това, което в момента обсъждаме с колегите и сме изравили писма на абсолютно всички представители, както на Националния съвет по туризъм, така и на всички организации, да участваме съвместно в изработването на кризисна рекламна стратегия и мерки, които да бъдат краткосрочни и да бъдат насочени към запазване на летния сезон, ако стартира
Водещ: ...Ако казвате изобщо стартира.
Николина Ангелкова: Точно така. Ние говорим горе-долу...
Водещ: Какъв е планът, ако стартира и ако не стартира, какво се случва?
Николина Ангелкова: Разбира се. Все пак искаме да бъдем позитивни и оптимисти. По отношение на планове, ако имаме летен сезон, макар и късен – юли, август, септември, нашите основни мерки са насочени към насърчаване на вътрешния туризъм. С оглед на това, че не знаем дали и кога ще бъдат възобновени полетите и в какъв обем.
Водещ: И дали ще може /.../ и дали ще могат да идват хората от Великобритания към България.
Николина Ангелкова: Разбира се. Няма как в момента да направим тази прогноза и затова за нас е важно да се фокусираме върху вътрешния пазар на първо място и отделно към съседите. Защото те могат да ни посетят сухопътно, няма нужда да използват въздушен транспорт. Така че обсъждаме възможност за ваучери за почивка, условията при които това да се случи. Включително ако има летен сезон, възможности за безплатни чадъри и шезлонги в зависимост от това какви ще бъдат задълженията на концесионерите и наемателите. Специална кампания заедно с всички средства за масова информация по отношение на насърчаване на вътрешния туризъм.
Водещ: Да обобщим така: българите тази година на Българското Черноморие. Можем ли да го кажем със сигурност?
Николина Ангелкова: Да се надявам, да се надявам да правим всичко възможно и ще препоръчаме и ще обсъдим такива мерки. Но се надявам и това пак казвам на първо място, здравето на хората. Защото, когато сме здрави, ние можем съответно да ползваме всички услуги на туристическия сектор.
Водещ: Какъв сезон си планирахте в края на миналата година за лятото на 2020?
Николина Ангелкова: Трябва да ви кажа, че в началото на тази година данните, които имахме вследствие на изключително сериозните усилия, които положихме, знаете и след фалита на „Томас Кук” беше изключително трудно да се преодолее и тази празнота, имахме очаквания за между 5 и 10 % ръст на летния туристически сезон. Само от декември до януари месец данните, които имаме по отношение на зимния ни сезон, показват 11,2 % ръст в сравнение с 2019 г. /.../ чуждестранни туристи.
Водещ: Тоест зимният сезон като че ли успя да /.../ Премиерът каза, че си е взел мазнинката покрай коледните и новогодишните празници. Така ли е? Отчитат ли ръст /.../
Николина Ангелкова: До февруари месец се отчита доста сериозен ръст. Пак казвам от почти 11,2 % за декеври и януари, от декември до февруари предполагам, че ще бъде, чакаме финално обработване на данните, горе-долу толкова.
Водещ: Добре, отчитате ли сега откази от тези пакетни услуги специално за летния сезон, от чуждите туроператори, включително от българските, които предлагат тази услуга на чужденците? Хора, които да са се отказали от почивка заради коронавирус.
Николина Ангелкова: Това, което на практика в момента правим при ежедневна комуникация с всички наши партньори, както големите туроператори, които обслужват пазар в България, така и асоциациите на различните организации, е да не се отменят резервации, особено за юли и август. На този етап няма отменени резервации за юли и август. Но това не означава, че утре или вдругиден това няма да се случи. Спрели са обаче записванията, което е със сигурност нормално в тази обстановка.
Водещ: Има ли застраховки, има ли предвидена застраховка в туристическия бранш по някакъв начин, която да отговори на създалата се криза?
Николина Ангелкова: Има обща застраховка, която туроператорът трябва да поддържа, но такава застраховка, която е свързана с коронавируса, няма. Никой не е предвидил това обстоятелство, за да може да предвиди такава застраховка.
Водещ: А какво представлява общата застраховка? Ясно, че заради коронавирус няма, никой не е предвиждал нещо подобно. Но говоря за подобни извънредни ситуации.
Николина Ангелкова: Общата застраховка влиза в сила при обявяне на фалит или несъстоятелност на туроператора. Знаете, че за съжаление в годините назад сме имали такива случаи. Но тя е при повечето, имаме регистрирани 3420 туроператора в професионалния туристически регистър.
Водещ: 3420 в България.
Николина Ангелкова: В България.
Водещ: Това много ли е, малко ли е в сравнение с другите държави?
Николина Ангелкова: В сравнение на другите държави е много предвид големината на държавата и съответно броя на регистрираните туроператори. Застраховките, които покриват повечето, са на минимален размер от 25 хиляди лева. Единици са тези, които имат застраховки над 1,4 милиона. Те са може би четирима. Другите около 500 хиляди – 125, основно, масово, над 60-70 %, са на минималните 25 хиляди лева, които сами разбирате, че трудно биха покрили претенциите. И затова апелирам и се обръщам и към потребителите да бъдем солидарни и единни и да може да се приемат тези препоръки, свързани с ваучерите за 24 месеца. Така или иначе, ако всички изведнъж започнат да искат възстановяване на своите средства, със сигурност това ще доведе до много лоша ситуация в България.
Водещ: Призовавате за солидарност и за толерантност. Не всички да искат парите си, а които могат да си го позволят, да отложат пътуванията...
Николина Ангелкова: Да, по този начин ще подпомогнат сектора.
Водещ: Ако има ваучери, всъщност те кога ще бъдат въведени?
Николина Ангелкова: Те вече са въведени.
Водещ: И може, ако искам да си отменя пътуването, да взема такъв ваучер?
Николина Ангелкова: Да, трябва да се спорзумеете в отделен договор с туроператора и на тази база да изберете дали ще пренасочите вашето пътуване с конкретна дата, или ще приемете ваучер, който той ви дава съобразно изискванията на закона.
Водещ: А връщането на парите, пак казвам, един месец след края на обявянето на това извънредно положение.
Николина Ангелкова: След 13 май.
Водещ: След 13 май ще могат да бъдат изискани парите.
Николина Ангелкова: Ако съответно не се преразгледат към онзи момент, към 13 май не знам каква ще бъде ситуацията.
Водещ: Разбира се, но казвам сега, предвид тази ситуация едва след 13 май може да си поискаш парите и операторът е длъжен да ти ги даде.
Николина Ангелкова: Друга мярка, която е много важна и бих искала да използвам възможността да съобщя, е свързана са категоризациите и прекатегоризациите. Знаете, че също искам да информирам и хотелиерите, и ресторантьорите. Спрели са да текат сроковете, включително удължаваме временните удостовеления до края на годината Спрели сме всякакви проверки, логично, няма как в тази ситуация. При условие, че секторът не функционира ние да им вменяваме допълнителна административна тежест. Така че тук ще бъдем максимално гъвкави и смятаме да намалим административната тежест, включително ще изпратим такива указания на общините, които категоризират обектите до три звезди, за да можем да бъдем максимално гъвкави.
Водещ: В средите на бранша какво ще означава като хора, които ще излязат на пазара на труда?
Николина Ангелкова: Към момента регистрираните по кодове хотелиерство, ресторантьорство, туроператори, тоест пряко заетите, съгласно данните 2202 души, за третото тримесечие на 2019 г. Със свързаните сектори и индустрии предполагам, че са повече, но това са тези, които...
Водещ: Над /.../ души със сигурност ще бъдат засегнати.
Николина Ангелкова: Засегнатите са били 167 хиляди, тоест вижда се сезонния характер.
Водещ: След срива на „Томас Кук” може ли това да се сравни, тази криза, по-голяма или по-малка е? Дори и в световен мащаб, не говоря само за България.
Николина Ангелкова: Тази криза е много по-голяма, несравнимо е. „Томас Кук”, макар и една от най-големите туроператорски компании, не само туроператорска, тя много малка част обхващаше от сектора. Докато в момента говорим буквално за спрял сектор туризъм в целия свят.
Водещ: По какъв начин помага вашето министерство за прибирането на нашите сънародници, говорихме по-рано в предаването за това, че изцяло ще има /...:
Николина Ангелкова: За съжаление все още има туристи, които са организирали своята почивка, повечето от тях индивидуална. Искам да благодаря на външно министерство и на нашите посланици, които непрекъснато са в контакт с всички, които за съжаление са предприели такива действия. Към момента има по наша информация само една група организирани туристи на Великденските острови. Общо това, което имаме като данни, са 89 индивидуални туристи, тоест 84 индивидуални, 15 организирани, които са в различни места в света.
Водещ: Добре, забранено ли е сега да тръгнеш на туризъм? После държавата длъжна ли е да прибере?
Николина Ангелкова: Забранено е, разбира се, и държавата в никакъв случай не е длъжна, но съдейства. Защото в крайна сметка при тази извънредна ситуация наистина е изключително неразумно да се предприема такова пътуване. Има хора, които са в Бали, на Филипините, на различни острови, които онлайн са направили, през онлайн платформите техните туристически пътувания. Ние няма как да знаем колко са, може да станат и повече. Защото те сами се индивидуализират, или при нас се обаждат, или в посолствата. Основно за да може да им се съдейства. Но в крайна сметка те трябва да знаят, че са длъжни да поемат и своите разноски за това. Защото те на свой риск в тази ситуация са заминали да реализират пътувания. Ние сме забранили...
Водещ: Да, въпреки забраната и въпреки препоръките. Благодаря много на Николина Ангелкова, надявам се, че нещата бързо ще се възстановят, независимо от бързия спад в момента.