МненияВИЖ ВСИЧКИ

Александър Дамовски: Членството на Македония в ЕС ще ни помогне да разчистим калта от корупцията и престъпността

25 март 2020 | 18:01

Снимка: Радио „Фокус“

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: ЕС реши да започне преговори с Македония и Албания. Как посрещат новината в Скопие? Гост е главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Честито. Изстрадана новина получихте.

Александър Дамовски: Добра новина, имайки предвид всичките ни мъки с коронавируса. В целия този хаос дойде една добра новина за Македония, която я чакахме 12 г. И след 11 положителни уведомления, най-накрая ЕС реши да даде този шанс на Македония и на Албания, тъй като сме в пакет с нашите западни съседи, за даване на дата за започване на преговорите с ЕС.

Водещ: Как посреща новината Скопие?

Александър Дамовски: Добре. Така както и новината за НАТО, когато испанският парламент, последната страна-член на НАТО ратифицира протокола за членство. Така и тази вест премина някак си на втори план. На първо място са всичките новини относно коронавируса – брой на заболели, брой на нови диагностицирани, на починали, излекувани – как се случва, какво се случва, разпространява ли се болестта. Това е, което основно интересува гражданите. Така че тази новина мина на втори план, както и предишната новина за Испания. Това е, което ни се случва покрива важните новини, които идват за евроинтеграцията на Македония.

Водещ: И вече след тази решаваща новина какво следва при вас? Как продължавате?

Александър Дамовски: Продължаваме да се лекуваме от коронавируса.

Водещ: Този коронавирус ще дойде, ще си отиде и няма да го помним.

Александър Дамовски: Дай Боже. Всички говорят само за изолация, самоизолация. Това е приоритет и на властта, и на гражданите, и на медиите в този момент. Ще очакваме новините относно този предприсъединителен пакет за Македония.

Водещ: Преговорната рамка?

Александър Дамовски: Да, преговорната рамка. И очакваме новини кога ще се проведе тази междуправителствена конференция за определяне на тази нова методология относно Македония и Албания. Засега, както казах, това е на втори план. Мога да кажа, че днес имаше конференция за медиите, на която присъстваха премиерът, министърът на външните работи и министърът за европейска интеграция. Всичките те заедно, а и политическите партии, съобщиха за това решение на Брюксел, но отново се прехвърлихме, ако мога така да се изразя, на канала коронавирус.

Водещ: Има ли евроскептицизъм в Македония? Усеща ли се или на фона на тази хубава новина?

Александър Дамовски: Да, права сте. Последните няколко анкети показаха известно разочарование на македонските граждани по отношение на ЕС. Но процентите, подкрепящи евроинтеграцията са високи. Говорим за 60-70 процента подкрепа. Тази новина е добре дошла за македонските граждани, защото наистина тези две вести – за НАТО и ЕС са единствените, за които политическите партии нямат никакви различия, консенсусно са подкрепени.

Водещ: Господин Дамовски, какво очаквате от членството в ЕС? Как си го представяте?

Александър Дамовски: Различни са очакванията, различни са плановете. Това, което е най-важното, и което ние поставяме като условие като един от най-сериозните проблеми в Македония, това е правораздаването, правовата държава, корупцията, престъпността. Това го говорим вече последните 20 г. Никакви индикации засега няма, че се справяме с независимата съдебна система, с независимата трета власт, с политическата и съдебната корупция. По тези въпроси много сериозно сме „потънали в калта“ на тази криминално-корупционна практика на някои институции в държавата. Това е най-важното, което очакват македонските граждани като някакъв стандарт, който ЕС ще въведе при нас, както и някои правила, основни принципи. Не че ние не ги знаем. Но все пак ще има някакъв контрол. Всички знаем, че сега има едно, като че ли отдръпване от ЕС и се усеща страхът у нашите политици, че е възможна крачка назад по отношение на евроинтеграцията.

Водещ: Как ще решим, господин Дамовски, сега вече, когато и вие отивате, ставате членове на ЕС, нашите исторически различия – българските и македонските? Как ще се решат вече на фона на тези процеси?

Александър Дамовски: Предполагаме. Винаги сме се надявали, че в това семейство, в този кръг, ако попаднем, в този приятелски кръг, когато ще бъдем всичките на една и съща маса и ще решаваме равнопоставено, предполагаме че при тази ситуация нашите проблеми ще бъдат решени много по-лесно и много по-европейски.

Водещ: И много по-мъдро.

Александър Дамовски: И по-мъдро, да. Това е една от надеждите ни. А след това идват и очакванията ни за икономическа помощ, развитие и прогрес на нашата държава.

Водещ: От какво ще ви предпази европейското членство и членството в НАТО?

Александър Дамовски: НАТО ще ни предпази в смисъл на сигурност. А ЕС в смисъл на организирана държава – правила на играта. Честна игра във всеки смисъл. Така че двете интеграции, двете семейства са много важни точно в този момент. И бих казал не само за Македония, а и за региона.

Водещ: От външни влияние и намеса двете членства как ще ви предпазят?

Александър Дамовски: Като цяло това е отбранителна система – и на ЕС, а и на военната система, която гарантира отбрана от външни влияния. Ако добре ви разбрах.

Водещ: Да, в известна степен, защото може би се забелязва някакво влияние, което се опитва да проникне както в Македония, така и в Сърбия, и т.н. Има се предвид и руско, и турско, и китайско влияние?

Александър Дамовски:Да, за това се говори много. И не само тук в Македония, а и в целия регион. Но за някаква конкретна активност на място – и в икономически, и в политически план, далече сме от някаква основа за какъвто и да е страх от това.

Водещ: Т.е. на този етап разчитате, че двете членства ще уредят вътрешните ви проблеми и като начало, разбира се, трябва д се преборите с коронавируса?

Александър Дамовски: Да. Заедно – и вие, и ние.

Водещ: Разбира се. Целият свят се бори. Имате ли вече яснота по датата за предсрочните парламентарни избори?

Александър Дамовски: Не. Всичко ще зависи от това, което се случва – дали ще бъде септември, дали ще бъде октомври. Все още е далече каквото и да е предположение за нова дата за изборите. Ясно е, че няма да бъдат извънредни, а ще бъдат редовни парламентарни избори. Само остава неясно кога.

Водещ: И неяснотата е в зависимост от развитието и преодоляване на кризата с коронавируса, така ли?

Александър Дамовски: Да. Само това е пречката.

Водещ: Политическите партии в този момент са обединени при вас, така ли?

Александър Дамовски: Да. Водят се дебати, относно какви мерки трябва да бъдат предприети от правителството както във връзка със здравословния проблем, така и с икономическия, който ще възникне. Но това е част от нормалната дискусия, да не кажа кавги между политическите партии, защото всичко е фокусирано на тези два проблема.

Цоня СЪБЧЕВА