МненияВИЖ ВСИЧКИ

Доц. д-р Мартин Осиковски, УНСС: В ситуацията с коронавируса, онлайн обучението, което провеждаме, е комфортно решение, което не прекъсва работния процес

13 март 2020 | 14:00

Снимка: Агенция „Фокус“

Научният ръководител на Катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС доц. д-р Мартин Осиковски в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с онлайн обучението, което се предлага на студентите от специалността.

Фокус: Доц. Осиковски, предполагаме във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса, вие сте предприели стъпки към онлайн обучение, за да не се налага студентите да изпускат част от учебния материал. Ще ни разкажете ли малко повече какво представлява то? Само в специалността „Медии и обществени комуникации“ ли се прилага, или има и примери и за други специалности в УНСС?
Доц. Мартин Осиковски: Много дебело държа да подчертая, че не направихме това в някакъв обезпокоителен отговор на кризата с вируса. Ние го правим по принцип, защото вярваме, че преминаването към пълноценни виртуални аудитории е бъдещето, към което трябва да се насочи българското университетско образование. В случая просто нещата и съвпаднаха. Решихме да използваме случая, тъй като много от колегите са притеснени. Ние им даваме възможност да не прекъсват учебния си процес, като се включат в нашите виртуални аудитории. Второто нещо, което е важно да подчертая, е, че това се прави засега от част от преподавателите. Нашата амбиция и желание е те да стават все повече до степен, в която можем да обезпечим до 100 % учебното съдържание с виртуални аудитории. Третото нещо е, че в рамките на университета и в други катедри, не само в журналистическата, има колеги, които по аналогичен начин със същите или различни инструменти използват възможностите на пълноценно студентско преживяване в 100 % електронна среда. Все пак ние като медийна катедра се опитваме да покажем ясно, че именно хората, които се занимават с медии и разбират от медийни технологии, трябва да повлекат крак и да покажат как целият учебен процес може много елегантно, лесно и бързо да бъде прехвърлен онлайн с относително малко усилия.
Фокус: Доколкото разбрах, това се случва чрез приложение. По какъв начин работи то?
Доц. Мартин Осиковски: Това е много лесно за обяснение и се върши много лесно на практика. Мисля, че 100 % или над 90 % от българските университети са в общия случай обезпечение с образователния пакет на Microsoft. Това е така наречената Microsoft education, което представлява Office 365. Една голяма облачно базирана услуга. Вътре в този Office 365 има много различни приложения. Най-познатите са текстови редактори и прочие. Но също така има и много интересно приложение, което се нарича Microsoft Teams. То е нещо, което работно може да се обясни като много усложнен и много добре разработен Skype. Той позволява да се сформират екипи, работни групи между двама и 102 или 150 човека, които заедно да споделят едно и също пространство във виртуална среда. Точно това правим ние с нашите студенти. Посредством техните служебни, студентски имейли създаваме група към съответния курс или дисциплина. Събираме се всички заедно чрез приложението Microsoft Teams, стартираме го и отваряме нашата виртуална аудитория. Когато всички влязат там едновременно, всеки може да влиза и излиза безшумно, когато си поиска. Но когато всички влезем и сме готови да започнем, преподавателят започва да представя материалите си. Колегите го слушат и виждат, но също така могат да виждат неговия работен плот – всичко, което се случва на неговия компютър. Преподавателят може да слуша въпроси от колегите, да разговаря с тях – с един, двама или повече. Преподавателят, при необходимост, може да вижда работния плот на всеки един от колегите от курса. Преподавателят при разрешение от колегата може да поеме отдалечен контрол върху неговия компютър и да извърши определена задача, за да му покаже как става. Завчера, например, с нашата група правихме курс за разработване на електронни анкетни карти, където правихме и дизайна им. Използвах възможността, когато имаше затруднения, да поема отдалечен контрол върху компютъра на някои от студентите и да им покажа как се прави конкретна техническа операция върху бланката за електронна анкетна карта.
Фокус: Вие сте стартирали този начин на обучение. И все пак знаете ли в които други специалности в УНСС се прилага изцяло или частично?
Доц. Мартин Осиковски: Най-силни в нашия университет безспорно са информатиците, защото те си работят от много време безшумно. Никой не им е обръщал внимание. Но информатиците определено използват това нещо. Това ще бъде Катедра „Информационни технологии“. Знам за колеги от икономическите катедри, които също го правят от много време. И ние сме го правили по-рано, но понеже в момента ситуацията е по-особена, хората изведнъж обръщат внимание и казват: „Я, ама то може да се прави“. Да, може да се прави. И в случаи като настоящия е доста комфортно решение, което не прекъсва работния процес.
Фокус: Тоест все пак има някакъв положителен оттенък на ситуацията около коронавируса?
Доц. Мартин Осиковски: Като цяло гледаме да говорим позитивно за това нещо. Затова и в социалните мрежи го споделяме с хаштаг „неочаквана ваканция“. Избягваме да използваме тези заглавия от последните дни и в Българи, и в чужбина: стряскащите и всяващите паника. Ние мислим, че това е добър начин във ваканционни условия да продължаваме да си работим.

Теодора ПАВЛОВА