МненияВИЖ ВСИЧКИ

Юрий Асланов, социолог: Корнелия Нинова ще запази предимството, което има, ако изборът за лидер е легитимен

27 февруари 2020 | 11:00

Снимка: Радио „Фокус“

Социологът Юрий Асланов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Има ли лидерска битка в БСП, заради предстоящите вътрешни избори?
Юрий Асланов: Така изглежда - има отчет на изборните кампании в партията. Поне по мои наблюдения винаги са били свързани с временно напрежение, но този път, като че ли, е по-голямо, защото такъв избор за първи път се случва.
Водещ: Освен г-жа Нинова, номинации са получили също Кирил Добрев, Калоян Паргов и други. Ще запази ли г-жа Нинова позицията си, според вас?
Юрий Асланов: Г-жа Нинова се ползва с доминираща подкрепа в партията и до колкото разбирам сега дискусиите са не толкова дали тя ще бъде утвърдена на този пост, а дали ще бъде легитимен изборът, защото по случая работим с една неизвестна величина – числеността на партията. А по устав има изискване в избора да участват най-малко половината от членовете на партията и вече избрания лидер да има и над 50% от гласуващите. Това е нещо, което не е много ясно като резултат, предстои да видим, но ми се струва, че интересът към този избор е висок, и ако избирателният списък, така да го наречем, на членовете на БСП е действителен, може би, ще се случи това, което очакват повечето – да има избори и на този избор да реализира предимството си, което има г-жа Нинова.
Водещ: Според вас това лидерско съперничество полезно ли е за партията, или има опасност да доведе до дестабилизация?
Юрий Асланов: Вижте, замисълът беше да се освободи партията от този тип зависимости, които при предишни избори, а и преди това поставяше лидерът в някакви зависимости от групи, от регионални елити, които се договаряхме за взаимна подкрепа. Плод на такъв компромис беше изборът и на самата г-жа Нинова преди 4 год. Тя не го е отричала и затова, когато обяви идеята си за въвеждане на такъв избор, мотивът беше да се освободи от председател и от този вид зависимост. Може би, това ще се случи, макар че, аз мисля, че е много трудно да се премахнат тези влияния на отделни групи и на отделни регионални елити, дори и при този вид избор, но може би ще намали силата на този род зависимости, ако този избор се случи, разбира се. Но наистина партията е под напрежение и то не особено здравословно, защото вместо тази отчет изборна кампания да се обсъждат политики, да се обсъждат действия, да се обсъжда – ние сме в предизборна година, предстояща подготовка за двата избора, които предстоят догодина – парламентарни и президентски, се говори само за това кой ще е председател и какви алтернативи или какви конфликти се пораждат от заявените кандидатури. Това не е особено здравословно за партията, по моя оценка , защото измества фокуса от важните проблеми, които са пред държавата и дава „глътка въздух“ на управляващите да се освободят от този политически натиск, който обикновено БСП, като опозиционна сила, налагаше към тях, тъй като в момента е обърната с лице към своите вътрешно партийни проблеми, а не към проблемите на гражданите. Такава е моята оценка.
Водещ: Вие споменахте изборите догодина – все още ли има разделение на лагери на „Позитано“ 20 или БСП ще се опита да стегне редиците си с оглед на тези избори догодина?
Юрий Асланов: Да се надяваме, че ще успее, защото времето, което е дадено за подготовка не е много. Изглежда, че изводите са навреме, но тази подготовка не е започнала на практика, а това е важно, от една страна. От друга страна дали част от напрежението ще остане и след тази отчетно—изборна кампания и аз не знам, защото е възможно по линия на откритите недоволства това предложение да се отлива дълго време и да попречи на ефективната подготовка на партията за общите избори, но както казах предстои да видим какво ще е развитието на нещата. Времето, което остава до избора не е чак толкова много – ще има развръзка в края на април и май, когато е конгресът и да се надяваме, че тогава всички участници с претенции за лидерския пост ще „свият знамената“ и ще се получи някаква консолидация, тоест надявам се да е така.
Водещ: Ще съумее ли БСП да направи активи от пасивите, които ГЕРБ трупа в управлението, защото последните социологически проучвания показват, че ГЕРБ губят доверие – БСП, обаче не печелят нищо от това и ГЕРБ отново би била първа политическа сила, ако изборите бяха днес?
Юрий Асланов: Аз не искам да изпадам в подобна прогностика към този отдалечен от изборите момент. БСП би трябвало, ако намери път към консолидации, към някаква форма на вътрешно обединение, да излезе силна на терен за подготовката на следващите общи избори и би трябвало да ги спечели, защото тази ерозия на доверието спрямо управляващите, тя се съчетава и с естествено умора от дългото им присъствие във властта от една страна. А второ - натрупва се доста голямо недоволство в обществото от действията на управляващите, които поне от 1 год. насам са предимно кризисни – от една криза излизат в друга влизат. Непрекъснато се редуват някакви кризи, които разкриват пред погледа на гражданите или некомпетентност или корупция, или нещо друго. Няма как това положение да се задържи дълго в тази мантра, която се разпространява, че ГЕРБ губи доверие, но БСП не печели, защото рано или късно, това съотношение на силите ще се размести и към този момент изглежда, че няма друга заявена на терена по-силна алтернатива от тази на БСП. И по естествен път разочарованите от управлението ще се прехвърлят като привърженици към БСП, не защото чак толкова я харесват, а просто защото ще започнат да гледат на нея като инструмент, за наказание процесите им, за наказателен вот.
Водещ: Имам един последен въпрос към вас, г-н Асланов – да очакваме ли балотаж и равенство, и естествено, повторно гласуване на 3 май, или всичко ще се реши края на април, според Вас?
Юрий Асланов: Аз лично не очаквам балотаж, ако изборът е легитимен, тоест, ако участието в избора е над 50% от членовете на партията. Мисля, че г-жа Нинова ще запази, ще удържи предимството си, което има като одобрение сред партийните членове. Балотаж може да има, ако не се спази това изискване на устава за минимум 50% на участие. Впрочем, не ми е много ясно какво се случва след това, не съм подходящ тълкувател на устава, който очевидно не е изпипан много добре. Дали ще има балотаж, или конгресът ще решава, който е в края на май какво да прави, ако изборът е провален, но пак казвам - ако изборът е редовен аз не очаквам изненади на него.

Вилислава ВЕТРЕНСКА