МненияВИЖ ВСИЧКИ

Политологът Даниел Смилов: Съществува възможност за разрив в патриотичната коалиция

14 януари 2020 | 17:01

Снимка: Агенция "Фокус"

Политологът Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус“ с коментар на номинацията на ВМРО за министър на околната среда и водите в лицето на Емил Димитров – Ревизоро

Фокус: Г-н Смилов, днес след коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ Емил Димитров – Ревизоро бе официално номиниран за поста министър на околната среда и водите, след като досегашният екоминистър подаде оставка след създалата се водна криза. Според вас той подготвен ли е да се справи с длъжността и да разреши както кризата с водата в страната, така и тази с боклука?
Даниел Смилов: За мен г-н Емил Димитров няма нужните качества за справяне с тежката ситуация в момента. От една страна ГЕРБ и управляващото мнозинство имат нужда от експерт по зелени и екологични теми, теми, които са свързани с опазване на околната среда. Очевидно г-н Димитров не е такъв експерт. Няма репутация на такъв, няма нужните квалификации. От друга страна ГЕРБ имат нужда от човек, който е много авторитетен и който може да вдъхне в хората вяра, че с бързи действия ще успее да се справи със ситуацията. Не мисля, че г-н Димитров отговаря на този профил и оттук идва и моят скептицизъм с неговата номинация. От реакцията и на патриотите, или поне част от тяхната парламентарна група, която реакция засега е амбивалентна меко казано, също си личи, че те по-скоро искат да се дистанцират от този горещ картоф, отколкото да бъдат тясно асоциирани с решаването на ситуацията в Перник, а и не само. Подборът на човек, който е от гражданската квота, който не е водеща фигура в нито една от партиите в малката коалиция, подсказва, че по-скоро желанието и на малкия коалиционен партньор е да се дистанцира, а не да се ангажира с тази задача.
Фокус: Според вас те могат ли да предложат по-подходящ човек за поста?
Даниел Смилов: Не знам дали могат да предложат по-добър човек. Не мисля, че г-н Димитров е най-доброто, с което разполагат. В крайна сметка една политическа партия не е длъжна да предлага само хора, които по един или друг начин са обвързани с нея. В страната има експерти, които биха допринесли повече за решаване на такъв тип кризи.
Фокус: От какво беше продиктувано тяхното желание да предложат точно г-н Димитров за поста на екоминистър?
Даниел Смилов: Това го чета като опит да се дистанцират. Човек от гражданска квота, не е тясно асоцииран с една от партиите. Нено Димов беше сходна фигура. От една страна всички казват, че е от квотата на ВМРО и патриотите. От друга страна всички знаем, че г-н Нено Димов беше далеч по-свързан с ГЕРБ, отколкото с патриотите. В този смисъл отново от квотата на патриотите имаме назначаване на човек, който донякъде е техен и, ако нещата не потръгнат добре, те могат да се дистанцират от него.
Фокус: Възможно ли е да се стигне до разрив в правителството или поне в малката коалиция. Валери Симеонов днес беше лаконичен и отказа коментари в тази посока, но определи коалиционният съвет като „неприятен“.
Даниел Смилов: Има такава възможност, защото сега едва ли не ще излезе, че новият министър е от квотата на НФСБ. Знае се, че между г-н Валери Симеонов и г-н Емил Димитров няма кой знае колко голяма синергия. Така че има опасност да се пришие нещо на НФСБ, от което в бъдеще няма как да има големи позитиви. НФСБ е в тежка ситуация, защото те приличат на губещата страна от малката коалиция. ВМРО някак си по-успешно превръщат политическия си капитал в места и политически дивиденти, докато НФСБ на последните избори не се представя добре. Предполагам, че НФСБ ще бъдат много внимателни с оглед на това какви ще бъдат последиците от избори за техния електорален резултат на бъдещи избори.
Фокус: Вицепремиерът Красимир Каракачанов днес заяви, че по време на коалиционния съвет от ВМРО са изказали позиция, че отказват да приемат бившият екоминистър Нено Димов да се превърне в изкупителната жертва за водната криза и да остане единственият виновник. Как мислите, че ще се развият събитията в тази посока? Ще има ли други виновни?
Даниел Смилов: Той самият главен прокурор Иван Гешев каза, че се очакват и други обвинения. Не мога да гадая в каква посока ще са те, но тук трябва да направим голямо разграничение. Политическата вина за провежданата политика във водния сектор е колективна. Тя не е само на г-н Нено Димов, а тя е и на правителството като цяло, което е възприело тази политика, и на парламентарното мнозинство, което я е подкрепяло. При политическата вина имаме колективния елемент, който е неизбежен. При наказателната вина нещата вече са много по-строги и по-концентрирани. Наказателната вина по принцип е индивидуална, ако не става дума за някакъв заговор, организирана престъпна група и т.н. но в случая естествено не можем да говорим чак за такива образувания. В този смисъл , когато разглеждаме политическата и наказателната вина трябва да имаме предвид разликата между колективна и индивидуална отговорност. Фактът, че политически отговорни за нещо са мнозина, не означава автоматично, че наказателно отговорни също са голям брой хора. Естествено не може да държите наказателно отговорни цялото правителство или парламентарното мнозинство за него, въпреки че те са политически отговорни за това, което се е случило. Оттам нататък как ще бъде индивидуализирана наказателната вина вече е много специализиран въпрос в рамките на прокуратурата. Рано е да правим големи оценки в тази посока. Нека първо видим какви ще са всички обвинения, с които те ще излязат и дали изобщо ще издържат в съда.
Теодора ПАВЛОВА