МненияВИЖ ВСИЧКИ

Мина Джугларска, Център за социална рехабилитация към Община Бургас: Целта ни е младежите от Центъра да станат по-самоуверени и да се интегрират успешно в обществото

03 декември 2019 | 16:00

Снимка: Радио „Фокус“ – Бургас

Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с арттерапевта Мина Джугларска от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Община Бургас по повод представената благотворителна изложба, съставена от картини, нарисувани от децата със специални потребности

Фокус: Г-жо Джугларска за трета поредна година в Бургас се проведе благотворителната изложба под надслов „Порив за полет“. Бихте ли ни разказали малко за нея?
Мина Джугларска: Здравейте, приятели от Радио „Фокус“. Благодарим за вниманието отново. Третата поредна изложба „Порив за полет“ премина повече от успешно. Никога досега гостите ни не са се притеснявали от капризите на времето – нито от миналогодишния студ, нито от тазгодишния дъжд. Всички наши приятели и тези, които бяха ангажирани с каузата, дойдоха. За първа година си позволихме да заемем най-голямата зала в Експоцентър „Флора“ и успяхме да я запълнихме. Избрахме името „Порив за полет“ преди две години, след като направихме анкета с помощта на всички наши съмишленици. Някои от младежите, с които работихме тогава и които също творяха сами картините за изложбата, вече „излетяха от нашето гнездо“, започнаха работа и успешно се интегрираха в обществото. Това е именно нашата цел - на екипа на Центъра за социална интеграция и рехабилитация – младежите да се реализират успешно, да работят, да се научат да дават, а не да очакват единствено да получат. Те вече доказаха, че могат – с това получихме потвърждение, че посоката ни на работа е вярна. Втората година бе повече година на доброволчеството, защото тогава включих в каузата и деца на колеги, както и други хора, съпричастни с нея. Тогава те също предоставиха картини за изложбата. Община Бургас ни осигурява всичко необходимо за Центъра, но ние правим изложбата с цел младежите да знаят, че могат сами да спечелят пари, които трябва да разпределят после във времето. Спечелените средства те използват отново за материали за рисуване. Тази година пак развихме идеята, поривът за полет продължава, но изложбата вече посветихме на изкуството. Изкуството вече е спътник на младежите, те вече могат да кажат, че знаят как да творят изкуство. Картините създаваме така: избираме от интернет пространството картини, като се спираме на тези, които ни харесват, научаваме децата да ги принтират и после да ги пресъздават на платно. Правим го с идеята, ако започнат работа някъде, вече да бъдат научени да пресъздават продукти. Правим и копия на картините, за да могат да направят няколко еднакви продукта. Разбира се, че няма как картините да бъдат напълно еднакви, но стремежът е важен. Както винаги, аз довършвам творбите, защото те искат да имат повече завършек, а още не им стигат уменията. Тази година започнаха и да заличават това, което са нарисували и да започват наново, т.е. стават все по-критични към творбите си, а аз се намесвам все по-малко в работата им.
Фокус: Кои от официалните гости присъстваха по време на изложбата тази година?
Мина Джугларска: Тази година ни уважиха зам.-кметът на Община Бургас г-жа Йорданка Ананиева, зам.-кметът г-жа Мая Казанджиева, зам. областният управител г-н Владимир Крумов, както и представители на Общински съвет – Бургас. Освен това, присъстваха и студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, поканихме ги, за да разберат младите хора как трябва да се работи - с радост, изкуство и с емоция. Както винаги, събитието направихме под формата на голям спектакъл, с психологическа насоченост. Участие взеха и учениците от НУМСИ „Панчо Владигеров“ – те са наши съседи на адреса на Център и на всеки празник ни подкрепят. Дойдоха и танцьорите от школа „Никола Абрашев“. Танцът е страхотно усещане, един празник на сетивата - както за този, който го изпълнява, така и за този, който го наблюдава. На тазгодишната изложба дойдоха и младите таланти –доброволците. По традиция, най-малкият ни доброволец изпълнява стихотворението, написано специално от най-големия доброволец. Тази година имахме и есе на тема „Добротворство“. Участваше и детегледачка от един от общинските центрове. Тя е художничка, участва със свои платна, рисуваше заедно с децата и беше горда, че допринася за изкуството.
Фокус: Как може да се каже, че помага арттерапията на децата със специални потребности?
Мина Джугларска: Помага за самочувствието им, помага да изразят себе си и да са горди със себе си. Чрез нея може да се види това, което са направили, а при тях трудът, който се вижда има смисъл, а те го видяха. Самите младежи са много уверени. Първата година, когато ги поканихме на сцената, обществото само ги видя, втората година разказах на гостите какво те могат да правят, а тази – третата година - директно им задавах въпроси пред всички. За хора с тяхната диагноза не може да има такава подготовка. Попитах ги кой от тях какво би желал да работи след време. Те отговориха доста интересни неща. Единият младеж каза, че искал да боядисва,а той вече имаше подобен опит. Друга девойка сподели, че иска да бъде готвачка. Тя наистина може да готви и дори е завършила това. Друго момче каза, че иска да бъде ди джей, а той наистина е нашият ди джей по време на празненствата, които правим. Ние обичаме този вид забавления, празнуваме всичко с децата, чрез изкуството. Момче с шизофрения каза, че иска да украсява. Ако шизофренията е контролируема, човек е в състояние да работи. Той сподели, че иска да украсява града със светлини, както е украсен в момента. Какво по-хубаво от това? Човекът чрез изкуството и красотата, да види света. Ние им отворихме сетивата, те ги имаха, разбира се, просто ние, от екипа, им помогнахме да виждат красотата около себе си. Много съм горда с тях. Абсолютно всички хора имат нужда от арттерапия. Тя не е създадена за хора със специални потребности, необходима е и за здравите хора.
Фокус: Миналата година направи впечатление, че картините бяха раздадени бързо. Намериха ли своите притежатели и тазгодишните?
Мина Джугларска: Да, дори още по-бързо. Миналата година картините, които останаха непродадени, толкова впечатлиха служителите на Община Бургас, че те си ги бяха изложили в централното фоайе на централната сграда. Кметът на града - г-н Димитър Николов, запази една композиция до главната Зала 1 и заяви, че тя трябва да остане там – за Община Бургас. Това беше също голяма гордост за нас! Тази година почти не са останали картини, ако някой желае, все пак, все още може да се сдобие с такава, защото много от картините се прерисуват от младежите. Идеята ни с това е те да правят голямо количество продукти, но качествено, за да може, ако започнат работа някъде, да произвеждат еднакви продукти.
Фокус: Колко са към момента потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция?
Мина Джугларска: Потребителите могат да бъдат много, но ние не работим с повече от 24-25, за да може да в качествена услугата и специалистите да правим нещата така, както трябва. Целта ни е не дълги години да работим с много потребители, а те бързо да се сменят – да се реализират успешно в обществото и да дойдат други. Идеята ни е приятелски, ангажиращо, весело и непринудено да работим с тях, за да развием у тях всички добри качества, които те вече притежават.
Мария ПОПЧЕВА