МненияВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Аз не съм спрял течовете в здравната система, но с моя екип вървим в правилната посока

02 декември 2019 | 19:00

Снимка: БНТ, "Още от деня"

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, в интервю за предаването „Още от деня“ на БНТ

Водещ: Първият ни гост е доктор Дечо Дечев, управител на НЗОК. Здравейте.
Дечо Дечев: Здравейте.
Водещ: 400 милиона лева повече ще получите догодина.
Дечо Дечев: Даже малко повече.
Водещ: Въпросът е какво ще направите с тези пари. Защото те колко стават за здравеопазване? Почти пет милиарда, нали така?
Дечо Дечев: Четири милиарда и седемстотин милиона.
Водещ: Това гарантира ли по-добро здравеопазване?
Дечо Дечев: Зависи какво разбираме под добро. Това гарантира… Или може би трябва да започнем оттам, защото в съзнанието на нас като потребители на тази система се насажда мисълта, че тези пари някой ги дава, отнякъде ги взима, пък…
Водещ: Не, някой ги дава, други ги взима не както трябва и те не стигат до нас, потребителите.
Дечо Дечев: … пък ако иска ги дава, ако иска не ги дава. Сега, тези пари ги събираме всички ние. В смисъл, така е направена системата, че толкова, колкото съберем като здравноосигурени лица, толкова ще ни бъде бюджетът. Тоест, ако някой си представя, че плюс тези пари, които събираме ние като осигурени, отнякъде се наливат още пари, това е погрешно схващане. Бюджетът на касата се формира по две пера. Едното е контингентът осигурени лица, които осигурява държавата – това са пенсионери, деца, военнослужещи, полицаи, съдии и т.н. И другата група лица, които се самоосигуряват. Тези, които се самоосигуряват внасят около две трети от този бюджет от тези 4,7 милиарда. Тези, които осигурява държавата, за тях се внася около една трета от тази част. Тази една трета обаче потребява около две трети от този бюджет. Тоест това, което ме питате – какво да очакваме? Приемаме, че ние като общество сме решили да похарчим за здраве 4 милиарда и 700…
Водещ: Те не са само 4 и 700. Защото в здравната сфера се въртят още толкова, дори и повече, които ние доплащаме. Нали така? На практика колко са парите за здраве с онези, допълнителните?
Дечо Дечев: Ще кажа. Доплащаме, защото сме решили… Значи, в системата под формата на услуги и на дейности се заплащат около 8 милиарда и половина лева.
Водещ: 8 милиарда за здравеопазване и се оплакваме? И лекарите са недоволни, и медицинските работници, и пациентите.
Дечо Дечев: Ще ви обясня. Постоянно се насажда твърдението, че парите били много. Парите като цифра са много, но нека да видим как стои българинът спрямо европееца, с който сме в един съюз.
Водещ: Ами такива са реалностите. Някой може да каже – 8 милиарда не са малко пари за нивото и доходите, които имаме в България.
Дечо Дечев: В никакъв случай не са малко пари, точно така, права сте.
Водещ: Но въпросът е как се разходват тези пари.
Дечо Дечев: Даже не сме на последно място, трябва да ви кажа, което е учудващо. Примерно в Румъния се отделят по-малко средства на глава от населението, отколкото е в България. Но там, където сме на последно място, е частта на това доплащане. Тоест частта над тези 4,7 милиарда, които събираме от вноски, до тези 8 милиарда и половина. Тоест ние доплащаме най-много в Европа. Но не трябва да прехвърляме на някой друг вината за това, а тя е в нас. Тоест ние сме решили така – да плащаме около 50% от всички здравни услуги.
Водещ: Добре, обаче аз ви давам друга хипотеза. Защо трябва да плащам повече? Можете ли да ми гарантирате, че ако аз давам повече за здравни осигуровки, моите пари, вашите пари, ще бъдат използвани така, както трябва? Ще има сериозен контрол, няма да има течове, няма да има кражби, няма да има надписване на фалшиви уж лежащо болни, на скъпи лекарства, които всъщност източват здравната каса? Пак имахме такива примери миналата седмица. Ще гарантирате ли, че ако двойно или тройно ми се увеличи вноската, ще бъдат коректно използвани и контролирани парите?
Дечо Дечев: Аз мога да поема отговорност и ангажименти за частта от тези 8 милиарда и половина, която се формира чрез 8-процентната ни вноска, тоест за 4 милиарда и 700. За това отговарям аз.
Водещ: Това означава ли, че казвате – аз спрях течовете или съм на път да ги спра?
Дечо Дечев: Ами нито едното, нито другото. Тоест аз не казвам, че съм ги спрял, нито съм на път да ги спра. Но с екипа, с който сме в касата, сме в правилната посока. Докато отидем до крайния етап да кажем – идвам при вас и казвам - повече течове няма в системата, имаме доста път да извървим. Но мисля, че сме на правилния път. Тоест поставят се основите на нещо, което беше разрушавано през тези 20 години. Разрушавано в полза на определени хора, които чрез това разрушаване искаха да си решат партийни интереси, на една по-голяма група, които искаха да си решат корпоративни интереси, и на едно бездействие от страна на Министерството на здравеопазването, казвам го едно към едно, в тези 20 години, което единствената му цел беше ангажименти, които по закон би трябвало да върши то, да ги прехвърля на касата.
Водещ: Когато поехте поста, вие казахте, че главният проблем на касата са едни хора в сянка, които дърпат конците. Още ли го правят това?
Дечо Дечев: Със сигурност се опитват да го правят, но мисля, че в по-малък мащаб.
Водещ: Тогава казахте и още нещо – че здравната каса е филиал на едно министерство.
Дечо Дечев: По принцип да.
Водещ: На кое? На финансовото ли?
Дечо Дечев: На финансовото, в частта му финансова политика. Защото бюджетът на НЗОК се прави там като параметри, големи параметри. Тоест ето това, което казахте вие – колко ще са парите за здраве? Толкова, колкото каже финансовото министерство.
Водещ: Никой вече не говори за реформи. Имаше един момент, в който включително и с вас тук сме ги коментирали – едни много широко рекламирани идеи за реформи от здравния министър Ананиев. Изведнъж нищо, тишина. Защо, какво стана?
Дечо Дечев: Този, който трябва да говори, не съм аз. Министърът на здравеопазването е човекът, който трябва да говори за реформи. И не само да говори, защото той периодично говори за реформи, но трябва да се видят и действия в тази посока. Знаете, че прословутите предложения за промяна на модела, по който работи системата ни, мисля, че това е четвъртият или петият срок до края на тази година, който се отлага.
Водещ: Добре, в този бюджет, ще ви попитам по този начин, бюджетът, който от утре ще се гледа в пленарна зала, но той е ясен, в общи линии го знаем, вие виждате ли желание за визия, за политика, за правене на реформи? Или просто отново ще получим още от същото здравеопазване, с малко повече пари? Повече пари за лекарства се отпускат, повече пари за болници.
Дечо Дечев: Така е, факт е. Повече се отпускат. Ето пак отиваме в посоката „повече се отпускат“. Не се отпускат. Пак ви казвам, толкова сме събрали. Искам просто да ви кажа – когато говорим за това, че са много парите, искам да ви кажа, че за парите, които отделяме за здраве, ние получаваме един съвсем не лош медицински продукт като цяло.
Водещ: Тогава защо и лекарите, и пациентите, сме недоволни?
Дечо Дечев: Ще ви обясня защо. Значи, ако в България отделяме около 380 лева за болнична помощ, на ниво средно Европейски съюз тази сума е около 2000 лева на човек. Значи представете си как с шест пъти по-малко пари трябва да постигнете качеството, което е в Европа, което аз твърдя, че не малко лечебни заведения у нас го постигат. Сега, съвсем ще бъдете права, ако ми кажете – ами тези, които не го постигат, какво се случва с тях?
Водещ: Да, аз тук искам да ви попитам за големия брой болници, за това, че наистина са нужни промени и реформи, за да може…
Дечо Дечев: Не трябва да ме питате мен за големия брой болници. Болниците започват да действат, когато им даде разрешение министърът на здравеопазването.
Водещ: Добре, ще питам друго. Българският лекарски съюз иска увеличение на огромен брой пътеки, на които стойността им не е осъвременявана от 7-8 години, за сметка на други пътеки.
Дечо Дечев: И с право искат.
Водещ: А знаем, че това води и до заплащането съответно на медицинския персонал.
Дечо Дечев: Би трябвало да води.
Водещ: За какво говорим тук? За немарливост или за лобизъм?
Дечо Дечев: Немарливост? Какво имате предвид?
Водещ: Ами някой не си е свършил работата за 7-8 години да не бъдат актуализирани едни пътеки. Не знам, вие кажете коя е думата?
Дечо Дечев: Пак ви казвам, разпределението на тези средства, които са предвидени за болнична помощ, става по два големи параметъра, които са обект на преговори между Българския лекарски съюз и НЗОК. Това са обемите на дейностите и техните цени. Във времето така са преценявали, инвестирали са главно парите в обема от дейностите. Тоест една и съща цена – увеличаваме бройките. Затова в момента като брой дейности те са два пъти повече, отколкото са били преди 20 години, въпреки че населението е намаляло с 20%. Инвестицията е била в брой дейности. Сега за първи път с това ръководство на Българския лекарски съюз се поставят нещата в по-друг аспект. Те настояват за увеличаване на единичната цена на пътеките, като, забележете, те самите предлагат това нещо, те самите предлагат мерки да се ограничи броят на т.нар. кухи хоспитализации. И затова казваме, че за първи път са по-различни нещата.
Водещ: Добре, трябва да приключим този разговор. Според мен това е тема без край.
Дечо Дечев: Без край е. Но за част от въпросите би трябвало да попитате този, който би трябвало да носи отговорност за това ще има ли промяна в този модел или не.
Водещ: Без реформа вие чувствате ли се с вързани ръце?
Дечо Дечев: Не е проблемът в реформата за вързаните ръце, а опитът да се намесват хора, които не би трябвало да спират промяната на модела, в който се работи.
Водещ: Кои са тези хора?
Дечо Дечев: Тези хора са външни, аз ви казах. Те са…
Водещ: Ще ги посочите ли конкретно кои са?
Дечо Дечев: Посочвам конкретно кои са. За да има промяна на този модел, трябва политически консенсус. Нито една политическа сила сама не може да го промени. Тоест този, който отговаря за политическия консенсус, това е парламентът. На второ място, да се спре и сегашното продължаване на даване на разрешения за нови медицински дейности в региони, в които има предостатъчно такива болници, което също продължава в момента. И най-после, това нищоправене, което продължава години, тоест не се подхожда към промяна на този модел, трябва да спре. Отговорният за това нещо всички го знаем кой е. И го призоваваме най-после да се предприемат мерки за промяна на този модел.
Водещ: Доктор Дечо Дечев, управител на НЗОК. Благодаря ви, че бяхте наш гост.