МненияВИЖ ВСИЧКИ

Наталия Кара, учител: Бесарабските българи сме най-голямата българска диаспора в света

29 октомври 2019 | 11:00

Снимка: Агенция "Фокус"

Наталия Кара, преподавател по български език и литература в Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Денят на бесарабските българи.

Фокус: Госпожо Кара, на 29 октомври е Денят на бесарабските българи, имате ли самочувствие в този ден и с какво настроение ще посрещнете празника?
Наталия Кара: 29 октомври е сравнително „нов“ празник, който се отбелязва в Бесарабия през последните 20 години насам. Това е един от тези празници, който вдъхва в нас, усещането за това, че сме оцелели, за да градим, за да продължим да вдъхваме в децата си българските ценности - трудолюбие, обич към родното, за да знаят, че кръвта вода не става. Ние сме най-голямата българска диаспора в света и сме горди, че продължаваме заветите на нашите предци - да пазим българското, да се прекланяме пред родителите и да работим здраво, да се подкрепяме и да вярваме в собствени сили.
Денят на бесарабските българи е сравнително „нов“ празник, който се отбелязва в Бесарабия през последните 20 години насам
Фокус: По какъв начин в Болград ще отбележите този празник?
Наталия Кара: Болград като столица на бесарабските българи не може да пропусне този хубав празник. При нас в гимназията се провеждат мероприятия с ученици, родители и учители. Пеят се български песни, играят се български танци, звучат стихове на български. Припомняме имената на видните бесарабски българи, които стават част от строителите на днешна България (Александър Малинов, Данаил Николаев, Иван Колев, Александър Теодоров-Балан и много други). Говорим за успелите наши съвременници, българи от Бесарабия, станали прочути лекари, педагози, доктори по физика, математика и др. науки, добри управници и държави служители, бизнесмени и политици, реализирали се в Украйна, България, в Европа и по цял свят. Ученическият парламент издава специален брой на училищния вестник, посрещаме делегации от България, които ни посещават специално по случай празника. Българският културен център в Болград отбелязва празника с отделен наситен план, като се провежда и тържество пред Паметника на българските опълченци. Храмът „Преображение Господне“ като символ на празника, на града и на Бесарабия организира празнични богослужения.
Фокус: Има ли някаква традиция в този ден?
Наталия Кара: Традиции за отбелязване на този празник има както в гимназията, така и в Българския център, в града, в събора „Преображение Господне". В зависимост от това какви гости имаме от България, какво предлагат различните структури, планираме и мероприятията за деня.
Фокус: Българите са третата етническа група в Одеса след украинците и румънците, а в Одеска област има редица села, основани от българи. Единни ли са бесарабските българи в областта?
Наталия Кара: Българите в Бесарабия (Украйна и Молдова) имат не само обща история на преселване, владеят един език - български, макар и различни диалекти, но и спазват едни традиции, изповядват една православна вяра - затова няма как да не са единни. Още повече, че имат едни и същи проблеми, а с годините са изградили българско самосъзнание и имат огромно желание да се запазят и занапред. Ние нямаме какво да делим, оглеждаме се един в друг и знаем, че трябва да се поддържаме и подкрепяме, за да се развиваме и живеем достойно.
Фокус: Пазят ли българския си дух и поддържат ли връзката си с България?
Наталия Кара: Това че сме оцелели за последните 200 години, запазили сме българските диалекти, съхранили сме традиционните патриархални български ценности не е ли свидетелство за това, че пазим българският дух? Радваме се, че днес и българите от България научават за нас, че сме - най-голямата българска диаспора в света. През последните 15-20 години връзките с България са много повече и по-тесни, отколкото преди. Смятам, че днес е много важно тези връзки да са трайни и ползотворни. Като бесарабските българи имат нужда от подкрепата на България и българите от прародината, но не на последно място трябва да подчертая, че и България има какво да научи от българите в Бесарабия. Имаме какво да споделяме, какво да надграждаме, какво да ни обединява и ни обогатява! Макар и предварително искам да честитя празника на всички бесарабски българи!!! Гордея се, че продължаваме да запазваме род, език и български дух! Честит празник, скъпи българи.

Бояна МАРКОВА