МненияВИЖ ВСИЧКИ

Румяна Панова, Сдружение „Хора и традиции“: Юридически са пречките все още да няма Асоциация на кестенопроизводителите

10 октомври 2019 | 07:00

Снимка: Радио „Фокус“ – Пирин

Румяна Панова, председател на Сдружение „Хора и традиции“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Панова, съвсем скоро предстои 10-то юбилейно издание на Празника на брежанския кестен. В тази връзка може ли да ни кажете каква реколта от кестени очаквате?
Румяна Попова: През изминалата година реколтата беше много слаба и не можахме да съберем кестени. Никой не знае, защо беше компроментирана. За първи път не успяхме да съберем и семена за засаждане на фиданки. Тук ще отворя една скоба, за да припомня, че всяка година ние, съвместно с Югозападно държавно предприятие, правим залесяване. Тази година реколтата е по-добра. Надяваме се да има достатъчно кестени, за да посрещнем нашите гости, както и да произведем повече фиданки. Целта е да продължим процеса на залесяване.
Фокус: Интересното е, че към брежанския кестен вече проявяват интерес доста имена от кулинарията в България. Нали така?
Румяна Попова: О, разбира се. Този интерес непрекъснато се разраства. Искам да подчертая, че хората от кулинарния бранш ни търсят, а не ние тях. В момента сме в много добри взаимоотношения с ресторанти от град София, които предлагат на клиентите си храни със съставки от естествен произход. Имаме голям успех. Това също бе и една от целите на Празника на брежанския кестен в неговото начало. Припомням, че в първото издание акцента беше Иван Звездев, който е известен кулинар и телевизионен водещ. С него направихме десет предавания от Брежани, в които много активно се включиха домакините от селото. Интересът е голям. За съжаление производството на кестени не е толкова голямо, за сметка на търсенето. Не можем да задоволим всички желания, но се надяваме в бъдеще това да стане.
Фокус: Една от идеите на Сдружение „Хора и традиции“ е за създаване на Асоциация на кестенопроизводителите. Ще има ли скоро такава?
Румяна Попова: Да така е, но има един момент, който още не сме финализирали. Причината е, че Нормативната уредба не е много изяснена в това отношение и мисля, че има нужда от прецизиране. Брежанският кестен е с естествен произход. Това са гори, които виреят в Пирин планина. Сред тях има и частни, но повечето са естествени, за които отговаря Югозападното предприятие. Това е горски фонд. В това отношение малко трябва да се формулира тази асоциация, тъй като в основата ѝ са самите производители. Нашите хора не произвеждат кестените, те отглеждат естествени. За създаването на такъв тип асоциация е необходимо да започнем да създаваме продукти от кестени и те да са произведени от юридически лица, еднолични търговци. Необходимо е да се обединят в една асоциация производители на продукти от брежански кестен. Тук имаме юридически проблеми, но смятам че и в това отношение ще бъде намерено решение. Имаме една идея, по която работим много отдавна, а именно, че смисълът на тази асоциация е да сертифицираме брежанския кестен с географско указание на Европейския съюз. Това указание ще помогне брежанският кестен да бъде защитен като име и продукт на европейско ниво. Мисля, че ще се справим и с този проблем.
Фокус: Десет години след първото издание на празника на брежанския кестена може ли да кажем, че основната цел е постигната и хората вече обръщат повече внимание на тази тема? Отглеждането на кестеновите гори в Брежани превръща ли се в приоритет?
Румяна Попова: Това е процес и не мога да кажа, че сме постигнали някакъв определен резултат. Постижението ни е в това, че хората започнаха да гледат на кестена не само като дар от природата, но и да се грижат за него. Предприеха и индивидуално засаждане, съвместно с нашите акции. Югозападното предприятие също поставя акцент в това отношение. Мисля, че имаме постижение, но за окончателен успех е трудно да говоря. Това е процес, ако ние решим на някакво ниво част от проблемите, веднага излизат нови, а те изискват допълнителни усилия. Ще имаме много години ангажименти с това да опазваме и развиваме брежански кестен. Имахме и друга идея, свързана със самия десети празник на кестена, а именно да подарим 10 фиданки за засаждане на хората от селото, със задължението да се грижат за дръвчетата. За съжаление през изминалата година реколтата не ни даде възможност за реализация.
Ливия НИНОВА