МненияВИЖ ВСИЧКИ

Зам.-министър Атанас Добрев: С новите огнища случаите на африканска чума при дивите свине стават 32

14 август 2019 | 10:00

Снимка: БНТ, "Сутрешен блок"

Атанас Добрев – заместник-министър на земеделието храните и горите в интервю за "Сутрешен блок" по БНТ
Водещ: Първо, да започна с важната информация – БАБХ констатира нови случаи на африканска чума по свинете в четири населени места. Става въпрос за землището на село Бистренци край Русе, Община Девин, село Желява край София и село Върбино. С повече информация по темата, както и с мерките за справяне с африканската чума по свинете, включваме сега репортерът ни Тереза Ставрева, която е в Министерството на земеделието, храните и горите. Тери, добро утро. Чакаме връзка с Тереза Ставрева. Тери, дали ме чуваш?
Репортер: Чувам ви, да. Добро утро от Министерството на земеделието, храните и горите. Ние сме със заместник-министъра Атанас Добрев, с когото ще си поговорим за епидемията, която очевидно продължава да се разраства с нови четири места. Каква е ситуацията, добро утро, в момента? Какво знаем за тези случаи?
Водещ: Тереза, нямаме връзка засега с теб, но ще се върнем към министерството, към това, което имате да ни кажете със заместник-министъра. Да чуем сега ловците, може би да започнем първо с тях. Репортаж на колегите от Благоевград.
Репортер: Една от приетите мерки за ограничаване на болестта африканска чува у нас е ловците да убиват диви свине. Липсата на специални кули в гората, известни като чакала, от където може да се дебнат дивите свине обаче затруднява отстрела им, смятат опитните ловци.
Гражданин: Като се храни, където за чакалата, отстрела е много по-успешен и увеличава процента на отстрела.
Репортер: Повече диви прасета могат да бъдат отстреляни през зимните месеци, защото видимостта е по-добра.
Гражданин: Да се удължи срокът на ловуване до края на март, защото тогава ние можем да сме по-ефективни януари, февруари, март, когато гората е без листа, когато може адекватно в такава епидемия да се реагира.
Гражданин: Ние сме постоянно в гората, ние знаем всичко, знаем за животните, за местообитанието, знаем навиците на животните, и сме хората, които действително можем да свършим работа.
Репортер: Заради разрешения индивидуален отстрел на диви свине ловците настояват общините да изградят информационни центрове, оттам те да научават в кои райони в гората има гъбари, билкари, дървосекачи, за да не се допускат инциденти с хора.
Гражданин: За да може да не се ловува там, тъй като индивидуалния отстрел се осъществява преди всичко с нарезно оръжие – това е опасно, тъй като далекобойността на това оръжие е много по-голяма, отколкото на обикновената ловна пушка.
Репортер: Ловците се питат още кой ще финансира поставянето на капани за диви свине в гората, което е една от мерките срещу разпространението на африканската чума.

Водещ: За проблемите на ловците ще поговорим след малко. Първо, може би към горещата тема с новите случаи на африканска чума по свинете. Пак към Тереза Ставрева. Тери, надявам се се виждаме вече. Здравей отново.
Репортер: Добро утро, Дани. Добро утро и на нашите зрители от Министерството на земеделието, храните и горите. Наистина, епидемията с африканска чума и заразени животни продължава с нови четири случая, за които и ти спомена. Повече за актуалната ситуация в страната – разраства ли се заразата? Сега ще си поговорим със заместник-министъра по земеделие Атанас Добрев. Добро утро.
Атанас Добрев: Добро утро на вас и на вашите зрители. Първо, бих искал да благодаря на цялото общество и на всички, които изпълняват мерките за ограничаване на заболяването на африканска чума по свинете. Без ангажираността на всички хора и на цялото българско общество не бихме могли да очакваме добри резултати.
Репортер: Какво знаем за новите случаи? Защото това е информация, която излезе вчера в късните часове, която неминуемо вълнува доста хора.
Атанас Добрев: Разбира се. С новите случаи стават общо 32 случая на африканска чума по свинете, при дивите свине. За жалост, месеците юли, август е пикът на разпространение на заболяването. При откриване на случаи на африканска чума по свинете, със заповед на министъра на земеделието, харните и горите се спазва 200-километрова зона, в която се забраняват всички дейности в горите. Това са включително лов, дърводобив, гъбарите, туристите. Тоест всичко се прави превантивно, за да не може да влизат хора и да разпространяват заболяването на по-големи територии.
Репортер: Като споменахте лова – връщам се на материала, с който започна всъщност и нашият разговор. Няколко мерки, ключови мерки, предлагат ловците, които имат немалка роля със справянето със заразата. Предлагат удължаване на ловния сезон. Възможно ли е да става въпрос за такова?
Атанас Добрев: Разбира се. Първо, искам да поздравя всички български ловци с откриването на новия ловен сезон тази събота, която мина, се откри на дребен пернат дивеч, и отделно от това да им кажа, че ние като Министерство на земеделието, харните и горите подкрепяме това и даже има входиран законопроект за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, в който се предвижда със заповед на министъра на земеделието ловът да се открие две седмици по-рано. Това ловът на гонка за дива свиня, защото това е най-ефективният метод и начин за намаляване на популацията на дива свиня, и ще продължи, разбира се, след официалното му закриване, което е втората седмица на януари, както ловците предлагат, до средата на март. И, дай боже, да намалим популацията на дива свиня, защото това са европейски мерки. Това, което правим в България с тези карантинни зони, това не си го измисляме ние – това са европейски ветеринарни мерки, които ние прилагаме и не надграждаме над тези неща нищо – това е минималните неща, които трябва да се спазват от всички. Отделно да се обърна към нашия български ловец – той трябва да спазва елементарни санитарно-хигиенни начини след завръщането си от ловен излет. Това е дезинфекция – да си почисти обувките, ботушите с вода, с сапун да ги измие. Дрехите, с които е бил на излет, по възможност по най-бързия начин да ги почисти, както и високопроходимите автомобили, след като излезнат на асфалтов път, на най-близката автомивка, или това да може да ги заплакне. Това всичко се прави с превенция, с цел да нямаме разпространение на африканска чума. Говорим, затова са, разбира се, свободните територии, на които няма ограничителни мерки.
Репортер: Като говорим за мерките – как се прилагат те? Съвсем кратко искам да ви попитам. Започнаха проверките за това дали стопаните в Южна България са започнали умъртвяването на животните през вчерашния ден. Прилагат ли се мерките? Имаше сигнали за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, за които се смята, че биха могли да бъдат преносители на зараза.
Атанас Добрев: Вижте сега, аз ненапразно казах цялото българско общество. Ние тук всички трябва да сме ангажирани. Значи, ние тук трябва да спазваме всички, отделно мерки, областните епизоотични комисии, да се вслушваме в техните мнения и да изпълняваме техните заповеди. Това е в края на краищата най-важното за нас, за да спрем разпространението на болестта от африканска чума на територията на страната или поне да я намалим до този етап.
Репортер: Благодаря ви много за тази информация. Разбрахте от зам.-министъра на земеделието, храните и горите, че все пак удължаване на ловния сезон би могло да се случи в контекста на една от ключовите мерки, защото ролята на ловците е немалка за справяне с епидемията от африканска чума на територията на страната. Това е оттук, колеги, към вас.
Водещ: Тереза, благодаря ти. Тереза Ставрева от Земеделското министерство с информацията за мерките за справяне с африканската чума по свинете.