МненияВИЖ ВСИЧКИ

Йорданка Дейчева, психолог: Леворъките хора не бива да бъдат обект на предразсъдъци

14 август 2019 | 07:00

Снимка: Радио „Фокус“

Фокус: Г-жо Дейчева, с какво се отличават леворъките хора?
Йорданка Дейчева: Най-общо, водещата им ръка е лявата, т.е обикновено като деца посягаме с дясната ръка, правим форми и това е при 90 % от хората. При 10 % децата посягат с лявата ръка, когато пишат.
Фокус: Какво е известно на науката психология? Какво показват научните изследвания?
Йорданка Дейчева: На въпроса може да се отговори в различни посоки. Няма единно мнение за това причините за тази проява дали са генетични фактори или повече фактори на средата. Проучванията на близнаците, например, показват че около 25% от причините за доминация на лявата ръка са генетични фактори. Това не е съвсем категорично казано. Причините за това са различни. Проучванията показват, че около 40% от бебетата на възраст около година и прохождащите деца около година и половина- две започват да предпочитат едната си ръка. На тази възраст вече показват коя от двете ще бъде водеща. Това продължава през целия живот. Проучванията показват още, че ако детето избере ръка още в най-ранна въраст преди година, то проговаря по-бързо и то по-добре от връстниците си.
Фокус: Защо не трябва да има предразсъдъци спрямо леворъките хора?
Йорданка Дейчева: Днес ние вече познаваме много по-добре мозъка и действието на тялото. Използването на лявата ръка не е свързано с обладване от демони или някакви свръхестествени обяснения. Разбираме, че това по някакъв начин е свързано със самото оформяне на мозъка. При бебета в майчината утроба, които са били подложени на по-силно въздействие на хормона естроген, има по-голяма вероятност да станат леворъки. Донякъде фактори на вътреутробното развитие, после на социалната среда определят това използване на лявата ръка. Не можем да кажем, че във физическо или психическо отношение леворъките са по-различни от десноръките. Не можем да имаме предразсъдъци към тях, като че ли са по-странни. До голяма степен това не зависи много от тях.
Фокус: Какво показват Вашия опит и практика по въпроса, какви са наблюденията Ви спрямо такива хора?
Йорданка Дейчева: Познавам възрастни леворъки и не мога да кажа, че намирам забележима разлика, освен личностните им черти. Когато човек иска да развие мозъка си, ако е деснорък, се препоръчва да започне да прави нещо с лявата ръка. Същото важи и за леворъките. Колкото повече човек прави нови, нетипични неща с другата, не толкова използвана ръка, мозъкът се развива и се създават нови връзки. Полезно е да се прави нещо различно, нещо ново. Леворъките са развили определени центрове, навици, нетипични за десноръките и може би имат нещо, на което да ни научат. По отношение на IQ, коефициента на интелигентност за леовръките се говори в противоположни посоки. Според едни автори, има много леворъки с висок коефициент на интелигентност, а според други е точно обратното. Няма категорично мнение, че има разлика в този коефициент при едната или другата група.
Виолета КРЪСТЕВА